|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kilka pytań o przebieg ciąży, badania itp.
Witam. Chciałam się was zapytać o kilka rzeczy.
Jestem w 9 tyg ciąży i się trochę nie pokoje. Zaobserwowałam gęsty śluz, który się wydobywa z pochwy. Nie jest go dużo. Lekarz nic nie powiedział jak oby coś było nie tak. Właściwie to nic nie powiedział.. Czy mam się czym martwić? Drugie pytanie dotyczy UsG. Mam je za dwa tyg i jak powinnam się do niego przygotować? Czy to będzie dopochwowe czy już normalne? Czy mam iść z pełnym pęcherzem? Kiedy lekarz może ustalić płeć dziecka? Czytałam w internecie,że już można w 14,15 tygodniu.. Ale chciałabym się upewnić. Czy powinnam bać się poronienia? Strasznie się tego boje ;( Wcisnęłam sobie w głowę,że to może się zdarzyć bo odczuwam bóle pod brzuchem. Lekarz powiedział,że to normalne. Po jakim czasie to powinno minąć?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kilka pytań o przebieg ciąży, badania itp.
Cytat:
USG dopochwowe, pęcherz niepełny, możesz wziąć prezerwatywę bóle w podbrzuszu mogą być, pośrodkowo, w rzucie jajników/a, różnie śluz się zmienia, może być dużo, ale uważaj, bo czasem może być grzybica i in. infekcje - w ciąży reaktywność na patogeny jest mniejsza nie bój się na zapas poronienia, niestety się zdarza, zwykle właśnie w 1.trymestrze, im wcześniejsza ciąża, tym większe ryzyko, ale te bóle jesli są umiarkowane, raczej wpisuja sie w normalna ciążę, Jakby Cie bardzo bolało, pojawiło się krwawienie lub brudzenie, zgłos sie koniecznie na IP. Z płcią to różnie, u mnie ok 15tyg było wróżenie z fusów, że dziewczynka, a w późniejszych chłopczyk się pokazał, więc raczej usg w 20tyg pokaże płeć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze gratuluje ciąży ![]() Duzo śluzu w ciąży to prawidłowy objaw ![]() Usg bedziesz miala dopochwowe, wiec musisz miec pusty pecherz ![]() A co do płci to zależy od sprzetu lekarza i od ułożenia dziecka, ja poznałam w 16tc ale to na 90% wiec moze sie zmienić ![]() I przede wszystkim pozytywne myslenie, niczego sie nie bój przecież nic złego sie nie dzieje ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje
![]() Chyba wszystko już dziewczyny napisały. Zarówno zwiększona ilość śluzu jak i pobolewania brzucha są rzeczą normalną, ALE: -śluz przezroczysty lub białawy, po zaschnięciu może być lekko żółtawy, ale nie mogą mu towarzyszyć takie objawy jak swędzenie, pieczenie, zmieniony zapach itp. W przypadku takich dolegliwości zgłaszaj się do lekarza. -ból może mieć charakter lekkiego ciągnięcia, kłucia, może występować zarówno pośrodku jak i w okolicy jajników. Jednak należy szybko zgłosić się do lekarza jeśli ból jest stały i nasila się, nie ustępuje po odpoczynku, pojawiają się skurcze (zwłaszcza regularne), plamienie lub krwawienie - tego rodzaju objawy mogą (choć nie muszą) wskazywać na poronienie. Te delikatne bóle związane z rozciąganiem macicy i przesuwaniem się narządów wewnętrznych w skrajnych przypadkach mogą trwać przez całą ciążę, tak że nie martw się nimi. Co do poronienia, to nie ma się co go bać na zapas. Różne rzeczy się zdarzają, a my nie możemy im zapobiec. Jeśli tylko dbasz o siebie, właściwie się odżywiasz, robisz zlecone badania, nie stosujesz używek, nie przemęczasz się, to robisz wszystko, by poronienia uniknąć. Niekiedy natura ma jednak inny plan i wtedy czasem jest lepiej, że tak się stało, bo np. usuwany jest zarodek wadliwy... jednak trzeba być dobrej myśli, bo dobry nastrój jest też ważny dla dobrostanu dziecka ![]() Najbliższe USG najprawdopodobniej będziesz jeszcze mieć przezpochwowe, zatem idź na nie z pustym pęcherzem ![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia i przede wszystkim nie martw się na zapas ![]()
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i gratuluje ciąży oczywiście!! ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
co do usg to niekoniecznie dopochwowe, ja wszystkie dotychczasowe badania - 4 razy (pierwsze -w 5 tyg - rozpoznanie ciąży) miałam przez brzuch robione
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Mnie się też wydaję, że w 11 tyg można spokojnie robić usg przez brzuch
![]() ![]() gratuluję i życzę cudownych pozostałych miesięcy z brzucholem ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mi przez brzuch robil po 12 tyg, a wcześniej dopochwowo. a co do płci to na dobrym sprzecie moj lekarz powiedziała w 16 tyg, i byla pewna, wcześniej łatwo sie można pomylić.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z tą płcią to jest tak, że widać jąderka (ale nie coś między nogami, tylko wyraźnie jajka z siurkiem) no to na pewno jest chłopak. Ale jak nie widać... to wcale nie znaczy, że dziewczyna
![]() Generalnie określenie płci jest wiarygodne raczej dopiero po 18 tygodniu, a najlepiej po 20...
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
u mnie było robione usg w 13 tyg i już było widać dużego siusiaka
![]() Jeżeli narazie niemasz żadnych neipokojących objawów neimasz się czym martwić ból brzucha to normalne bo macica sie rozciąga jeżeli jednak zauważysz plamienia lub krwawienia zgłoś się szybko do lekarza lub szpitala ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- zaznacze ze urodziłąm w domu dzidzia umierała mi na rękach i faktycznei był to chłopiec sprawdzałam miał siusiaka więc lekarka dobrze określiła płeć wszystko zależy od sprzętu
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
dziekuje wam wszystkim! ;*
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja bylam w tym tyg na usg [16 tyg] i lekarz powiedzial, ze ma pewne podejrzenia, ale na razie nic nie mówi.
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Fajnie by było jakby na moim usg bylo widac płeć
![]() Chciałam jeszcze spytać Czy jak rejestruje się w urzędzie jako bezrobotna to musze powiedzieć,że jestem w ciąży? Nie chce zakładać osobnego tematu..
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie ma szans żeby w 11 tygodniu zobaczyć płeć
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ponawiam pytanie: Chciałam jeszcze spytać Czy jak rejestruje się w urzędzie jako bezrobotna to musze powiedzieć,że jestem w ciąży? Nie chce zakładać osobnego tematu..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Pamela86 dzieki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.