Zdrowo jeść, stosować dietę? Jak ułożyć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-17, 18:25   #1
cherry-lady
Wtajemniczenie

Zdrowo jeść, stosować dietę? Jak ułożyć?

Witam
Nie chce się odchudzać. Chcę jedynie zmienić swój jadłospis na zdrowszy.
Mam 16 lat, 166 cm wzrostu i 51 kg.
Moje śniadanie składa się z kanapek, jogurtu, herbaty lub kawy. W szkole jestem zawsze bardzo głodna. Jem kanapkę oraz owoce + jakieś sztuczne picia. Obiad- przeważnie ziemniaki z mięsem. Nie mogę wytłumaczyć mamie, żeby tak nie łączyła Surówki przeważnie są, ale nie zawsze. Kolacji nie chce mi się jeśc, ale mama mi każe, bo nigdy nie mam na nic siły. Zawsze po 20 jem, tosty, kanapki itp..
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to prawidłowe odzywianie, dlatego chcę zmienić i urozmaicic swój jadłospis. Piję miętową herbatę zamiast zwykłej. Do wody mineralnej nie mogę się przekonać.
Co powinno się znaleźć w moim jadłospisie? Napewno więcej warzyw...
Nie mogę jeść ostrych rzeczy, mam bardzo rozszerzone naczynka na twarzy i chciałbym odżywić skórę od wewnątrz. Łykam Silice lub inne tabletki. Jednak chciałabym poprawić koloryt skóry.

Czy miałaby Pani dla mnie jakieś rady?
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 20:04   #2
Djapira
Zadomowienie

Dot.: Zdrowo jeść, stosować dietę? Jak ułożyć?

Heh to ja sie wtrace i zaprosze do watku: "Ile dzisiaj zjadłam?"

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 10:29   #3
mirynka
Wtajemniczenie

http://nuclearworldconflict.com/iran.html
Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
Heh to ja sie wtrace i zaprosze do watku: "Ile dzisiaj zjadłam?"
ale dlaczego do watku ile dzis zjadlam przeciez cherry- lady chce zmienic jadlospis i pyta co powinno znalez sie w jej diecie ale nie wypisywac codzien co zjadla a w tamtym watku tak wlasnie dzieczyny robia
cherry- lady poprzegladaj sobie rozne watki na temat zdrowego odzywaiania i napewno znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie

.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 11:06   #4
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mirynka Pokaż wiadomość
[URL]
ale dlaczego do watku ile dzis zjadlam przeciez cherry- lady chce zmienic jadlospis i pyta co powinno znalez sie w jej diecie ale nie wypisywac codzien co zjadla a w tamtym watku tak wlasnie dzieczyny robia
cherry- lady poprzegladaj sobie rozne watki na temat zdrowego odzywaiania i napewno znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie

.
Ale tam niektóre dziewczyny mają bardzo dobre jadłospisy, na których np. ja się na początku wzorowałam i dzięki temu teraz się zdrowo odżywiam. Poza tym metodą prób i błędów, wypisując swój codzienny jadłospis można układac sobie jedzonko gdyż dziewczyny codziennie mówią co dana osoba je źle, czym lepiej to zastąpić, dlaczego itd.

Edytowane przez seemore
Czas edycji: 2007-03-18 o 15:05
seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 11:14   #5
Djapira
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mirynka Pokaż wiadomość
http://nuclearworldconflict.com/iran.html

.

Napisałam zeby zajrzec Jak pisze seemore może tak podpatrzyc jak dziewczyny sie odzywiaja, moze spytac. Nie musi sie wpisywac codziennie

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 14:20   #6
cherry-lady
Wtajemniczenie

http://nuclearworldconflict.com/iran.html - na tej stronie wykrywa mi wirusa

Poczytam sobie wątki, ale nie wiem jak przekonać mamę do innego gotowania. Przecież nie będzie gotowała mi osobno, a reszcie rodzinie inaczej. Jak Wy zmieniłyście swój jadłospis? Same go przyrządzałyście? Ja chodzę do szkoł i jak przyjdę nie mam czasu na gotowanie obiadków jeszcze...
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 14:42   #7
pinku_pinku
Raczkowanie

spróbuj poprosić mamę, żeby do obiadu zamiast ziemniaków gotowała czasem jakąś kaszę (jaglaną, jęczmienną, orkiszową, gryczaną czy kuskus - tej nawt gotowac nie trzeba, wystarczy wrzątkiem zalac ), do tego dobre by byly jakieś gotowane warzywka - brukselka, brokuły itp. I sałatka oczywiście. Jak mama nie zrobi to obierz sobie np. marchewkę.
Dodawaj warzywka do wszystkich kanapek - ogórki, kiszoną kapustę (tak tak ), cebulę, w sezonie pomidory; poza tym szczypiorek albo natkę pietruszki, rzeżuchę, może zainteresuj się kiełkami?
No i te pasqdzwa które pijesz w szkole dobrze byloby jednak zastąpić wodą A jak nie to może herbatka jakas (zielona, owocowa, mieta) albo sok, byle niesłodzony (na poprawę kolorytu cery to marchwiowy akurat ).
Aha, i na naczynka to zdaje się witamina C, wewnętrznie też, rozejrzyj sie co ma jej duzo. Podpowiem, że bynajmniej nie cytryna ;D

