|
Notka |
|
Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne… |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ja to zawsze cos napsuje ;) Windows ustawienie sieci
Zlosiu, Aniolku
![]() ![]() Kiedy uzywam Windowsa internetu niet, a kiedy przejde na Knoppixa, wyswietlaja mi sie tylko niektore strony - grono, wizaz, portale w stylu o2.pl lub wp.pl. Jesli chodzi o reszte, np blogi wyswietla mi sie: Server not found Firefox can't find the server at web.gadu-gadu.pl. * Check the address for typing errors such as ww.example.com instead of www.example.com * If you are unable to load any pages, check your computer's network connection. * If your computer or network is protected by a firewall or proxy, make sure that Firefox is permitted to access the Web. Nie majstrowalam nic w opcjach, ustawieniach, wiec nie wiem, skad to sie wzielo? ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Dot.: Ja to zawsze cos napsuje ;)
Masz gołego Windowsa, czy już coś tam instalowałaś? Np.: jakiegoś firewalla, ustawiałaś serwer proxy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Calkiem goly, jak go Microsoft stworzyl - jeszcze nic w nim nie grzebalam.
![]() |
#4 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tak, neostrada od kilku dni. Modemu nie mam, a neostrada dziele sie z sasiadami. Czyli... router chyba?
![]() |
#6 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
yh
![]() da sie cos z tym zrobic?
![]() |
#8 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Da
![]() Zmienić ustawienia firewalla na routerze, bo ktoś najwyraźniej pokićkał je solidnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Brzmi ciekawie
![]() No, super. Ja to sie zawsze wkrece ![]()
![]() |
#10 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
To się często zdarza, jak ktoś przesadzi z ochroną nie znając do końca zawiłości sieci... Sorki, ale nie wiem jak pomóc na odległość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Administrator
|
Anul3k
![]() Dokladnie tak jak napisal Zlosliwiec ![]() Windows i Knoppx to 2 rozne systemy, jesli w obu systemach jest problem z wyswietlaniem www to przyczyna zewnetrzna wspolna dla Win i linux. Napisalas, ze w Windowsie nie masz net-a ( czy wcale? ) Jesli neostrada jest dzielona z kilkoma komputerami to mniej wiecej wyglada tak: ---kabel--> modem neo <-> router ----> komp 1 ----> komp 2 ----> komp 3 Komputery tworza tzw. siec wewnetrzna, wiec kazdy z nich musi miec wlasne wewnetrzne IP, maske podsieci, brame domyslna ( IP wew. routera ) start->ustawienia-> polaczenia sieciowe-> polaczenie lokalne-> wlasciwosci-> (podswietl) protokol Internetowy TCP/IP -> (przycisk wlasciwosci) i wpisz odpowiednie dane konfiguracji sieci. Popros osobe ktora zajmuje sie ustawieniami sieci (routera) aby Ci wszytko ustawila, to bedzie najlepsze wyjscie. Anul3k ![]() aniolek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Aniolku, rowniez wielkie dzieki
![]() W windowsie neta nie mam w ogole. Bede musiala wybadac, kto sie zajmuje ta nieszczesna siecia i mam nadzieje, ze sie uda ![]() Jeszcze raz dzieki wielkie ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() Szybszy sposob to isc do sasiada ktory tez korzysta z tej samej sieci ( waszej podsieci) i przepisac od niego dane z polaczen internetowych ( sciezke podalam wyzej) Adres IP - tutaj zazwyczaj roznia sie koncowkami, kazdy musi miec inny np: sasiad ma: 10.0.0.11 a Ty mozesz miec : 10.0.0.12 nastepny w sieci z koncowka .13 Te adresy wymysla admin w zaleznosci od upodoban. Jak sama ustawisz niechcacy aders ktory ktos juz ma, to jeden z komputerow o takim samym IP "wyleci" z sieci ![]() Maska podsieci bedze taka sama jak u sasiada np. 255.0.0.0 Brama domyslna (router) tez taka sama np. 10.0.0.1 Preferowany server DNS tak jak u sasiada czyli IP routera np. 10.0.0.1 Na koniec restart komputera i wszystko powinno dzialac. dobranoc aniolek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Co ja bym bez Was zrobila?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.