Chodziki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-08, 21:06   #1
dph
Rozeznanie

Question

Chodziki

Co sądzicie o chodzikach dla dzieci? Chodzi mi o te tradycyjne - zdania na ten temat są podzielone, słyszałam dużo opini pozytywnych jak i negatywnych. Moja ośmiomiesięczna córka rwie się już do chodzenia, oczywiście na razie nie stoi jeszcze pewnie i trzeba ją podtrzymywac pod paszki, a mi już niestety kręgosłup wysiada i w związku z tym zastanawiam się właśnie nad chodzikiem. Tylko nie wiem czy to dobry zakup. A jakie są wasze doświadczenia z tym "urządzeniem" Pozdrawiam
dph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 21:30   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Chodziki

moje dziecko nie mial chodzika i dzieki temu przeszla etap raczkowania.

mała raczkuje?jelsi nie to byloby jakies wyjscie ,stymuluj ja do tego etapu -ktory jest pozytywny i zdrowszy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 21:39   #3
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???

Moja corka swietnie raczkowala i w miedzyczasie korzystala rowniez z chodzika.To byla radosc dla niej.Co do tych opinii,rzeczywiscie z tym jest roznie,ortopedzi odradzaja stosowania jego,ze wzgledu na kregoslup,ponoc dziecko wymusza pozycje stojaca.Oczywiscie dziecko nie powinno przebywac caly dzien w chodziku.Co do raczkowania,nie kazde dziecko przechodzi ten etap,nie wazne czy korzystalo z chodzika czy nie,wiele dzieci poprostu od razu wstaje.
Aneta??? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 21:44   #4
wersta
Zakorzenienie

jakiś czas temu była afera "chodzikowa", że w jakimś państwie zabroniono tego, bo niszczy kręgosłup i stawy biodrowe. (Holandia?). nie napisze na pewno jakie to państwo, ale pamiętam, że pomimo tego ,że nie mam dzieci i na razie nie planuję, to jednak zrobiło to na mnie spore wrażenie i pamiętam ,że chodzikom mówię nie
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 21:52   #5
Momo
Zakorzenienie

Mój mały korzystał z chodzika.Sam wstawał na nogi i chodzik dał mu wiele radości.Raczkowanie też przeszedł.
Chodzik był urozmaiceniem w ciągu dnia :trochę poraczkował,trochę pochodził przy meblach i trochę w chodziku.Sam,naturalnie z niego zrezygnował.Gdy już wolał chodzić samodzielnie ,jak miał 11 miesięcy.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 06:48   #6
Mariqa
Wtajemniczenie

Nie będę pisac już o wadach chodzika, bo dziewczyny napisały wyżej- w każdym razie ortopeda moich dzieci, nawet z p.preluksacyjnej/ kategorycznie zabronil takiego sprzętu. Ale to raczej dotyczy tego chodzika w wersji takiej standardowej / czyli zawieszasz dziecko na szelkach itd/ Natomiast lepszym rozwiazaniem jest chodzik pchacz, czyli takie urządzonko, które na poczatku służy jako stolik edukacyjny, a wraz ze zdobywaniem nowych umiejętności u szkraba staje się podpórką do wstawania i robienia pierwszychm ale niewymuszonych kroczków. Zaletą pchacza jest to, ze pozwala dziecku na swobodny rozwój, nie zmusza go do stawiania stopy na podłożu i nadwyrężania stawów biodrowych i kregosłupa. Malec sam odkrywa nowe możliwości, a zazwyczaj jest to skorelowane z jego rozwojem ruchowym
Taki chodzik ma Ficher Price, Little Tikes, Lego.
Dodam jeszcze, że istnieje teoria, Ze dzieci chodzikowe / nie pchaczowe / mogą stawać się bardziej lękliwe pod względem zdobywania nowych umiejętności, kiedy tracą stabilną podporę, boją się samodzielnie chodzić.
dopisek. Acha, Absolutnym kategorycznym zakazem chodzikowania są bjete dzieci po dysplazji biodrowej, korekji stóp czy stawów kolanowych, innych wad kostnych/
Stary 2005-11-09, 07:13   #7
paula78
Zakorzenienie

oo dokladnie lepszy jest taki pchacz edukacyjny niz tradycyjny chodzik.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 07:36   #8
Momo
Zakorzenienie

