|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Toaleta publiczna - pokój dla matki z dzieckiem. Czy można zrobić to lepiej?
Drogie Mamy,
Projektuję pokój dla matki z dzieckiem w toalecie publicznej (konkurs). Do dyspozycji mam aż 14 metrów kwadratowych, na których mam stworzyć przestrzeń przyjazną matce i dziecku. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek uwagi: co uważacie za niezbędne, czego często brakuje w takich pokojach, wasze własne przemyślenia i wskazówki będą dla mnie jak na wagę złota. Czy z takiego pokoju korzystacie same, czy zdarza Wam się wchodzić do niego z kimś - czy w związku z tym potrzebujecie dodatkowej przesłony/wydzielonej strefy, jeszcze bardziej intymnej? Czy preferujecie ciszę, czy łagodne dźwięki (niekoniecznie muzykę)? Będę bardzo wdzięczna za nawet bardzo luźne przemyślenia i wskazówki nie ograniczajcie swojej wyobraźni, wypisujcie nawet rzeczy, które wydają się mało prawdopodobne do osiągnięcia
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Toaleta publiczna - pokój dla matki z dzieckiem. Czy można zrobić to lepiej?
Nie wiem, na ile Ci to pomoże, ale mogę Ci opisać, jak wygląda taki pokój w Manufakturze w Łodzi. Według mnie to najlepiej urządzone tego typu pomieszczenie, w jakim byłam.
Są tam wydzielone tak jakby 3 strefy: toaleta i bidet w jednej, w drugiej rząd umywalek i na przeciwko przewijaki (jakoś 2-3 szt) - taki długi blat, a obok podgrzewacze do butelek i mikrofala, a w trzeciej kącik do karmienia - stoliczek, fotele. Do tego stoją jeszcze krzesełka do karmienia. I myślę, że te wszystkie rzeczy powinny się w takim pomieszczeniu w miarę możliwości znaleźć. Warto pamiętać, że przychodzą tam mamy nie tylko karmić piersią, ale również z nieco starszą pociechą, a czasem z dwójką i więcej. Może warto jakieś drobne zamontowane zabawki umieścić, żeby starsze dziecko mogło się czymś chwilę zająć, gdy mama np. przewija młodsze? No i oczywiście cicha muzyka, kolorowe rysuneczki na ścianach, ale nie przesadzone (byłam kiedyś w takim CH, że kolorowe paskudki waliły po oczach i aż się od tych kolorów oczopląsu dostawało). W Manufakturze właśnie były białe ściany i narysowane czy naklejone jednokolorowe motylki, kotki, zegary i coś tam jeszcze, mojemu małemu się bardzo to podobało. No i miejsce, gdzie można by było postawić wózek. Tylko nie wiem, czy zmieścisz aż tyle na 14 metrach, bo tam to pomieszczenie było ze dwa razy większe ![]() Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Toaleta publiczna - pokój dla matki z dzieckiem. Czy można zrobić to lepiej?
Dziękuję Ci pięknie za tak wyczerpującą odpowiedź
nie miałam nigdy doświadczenia z takimi pomieszczeniami, nie znalazłam żadnych norm, które by regulowały ich funkcję i wyposażenie więc Twoja wypowiedź naprawdę mi pomogła
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie potrzebne są:
-przewijak i jakieś miejsce obok, żeby położyć torbę z akcesoriami mnie osobiście nie przekonują przewijaki montowane do ściany, które się otwiera, wolę stabilnie taki zwykły przewijak na stole albo blacie obok umywalki -krzesło do karmienia (takie zwykłe dla dorosłego), może być wygodny fotel -dodatkowe krzesło dla osoby towarzyszącej (żeby nie stała 20min jak karmię piersią) -normalne wc, bo z wózkiem do normalnej nie wejdę (toalety może nie być jeśli jest szeroka i dostępna dla niepełnosprawnych) -obowiązkowo umywalka, mydło itp -wystrój kolorowy ale nie zbyt krzykliwy -brak muzyki, bardzo denerwują mnie głośne "przeboje" np w pokojach w marketach, bo nie da się tam uśpić zmęczonego dziecka -lustro -kosz z przykrywką, żeby nie było czuć zawartości -kontakty -stoliczek dla dziecka i z 2 krzesełka -może jakiś parawan, żeby oddzielić część z toaletą od części do jedzenia -nie pogardziłabym toaletą i umywalką dostosowaną rozmiarem dla kilkulatków ale to może się nie zmieścić
