|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co dalej? bardzo prosze o porady, sugestie.
Witam.
Podglądam forum od niedawna w sumie, ale wdrażam powolutku co wyczytam. Mam skórę mieszaną, 35 letnią, skłonną do alergi i potrafiącą się dosłownie wściec i spłynąc tłuszczem lub zasuszyć na wiór. Bez problemu naczynkowego. Moją zmorą są rozszerzone, wiecznie zapchane pory, ziemisty koloryt i skłonność do przebarwień. Z tym chciałabym powalczyć najbardziej. Na początek zastosowałam: - na noc: Tonik Effaklar, Ystheal+ Na dzień: Tonik Toleriane , Redermik i na to HydrabhaseXL LRP jeśli mało wychodzę Jeśli idę na dłużej na zewnątrz to filtr - na razie mleczko CS Vichy 50+, niestety mimo że ładnie nawilża i nie świeci się - chyba zapycha, więc szukam dalej. Co 2-3 dni maseczka aspirynowa (8 cud świata ![]() Efekt już jest jak na mnie oszałamiający wręcz ![]() ![]() Widzę że po odstwieniu kremów które niby miały pomagać a jedynie drenowały kieszeń i przejście na apteczne i samoróbki skóra baaardzo odżyła, wyjasniała, zaczyna się oczyszczać. I teraz mam pytanie - co dalej? Czy zamienić Ystheal na Diacneal, czy już jest za późno i trzeba poczekać do jesieni? Zamówiłam na mazidłach półprodukty na tonik i peeling migdałowy, oraz na tonik salicylowy z hydromanilem i hydrolatem oczarowym. Mam plan robić peeling tak co 2-3 tygodnie kilka razy, a tonik salicylowy stosować na dzień zamiast tego Toleriane LRP (czy lepiej na noc?) Czy to w miarę dobry kierunek? Może coś dodać, albo może to za dużo na raz i w dodatku na poczatek? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co dalej? bardzo prosze o porady, sugestie.
Ja bym tonik Effaclar zamieniła na krem Effaclar K - tonik jest na alkoholu, więc może Ci zesuszyć skórę na wiór albo spowodować spływanie tłuszczem, albo jedno i drugie
![]() Jeżeli chcesz spróbować Diacnealu, to teraz. Do wiosny jeszcze trochę czasu. Jeśli zaczniesz stosowac toniki kwasowe i Diacneal, to konieczny będzie dobry nawilżacz - poczytaj wątek o nawilżaniu podczas kuracji kwasowo-retinoidowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziekuję, no to kupię dziś Diacneal. Do kiedy mniej więcej mogę go stosować? Do marca, kwietnia?
EffaklarK bardzo lubię i słuzy mi, ale myslałam że zostawę go na lato (na noc EfaklarK na zmianę z Dioraselem, na dzień redermik + filtr), bo czy teraz przy toniku salicylowym i Daiacnealu to nie będzie dublowanie? Ciągle nie mogę zapamiętać co ma które kwasy ![]() I ciągle nie mogę "zmieścić" wszystiego co bym chciała na siebie ponakładać. ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
W serii Effaclar jest pochodna kwasu salicylowego, czyli BHA. W Diacnealu retinaldehyd i kwas glikolowy (AHA). Proponuję Diacneal na zmianę z Effaclarem K albo z tonikiem salicylowym na noc. Po toniku nawilżacz. Na dzień Redermic plus filtry.
Moim zdaniem Diacneal możesz stosować nawet latem, pod warunkiem solidnego filtrowania. Odstawić tylko na wyjazdy plażowo-wakacyjne. W ogóle to zobaczysz, jak go będziesz tolerować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To na tonik salicylowy nie mogę juz położyć Diacnealu (na noc) albo Redermiku na dzień, tylko coś kompletnie obojętnego?
Czy jest gdzieś wątek, czego z czym nie należy łączyć, nakładać razem? Na lato raczej Diacnealu się nie poważę, za dużo przebywam w dzień na zewnątrz. Filtry filtrami ale słońce mnie ogląda dość często i jednak boję się.
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kwasu salicylowego nie łącz z witaminą C, bo możesz dorobić się podrażnień. Kwasów ani retinoidów nie ładuj w dzień. Witamina C dobrze łączy się z filtrami. Był wątek o tym, czego nie należy łączyć. Spróbuj poszperać przez wyszukiwarkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wielkie dzieki Erato.
![]() Na razie _chyba_ wiem wszystko co potrzebuję na tym etapie, znajdę sobie jeszcze tylko ten wątek czego z czym nie. Twoje posty na BU to skarbnica wiedzy podanej w przystępnej formie i jeszcze IMO powinni Ci tu przyznać jakiś chonorowy tytuł , coś w stylu "Order uśmiechu za pierwszą pomoc i niezłomną cierpliwość dla szczypiorów " ![]() Pozdrawiam i dzięki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No, ateraz do rzecyz...mam pytanko i prosze o jakąs pomoc. Mam cere mieszana w kieunku suchej. Nigdy nei mialam tradziku z duzymi wypryskami,tylko od kiedy pamietam drobna kaszke na czole,wyczuwalna pod opuszkami palcow. Jakies dwa lata temu dermatolog zdiagnozowal to jako nadmierne rogowacenie. Teraz uzywam:noc-zel do mycia Calma HLC Ziaja,woda termalna Avene,cleanance K avene na zmiane z odżywczym Nutritic LRP, dzien zel do mycia Calma HLC,woda termalna,Nutritic i filtr Very High protection SPF 50 avene(bieli niemilosiernie). Co pownnam zmodyfikowac,co dodac,co usunac?? Bo efekty tej kuracji nie sa jakies super. Na jaki zmienic filtr,ale tez w obrebie Avene by nei bielil?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tulis, a jakiego konkretnie filtra Avene używasz? emulsji, kremu, filtrów mineralnych?
a jeśli masz nadmierne rogowacenie, to dołożyłabym tu jeszcze coś z mocznikiem, np. Xerial 5 czy Xerialine.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
uzywam very high protection creme spf 50,filtr mineralny.Mozesz mi polecic cos co nei bedzie bielilo??Myslalam juz o xerial i musze si eszybko w niego zaoptarzyc. Mam tez przesuszona troche skore,w ogole nei jest promienna i jakas taka nijaka.Co zrobic,by jej pomoc,moze jaks wit. C w kremie lub maseczki??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
mineralne filtry jednak bardziej bielą - może przerzucić się na analogiczny krem - ale na filtrach chemicznych? chociaż też dosyć bieli... z kolei te, które wcale nie bielą (fluid LRP i Vichy) raczej na zimę się nie nadają. a wit. C na zszarzałą cerę - jak najbardziej.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
noc1:cleanance K dzien: krem z wit C+filtr noc2: xerial 5 itd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.