Wszystko zależy od dziecka.Jedne mogą rzeczywiście bać się chodzenia ,bo bezpieczniej czują się w chodziku ,ale inne nie mają tego problemu.
Podam przykład mojej siostry(dużo młodszej ode mnie).Miała właśnie dysplazję biodrową.Mama sadzała ją do chodzika,ale wyżej żeby mała nie dotykała stopami podłogi.To cwaniara tak się przesuwała,że odpychała się jedną nogą.A co jeszcze ciekawsze zaczęła samodzielnie chodzić mając 9 miesięcy.Oczywiście jest zdrowa.
Druga moja siostra zaczęła chodzić zanim skorzystała z chodzika - w wieku 8 miesięcy.Ortopedzi za głowy by się złapali.Do każdego dziecka trzeba podchodzić indywidualnie.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 08:03   #9
Agencior
Przyczajenie

tradycyjny chodzik jest zdecydowanie potepiany przez ortopedów, chirurgów i pediatrów ...osiem miesiecy, to za chyba jednak za wczesnie na naukę chodzenia, szkoda kregosłupa malucha. Stymulacja do raczkowania to swietny pomysł gabek chodził za raczki od 10 msca i to tak intensywnie, ze zdesperowana babcia- ktora sie nim opiekowala, zażadała chodzika na tradycyjny sie nie zgodziłam, kupilismy pchacz FP. cóż- gabek byl madrzejszy- nadal wolał raczki rodziców- najpierw dwie, potem jedną, na sam koniec łaził przez miesiac za jeden palec i dwa dni przed roczkiem, postanowił pojsc sam jak widac, dziecko samo wie, co dla niego najlepsze tez nie czułam kregosłupa i modliłam sie, zeby SAMA zaczeła chodzic cierpliwosci, bo to dopiero poczatek

ps. a propos chodzik jezdzik nie nadaje sie niestety dla dziecka UCZĄCEGO SIĘ chodzic..
Stary 2005-11-09, 08:45   #10
monika_t
Rozeznanie

Wlasciwie juz zostalo powiedziane, ze chodziki nie sa dobrym rozwiazaniem dla dziecka, dodam tylko, ze jak moja Mala miala pol roku lekarz powiedzial do mnie tak: "zeby pani nie przyszlo do glowy kupowac chodzik, odradzam calkowicie". Poopowiadal mi rozne historie ze swojego doswiadczenia z dziecmi i choc nie mialam w ogole na mysli kupowanie chodzikow, to tym jeszcze skuteczniej utwierdzil mnie w przekonaniu, ze jest to "nieciekawy" sprzet.
Pchane chodziki owszem, ale nie te w ktorym dziecko "wisi" i przebiera nozkami.
monika_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 09:20   #11
Mariqa
Wtajemniczenie

Dla wielu mam argument, ze jak dziecko nie wywichneło sobie od razu biodra w chodziku,stanowi wystarczający argument "za"- nie myśli sie wtedy co będzie potem? jak będzie rozwijał się układ kostny, gdy dziecko bedzie przechodziło intensywny rozwój w okresie dojrzewania, jakie moga nastapić skutki długofalowe, "na starość". Lekarze bija na alarm, bo zatrważajaca liczba dzieci ma wady postawy, przerózne schorzenia kregosłupa, poczciwy platfusik, którym nas straszono w podstawówkach to niemal pobożne życzenia w obecnej dobie chorób układu kostnego
Stary 2005-11-09, 12:24   #12
joannap18
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Mój Fabianek używał chodzika bardzo krótko i to dopiero wtedy, kiedy już pewnie chodził za rączkę. Nie przeszedł etapu raczkowania, to było raczej tylko czołganie po brzuszku. Wkładałam go do chodzika tylko dlatego, zę potrafił juz chodzić...kiedy musiałam coś zrobić w domu, bezpieczniej było, ażeby poobijał się w chodziku )
joannap18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 13:24   #13
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Niedawno sama miałam ten problem (dziadkowie koniecznie chcieli kupić Małemu) oglądałam program w którym mówiono że dzieci nie powinny uczyc chodzić się w chodzikach. A konsekwencje mogą ujawnić sie po latach zwykle ok 12-15 roku zycia dziecka kiedy następuje szybki wzrost. Wtedy pojawiają się problemy z kręgosłupem. Myslałam że to problem marginaly, a tu mi kuzynka dzwoni że swojej 13 letniej córce musi kupić aparat na kregosłup (2 tyś) i że jest to między innymi spowodowane własnie chodzeniem w chodziku i zeby mnie nie kusiło czasem kupić Małemu. To mnie przekonało, troche się pomęczyliśmy a teraz Mały chodzi sam
agatha_c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 19:07   #14
201608040942
Konto usunięte

