|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Problem z Windowsem.
Wprawdzie na tym forum powinno sie zamieszczac posty zwiazane z problemami z forum, ale z drugiej strony to przeciez techniczne
![]() Przedwczoraj moje beztroskie wizazowanie przerwalo mi wysadzenie korkow. Ponowne proby uruchomienia komputera nic nie daly - pokazuje sie komunikat, ze mam wybrac tryb, w jakim chce uruchomic windowsa (xp professional) - ostatnia dobra konfiguracja, tryb awaryjny, tryb awaryjny z wierszem polecenia, normalne uruchomienie systemu windows. Gdy wybieram jakakolwiek opcje, pokazuje mi sie ekran ladowania windowsa... i wszystko zaczyna sie od poczatku ![]() ![]() Pozdrawiam i jednoczesnie blagam o pomoc ![]()
![]() |
#2 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Dot.: Problem z Windowsem.
Cytat:
Cokolwiek się stało, czeka Ciebie reinstalacja systemu. Chyba, że masz jakiś backup? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
backup
![]() ech, wlasnie tego sie obawialam... ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Administrator
|
Anul3k
Konsola odzyskiwania Windows XP: http://support.microsoft.com/kb/307654/pl po zainstalowaniu sprobuj uruchomic Chkdsk - sprawdza bledy na dysku i naprawia ( stara sie naprawic ![]() Chkdsk /p /r dalej: Ja bym podmienila Kernel32.dll Dokladne opisy podmiany najwazniejszych plikow w XP: + instalowanie konsoli w inny sposob. http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=14270 Jak nic nie pomoze, to tak jak napisal Zlo ![]() aniolek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Najprawdopodobniej bede formatowac komputer
![]() ![]() ![]() A czy ta konsole mam zainstalowac w knopp., sciagnac na plytke czy zrobic cos jeszcze innego ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie chce powielac watkow a moze akurat mi pomozecie
![]() Przeszukalam juz tyle for komputerowych,ze szok i coraz trudniej jest mi znalezc odpowiedz na problem jaki zaczal mnie dreczyc jakis czas temu. Mianowicie,pojawia sie problem tego typu: a)komputer jest wlaczony caly czas,wylaczam monitor i gdzies sobie ide-wracam za jakis czas i okazuje sie,ze po wlaczeniu monitora obrazu niet,choc slysze,ze komp pracuje. Uprzedzam,ze wygaszacz mam wylaczony a opcje ekranu w zasilaniu sa odznaczone na "Nigdy" b)uruchamiam komputer,slysze charakterystyczny dzwiek dla biosu i....nic,czarny ekran;choc slysze i widze po diodach,ze system sie loguje to w zaden sposob nie moge go "obudzic" ![]() Nie mam pojecia,czy to wina monitora?systemu?a moze jakiejs czesci typu karta graficzna?lub plyta glowna? Nikogo nie mam pod reka w obecnej chwili a magik jaki byl z ogloszenia chrzanil glupoty o czestotliwosci odswiezania ![]() Czy spotkaliscie sie z takim problemem?
![]() |
#7 | |||
Administrator
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jesli zdecydowalas sie na Format C ![]() CD z Windowsem na pewno tak. Jesli CD bedzie botowalne, to wlasciwie wkladasz CD do napedu -> restart komputera i odpowiadasz na 1001 pytan instalatora ![]() W innym przypadku, trzeba przestawiac w Bios kolejnosc odczytu z napedow, jako pierwszy ustawic CD-ROM. Jesli masz duzy dysk i przypadkiem bedziesz chciala miec 2 systemy, na 2 partycjach ( Windows + Linux) proponuje zaczac instalacje od Windowsa a nie Linuxa - mniej problemow ![]() Zapomnialam napisac wczesniej: Backup To inaczej kopia, najlepiej ja wykonac jak juz zainstalujesz nowy system + swoje ulubione programy, ustawienia, dokumenty itp. Do jej wykonania potrzebna Ci bedzie dyskietka i troche miejsca na dysku. Prawy klik myszki na dysk C ( tam gdzie jest zainstalowany Windows) -> wlasciwisci -> zakladka narzedzia -> kopia zapasowa. Mozesz skorzystac z kreatora lub zrobic kopie "recznie" w zakladce "Kopia zapasowa" ![]() Przywracanie systemu z kopi -> zakladka obok ![]() Utworzony plik BackupXP.bkf 2006.12.28 (data kopi) mozesz nagrac na CD lub zostawic na dysku i zapamietac sciezke do pliku. ps. zawsze przy uruchamianiu komputera lepiej aby w napedzie nie bylo zadnej przypadkowo pozostawionej dyskietki aniolek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Administrator
|
Hexxana
Masz moze ustawiona hibernacje w opcjach zasilania ? aniolek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jestem w trakcie przezucania plikow na inny dysk, ale zastanawia mnie jedno: gdzie znajduja sie pliki z operowymi zakladkami