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Od siebie dodam, żeby kubły na papierowe ręczniki były takie zamykane, a nie taki otwarty, żeby dzieci nie grzebały
![]() Aha i takie owalne kąty, zaokrąglone, przy umywalkach, przy stoliku z przewijakiem, bo ostatnio jak byłam to jak mi się dziecko rąbło w kant, to guza ma już tydzień i bliznę ![]() I przede wszystkim żeby tam nie śmierdziało bo jeszcze nie spotkałam miejsca, żeby pachniało czystością no ale wiem, że tego nie da się zaprojektować
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2013-05-01 o 19:55 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ja znowu w takich miejscach miałam do czynienia z tak nachalnymi chemicznymi 'odświeżaczami', że mi niedobrze było. Chemia aż gryzła w gardło przy oddychaniu, dlatego w takich miejscach nie powinien wisieć na stałe żaden pryskający odświeżacz.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo choćby nie wiem jak mamy dbały, żeby nie nabrudzić to leżące w otwartym koszu pieluchy bo "kilku" godzinach hmmm przyjemnie pachną.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak jest w Polsce w centrum handlowym, ale w UK jest to kilka osob sprzatajacych takie centrum, lazienki, pokoje do karmienia, toalety itp. Od otwarcia do zamkniecia |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo fajna rzecz która juz ktoś proponował to umywalka i toaleta dla dzieci kilkuletnich-nie zapominajmy ze oprócz niemowlaków odwiedzają centra rodzice z dziećmi w różnym wieku fajnie byłoby aby w końcu ktoś pomyślał i zaopatrzył taki kącik w w/w urządzenia, często widać jak rodzic sie miota np tatuś z dziewczynką do której toalety sie udać damskiej czy męskiej
wiem ze przestrzeń jest często bardzo mała dlatego jestem za podstawowymi rzeczami bez zabawek, dziwnych regałów i szafek które spotykałam a były na zasadzie stoją bo stoją i nic w nich nie ma, lepiej faktycznie przeznaczyć te miejsce na stolik z podgrzewaczem itd |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ikea ma bardzo czyste i dosyc dobrze wyposazone te pokoje a bywaja malenkie. I nigdy nie napotkalam na brudne pieluchy w srodku, ktos bardzo czesto oproznia kosz.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie jakby się znalazł taboret dla młodszego dziecka żeby mogło samo umyć ręce jeśli umywalka była by tylko na wysokości dorosłej osoby. W ikea sa bardzo fajne w rozsądnej cenie.
Dla mnie największym szokiem było wejście do takiej toalety w Tesco w Galerii Echo w Kielcach. Byłam tam z 4 miesięczną córką, i muzyka i reklamy była tam tak samo głośno puszczone jak na zewnątrz. Po prostu szok. Co najgorsze to nie był incydent tylko standardowa głośność. Czyli jak chciałam troszkę dziecko uspokoić, wyciszyć i w spokoju nakarmić - dupa blada. Acha zwróć uwagę na światło/oświetlenia. Żeby nie było tak że jak kobieta z dzieckiem siądzie i zacznie karmić to prosto w jego oczy są ostre żarówki/oświetlenie skierowane. Musi być jasno ale jakoś rozsądnie to zaprojektuj. My na to nie zwracamy uwagę (inna perspektywa), ale moja córka zaczeła się wiercić, mrugać oczami itd.
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie oświetlenie. Ostre sztuczne światło odpada. Dobrze, żeby można było przełączyć na "normalne" i "przygaszone".
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
I przede wszystkim - niech to nie będzie pomieszczenie dla 1 osoby tylko, ja RAZ w ikei karmiłam i w tym czasie 2 inne matki chciały wejść, a tu już nie ma usiąść na czym. Podejrzewam, że mama karmiąca spokojnie mogłaby z inną mamą karmić, no ale nie na stojąco
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz do karmienia zrobili osobne, takie odgrodzone miejsce w restauracji, zeby zwiększyć ilośc miejsc do opieki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.

nie ograniczajcie swojej wyobraźni, wypisujcie nawet rzeczy, które wydają się mało prawdopodobne do osiągnięcia

cieszę się życiem! 

bo jeszcze nie spotkałam miejsca, żeby pachniało czystością