Wyjście z cienia. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-21, 16:04   #1
ktosia1
Wtajemniczenie

GG do ktosia1

Wyjście z cienia.

Macie czasem takie wrażenie, że przeszliście metamorfozę, która pozwoliła wyjść wam z cienia? A dokładniej, aby przełamać się w sobie, zrobić coś co wydawało się niewykonalne, nierealne?
To taki rodzaj przemiany, który pozwala otworzyć się na innych, pokonać swoją nieśmiałość. Postawienie kreski, oddzielenie jednej części od drugiej, powiedzenie sobie: Od tej pory będę inna.

Ja takie postanowienie podjęłam. Z cichej, szarej myszki, która bała się odezwać przeobraziłam się w dziewczynę, która ma swoje zdanie, potrafi powiedzieć NIE, gdy coś jest niezgodne z jej przekonaniami a co najważniejsze wie do czego służy aparat gębowy
Potrafi zagadać, zabrać głos, zaznaczyć w jakis sposób swoją obecność, coś w stylu:
Halo, ja też tu jestem.
Chciałabym nabrać większej pewności siebie i odwagi we wszystkich sferach życia. Muszę nad tym jeszcze popracować.

"Dla chcącego nic trudnego".

"Love of beauty is Taste. The creation of beauty is Art." -Ralph Waldo
ktosia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 16:31   #2
jaszmurka
Zakorzenienie

Dot.: Wyjście z cienia.

Ja mam na odwrót
Tzn. "powinnam" mieć
Za dużo gadam, za dużo mnie wszędzie- aż za dobrze wiem do czego służy jakże zacny aparat gębowy a teraz próbuję się wyciszyć... na starość spokornieć troszkę że się tak wyrażę
Więc ja raczej chowam się od tego cienia niż z niego wchodzę

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 16:34   #3
Mama_Muminka
Raczkowanie

Mnie się wydaje, że w pewien sposób też przeszłąm taką metamorfoze. Ale to nie jest jeszcze to czego bym tak naprawde chciała. Musze jeszcze popracować nad tym bo w niektórych sytuacjach potrafie się postawić i wyrazić swoje zdanie nawet jak wszyscy inni siedzą cicho i boją się odezwać, ale czasami przychodzą mi takie chwile, że siedze cicho i nawet nie chce mi sie bronić swojego zdania.
Mama_Muminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 17:11   #4
sylwia622
Rozeznanie

Ja chcialabym umieć wyrażać swoje zdanie np w nowym toarzystwie ale jak widze tłum nieznanych mi ludzi to jakos sie blokuje. Powili nad tym pracuje ale raczej wolniej niz szybciej mi to idzie :P
Stary 2007-02-21, 17:14   #5
Ludowa
Zakorzenienie

Możesz przybliżyć, Ktosia1, jakie wydarzenie skłoniło Cię do "wyjścia z cienia" i jak nad sobą pracowałaś?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 17:29   #6
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Ja przeszłam ogromną metamorfozę i jestem na etapie pełnej świadomości zmian, które zaszły. Myszka z buzią zamkniętą na kłótkę w większym towarzystwie dojrzała do zmiany i cieszy się nią. Wiem, ze to co mówię nie jest czczym gadaniem, bo zrobiłam a właściwie osiągnęłam coś o czym pięć lat temu pomyślałabym : wariactwo! Ta stara myszka bałaby się chociażby o tym pomyśleć. Owszem - nie jestem ideałem, cały czas się uczę, ale jest o niebo lepiej.
Bardzo pomogły mi studia, a zwłaszcza wszelkie zajęcia typu: psychodrama, trening interpersonalny, socjoterapia, psychoterapia. Ale duży wpływ na to jaka jestem miał/ma sport - ta sfera gdzie trzeba zawalczyć o swoje i to mocno.

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 17:42   #7
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Cytat:
Napisane przez suzana Pokaż wiadomość
Ja przeszłam ogromną metamorfozę i jestem na etapie pełnej świadomości zmian, które zaszły. Myszka z buzią zamkniętą na kłótkę w większym towarzystwie dojrzała do zmiany i cieszy się nią. Wiem, ze to co mówię nie jest czczym gadaniem, bo zrobiłam a właściwie osiągnęłam coś o czym pięć lat temu pomyślałabym : wariactwo! Ta stara myszka bałaby się chociażby o tym pomyśleć. Owszem - nie jestem ideałem, cały czas się uczę, ale jest o niebo lepiej.
Jakbym czytała o sobie JA miałam tak,że jak zniechęciłam do siebie pierwszego faceta,który się mną zainteresował (bo miałam krzywe zęby i wstudziłam się uśmiechać oraz stwierdziłam,że lepiej nic nie mówić,żeby nie palnąć jakiejś głupoty) stwierdziłam:jestem jaka jestem i taką mnie bierzcie A jak się komuś nie podoba,to won I tak powoli nabrałam pewności siebie,już nie boję się mówić tego,co myślę Wręcz przeciwnie-może czasami przesadzam I czuję się z tym świetnie Potrzebę zmiany sami musimy w sobie dostrzec i sami musimy wziąść się za siebie,żeby zmienić swoje życie
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-21, 19:53   #8
lullaby22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moren Pokaż wiadomość
(bo miałam krzywe zęby i wstudziłam się uśmiechać oraz stwierdziłam,że lepiej nic nie mówić,żeby nie palnąć jakiejś głupoty) stwierdziłam:jestem jaka jestem i taką mnie bierzcie A jak się komuś nie podoba,to won

Aż się uśmiechnęłam czytając to
Bardzo dobre podejście, czasem muszę sama sobą potrząsnąć, żeby myśleć podobnie.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 23:56   #9
miss_seepy
Wtajemniczenie

wyjscie z cienia, a moze nawet wejscie smoka? :P jeszcze przede mną. podziwiam i gratuluje przemiany

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-22, 00:33   #10
lillu
Wtajemniczenie

..moim cieniem było kiedyś osiedle gdzie każdy przejaw indywidualnego zachowania był negowany przez grupe ....wyrwanie się z osiedlowej- klitki zależności i powinności, dało mi to możliwość spojrzenia z boku na konformizm postwa jakie panowały w tej społeczności.

dziś z perspektywy czasu wiem że na dobre mi to wyszło...podporządkowując się regułą "gry" nie zyska się takiego szacunku jak asertywne zachowanie i odważne stawienie czoło przeciwnością losu.

VIVA! Akcja dla zwierząt!
http://www.viva.org.pl/index.php?id=strona_glowna

Malum est in necessitate vivere, sed in necessitate vivere necessitas nulla est.
lillu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości