Studia w UK a stara matura - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-24, 09:44   #1
esawu1985
Przyczajenie

Question

Studia w UK a stara matura

Witam uprzejmie
Mam nadzieje,ze ktos bedzie w stanie mi nieco rozjasnic w glowie nim zadzwonie na uniwerek
W 2004 roku pisalam - jako ostatni rocznik - stara mature. Zaczelam studia w Polsce lecz niestety ich nie ukonczylam z racji wyjazdu do UK. Poczatkowo przyjechalam tylko na trzy miesiace wakacyjne by sobie nieco dorobic, jednak wszystko potoczylo sie tak, iz postanowilam tu zostac, prawdopodobnie na stale. Moj angielski smialo oceniam na bardzo dobry. Swobodnie sie porozumiewam, rozumiem slang, czytam ksiazki, wiekszosc moich znajomych to Anglicy, w tym roku zdaje IELTS.
Dzis jestem na takim etapie, ze to co mam mi nie wystarczy i chcialabym sie rozwijac, siegnac po cos wiecej. Przekopalam juz dziesiatki stron na internecie, stron uczelni, UCAS a takze polskich stron pomagajacych zalatwic wszelkie formalnosci zwiazane ze studiami w UK i szczerze mowiac mam maly metlik w gloie. Mam wiec do Was drodzy Forumowicze kilka pytan : czy pomimo,iz mam stara mature moge/musze zrobic eksternistycznie tu w UK A-levele? W tym miejscu chcialabym zaznaczyc, ze interesuja mnie studia na kierunku Biology lub alternatywnie Pharmaceutical Chemistry na MMU w Manchesterze, a na maturze zdawalam niestety geografie,za co dzis sie bije w piers. Zdaje sobie sprawe, iz na studia nie dostane sie ot tak, szczegolnie z tym starym Swiadectwem Dojrzalosci, dlatego chcialabym sie przygotowac robiac odpowiednie kursy w tym kierunku.
Jak wiec myslicie moi drodzy forumowicze? Czy powinnam zrobic A-levele z biol, mat i chem ? czy wystarczylby roczny kurs Access to Higher Education - Science?
Prosze jedynie o dobra rade nim wykonam telefon na uczelnie. Bardzo mi zalezy by wrocic na studia. Zdaje sobie sprawe z tego, ze najmlodsza nie jestem bo juz 27 na karku ale kolejne 30 kilka lat pracy jeszcze przede mna i bardzo bym chciala robic to co lubie i to czym sie dzis ogromnie interesuje i co pochlania mi mnostwo czasu.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam

p.s. przepraszam za brak polskich znakow
esawu1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 11:42   #2
poziomkalol
Raczkowanie

Dot.: Studia w UK a stara matura

Ja też chciabym rozpocząć studia w UK za ok. 3-5 lat i też mam starą maturę, ale na razie nie wiem jak się za to zabrać. Twój post i tak już mi dużo pomógł - Ty już zrobiłaś rozeznanie.

Tak sobie myślę, że najlepiej byłoby pytać bezpośrednio na uczelni w UK, choć domyślam się, że mogą nie mieć zbyt wielkiego doświadczenia ze staromaturowiczami z PL i odpowiedź nie musi być oczywista. A nie myślałaś, żeby zapytać tutaj- może mają jakiś poradnik dla Polaków chcących studiować w UK? ---->

Biuro Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej ...

www.buwiwm.edu.pl/

Powodzenia i jeśli możesz proszę napisz, jak sobie poradziłaś.

Edytowane przez poziomkalol
Czas edycji: 2013-01-25 o 12:39
poziomkalol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 16:47   #3
Kofika13
Zakorzenienie

Hej
Z informacji które ja posiadam, wynika że do złożenia dokumentów na studia w UK trzeba mieć ukończona szkole średnia. Oni przecież nawet nie będą wiedzieć czy to stara czy nowa matura LOL
Przede wszystkim trzeba zdać IELTS ten egzamin jest wymagany przy zdawaniu na studia tutaj

“Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.”
Albert Einstein
Kofika13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 19:43   #4
suzie_
Raczkowanie

Najlepszym wyjściem jest kontakt mejlowy z daną uczelnią. Każde international admission office musi wiedzieć ile ze starej matury powinnaś mieć żeby się dostać. No i oczywiście ta matura się liczy.
Tu masz przykład x
"Medicine
Pre-2005: an overall grade of 6 (celujacy) in the Swiadectwo Dojrzalosci (Matura); and at least grade 5 in each individual subject - these should include Chemistry and Biology."

To jest jeden z lepszych uni, dlatego wymogi są tak wysokie, na innych pewnie będzie lepiej.
suzie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 21:17   #5
DIDIdi
Przyczajenie

Cześć
Jestem studentka drugiego roku na uniwersytecie w Dundee w Szkocji.
Sprawa ze studiowaniem w UK Wygląda następująco. Nie musisz dzwonić na uczelnie, pisać e-maila. Wystarczy ze wejdziesz na stronę internetowa wybranej przez siebie uczelni i tam gdy już wybierzesz kurs który cie interesuje będzie dokładnie napisane co takiego potrzebujesz mieć, jakie papiery itd by dostać się na wymarzony kierunek. Zazwyczaj wymagany jest jeden rok Access to : wybrany kierunek jako potwierdzenie twojej znajomości angielskiego. Dobrze jest tez mieć IELTS zdane na około 6,5 ( zależy od uczelni). Ja dostałam się na drugi rok studiów po ukończeniu w collegu kursów HNC/HND to przyjęli zamiast kursu Access to. Dobrze jest tez mieć dokumenty z ostatniej szkoły w polsce przetłumaczone na angielski. Chce tylko jeszcze dodać ze koszt studiowania w anglii może wynieść aż do 9000 funtów rocznie. Koszt studiowania w szkocji to 1080 za rok z czego -po złożeniu aplikacji -SAAS płaci 1080 rocznie co daje nam sumę 0 funtów za rok. Jeśli będą jeszcze inne pytania na temat studiowania w uk chętnie odpowiem
DIDIdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-05, 16:57   #6
paomao
Przyczajenie

hej.mam pare pytan dotyczacych collegu i studiow w uk. z tego co widze ,najpierw bylas w collegu i pozniej latwiej bylo dostac ci sie na uni? generalnie moja sytuacja wyglada tak ze chcialabym wyjechac bo studia w Pl srednio mi podpasowaly,moja matura ogolnie poszla spoko,ale nie mam zadnych certyfikatow. myslisz ze po roku w collegu byloby latwiej sie dostac pozniej bezposrednio na uni ?
paomao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 19:02   #7
malaszamanka
Przyczajenie

Cześć dziewczyny
Również jestem ciekawa, czy w przypadku długiej przerwy w nauce dobrze byłoby zrobić 1 rok w koledżu, czy można aplikować na studia od razu.
Za koledż trzeba płacić dużo pieniędzy, dlatego nie jest to prosta decyzja.
Oczywiście są dofinansowania, ale mimo wszystko jest to straszna suma.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości