|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() mój problem z odżywianiem się...
ciężko mi o tym pisać, mam nadzieję też, że wybrałam odpowiednie podforum...
otóż mam problem, z niczym innym jak z odżywianiem się... od pewnego czasu zauważyłam u siebie dziwne nawyki, czy nie wiem jak mam to sensownie nazwać... otóż mam takie dni, że nic nie jem, możliwe, że to przez stresy w szkole, w życu osobistym... nie wiem... a są tez takie dni, np. jak dzisiaj, że pochłaniam niezliczone ilości jedzenia... i nie było by w tym nic dziwnego, gdybym nie miała wyrzutów... jak dużo zjem czuje się taka jakoś mniej wartościowa, nie wiem od czego to zależy, ale męczy mnie to strasznie... ehh może dodam jeszcze, że mam 174 cm wzrostu waże 69 kg... wszyscy mówią że nie wyglądam na tyle... mi też się nie wydaje... ale jakoś z tą cyferką źle się czuję... jak mam zmusić siebie, żeby jeść regularnie... i co ważniejsze chyba zdrowo... ostatnio łapie się na tym, że jak mam doła to sięgam po paczke chipsów,a następnego dnia jak mi dół nie przyjdzie to po następną... a wyrzuty pozostają i samoocena leci w dół...
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: mój problem z odżywianiem się...
droga evciusio
![]() bardzo dobrze ze weszłaś na to forum bo każda stara się pomóc innej!ja miałam tak samo jak ty a teraz z tym walcze!i jest dobrze i lepiej co prawda jestem na diecie jakies 9 dniale chyba nadal cos źle robie bo nic mi nie ubyło kilogramów!Ale jem o wiele mniej słodyczy a czasami nawet i wcalei nie mam tak duzej ochoty na nie jak kiedys!a wymiary mam podobnie do Ciebie bo mierze 173 a waże 65 i mi mówia ze tez wygladam ok ale rozumiem co oznacza to ze źle sie czujesz we włąsnym ciele!ja tez tak sie czuje nie moge na siebie czasami patrzec zwłaszcza na moje nogi!Ważne jest to żebys jadła zawsze 5-6 posiłków dziennie(tego sie tutaj nauczylam dzieki dziewczyna i staram sie tak jeść)i duzo warzyw białka owoców rano najlepiej węglowodany a wieczorem samo białko ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ten mam ten problem,
ostatniej wiosny przez nerwy stracilam w ciagu miesiaca jakies 4 kilogramy, w wakacje znowu mi przybylo wkurza mnie juz to, ze moje nerwy kieruja moim zoladkiem, ale staram sie nie dac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
wszystko byłoby ok gdybym umiała czas wygospodarować na jakieś ćwiczenia, albo gdybym znalazła przynajmniej odrobinę chęci... ostatnio narzekam na brak czasu, a jeszcze teraz ta cała przedświąteczna bieganina... i ze wszystkim zostaje sama
![]() w tym wszystkim nie chodzi mi głównie o to że sie obżeram nadmiernie czy coś... jeśli już tak jest sięgam po te najbardziej niezdrowe rzeczy... ale jak potem mam walczyć z niechęcią do siebie? nie wiem co mam robić poprstu kiedyś jedzenie było moją przyjemnością a teraz wychodzi na to, że sięgam po nie jak jestem sfrustrowana... czasem mam wrażenie że się powinnam już na to leczyć ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
"Już" to może nie. Zdajesz sobie sprawę z problemu, a co więcej znasz sposób na wyjście na prostą - regularne posiłki, ćwiczenia, zdrowy tryb życia. Czego brakuje? Chęci. Jeśli zmotywujesz się do zmiany trybu życia, uda Ci się wyplątać z tego wpadania ze skrajności w skrajność. Zresztą jak pewnie już zauważyłaś, nie Ty jedna masz taki problem - ja również się przyłączam. Co prawda u mnie jest o tyle mniej różowo, że od wielu miesięcy walczę z zaburzeniami odżywiania, ostatnio niestety mam wrażenie, że jest to walka z wiatrakami. Ale może spróbuję znaleźć w sobie jescze trochę sił, by usystematyzować sobie to wszystko i jeść w miarę normalnie. Obecnie niestety albo jem mało, albo się objadam...
"Whatever you woke up worrying about this morning - get over it. Make a call and move on." sir Ken Robinson Edytowane przez Akane Czas edycji: 2007-04-02 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mam podobny wzrost i waze 58 kg
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ehh. nie jesteście same
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
schudnąć... ja chcę schudnąć ale jak to ma się stać jak się objadam... wieczorami jest najogrzej tak jak u przedmówczyni...
w sumie chyba zrobiłam pierwszy krok do zmany nawyków... otóż objadam się ale warzywami i owocami... no i od czasu do czasu miewam słabości... ale jak to zrobić żeby tego aż tyle nie jeść, bo napewno za dużo nadal jem... o głodzeniu się staram się nie myśleć, to chyba najgorszy wariant... ostatnio zmusiłam się w szkole żeby o 14 w końcu pójść do piekarni po grachamke... a od rana nic nie jadłam... no ale głodzić się nie chce:/ to bezsensu bo w końcu i tak zjem to czego sobie pożałowałam i to naraz :/...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:05.