|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() brak miesiączki-tycie
mam 15 lat i nie mam regularnej miesiączki, ale zawsze wiem kiedy mam ją dostać bo moje piersi robią się nabrzmiałe, podobnie jak brzuch. W ciągu ostatnich 4 msc. bardzo przytyłam nawadze bo ok. 4kg. Ostatnią miesiączkę miałam końcem września, a od jakichś 3 tygodni chodzę cała spuchnięta z bólem piersi, a okresu nie widać ! Co to może być? miałyście kiedyś podobny problem i jak sobie z nim poradziłyście? Od razu podkreślam jestem dziewicą ! Dziękuję za każdą pomoc.
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: brak miesiączki-tycie
spokojnie.. niedługo pewnie dostaniesz @..
![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() a to normalne, że od 3 tygodni chodzę nabrzmiała jakbym miała ją dostać lada dzień, a tu nic? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mi czasami wysadza brzuch przed @ (szczególnie jak się mocno spóźnia) tak jakbym była w 4-5 miesiącu ciąży
![]() zapisz się do ginekologa powiedz że dość długo nie masz @ i on będzie lepszym specjalistą niż ktoś tam z forum ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
w Twoim wieku wszystko jest możliwe
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W sensie-miesiączka to brzydkie słowo? W sensie-mie******a? Jeżeli lilikej gwałtownie tyje i nie ma okresu, to w te pędy do ginekologa. To mogą być problemy hormonalne. U mnie też zaczęło się w tym wieku, z identycznymi objawami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
na wizażu na miesiączkę pisze się @
![]() no bo przyszła do mnie ta wredna małpa .. czaisz? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Oj tam, napisanie "@" zamiast "miesiączka" po prostu oszczędza czasu
![]() ![]() A tak co do tematu, to patrząc na moje tępo tycia, nie wydaje mi żeby 1kg w miesiąc było jakimś strasznie szybkim tyciem ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Zrób lepiej badanie THS, oraz na przeciwciała. Ja nie miałam przez rok okresu. Wszyscy mi wmawiali, ze to zbyt mała masa ciała i tak dalej, mimo tego, że normalnie jadłam. Zrobiłam te badania (THS wyszło dobrze, ale miałam za dużo przeciwciał). Zgłosiłam się do endokrynologa. Lekarka stwierdziła u mnie chorobę Hashimoto, dała mi tabletki i biorę je już od 3 miesięcy, okres normalnie wrócił i wszystko jest w porządku. Nie musi być tak też w twoim przypadku, ale lepiej to sprawdzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Przy takich objawach jak Ty masz, nie czekaj a zgłoś się od razu do endokrynologa, który powinien Ci zbadać wszystkie hormony. Bo, najwidoczniej jakaś burza hormonalna Cię dopadła i lepiej dmuchać na zimne i wcześniej znaleźć problem niż potem się z nim męczyć cale lata, jak to było w moim przypadku. U mnie podobne objawy tzn.brak okresu, nabrzmiałe i bolesne piersi oraz tycia winna była podwyższona prolaktyna, z która się meczę do dzisiaj, bo nikt lata temu nie znalazł tej przyczyny, więc Tobie radzę iść jak najszybciej do lekarza!
Od razu odpowiem na temat hormonów, nasz kobiecy układ hormonalny składa się z wielu hormonów, które zaburzone powodują różne dolegliwości między innymi nadmierne tycie, a do tych hormonów zaliczamy:hormony tarczycy, hormony nadnerczy, hormony produkowane przez jajniki. Zaburzenia hormonalne występują wskutek nadmiaru lub niedoboru określonego hormonu powodują zakłócenia w funkcjonowaniu organizmu, który nie tylko powoduje tycie a także masę innych nie kiedy poważniejszych problemów, a nie leczone prawidłowo może nawet powodować niepłodność, więc nigdy nie należy bagatelizować żadnych objawów, które nie świadczą o tym, że nasz układ hormonalny pracuje prawidłowo.
Zaręczona z ukochanym TŻ od 2014 roku ![]() Edytowane przez Dzejd Czas edycji: 2012-11-18 o 19:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A na wagę to wpływa tak: od tego tyjesz, przez to trudniej schudnąć, a otyłość brzuszna (bo tam się głównie zbiera post-hormonalny tłuszczyk) nasila schorzenie (nie mówiąc już o tym, jak wygląda). Takie koło. No i nie pomaga to, że przy policystycznych spada insulinowrażliwość-stąd nagłe , nieoczekiwane i ultrasilne wilcze głody słodyczowe ![]() ![]() Jedyną radą na to jest intensywny, regularny trening. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2012-11-19 o 14:03 Powód: ej, faktycznie, przycięła się! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Tak zupełnie, zupełnie szczerze-to owszem, nie jest najłatwiej, ale da się, jeżeli się chce. Na pewno nie warto korzystać z jakichkolwiek "diet" czy innych "wspomagaczy"-trzeba uzbroić się w cierpliwość i chudnąć powoli, ale konsekwentnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.