|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Lata 60.
umieszczam wątek tutaj, gdyż nie chodzi mi wyłącznie o modę i trendy z tamtych lat, ale o wszystko, co z nimi związane
![]() zastanawiałam się, czy jest gdzieś na forum jakaś miłośniczka tamtego okresu? i ogólnie, co wizażanki o nim myślą? wszak działo się niemało ![]() rządziło kilka głównych nurtów: modsi, rockersi, pod koniec lat 60. wykształcił się też ruch hippisowski. na wielkim ekranie triumfy święcili Fred Astaire i Audrey Hepburn. to właśnie wtedy powstało 'Śniadanie u Tiffany'ego', 'Bonnie&Clyde', 'West Side Story', czy chociażby 'Psycho' Hitchcocka. jeśli chodzi o muzykę, to królowali Beatlesi, Rolling Stonesi, Bob Dylan, Traveling Wilburys, czy chociażby Frank Sinatra. Pierwszy Woodstock, rewolucja seksualna, flower power... wojna w Wietnamie i pokojowe protesty przeciw niej. 'wynalezienie' minispódniczek, odważne wzory i boom na grubą kreskę na oku połączoną z efektem cielistych ust ![]() moim zdaniem - barwny okres, napewno rewolucyjny i odciskający swoje piętno na współczesności, zastanawiam się jaka jest wasza opinia? ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lata 60.
Uwielbiam lata 60. w muzyce, zwłaszcza drugą połowę. Ileż wtedy się działo!
Fantastyczny debiut Hendrixa wywracający muzykę do góry nogami, w tym samym roku bardzo udany debiut The Doors, kolejne świetne płyty Doorsów i Hendrixa, rok później na scenę wkracza Pink Floyd, Deep Purple, potem świetna pierwsza płyta Led Zeppelin i zarąbisty debiut King Crimson (pierwszy utwór tej płyty - cudeńko, i to są lata 60!!!). Marianne Faithfull, Bob Dylan, Janis Joplin... ![]() Btw, tamten Woodstock to musiało być coś niesamowitego ;-)
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie osobiście to najważniejszy okres w historii muzyki, czasami naprawdę żałuję, że nie urodziłam się duużo wcześniej.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Na pewno okres najbardziej płodny w uznawane dziś za wielkie zespoły rockowe, innowacyjne brzmienia, a druga połowa lat 60-tych to jakiś niewiarygodny przełom - to co się działo w muzyce rockowej przed, i po tym okresie dzieli przepaść.
Edytowane przez Melissa7 Czas edycji: 2009-06-24 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
uwielbiam te muzyke!!! ten klimat.. nie wiem jak na Was, ale na mnie działa tak odprezająco, ze wrecz czuje się bezproblemowo
![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() jak czytam to az mnie ściska ;/ , bo chciałabym to wszystko przeżyć ![]() ![]() w ogóle bym chciała się urodzić powiedzmy w 1950 - zaliczyłabym Woodstock, Rock lat 60-tych, Flower Power, Punk w 70-tych, Metal lat 80-tych i najwazniejsze 'Grunge' w 90-tych ![]() ![]() ![]() musimy zbudowac maszynę czasu, no musimy ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.