CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-01-20, 16:37   #1
DORCIA
Raczkowanie

GG do DORCIA

CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ.

HEJ DZIEWCZYNY! MAM PROBLEM. CHCIAŁABYM ZALEGALIZOWAĆ MOJE "MALOWANIE". PROSZĘ PODPOWIEDZCIE MI JAK ZAŁOŻYĆ TĘ DZIAŁALNOŚĆ. NO I NAJWAŻNIEJSZE JAKĄ SUME BRAĆ ZA WYKONANĄ USŁUGĘ TZN. MAKIJAŻ. POZDRAWIAM DORCIA
DORCIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-20, 17:09   #2
beba75
Przyczajenie

Re: CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ.

Witaj! Aby założyć tzw. działalność gospodarczą musisz udać się do odpowiedniego dla Twojego m-sca zamieszkania Urzędu Gminy i tam złorzyć wniosek o wpis do rejestru działalności gosp. następnie po otrzymaniu zaświadczenia o wpisie idziesz do GUS-u by nadano Twojej firmie nr regon, następnie udajesz się do Urzędu Skarbowego by się zarejestrować, wybrać formę opodatkowania itp. Po U.S. pozostaje już tylko zarejestrowanie się w ZUS. Cała procedura trwa ok.14 dni (Warszawa).
Jeżeli chodzi o cenę za usługę to jest to bardzo indywidualna sprawa, musisz sobie dokładnie policzyć koszty prowadzenia firmy: składki ZUS, podatki, koszty kosmetyków, dojazdów,ew. usług biura rachunkowego i oczywiście wartość swojej pracy. Musisz to sobie sama skalkulować. W razie pytań pisz na priv. Powodzenia!
beba75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-20, 17:22   #3
Asieńka
Gość

DORCIA napisał(a):
> HEJ DZIEWCZYNY! MAM PROBLEM. CHCIAŁABYM ZALEGALIZOWAĆ MOJE "MALOWANIE". PROSZĘ PODPOWIEDZCIE MI JAK ZAŁOŻYĆ TĘ DZIAŁALNOŚĆ.
No to czeka Cię bliższe zapoznanie z naszą zbiurokratyzowaną rzeczywistością. Po krótce napiszę Ci jak to wygląda u nas (obowiązywać będzie do 1 stycznia 2004 r.)
1. Urząd Miejski/ Gminy
-dokumenty (dowód osobisty, wypełniony wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, gdzie wpisujesz swoje dane, nazwę i rodzaj działalności, miejsce prowadzenia jej); na taki wpis trzeba czekać do 14dni.

2. Uzyskanie numeru REGON (Wojewódzki Urząd Statystyczny)
-dokumenty (dowód osobisty, wpis do ewidencji, wypełniony formularz RG-1)
do 14 dni

3. Pieczątka (pełna nazwa firmy, siedziba, REGON)

4. Rachunek bankowy- rozmaite przepisy nakładają na nas obowiązek rozliczeń bezgotówkowych (ZUS, US).
-dokumenty: wpis do ewidencji, dowód osobisty, dowód nadania REGON, dowód nadania NIP
dodatkowo pieczątka jako wzór stempla firmowego potrzebna do wypełnienia karty wzorów podpisów

5. Urząd Skarbowy- wypełniony formularz NIP-1, i tu musisz wybrać formę płacenia podatku dochodowego

6.ZUS- do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, trzeba tam powypełniać odpowiednie formularze

7. Sanepid, jeśli to o czym mówisz ma być gabinetem kosmetycznym.

I tak oto w telegraficznym skrócie przedstawiają się świetne warunki dla polskiej przedsiębiorczości.

Co do cennika usług, to już zależy od Ciebie; dobrze zrobić wywiad jak kształtują się ceny takowych w Twojej okolicy.

POWODZENIA!!
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-01-21, 10:30   #4
Asieńka
Gość

Dodam coś jeszcze. Zorientuj się czy w Twoim regionie działa jakaś Fundacja Rozwoju Regionalnego, albo coś w tym stylu. Tam lokalni doradcy dużo Ci podpowiedzą w tej materii i pomogą uporać się z papierkowymi czynnościami, które Cię czekają- bezpłatnie.
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości