jedzenie niskokaloryczne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-14, 10:13   #1
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

jedzenie niskokaloryczne

Witam! Od tego tygodnia zaczynam diete Chciałabym min. zrezygnować z białego pieczywa na śniadanie i kolacje. Nie wiem jednak czym je zastąpić Mam zamiar jeść płatki musli, lekkie pieczywo, jogurty, owoce, ekspresowe owsianki owocowe (były kiedyś takie w biedronce, ale teraz nie wiem gdzie można takie kupić?)... Dodam, ze potrzebuje coś co mogłabym wziąść na śniadanie do pracy, czyli płatki z mlekiem odpadają.
Mój problem jest o tyle duży, ze od miesiąca właściwie jestem unieruchomiona (kłopoty z kręgosłupem) i bardzo przybrałam na wadze. Teraz chce to zrzucić- jednak aktywnośc fizyczna nie wchodzi w gre pozostaje tylko dieta. Będe wspomagała się jeszcze tabletkami Linea.
Jakie produkty polecacie i gdzie można je kupić?
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-14, 14:21   #2
naok
Raczkowanie

GG do naok
Dot.: jedzenie niskokaloryczne

Hej . Do pracy to ja polecam Ci Nesvite- płatki owsiane na mleku - zalewasz wodą i gotowe, a jakie pyszne!!!! Możesz ewentualnie sama stworzyć jakąś kompozycje płatków - np. błyskawiczne płatki owsiane, do tego rodzynki, śliwka suszona, wiórki kokosowe, zalewasz wodą i czekasz aż napęcznieje, super oczyszcza jelita i zapłenia żołądek .Chleb biały możesz zastąpić ciemnym, żytnim ,bądź razowym , a najlepiej w ogóle oduczyć się jedzenia kanapek . Na śniadanie najlepiej zjeść coś na ciepło - dzięki temu, ma się więcej energii . Jeśli chodzi o suplementy, to ja osobiście zażywam ananasa w kapsułkach i/lub Bio C.L.A. Piszesz, że masz problemy z kręgosłupem, a myślałaś może o basenie? Nie obciąży Cię za bardzo, a na pewno pomoże. Szczerze mówiąc samą dietą daleko nie zajedziesz - schudniesz być może, ale Twoje ciało straci spręzystość no i istnieje niebezpieczeństwo, że pojawi się celluit ;/.
naok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-14, 14:46   #3
madzia.a

Na basen musze chodzić ze względów zdrowotnych
Jeśli chodzi o aktywność, niestety ale z trudem się poruszam i ledwo chodze Ale to temat na inny wątek.

Edytowane przez madzia.a
Czas edycji: 2009-04-14 o 14:47
Stary 2009-04-15, 12:39   #4
YipYip
Rozeznanie

A ja bym odradziła NesVitę - nie tylko dlatego że np. tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
dziewczyny pisały, że jest w niej za dużo cukru, ale też dlatego, że jest po prostu ohydna, nie wiem, może ten szarawo-sinawy kolor tak mnie odrzuca.

YipYip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 09:12   #5
naok
Raczkowanie

GG do naok

Cytat:
Napisane przez YipYip Pokaż wiadomość
A ja bym odradziła NesVitę - nie tylko dlatego że np. tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
dziewczyny pisały, że jest w niej za dużo cukru, ale też dlatego, że jest po prostu ohydna, nie wiem, może ten szarawo-sinawy kolor tak mnie odrzuca.
No jedzenie-kwestia gustu naturalnie. Rzeczywiście w nesvicie jest cukier - ale jest to rozwiązanie alternatywne (do pracy). Od samego cukru się nie tyje, gorzej jak połączymy to z jakimiś tłuszczami itp. . Po za tym, przy odchudzaniu często ma się ochote na słodkości, więc takie płatki mogą zagłuszyć troszke to pragnienie . A jaką nesvitę jadłaś? Ja do tej pory tylko truskawkową, bo znajoma próbowała pozostałe wariacje, ale stanowczo mi odradzała. Yip Yip, a może spróbuj sama skomponować sobie płatki owsiane? Ja na codzień tak robię. Gdzieś na Wizaz, jest wątek z przepisami . Owsianka jest naprawde zdrowa i smaczna
P.S. Mnie na początku też odrzucało na sam widok, ale w końcu się przemogłam
naok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 14:25   #6
Soph
Zakorzenienie

ciemne pieczywo możes.
a owsianka jest super

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 11:16   #7
jamalee
Przyczajenie