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() C:\Documents and Settings\Agata\Dane aplikacji\Opera\Opera\pro file\opera6.adr (Katalog Dane aplikacji jest katalogiem ukrytym w Windowsie standardowo) Import zakladkek do Opera: Nowa Opera-> zakladki-> menadzer zakladek-> importuj zakladki Opery ... (tutaj wybierasz plik) .......... Hexxana ![]() Przypadek dziwny, mam w firmie identyczny na Windowsie 2000 - wyglada to tak jakby monitor "hibernowal" sie na zawsze ![]() Ustawienia podobne do Twoich - na "nigdy" + dokladne czyszczenie komputera, lacznie ze skanowaniem AD-Aware - i jak narazie 2 dzien i wszystko OKi ![]() aniolek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Aniolku
![]() Probuje skopiowac na inny dysk ten plik, ale ciagle wyskakuje mi 'could not copy..' itd. Mam to samo z innymi plikami, kopiuje najzwyczajniej w swiecie: copy; edit->paste file O co chodzi? ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniolku ![]() ![]() Tak sobie mysle,ze moze cos siedzi w systemie? moze warto sprobowac przeinstalowac system by wykluczyc problemy systemowe;a moze to wina karty graficznej ![]() Dodam ze mam Windowsa XP Professional i po cichu liczylam,ze moze ktoras miala podobna przygode ![]() W kazdym razie gdyby cos Ci przyszlo do glowy to daj znac a ja nastukam co bedzie wiaodmo po jutrzejszym dniu,mam nadzieje,ze sie rozjasni a stan hibernacji zniknie ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Administrator
|
Pewnie o uprawnienia do plikow, a Windows na partycji NTFS
![]() Troche kombinowania roznych sposobow, poniewaz kazdy Linux jednak sie rozni ![]() Hexxana ![]() Kolega dzis odkryl po wejsciu w ustawienia ekranu, dokladniej w wygaszacz ekranu i.... pojawila sie instalacja wtyczki Flesh-a, ktora ktos sciagnal i nie zainstalowal. Powiedzial, ze jak juz jest sciagnieta to musi byc zainstalowana, inaczej co jakis czas bedzie sie pojawiala prosba o instalacje. Nie wiem jaki to moze miec wplyw na wygaszony monitor, ale dokladnie czyszczenie nie pomoglo ![]() aniolek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniolku ![]() jestem swiezo po reinstalacji systemu i....problem nie zniknal ![]() ![]() Po Nowym Roku zawioze kompa do serwisu,niech Oni obejrza i zobacza-moze akurat pomoga ![]() ![]() Dziekuje za zainteresowanie i pomoc ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Administrator
|
Hexxana
![]() Napisz, napisz, to bede wiedziala co mnie czeka w firmie po nowym roku ![]() Tylko jeden komputer ma ten problem na cala siec ![]() Zaluje, ze przed wyjsciem nie zamienilam monitorow.. ehh Co ciekawe, monitor sie "hibernuje" ale dostep do komputera przez VNC (zdalny pulpit) jest normalnie. Wiec ja nawet nie wiem, ze monitor caly czas jest wylaczony ![]() aniolek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrz,moglysmy o tym pomyslec ![]() ![]() Tymbardziej,ze w momencie kiedy system jest otwierany a wlacze glosniki to oprocz biosu slysze pozniej logowanie sie systemu a ekran czarny jak wegiel....pare razy wczesniej podczas takiego stanu udalo mi sie przebudzic monitor ale problem pozostal. Aniolku!Wszystkiego dobrego i Szczesliwego Nowego Roku 2007 ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Podciagam watek
![]() Aniolku,odebralam kompa z serwisu i...okazalo sie,ze na plycie glownej byly uszkodzone dwa elementy,na dodatek okazalo sie,ze jednak trzeba bylo zrobic format dysku C od A do Z,cos nie tak bylo z systemem a z biegiem czasu zaczal sie takze wieszac ![]() W kazdym razie poki co,kompa odzyskalam i jest ok-mam nadzieje,ze wiecej problemow nie bedzie. Napisz jak z kompem u Ciebie w firmie ![]() Pozdrawiam serdecznie:hej:
![]() |
#19 |
Administrator
|
Hej Hexxana
![]() U mnie narazie z pechowym komputerem wszystko Oki. Czekam az sie awaria powtorzy, ale jak narazie dziala prawidlowo. Czuje, ze raczej tez powazniejszy blad, byc moze tez ma z plyta glowna cos nie tak. Poza tym osoba ktora na nim pracuje czesto nie ma pojecia co wlacza "niechcacy' ![]() Napisze Ci jak tylko cos sie stanie. pozdrawiam aniolek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Administrator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.