|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Tarnów, Olkusz, Czestochowa contra Kraków??
Witam, mam takie pytanko, zdawalam na prawko juz 4 razy, z mizernym skutkiem niestety
![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tarnów, Olkusz, Czestochowa contra Kraków??
W porównaniu do Krakowa Tarnów jest duzo łatwiejszy, dwa ronda, i tyle.. skrzyzowania dosc łatwe, ale egzamin zdac nie jest prosto.. na kilka razy trzeba sie nastawic.. ale wiesz, to wszystko zalezy od wielu czynnikow.. byc moze zdałabys za 1?? nie wiem..
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
podobno w Tarnowie jest calkiem ok. znajoma zniechecona zdawaniem w Krakowie zalatwila sobie zdawanie tam i zdala szybciutko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
W Małopolsce egzamin na prawo jazdy można zdawac tylko w trzech miejscach: MORD w Krakowie, Tarnowie i Nowym Sączu.
W innych miejscowościach nie przeprowadz się egzaminu, więc Oświęcim, Olkusz i inne miasta odpadają. Na Śląsku: Częstochowa, Bielsko-Biała, Katowice i katowickie oddziały terenowe Bytom, Gliwice, Jastrzębie -Zdrój, Tychy, Rybnik, Dąbrowa Górnicza. A gdzie najlepiej - nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
hmm, no to mnie wprowadzali w blad tymi maistami...
![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie jezdzilam pamieciowo. Uwazam, ze w duzym miescie drogi sa lepiej oznakowane i jest wiecej swiatel, a mniej samowolki, ktora daje mozliwosc do popisow dresow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez zdawałam w Krakowie i zdałam bez problemu. Nie uwazam ze Krk jest trudnym miastem, wręcz przeciwnie, gdy zna się miasto to lepiej sie jeździ niz w obcym terenie. Egzamin w obcym mieście jest dodatkowym stresem, według mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Gratuluje zdania egzaminow. widocznie albo ja nie jezdze zbyt dobrze zeby zdac, alebo tak zzera mnie stres ze nie potrafie sie skoncentrowac. sprobuje jednak w innym miescie, nic mi nie szkodzi..
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Ja zdawałam 2 tyg temu w Tarnowie, udało mi sie za pierwszym ^^ ![]() ![]() Na egzamin czekałam równe 4 tygodnie, co do dnia ![]() ![]() Rzeczywiscie Tarnow ma 2 ronda i to takie malutkie, poza tym nic tak szczególnie trudnego nie ma, kilka miejsc na które wyczulają instruktorzy - tam lubia brac na egzaminie :P A egzaminatorzy jak wszedzie - mi sie trafił niezbyt miły, ale być moze trafiłam na gorszy dzień jakiś ![]() A i zdaje się u nas na Renault Clio :P
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Hej!
Ja jestem z Olkusza i powiem tylko tyle, że robiąc kurs prawa jazdy w Olkuszu, egzamin zdaje się w Dąbrowie Górniczej.Nie ma jednej trasy,wszystko zalezy od inwencji egzaminatora.Trzymam kciuki,powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wiem, ze wiele osob boi sie rond na egzaminie, ale zupelnie nie rozumiem dlaczego.
Ronda sa po to, aby ulatwiac zycie, a nie utrudniac. Ja je zdecydowanie wole od tzw tradycyjnych skrzyzowan. Sa bezpieczniejsze, lepiej oznakowane i mniejsze ryzyko kolizji. Wole ruch zorganizowany niz samowolke. Trzeba pamietac kiedy dac kierunkowskaz (do przecwiczenia), kiedy zmienic pas, patrzec na jakim sie ustawic pasie do skretu, kogo przepuscic - tego nie jest az tak duzo. Zalety rozwiazania sa warte nauczenia sie. Nikt Ci nie przecina drogi na rondzie (no poza przypadkami niestandardowych sytuacji), na rondzie sie bardzo wygodnie zawraca. W krajach takich jak Francja czy Belgia buduje sie rond zdecydowanie wiecej niz w Polsce. I u nich jezdzi sie bezpieczniej. Ronda wymuszaja zwolnienie, podczas gdy proste skrzyzowania niekoniecznie. I dlatego na prostych skrzyzowaniach jest wiecej kolizji. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
To fakt. Co nie zmienia faktu, ze na prostych skrzyzowaniach o takich tez nie ciezko, a tam pomylki moga jeszcze wiecej kosztowac. Rondo wymusza jednak zwolnienie predkosci oraz minimalna koncentracje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
U mnie w Częsochowie na egzamin czeka się 1,5 miesiąca co jest sprawką ludzi z Katowic i okolic, których my Częstochowianie niestety nie lubimy a to mało powiedziane, na nieszczęscie jesteśmy teraz jednym województwem, co nas dobija
Moim zdaniem jak sie umie jeździć, zna się przepisy to można zdać wszędzie, a Częstochowa wcale nie jest taka łatwa, mamy dużo miejsc gdzie można popełnić błąd a egzaminatorzy uwielbiają te miejsca Osobiście też uważam że lepiej zdawać w swoim mieście, no bo jak zdawać w obcym miejscu?? nie znasz topografii, nie wiesz jak ierowcy sie zachowują w danym miejscu, jak piesi, to wszystko trzeba wziąść pod uwagę lepiej zdawać "u siebie" i nie mowie tego tylko dlatego że nie chce żeby ktoś obcy zdawał w moim mieście |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:33.