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-18, 14:46   #8
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Była mowa w którymś wątku, że czasami w postach mogą pojawić się linki do zawirusowanych stron i nie jest to wina osoby piszącej Jeśli możecie Seemore, Djapira i Cherry-lady edytujcie swoje posty

Cherry mam dokładnie ten sam problem Więc pozwolisz, że sie przylącze do Twojej proźby o pomoc
sweet_white_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 16:28   #9
wilczyca
Zadomowienie

GG do wilczyca

Cytat:
Napisane przez cherry-lady Pokaż wiadomość
Poczytam sobie wątki, ale nie wiem jak przekonać mamę do innego gotowania. Przecież nie będzie gotowała mi osobno, a reszcie rodzinie inaczej. Jak Wy zmieniłyście swój jadłospis? Same go przyrządzałyście? Ja chodzę do szkoł i jak przyjdę nie mam czasu na gotowanie obiadków jeszcze...
ja w domku bywam czasem około 22 dopiero, ale zawsze można przyrządzić jakąś sałatkę, wrzucić na oliwę pierś z kurczaka, zrobić kotlety z soczewicy...no i na jutro do lodówki. Albo jak jesteś w domu na obiad to skombinować na szybko omlet...
sama się bardzo długo broniłam mowiąc "przecież nie mam czasu gotować, wracam do domu późno, cały dzień uczelnia albo praca"
Ale można, można jak się chce...Ty przynajmniej bywasz w domu w porze obiadowej więc jesteś szczęśćiarą
Stary 2007-03-18, 17:32   #10
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Zdrowo jeść, stosować dietę? Jak ułożyć?

Cytat:
Witam
Nie chce się odchudzać. Chcę jedynie zmienić swój jadłospis na zdrowszy.
Mam 16 lat, 166 cm wzrostu i 51 kg.
Moje śniadanie składa się z kanapek, jogurtu, herbaty lub kawy. W szkole jestem zawsze bardzo głodna. Jem kanapkę oraz owoce + jakieś sztuczne picia. Obiad- przeważnie ziemniaki z mięsem. Nie mogę wytłumaczyć mamie, żeby tak nie łączyła Surówki przeważnie są, ale nie zawsze. Kolacji nie chce mi się jeśc, ale mama mi każe, bo nigdy nie mam na nic siły. Zawsze po 20 jem, tosty, kanapki itp..
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to prawidłowe odzywianie, dlatego chcę zmienić i urozmaicic swój jadłospis. Piję miętową herbatę zamiast zwykłej. Do wody mineralnej nie mogę się przekonać.
Co powinno się znaleźć w moim jadłospisie? Napewno więcej warzyw...
Nie mogę jeść ostrych rzeczy, mam bardzo rozszerzone naczynka na twarzy i chciałbym odżywić skórę od wewnątrz. Łykam Silice lub inne tabletki. Jednak chciałabym poprawić koloryt skóry.

Czy miałaby Pani dla mnie jakieś rady?
5-6 posiłków w ciągu dnia. Za posiłek należy rozumieć porcje białka + zdrowe tłuszcze (roślinne - oliwa z oliwek, orzechy, siemie lniane, słonecznik), węglowodany złożone (czyli warzywa i te nie przetworzone i nie zawierające cukru), najlepiej zastąp białe pieczywko żytnim albo razowym. Najlepiej staraj się unikać dużej ilosci słodyczy, fast foodów i słodkich napojów gazowanych. Na śnidanko porcja owsianki na mleku + słonecznik i trochę twarogu - będą węglowodany złożone, białko i zdrowe tłuszcze, na II może jakaś grahamka z serkiem wiejskim i warzywkami, później może jakieś owocki wymieszane z jogurtem naturalnym i twarogiem, obiadek zeimniaki jak najbardziej moga być, tylko najlepiej nie smażone i nie polane jakimś tłustym sosem, zamiast ziemniaków brązowy ryż, razowy makaron czy kasza Jakieś nie tłuste mięsko, a najlepiej ryby. Na kolacje dobrze coś typowo białkowego - jakaś jajecznica z warzwykami na przykład

Ogólnie to co jesz można modyfikować i różnie łączyć, ale najlepiej kieruj się zasadą, ze posiłek to porcja białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych, przy czym nie łączymy tłuszczów z fruktozą - znaczy na przykład owoce z orzechami nie są wskazane Pamiętaj o dużej ilości śweiżych warzywek
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-18, 17:37   #11
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Może najwyzszy czas nauczyć się gotować Ja sama jakoś nie miałam z tym problemów Nie jem mięsa a umnie cała rodzina typowo mięsożerna i do tego mama gotowała dosyć tłusto, więc ja sama dla siebie gotowałam i mamuśka pod moim wpływem się zmieniła na lepsze Bo kiedyś na przykład cała patelnia była pokryta olejem, a teraz łyżka oleju na patelni wystarcza

Zawsze można jeśli chodzi o obiad poprostu dzień wcześniej sobie coś przygotować a później tylko odgrzać Mi tak ugotowanie kaszy, zrobienie surówki i jajka sadzonego z 30 minut zajmuje. To nie jest aż tak długo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-18, 17:41   #12
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Zdrowo jeść, stosować dietę? Jak ułożyć?

Cytat:
na tej stronie wykrywa mi wirusa
Twój komp jest zawirusowany. Koniecznie coś z tm zrób - zrób sobie jakiegoś skana Na pewno masz jakiś program antywirusowy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości