|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Kaszka na start :)
Hej
Dużą popularnością cieszy się wątek dotyczący owsianki jako królewskiego śniadania. Jednak dużo osób zamiast płatków wybiera na śniadanie wszelkiego rodzaju kasze. Pomyślałam, że warto więc założyć ten temat i dzielić się pomysłami na pyszne wersje kasz ![]() U mnie była dzisiaj jaglanka gotowana ze skórką pomarańczy; podana z serkiem naturalnym, pomarańczą i skórką, orzeszkami ziemnymi oraz domową a'la masą makową (mak zagotowany z mlekiem i skórką pomarańczy)
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kaszka na start :)
Świetny pomysł, nie lubię owsianki, ale kaszę dość często jadam na śniadanie
![]() U mnie wczoraj była śmietankowa manna budyniowa. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym warto urozmaicać swoją dietę
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Gotowych przepisów nie podam, bo zawsze przyrządzam wiedziona impulsem (i tym co znajdę w lodówce
), ale też lubię wszystkie mozliwe kasze. Był czas, że miałam fazę na proso (robione jak owsianka). Teraz najczęściej jednak płatki owsiane (bo najtańsze), ale zdarza mi się i kasza perłowa, i quinoa, i jaglanka... Na śniadanie raczej w wersji na słodko z owocami i migdałami/siemieniem lnianym.Nie śmiejcie się - zastanawiam się, czy da się kaszę gryczaną przygotować w podobnej nucie smakowej. Kiedyś w menu restauracyjnym rzucił mi się w oczy staropolski deser własnie na bazie gryczanej, kiedyś w "Ugotowanych" gościu zrobił gryczaną z czekoladą i syropem klonowym (dla mnie to już ulepek )... Próbowałyście?
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja najczęściej jem owsiankę, którą uwielbiam, ale czasem zdarza się też kasza
W tym tygodniu jadłam jaglankę ze śmietanką (bo została resztka), granatem, miodem i miętą Gryczanej na słodko też jestem ciekawa, jeszcze nie miałam okazji wypróbować.
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
oo super pomysł na wątek!!
też nigdy nie jadłam kaszy na słodko (oprócz kuskus i manny), kasze są mega zdrowe, chętnie włączę je w śniadaniowe menu
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
gryczanej na słodko jeszcze nie jadłam;
mam za to patent na kaszę gryczaną dla tych którzy nie przepadają za jej specyficznym smakiem - gotuję ją pół na pół z ryżem brązowym lub kaszą jęczmienną- obie kasze po ugotowaniu dokładnie mieszam, smak jest bardziej złagodzony, moje dzieci uwielbiają!
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Ja polecam kaszę jęczmienną jako dodatek lub samą z mlekiem. Ja bardzo lubię z prażonymi jabłkami, cynamonem i pestkami słonecznika, albo kakao.
Kaszę jęczmienną czasami mieszam z płatkami owsianymi albo ryżem, tak czy siak bardzo polecam ( :
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Jaglanka ze startym jabłkiem, (wrzucam do prawie ugotowanej kaszy, nie lubię z surowym zbytnio), orzechami włoskimi i cynamonem
Albo z bananem, wiórkami kokosowymi i odrobiną oleju kokosowego, mmm... następnym razem dodam mleko kokosowe ![]() Niedawno jadłam jeszcze kaszę pęczak gotowaną w soku pomarańczowym z cynamonem, suszonymi śliwkami i morelami i kawałkami pomarańczy, pyszna chociaż staram się unikać soków no i długo się gotuje a rano jestem bardzo głodna Kiedyś jadłam kaszkę orkiszową (prawie jak manna) z bananem i żurawiną suszoną i z mrożonki ale już jej nie sprzedają a lubiłam kwaskowy dodatek bez tego robi się zbyt ulepkowata dla mnie... żeby wykończyć opakowanie jem z kakao i bananem ale nie powala.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o kaszę pęczak to zasmakowała mi ta wersja na słodko z burakiem
Natomiast ogólnie moją ukochaną kaszą jest jednak jaglanka. Uwielbiam wersję z jogurtem naturalnym, bananem, prażonymi orzechami włoskimi i gorzką czekoladą
|
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Jaglanka z 2 łyżeczkami oleju dyniowego. Mniam
ZZdrowotne właściwości wpływają świetnie na wlosy i skórę.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Dolacza kolejna milosniczka kasz
![]() Dziś jaglana na 1/2 szkl. mleka z tartą cukinia, bananem, cynamonem, twarogiem, posypana prazonymi platkami migdalowymi ![]() Jutro będzie pól na pól jaglanej i kaszy pęczak na serku homogenizowanym naturalnym z tartą cukinia, tartym jablkiem, orzechami wloskimi, przyprawami do jablecznika i piernika. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj kakaowa kasza manna z ubitym białkiem, jogurtem naturalnym, kiwi, jabłkiem, mandarynką i prażonym słonecznikiem
Niesamowicie pulchna i piankowa zrobiła się ta kasza Polecam |
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Po raz kolejny manna budyniowa, tym razem z wkrojonym bananem
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Na zimno: jaglanka zniksowana z bananem i serkiem homo i wymieszana z masłem orzechowym.
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Jaglana z kaszą pęczak (po polowie) na mleku z: mandarynkami, polowa awokado, prazonymi nasionami slonecznika i przyprawą do piernika. Pycha
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Quinoa (ugotowana dzień wcześniej) miksowana z mrożoną gruszką, masłem orzechowym i mlekiem. Do tego obowiązkowo cynamon
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale młodsza lubi - no ciekawe jak w tej słodkiej wersji smakuje- muszę spróbować
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Na szybko - kaszka orkiszowa z kakao, bananem i twarożkiem, posypana migdałami w płatkach
Smaczniejsza niż się spodziewałam
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Kasza jaglana z jogurtem naturalnym, bananem, mielonymi orzechami włoskimi i gorzką czekoladą Studentską
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#24 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Czyżbym ostatnio tylko ja wcinała kasze na śniadanie?
Dzisiaj była pietruszkowa kaszka kukurydziana z siemieniem lnianym, jogurtem, mandarynkami, makiem i orzeszkami ziemnymi
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale jak to kasza z kakaem? Do ugotowanej kaszy wrzucacie kakao?
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dodaję od razu, tzn wrzucam kaszę i kakao do garnka, zalewam wodą albo wodą z mlekiem i gotuję, nie mam rano czasu czekać najpierw aż się zagotuje woda, potem aż sie kasza ugotuje itd
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Też się dołączam, jutro pierwsze śniadanie !
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.

Dużą popularnością cieszy się wątek dotyczący owsianki jako królewskiego śniadania. Jednak dużo osób zamiast płatków wybiera na śniadanie wszelkiego rodzaju kasze. Pomyślałam, że warto więc założyć ten temat i dzielić się pomysłami na pyszne wersje kasz 

), ale też lubię wszystkie mozliwe kasze. Był czas, że miałam fazę na proso (robione jak owsianka). Teraz najczęściej jednak płatki owsiane (bo najtańsze), ale zdarza mi się i kasza perłowa, i quinoa, i jaglanka... Na śniadanie raczej w wersji na słodko z owocami i migdałami/siemieniem lnianym.
też nigdy nie jadłam kaszy na słodko (oprócz kuskus i manny), kasze są mega zdrowe, chętnie włączę je w śniadaniowe menu 

bez tego robi się zbyt ulepkowata dla mnie... żeby wykończyć opakowanie jem z kakao i bananem ale nie powala.