|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co myślicie o takiej diecie?
6:30 - owsianka 300kcal
10:00 - 11:00 - kromka chleba razowego (176,4 kcal) z masłem (1 łyżeczka 80 kcal) i serem (50 kcal) razem ok 306 kcal 13:00 - jabłko 75 kcal 14:00-15:00 - znów kromka chleba itd około 306 kcal 16:30 - 2 marchewki 80 kcal 18:00-19:00 - 2 marchewki 80 kcal 20:00-21:00- jabłko 75 kcal RAZEM: około 1222 kcal Dodatkowo codziennie wieczorem 30 minut na orbiteku ![]() Czy taka dieta jest zdrowa? Dopuszczam oczywiście zmianę jadłospisu dla urozmaicenia np. zamiast marchewek kalafior albo jakieś inne warzywa lub owoce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co myślicie o takiej diecie?
Zbyt uboga i monotonna nie dostarczysz w ten sposob wszystkich potrzebnych skladnikow zbyt malo zlozonych weglowodanow masz je tylko w chlebie musisz troche urozmaicic jesc ciemny makaron ryz kasze wiecej balka,owocow i warzyw Musisz jeszcze nad tym troche popracowac!
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem zdecydowanie za mało kalorii. Poza tym jabłko, czy marchewka to nie posiłek, a Ty najwidoczniej je tak traktujesz. Poza owsianką, nie ma tu ciepłego posiłku, a powinien być ciepły obiad (zamiast tego chleba). Nie lepiej zjeść tak jakby mniej tych ''posiłków'', ale coś porządnego??/ Owoców raczej nie powinno się jeść na noc, kolacja białkowa (na pewno będzie sytsza, niż jabłko, czy marchewka).
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję za cenne rady
![]() Cytat:
Za bardzo z tym chlebem nie mogę zmienić bo siedzę w pracy do 16 i jestem po prostu głodna a tam przyrządzać sobie kasz nie mam możliwości ![]() Przychodząc do domu nie zostaje mi już zbyt dużo kalorii do zjedzenia. Chyba żebym w pracy jadła jedną kromkę chleba ale chyba nie dam rady na jednej kromce pracować od 7:30 do 16 ![]() W sobotę i niedzielę mogę przyrządzać sobie ewentualnie jakieś inne ciepłe posiłki. Chyba żebym zrezygnowała z tych marchewek po południu a przyrządzała sobie jakieś małe porcje makaronu, ryżu...... Zaskoczyłaś mnie agness tym, że nie wolo na noc jeść owoców, nie miałam pojęcia! No nic, pomyślę jeszcze nad tym i spróbuję jakoś to zmodyfikować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A może przygotuj sobie jakąś sałatkę, czy ryż ciemny z kurczakiem i zabierz do pracy
![]() ![]() Białkowa kolacja to np. ryby, twaróg, serek wiejski, jajka ![]() A owoców nie powinno się jeść na noc, bo zawierają fruktozę, która w nadmiarze odkłada się w tłuszczyk. Wiadomo, od jednego jabłka, czy pomarańczy nie przytyjesz, ale lepiej uważać ![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Życie samo zmodyfikowało moją dietę i wygląda tegraz tak:
6:30 - owsianka 350 kcal pomiędzy 8 a 14 - 2 jabłka, kawa, herbata (z cukrem) 200kcal 16:00 - coś na obiad tzn sałatka, ryż, zupa (jem to, co jest na oko) zakładam, że około 450 kcal 19:00- marchewka/jabłko/jakiś inny owoc lub warzywo 50 kcal 21:00- marchewka/jabłko/jakiś inny owoc lub warzywo 50 kcal RAZEM: około 1050 kcal (bardzo zaokrąglone) Około 1 litr wody do tego, trochę za mało, wiem, będę się starać to poprawić. Czy teraz dieta jest ok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
ponoć na noc nie jada się owoców
![]()
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Rzeczywiście, zapomniałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja bym umarla z glodu. Nie lepiej znalesc dietke gdzie mozna jesc cos konkretniejszego? Ja tu nie widze w ogole np obiadu. No chyba ze wszystko co wymieniasz razem codziennie to moze ;>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No jak to obiad jest o 16
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jesz za mało kalorii i nadal nie jesz białka! Zakładam, że chcesz się odchudzać - nie będziesz miała siły ćwiczyć.
I śniadanie owsianka - o.k. Na drugie śniadanie zamiast słodzić herbatę, zjedz jogurt lub twarożek z jabłkiem, kilkoma orzechami [można to wszystko łatwo zabrać do pracy] lub ciemne pieczywo z chudą wędliną + ogórek, pomidor, sałata. Obiad - najlepiej ciepły: mięso + ryż, kasza + duża porcja surówki Podwieczorek - jakaś niewielka przegryzka do 100kcal Kolacja - znów jakieś białko + warzywa, najlepiej już bez dodatku pieczywa - czyli jak napisała Agness twaróg, jajka, tuńczyk z puszki z warzywami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dzięki Ilona za cenną radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Hej, sorry ze sie podepne ale zapytam o coś. Jaki ten tunczyk ? Jest tyle tego, w oleju itd. Jakos konkretniej mozesz podac ? Bo jakby cos bylo takiego z puszki dobrego i zdrowego to ja bym chetnie wszamanila na kolacje, tylko nie wiem co
![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
powim szczerze, że czasem łatwiej napisać niż się zastosować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]() ten w sosie własnym ma zdecydowanie mniej kalorii niż ten w oleju ![]() ![]() znajdziesz chyba w każdym sklepie, z tego co pamiętam ma około 100kcal na 100g ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sql pamiętaj, że owoc, czy samo warzywo to nie jest posiłek ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.