|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Mało płytek krwi a białaczka
Hej
. Przepraszam bardzo ale nie wiedzialam gdzie zadac pytanie. Otoz od dlugiego juz czasu, moze nawet od dwoch lat, mecze sie z ciaglym zmeczeniem, potrzebą dużej ilosci snu, nocnymi skurczami w lydkach, strasznie szybko lapie zadyszki, zerowe libido (od roku ) , biale znikajace plamki na lydkach i rekach ( na rekach czasami) , rzadko ale jednak pojawiajace sie rozowe plamki, malutkie, milimetrowe i pojedyncze, bolesne miesiaczki, stres, depresja, siniaki mam non stop na nogach, nie duzo ale jednak, bole kosci czasami nawet przy lekkim dotyku, no i nie moge sie wyleczyc z grzybicy pochwy ,poszlam sie przebadac i okazalo sie ze mam za malo plytek krwi i lekko zwiekszony hormon tarczycy.. na razie kazano mi brac przez miesiac magnez i witamine b6 a potem na dokladniejsze badania krwinek, tylko ze sie troche przestraszylam bo przeczytalam ze sa to rwniez objawy bialaczki. Mial ktos stycznosc z takims 'czyms' ? Pozdrawiam
Edytowane przez __dsskadssadfaAA Czas edycji: 2014-07-21 o 14:53 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Pani Mizantrop
|
Dot.: Mało płytek krwi a białaczka
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ale zrobili Ci całą morfologię krwi czy tylko płytki? jeśli całą, to jak reszta wyników?
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale forum nie jest dobrym miejscem na tego szukanie odpowiedzi na tego typu tematy. Można się tylko bardziej zdenerwować, jak popłyną podejrzenia lub dobre rady. Chyba najlepiej skonsultować się z lekarzami. Jako pierwszego wskazałabym endokrynologa - w związku z tarczycą, która może powodować mnóstwo dolegliwości.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Może być tarczyca albo zatrucie organizmu- 2 lata temu też miałam schizy że jak nic białaczka a okazało się ze się tak zatrułam
(pracowałam w sklepie obuwniczym i się nawąchałam kleju itp )
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Do nowotworów objawów jest mnóstwo i zawsze coś podpasuje. Najpewniej to wynika z problemów z tarczycą a te plamki itd. to od słabego krążenia. Nie wiem co Ci jest ale radzę się uspokoić i poprosić lekarza o więcej badań:
- morfologia Z ROZMAZEM (koniecznie!) - badania moczu - cholesterol - triglicerydy - glukoza - mocznik - kreatynina - CRP - TSH - Prolaktyna - OB - próby wątrobowe O te badania poproś lekarza rodzinnego i nie daj się olać, ani zbyć. Pewnie jeszcze inne by się przydały ale lekarzem nie jestem i tylko to mi przychodzi na myśl i jednocześnie wiem, że na te badania od ręki może rodzinny skierować. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-21 o 15:39 |
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Przy białaczce normy są BARDZO przekroczone. Napisałaś tylko, że masz za mało płytek krwi, tzn. ile? Poza tym, skoro lekarz zalecił Ci suplementy to chyba wyniki nie były drastycznie niskie.
Zbadaj dokładnie tarczyce, bo ona lubi dawac opisane przez Ciebie objawy i do tego koniecznie żelazo i ferrytynę. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
zrobili mi cala morfologie i tylko te plytki i z tarczyca cos nie tak. Skierowala mnie na dokladniejsze badanie plytek ale o tarczycy nic, co mnie zdziwilo. No nic moze jak pojde za meisiac to dopiero cos wskaze..l dziekuje za odpowiedzi, troche sie uspokoilam
))
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
skoro masz wszystkie badaniA to zapytam o wynik morfoligii i żelaza?
a po drugie skoro lekarz nie przepisała Ci jakiś konkretnych leków tylko suplementy to raczej wie co robi? a dostałaś może jakieś skierowanie na konsultacje hematologiczną czy endykronologiczna?
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
czytając listę objawów chorób w internecie może się okazać, że jest się chorym na wszystko
Objawy, które opisujesz są nieswoiste i mogą się wiązać ze stresem, złą dietą itd... I masz zwiększony hormon tarczycy T4 czy TSH? bo jeden świadczy o nadczynności, a drugi o niedoczynności tarczycy- objawy pasują raczej do niedoczynności. Przy białaczce w morfologii są też inne zmiany...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

. Przepraszam bardzo ale nie wiedzialam gdzie zadac pytanie. Otoz od dlugiego juz czasu, moze nawet od dwoch lat, mecze sie z ciaglym zmeczeniem, potrzebą dużej ilosci snu, nocnymi skurczami w lydkach, strasznie szybko lapie zadyszki, zerowe libido (od roku ) , biale znikajace plamki na lydkach i rekach ( na rekach czasami) , rzadko ale jednak pojawiajace sie rozowe plamki, malutkie, milimetrowe i pojedyncze, bolesne miesiaczki, stres, depresja, siniaki mam non stop na nogach, nie duzo ale jednak, bole kosci czasami nawet przy lekkim dotyku, no i nie moge sie wyleczyc z grzybicy pochwy ,poszlam sie przebadac i okazalo sie ze mam za malo plytek krwi i lekko zwiekszony hormon tarczycy.. na razie kazano mi brac przez miesiac magnez i witamine b6 a potem na dokladniejsze badania krwinek, tylko ze sie troche przestraszylam bo przeczytalam ze sa to rwniez objawy bialaczki. Mial ktos stycznosc z takims 'czyms' ? Pozdrawiam

(pracowałam w sklepie obuwniczym i się nawąchałam kleju itp

Objawy, które opisujesz są nieswoiste i mogą się wiązać ze stresem, złą dietą itd... I masz zwiększony hormon tarczycy T4 czy TSH? bo jeden świadczy o nadczynności, a drugi o niedoczynności tarczycy- objawy pasują raczej do niedoczynności. Przy białaczce w morfologii są też inne zmiany...