wiecie ja tez sie zastanwialam, ale moj lekaz mi nie zabronil, jeszcze dostalam broszurke na temat wypadkow. Tam byl chodzik ale tej jezdzacy, w ktorym dziecko siedzi(taki wlasnie ma nas synek) i bylo pokazany, ze np. podkezdzajac do dywynu moze sie taki chodzik wywalic, zeby na to uwazac. Ja mialam takie informacje, ze zekomo dziecko uczy sie chodzic na palcach. Ja jakos tego nie widze, maly stawia cala stope na podlodze. Co do kregoslupa, to chyba zalezy czy dziecko juz samo siedzi czy nie. Moj juz siedzi sam, wiec nie widze powodu, zeby zamiast na kocu siedzial w chodziku. No i maly nie siedzi caly dzien w tym urzadzeniu.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 22:00   #15
dph
Rozeznanie

no i chyba przekonałyście mnie na nie. Z tym chodzikiem to też babcia w sumie mnie podkusiła. Mała nie raczkuje jeszcze, ona od razu chciałaby wstawać. Martwi mnie też że sama się nie podniesie do pozycji siedzącej- gdy się ją posadzi to siedzi sama pewnie ale gdy ma się sama podnieść to podniesie się tylko do połowy i się złości - straszny z niej leniuszek Chyba zamiast chodzika kupimy jej rowerek z podparciem na nóżki i sterowaniem - przynajmniej posłuży dłużej niż chodzik i nie ma żadnych przeciwskazań do jego stosowania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-10, 07:06   #16
kreskufka
Przyczajenie

GG do kreskufka

Kategorycznie odradzam chodzik. Po pierwsze dziecko bardzo często kończy z wadami postawy - jeśli mama tego nie zauważyła, to nie znaczy, że ich nie ma - niektóre wady ujawniają się z biegiem lat. Poza tym dziecko często nie przechodzi etapu raczkowania, który jest jednym z naturalnych etapów jego rozwoju (jeśli jednak dziecko samoistnie, bez chodzika, omija prawie ten etap, znaczy to, że jest to dla niego naturalne). Jeśli zaś chodzi o sprzęt chodzikowy, to odkryto, iż używanie go, oprócz wad postawy, płaskostopia i różnego rodzaju dysplazji powoduje gorszy, spowolniony rozwój umysłowy - dzieci w późniejszych latach często mają problemy z nauką, pojawiają się różnego rodzaju dyslekcje, więc całkowicie odradzam traki zakup. Wiadomo oczywiście, że nie wszystkie dzieci muszą mieć problemy, ale odsetek jest tak duży, że nie warto ryzykować, a dzieciak poradzi sobie bez chodzika.
kreskufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 08:00   #17
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

odradzam chodziki bo maja zgubny wpływ na stawy biodrowe, w mojej firmie sprzedajemy chodziki i wszelakie atesty to kit!!! kiedys rozmawiałam z producentem chodzików i pytałam go o takie sprawy, to powiedział ze rodzice moga siegnac porady lekarskiej i wtedy pewnie nie kupia, ale póki co to on nie jest do uswiadamiania rodziców (i dziadkow-bo głównie chodziki kupuja dziadkowie-przynajmniej u mnie).

okres nauki chodzenia trwa dosyc krótko wiec nawet z tej przyczyny nie warto kupowac. podobnie jest z samochodzikami tzw. jezdzidła, na których dziecko siedzi okrakiem i odpycha sie nózkami, dzieci lubia taka zabawe ale nie jest ona dostosowana odpowiednio do rozwoju dziecka (tez problem z bioderkami)
KATESIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 09:47   #18
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez dph
Mała nie raczkuje jeszcze, ona od razu chciałaby wstawać. Martwi mnie też że sama się nie podniesie do pozycji siedzącej- gdy się ją posadzi to siedzi sama pewnie ale gdy ma się sama podnieść to podniesie się tylko do połowy i się złości - straszny z niej leniuszek
Każde dziecko rozwija się inaczej... mój Mały sam zaczął siadać jak miał 9-10 miesięcy, a już wtedy chodził jak się go za ręce trzymało. Mając prawie rok i chodząc trzymając się mebli nagle odkrył raczkowanie i od tej pory był wszędzie . Chodzi samodzielnie od kilku dni (13 miesięcy).
Stary 2005-11-10, 09:50   #19
vincencik
Raczkowanie

Mój synek nauczył się chodzić z takim pchaczem Fisher Price. Uważam ,że jes super - do niczego dziecka nie zmusza. Stopniowo daje kilka kroczków, siada bawi się. Bylam wtedy z zawansowanej ciąży i ten wynalazek uratował moje plecy...Teraz córeczka ma 10 mcy i juz próbuje przy nim chodzić. ale u nas w rodzinie kobietki zawsze chodzą bardzo wcześnie.
vincencik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-10, 09:53   #20
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez vincencik
Teraz córeczka ma 10 mcy i juz próbuje przy nim chodzić. ale u nas w rodzinie kobietki zawsze chodzą bardzo wcześnie.
hehe nawet mi nie mów gdy mój mały chodził trzymając się mebli jego o miesiąc młodsza koleżanka nie dosc że biegała to jeszcze tańczyła
Stary 2005-11-10, 10:02   #21
vincencik
Raczkowanie

eh te dziewczynki...ostatnio byłam z Jankiem na spotkaniu w przedszkolu - była tam tez dziewczynka o tydziń młodsza. Mój mały chodzi w pieluszce i tak mu się bardzo podoba, mówi juz nieźle ale to nie sa jeszcze zdania.A ta mala Ania cytuję" Mamusiu, chyba pojdziemy do łazienki bo mi się chyba chce siusiu...a może nawet kupkę bym sobie zrobiła...bo dzisiaj jeszcze nie było..." przyrzekam, że szczęka tak mi opadła, że zęby zbierałam z podłogi...szok.
Stary 2005-11-10, 10:17   #22
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

vincencik hehehehe
Stary 2005-11-11, 21:15   #23
dph
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vincencik
eh te dziewczynki...ostatnio byłam z Jankiem na spotkaniu w przedszkolu - była tam tez dziewczynka o tydziń młodsza. Mój mały chodzi w pieluszce i tak mu się bardzo podoba, mówi juz nieźle ale to nie sa jeszcze zdania.A ta mala Ania cytuję" Mamusiu, chyba pojdziemy do łazienki bo mi się chyba chce siusiu...a może nawet kupkę bym sobie zrobiła...bo dzisiaj jeszcze nie było..." przyrzekam, że szczęka tak mi opadła, że zęby zbierałam z podłogi...szok.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-12, 14:55   #24
karienna32
BAN stały