GG do jamalee

Hej, ja też jestem na diecie, jem dokładnie to co wymieniłaś. Na śniadanie połykam jogurcik z musli, gotowy lub naturalny kuuje i przeypuje do kubeczka z musli, potem jakies jabłuszko, wafaleke ryżowy, =czasem mama dietetyczna, następnie treściwy obiadek i ewentualnie jakieś warzywka na wieczorek. Polecam, 4 kg w miesiąc, powoli, bez efektu jojo
jamalee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 11:24   #8
madzia.a

Cytat:
Napisane przez jamalee Pokaż wiadomość
Hej, ja też jestem na diecie, jem dokładnie to co wymieniłaś. Na śniadanie połykam jogurcik z musli, gotowy lub naturalny kuuje i przeypuje do kubeczka z musli, potem jakies jabłuszko, wafaleke ryżowy, =czasem mama dietetyczna, następnie treściwy obiadek i ewentualnie jakieś warzywka na wieczorek. Polecam, 4 kg w miesiąc, powoli, bez efektu jojo
wow! to świetnie! Gratuluje!
Ja zaopatrzyłam się jeszcze w tabletki Linea- zobaczymy czy pomogą
Ogólnie będe starała się nie jeść w ogóle pieczywa. Mało jeść na sniadanie i na kolacje- tylko jogurty, pieczywo chrupkie, owoce, warzywa, musli. Ale za to jeść cały, nie dietyczny obiadek
Nie mam zamiaru się głodzić, ale też nie objadać się i nie podjadać
Mam nadzieje, ze też mi się uda troszke schudnąć
Stary 2009-04-17, 14:21   #9
agueda
Raczkowanie

polecam jeść większe śniadania, bo nie powodują, że w ciągu dnia rzucasz się na jedzenie, pobudzają metabolizm i dostarczają energii
agueda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 07:18   #10
oooAsiaooo
Raczkowanie

Najlepiej wypróbuj dietę 1000 kalorii, bo jest najbezpieczniejsza musisz jeść poprostu mniej tego co jesz normalnie tylko nie wolno Ci przekraczać tej ilość kalorii. No i zdrowiej. Ja wybieram chleb żytni Schulstad ze słonecznikiem. Do kanapeczek dodaje też kiełki lucerny albo rzeżuchy. bo są bardzo zdrowe i pomagają w odchudaniu. Jem też jogurty bez cukru np Danone naturalny. A co do tych płatków śniadaniowych nestle fitness to wydaje mi się, że mają dużo cukru. Nigdy nie słodzę herbaty, bo to kolejne puste kalorie a na drugie śniadanie jem jakiś owoc. Obiad jem normalny z rodziną, bo nie mam czasu po szkole sama sobie robić tylko w mniejszych ilościach.Polecam Ci też kupić błonnik w proszku, można go dodać do jogurtu.Nie pamiętam jego nazwy. Jak chce mi się pić to zamiast napojów słodzonych piję wodę.

Edytowane przez oooAsiaooo
Czas edycji: 2009-04-18 o 07:24
oooAsiaooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 08:59   #11
naok
Raczkowanie

