|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przyszli teściowie - problem
Mam taki problem. Otóż nie wiem jak sie do nich zwracac. Na razie mowie na Pan, Pani, ale pozniej tak od razu po slubie: Mamo, Tato?
Z teściowa nie bede miala wiekszego problemu, ale z tesciem tak. Moj tata zmarl 2 i pół roku temu, wiec ciezko mi bedzie mowic na niego Tato. Poradzcie cos, bo ta sytuacja troche mnie przytlacza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyszli teściowie - problem
Cytat:
![]() wytlumacz im swoje watpliwosci, na pewno zrozumieja, nie martw sie, nie kazdy po slubie wola od razu mamusiu, tatusiu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
rybka221 - ja po ślubie mówiłam do swoich teściów Pani-Pan - poprostu tak z przyzwyczajenia.
Teraz po mału się przelamuje (wydawało mi się, że będzie to łatwiejsze), ale jak rozmawiamy - szczególnie z mamą/taściową, to się często zapędzam i mówię Pani :/ Wiem, że jej sprawia to przykrość (mamy b. dobry kontakt), ale cieszę się, że mimo wszytko rozumie, że przestawienie się nie jest takei łatwe. Najczęściej to rodzice - jak i dalsza rodzina, proponuje forme zwracania. Moi Dziadkowie jeszcze przed naszym ślubem powiedzieli, wtedy jeszcze narzeczonemu, żeby mówil do nich Babciu-Dziadku ![]() P.S. Z nazwiskiem tez ciezko mi się przestawić. Przyjęlam męża nazwisko a w gruncie rzeczy cały czas funkcjonuje pod panieńskim - przede wszystkim w pracy: na piśmie jestem "mężatką" a jak się przedstawiam "panienką" ![]() Edytowane przez madziczek Czas edycji: 2009-01-28 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
U mnie moj maz do moich rodzicow mowi mamo i tato, moi/juz nasi
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez jaguraaa Czas edycji: 2009-01-30 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja też nie wiem jak to będzie wyglądało u mnie w przyszłości...
Ja mam jednych rodziców i tak ma zostać. Teraz mówię do przyszłych teściów Pan/Pani i chciałabym po slubie zwracać się do nich tak samo ![]() ![]() Moi znajomi mówią do swoich teściów Teściu/Teściowo. Może jak mi moi zaproponują przestanie tego paniowania, to też do nich tak zacznę mówić ![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
moim tesciom odpowiada chyba pan/pani, bo jak sami powiedzieli bardzo nie lubia tesciu/tesciowa no a mama/tata tez nie kwapia sie do tego. tak sztywno troche, no nic trzeba przezyc ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A co myślicie o zwracaniu sie do teściów po imieniu? O ile się oczywiście na to zgodzą/sami zaproponują
![]() Ja bym wolałą to od mamo/tato
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
uwazam ze jesli tak chca to czemu nie
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To byłby bardzo dobry pomysł, bo przecież tak naprawdę rodziców ma się jednych. Ale moja przyszła teściowa na to nie pójdzie. Już mi sama gadała, że będę jej córeczką. I też raz na jakiejś rodzinnej imprezie ktoś powiedział do jej zięcia "twoja teściowa...." a ona na to: "nie teściowa, tylko mamusia" Teśc podejrzewam, ze nic nie zaproponuje i będzie mu to powiewało jak będe do niego mówiła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
A ja przed chwilą rozmawiałąm o tym z moim TŻ
![]() I tak, Jego szwagierka mówi do Jego rodziców mamo, tato. Sama tak zaczęłą mówić. ja podobno nie będę miała takiego obowiązku, będę mogła chyba do nich mówić po imieniu, ale kto wie... A mój tata do swojej teściowej mówi tak całkiem bezosobowo, np" -zrobiłem Ci kanapkę -widziałać ten film? -możesz mi podac to coś? To tez jest jakieś wyjście ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam,
moje przyszla tesciowa powiedziala mi zaraz po zareczynach, ze zawsze marzyla o coreczce (ma 2 synow i wnuka). Ale ja niestety nie bede mogla zwracac sie do niej mama. Moja mama tez tak nie nazywala babcie. Mame mam tylko jedna!!! Nikt mnie jej nie zamieni! Ponadto moja mama jest daleko stad i strasznie za nia teskniej. ![]() Znam osoby, ktore mowia do tesciow mama i tata. Jesli to nie przeszkadza ani jednym ani drugim to czemu nie??? ![]() ![]() ![]() Ciesze sie, ze sa osoby, ktore maja dobre relacje z tesciami. Tylko pozazdroscic ![]() ![]() ![]() ![]() A moj narzeczony moze mowic po imieniu do mojej mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że każdemu ciężko od razu mówić "mamo, tato" do teściów. Niektórym nigdy to przez gardło nie przejdzie, inni po jakims czasie sami zaczynają tak mówić. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest zwracanie się do teściów po imieniu(ale wiadomo, że oni to powinni zaproponować), ewentualnie pani Zosiu, panie Franku. To chyba najbardziej naturalne, no bo tak oficjalnie przez samo "pan, pani" to tez dziwnie, w końcu to rodzice męża/żony.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Aha wlasnie tak
pani Krystyno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja będę czekać, aż sami coś zaproponują. W naszym przypadku, to raczej po imieniu nie przejdzie - tak mi się wydaje. Po ślubie nadal będę mówić Pan/Pani, a jak będą chcieli inaczej, to niech pierwsi wyjdą z inicjatywą. Sama nie zacznę do nich mówić mamo/tato, bo mi będzie głupio, ale jak sami to zaproponują, to nie ma problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja też czekam na ich inicjatywę.Ciekawe czy wyjdą z taką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mówię mamo/tato, mi to po prostu nie leży, rodziców ma się jednych.
![]() Teściowa po ślubie zaproponowała mi że mam mówić mamo, potem jak się zorientowała, że mi to nie leży, tzn. ja nadal zwracałam się "Pani"to powiedziała że mam mówić "Teściowa". Ogólnie to staram się wyrażać bezosobowo ![]() Zresztą to jest śmieszne, bo ja do swojej mamy mówię np.: 1. "co dzisiaj robiłaś?" a do teściowej bym musiała powiedzieć 2. "co mama dzisiaj robiła?" Paranoja trochę wg mnie, bo w przypadku teściowej trzeba nadużywać słowa "mama", to jest sztuczne, tak jakby po ślubie słowo "mama" miało zastąpić słowo "pani". A gdybym ją w rzeczywistości traktowała jak mamę, to bym się do niej zwróciła tak jak zdaniu nr 1.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-02-01 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja tez do rodziców mówię bezosobowo (czyt zdanie nr 1.
![]() To już by wychodziło, że teściów traktuję lepiej niż rodziców, gdybym miała mówić do nich mamo... Zobaczymy co czas pokaże... ![]() Tęció w sumie to dopiero za rok będę miała ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
rybka221-przykro mi z powodu Twojego taty
![]() Powiem Ci ,że ja nie mówię do moich teściów mamo i tato ,tylko po imieniu i wszyscy są zadowoleni ![]() Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia kochana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przykre to jest Rybko, ale może uda Ci sie pokonac tę barirę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
teścia nie znam. mam tylko teściową i mówie do niej pani. mimo że po ślubie powiedziała do mnie 'córko moja" ja jej na to nigdy w życiu.
jednym słowiem ona zawsze bedzie panią i zawsze bedzie mamą mojego męża a nie moją.
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze przed ślubem moja mama powiedziała do mojego TŻ żeby mówił do niej "mamo" i tak mówi. Do mojego ojca zwraca się bezosobowo. Moi teściowie nic nie powiedzieli na temat formy w jakiej mam się do nich zwracać więc stosuję bezosobową. Nie umiem się sama przełamać i uważam że to oni jako rodzice powinni wyjść z inicjatywą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Podoba mi się też rozwiązanie: Mamo Kasiu, dajmy na to, czy Tato Rysiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
![]()
Mój narzeczony znalazł jeszcze inne rozwiązanie mówi "mamo Kasi" , "tato Kasi",bedzie łatwiej w przyszłości przejść na ewentualne mamo, tato lub można zostać przy "mamie Kasi" i "tacie Kasi"
![]() Edytowane przez ekrystal Czas edycji: 2009-02-06 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale przecież Tescie musza dac do zrozumienia że możemy mówić Mamo, czy Tato co nie? Bo na razie mowie per Pan Pani, a moj TZ od roku juz mowi Tesciowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:11.