GG do karienna32

Przede wszystkim należy zdefiniować chodzik. Obecnie jest to rodzaj siedziska na kółkach, w którym dziecko siedząc może przemieszczać się po gładkiej podłodze odpychając się nogami. Większość tak skonstruowanych "chodzików" ma również wygodne podparcie pod pachami. Tego typu chodziki mogą być stosowane już u dzieci, które samodzielnie siedzą, najczęściej od 7 miesiąca życia.
Z dawnych czasów pamiętamy jeszcze chodziki składające się z 2 obręczy, jednej większej, stanowiącej oparcie na podłodze i drugiej mniejszej służącej do podparcia pod pachami dziecka. Taki chodzik był stosowany u dzieci, które samodzielnie stały lub chodziły podtrzymywane. Miały więc zastosowanie u dzieci starszych pomiędzy 9 a 12 miesiącem życia.
Dzisiaj bardziej popularne są te pierwsze, jednak w pamięci lekarzy i starszego pokolenia przetrwały te drugie, stąd częste przestrogi przed stosowaniem chodzika u dzieci młodszych, a więc 7-8 miesięcznych.
karienna32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 16:29   #25
sylwia622
Rozeznanie

Chodak

No właśnie co sądzicie o chodakach ? Stosujecie je czy raczej omijacie dalekim łukiem ?
Naczytałam się troche na ich temat i przyznam że były to same negatywne opinie. J aosobiście nie wyobrażam sobie życia bez chodaka. Moj 10 miesieczny synek spędza w nim prawie pol dnia i nie wiem co bym bez niego zrobiła. Synek nie potrafi raczkowac a chodak daje mu poczucie samodzielności bo może wszędzie podejść i wszystkiego dotknąć.
Chciałam poznac zdanie innych mam
Stary 2007-01-30, 16:37   #26
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara
Dot.: Chodak

dla mnie rowniez byl wielkim ulatwieniem. ale powiem szczerze ze gdybym wiedziala to co wiem teraz wywalilabym go przez okno od razu jak go tylko TZ wniosl do domu. moja coreczka tez pol dnia spedzala w chodziku. efekt byl taki ze potem nie potrafila samodzielnie chodzic. nauczyla sie chodzic w chodziku na palcach, palcami sie odpychala od podlogi. a jak wyjelam ja z chodzika na palcach nie potrafila chodzic. miala 13 miesiecy jak zaczela stawiac pelne stopy a potem juz nauczyla sie chodzic.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 16:43   #27
sylwia622
Rozeznanie

Moj maluch od 4 miesiaca zycia juz stawial całe stópki na ziemi, za rączki też potrafi chodzic - chociaz z lenistwa woli w chodaku
Stary 2007-02-23, 20:38   #28
ninamamma
Raczkowanie

GG do ninamamma

Ja chodzik dostalam i ciesze sie z tego.Teraz juz nie potrzebuje go wiec oddalam innej mamie.
Nina raczkowala,teraz chodzi.A ze jest bardzo zywym dzieckiem i jak tylko stawiala pierwsze kroki nie bylo ani chwili zeby sie nie udezyla,zeby na chwile sie zatrzymala.Dzieki chodzikowi moglam chociaz jej obiadek ugotowac
Bioderka ma zdrowe(juz dwa razy na kontroli bylam-usg),a teraz smiga juz sama i dopiero jej nie moge zatrzymac...
Stary 2007-02-25, 11:59   #29
kaarolciaa
Raczkowanie

moja mała ma 6 miesięcy i chodzik ma juz od jakiegoś czasu.. ona juz po kilku tygodnich od urodzenia ladnie stała na nóżkach.. uwielbia sobie "skakać" a trzymanie jej jest bardzo męczące.. wię wkładam ją do chodzika.. na początku potrafiła jeździć tylko do tyłu i w boki a teraz potrafi juz w każdą strone.. potrafi juz przejść kawałeczek trzymana za rączki.. pozatym narazie tyle "pełza" jak robaczek.. ale juz podnosi dupke do raczkowania.. ja jestem zadowolona z chodzika..
Stary 2007-02-25, 19:26   #30
marcelina73
Wtajemniczenie

Mnie przed chodzikami przestrzegał nasz pediatra oraz ortopeda już na pierwszym badaniu usg.
I moja kuzynka, która "załatwiła" chodzikiem bioderka dwójki dzieci.
Ja nie miałam, dziecko było bardzo żywe, wcześnie raczkowało, a chodzić zaczęło w wieku 10 miesięcy. Wszystko robił w swoim czasie - nic wymuszonego. I nic mu się nie stało - mimo, iż nie mam dywanów w domu.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości