|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Zadomowienie
|
Interpretacja wiersza -NIE PRACA DOMOWA!
OD RAAZU ZAZNACZAM ZE TO NIE JEST PRACA DOMOWA!!!!!!!
Chciałabym zrozumiec troche ten wiersz...i poznac wasze opinie na jego temat ![]() ![]() wie cmi sie wydaje ze po prostu dziewczyna miala chlopaka ktory strasznie narzekał i w ogole ale ona go i tak kochała ![]() ![]() ![]() wierszy poswiatowskiej chyba sie nawet nie przerabia w szkolach...dlatego nie blokujcie watku ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Interpretacja wiersza -NIE PRACA DOMOWA!
Może właśnie jakiś licealista ci pomoże w rozgryzieniu tego wiersza
![]() Ja mam swoje wnioski, własną interpretację, ale... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
z interpretacja poezji bywa roznie i z doswiadczenia wiem że ile osob tyle interpretacji. Moge przedstawic swoją, ponieważ uważam że to świetny wątek by wysilić troche głowę
![]() Na poczatek chciałabym nie zgodzic się z Twoją interpretacją. Zakońćzenia zwrotek "ja się smiałam" sugerują że uwagi mężczyzny w stosunku do kobiety były raczej lekkiego charakteru, zabawowego, zaczepnego. Długie rzęsy, małe stopy to nie są poważne powody do narzekania na wygląd, myśle że ze strony mężczyzny były to raczej takie "zaczepki", konskie zaloty mowiac kolokwialnie. Mi ten wiersz skojarzył się bardzo z jej mężem. Ona bardzo młodo wyszła za mąż i bardzo szybko męża straciła, takie nie dojrzałe zaloty jakoś mi do tego pasują, choc w sumie poezji czy działa literackiego nie powinno się analizować w kontekście biografii autora. wiadomo ze autor to nie podmiot liryczny, ale tutaj zrobie wyjatek i sklonie sie ku tezie lekkiego odwołania do biografii chociażby w kontekscie ostatniej strofy. Wydaje mi się że chodzi o przeprowadzenie z życia do śmierci bliskiej osoby. Ta droga światła tak mi się mistycznie skojarzyła ![]() nice6irl : Twoje skojarzenie było moim drugim typem ![]() Edytowane przez n_omi Czas edycji: 2010-03-18 o 00:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie. Mi ta druga zwrotka skojarzyla sie z pogrzebem, grobem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Bardzo lubię interpretację wierszy, dlatego napisze moją wersję
![]() ![]() Wydaje mi się, że mężczyzna zwracał zawsze uwagę na jakieś błachostki, "robił z igły widły", czepiał się szczegułów. Zawsze miał coś do powiedzenia nie koniecznie na temat i stosownie do sytuacji. Jednak gdy znaleźli się w niebezpieczeństwie czy też w jakieś trudnej sytuacji - nie miał nic do powiedzenia, nie potrafił sobie poradzić, a może też nie potrafił zadbać o siebie i partnerkę. Moja wersja rózni się dość znacznie od opini poprzedniczek ale to wynika z tego, że każdy może pojmować różne symbole inaczej, a różne środki stylistyczne mogą mieć dla każdego inny wyraz i znaczenie Jestem bardzo ciekawa innych interpretacji ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja z moim podejściem do świata pozwolę sobie napisać
![]() dziewczyna pokochała chłopaka chłopak dziewczyny nie kochał on każdego jego złe słowo jej wyglądzie odbierała jako komplement ( rzecz o nadinterpretacji Wyraka) i po prostu sądziła, że ten chłopak daży ją uczuciem choć on się z niej nabijał co do ostatniej części - moim zdaniem dziewczyna dopięła swego pokazując chłopakowi swój charakter i duszę i tym samym go zdobyła i on więcej nie zwracał uwagi na jej wady to taka wersja która pierwsza przyszła mi na myśl chociaż opcja z grobem też pasuje
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-03-18 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja rozumiem ten wiersz tak, że mężczyzna drażni się trochę ze swoją ukochaną - najpierw opisuje jej urodę tak, że każda kobieta pomyślałaby, że prawi jej komplement - "masz rzęsy stąd do nieba". Ale cały romantyczny nastrój burzy się, kiedy dodaje, że wcale takie rzęsy mu się nie podobają. Dziewczyna wykazuje się dużym dystansem do siebie, bo śmieje się z tych niewinnych żartów, panuje luźna, przyjacielska atmosfera. Jednak kiedy pewnego razu kobieta podczas spaceru dostrzega, że ukochany nie ma dobrego nastroju, wtedy i ona chce się z nim podroczyć i nazywa go "ciężkim niedźwiedziem
w zadąsanym futrze". Sądzi, że tym żartem mężczyna rozpogodzi się. Siada na trawie, jest nastawiona na kolejną zabawną rozmowę, ale mężczyna dalej milczy. Wtedy niepokoi się, że musiało stać się coś złego. W ogóle w mojej prezentacji z polskiego na maturę będę analizować miłosne wiersze Poświatowskiej więc sie trochę zdziwiłam, że nagle taki wątek o tym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
stary jednooki dachowiec
|
Dla mnie ten wiersz opisuje właśnie zamyślenie i smutek po śmierci ukochanej osoby, wspomnienia dawnych, beztroskich chwil spędzonych razem.
Te "zaczepki" to nie krytyka czy narzekanie, jak ktoś napisał, tylko komplementy, wypowiadane w przekorny sposób. A wiersz wg mnie jest nawet bardzo autobiograficzny i zawiera przemyślenia poetki po śmierci ukochanego, jak większość (wszystkie?) wiersze z tomiku "Hymn Bałwochwalczy". Tyle ode mnie. Też uwielbiam Poświatowską... To przeczytaj sobie jej życiorys, bo akurat przy interpretacji jej wierszy jest bardzo ważny.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-03-18 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Własnie jestem w trakcie czytania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Od razu wiedziałam, że to Poświatowska. Nie lubię jej wierszy, bo wprost zieją infantylnością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja odbieram to tak: pan próbuje 'uwieść' panią na przekorne komplementy, ona nie wie co odpowiedzieć, nie umie ich przyjąć więc się śmieje. tak mi ta sytuacja w głowie się ułożyła. miło im razem było, szczęśliwie. a ostatnia strofa to scena z cmentarza, wspomnienie pogrzebu, gdzie to ona go odprowadziła na miejsce ostatecznego spoczynku, niedźwiedzia ścieżka- sen zimowy, kojarzy mi się (misie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:48.