GG do naok

Cytat:
Napisane przez agueda Pokaż wiadomość
polecam jeść większe śniadania, bo nie powodują, że w ciągu dnia rzucasz się na jedzenie, pobudzają metabolizm i dostarczają energii
Zgadzam sie koleżanką, na śniadanie trzeba się najeść, bo i tak spalisz je pierwsze w ciągu dnia, a jeśli zjesz za mało to będziesz podjadała na wieczór - a wiadomo, że wieczorem metabolizm spowalnia :/ i to, czego nie strawimy, odkłada sie w postaci tkanki tłuszczowej :P. Ja pieczywa Schulstad i tym podobnych nie kupuje, ponieważ mają po miesiąc i więcej ważności- sama chemia. Ja dużo schudłam po odstawieniu pieczywa w ogóle i nie zastępowałam go niczym innym, zamiast soków piłam wode i herbate czerwoną lub zieloną, obiad zjadałam normalnie, tyle, że nie przesadzałam z ilością - nie łączyłam węglowodanów z tłuszczami, na wieczór coś lekkiego i 6 kg mniej .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-20, 08:11   #12
YipYip
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez naok Pokaż wiadomość
No jedzenie-kwestia gustu naturalnie. Rzeczywiście w nesvicie jest cukier - ale jest to rozwiązanie alternatywne (do pracy). Od samego cukru się nie tyje, gorzej jak połączymy to z jakimiś tłuszczami itp. . Po za tym, przy odchudzaniu często ma się ochote na słodkości, więc takie płatki mogą zagłuszyć troszke to pragnienie . A jaką nesvitę jadłaś? Ja do tej pory tylko truskawkową, bo znajoma próbowała pozostałe wariacje, ale stanowczo mi odradzała. Yip Yip, a może spróbuj sama skomponować sobie płatki owsiane? Ja na codzień tak robię. Gdzieś na Wizaz, jest wątek z przepisami . Owsianka jest naprawde zdrowa i smaczna
P.S. Mnie na początku też odrzucało na sam widok, ale w końcu się przemogłam
Moja sinawa NesVita była chyba jabłkowa, nigdy więcej NesVity
Normalnie jem oczywiście zwykłą owsiankę albo w pracy kefirek plus różne paździerze, czyli płatki inne takie suche bonusy i bardzo je lubię A chciałam sobie spróbować taki wynalazek, bo poczułam się głodna w pracy, teraz trzymam sobie płatki i otręby na stałe, a tylko kefirki przynoszę. Mniam

YipYip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 22:48   #13
karolcia4311
Przyczajenie

GG do karolcia4311

Ja tez od jutra zaczynam się odchydzać i mam pytanie jeśli chodzi o mięsa jakie mięsa najlepij jeśc zeby nie zaszkodziły przy diecie??
75<---cel trzeci
70<---cel czwarty
68<---cel piąty
68<---utrzymać tą wage
karolcia4311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 09:05   #14
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia4311 Pokaż wiadomość
Ja tez od jutra zaczynam się odchydzać i mam pytanie jeśli chodzi o mięsa jakie mięsa najlepij jeśc zeby nie zaszkodziły przy diecie??

najlepiej piersi z kurczaka gotowane/ z indyka, chude wedliny z kurczaka/indyka
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 16:46   #15
zielona123
Przyczajenie

Wlasnie przeczytalam tekst na
http://www.newsweek.pl/kobieta/artyk...wieniu,38775,1
Okazuje sie, ze padamy ofiarami niewiedzy - myslalam, ze jak jem gotowanego brokula, to mam swietna diete, a okazuje sie, ze grubo sie myle.
Przeczytajcie ten tekst - moze ktorejs cos uswiadomi - polecam
zielona123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 17:16   #16
alexiana
BAN stały

No to pod jaką postacią mamy jeść warzywa, jak gotowane mają wysoki indeks? Smażone? Pieczone? Co trochę dużo czasu zajmuje...
alexiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 17:42   #17
Babydream
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolcia4311 Pokaż wiadomość
Mięso mozna jeść każde, byle nie "utopone" w dodatkowym tłuszczu. Jest doskonałym źródłem niezbędnego białka.
Ja w tydzień schudłam już 2 kg bez wielkich wyrzeczeń.
Staram się jeść mało pieczywa (jak już to gracham, razowy, najlepiej żytni, z ziarnami np. słonecznika, pestkami dyni, płatkami owsianymi). Jak kanapka to: mało chleba, a wiecej na, np. sałata, plasterek szynki, pomidor. Jem sporo warzyw, unikam słodyczy i wogóle cukru, piję 1szkl. soku warzywno-owocowego Vega (bez cukru) - fajnie zapycha. Piję też wodę niegazowana oczywiscie.
W pracy zamiast dotychczasowego wafelka, batonika itp teraz jabłko, polecam też marchewki.
Nie ćwiczę, bo nie lubię. Wiem, ze to źle, ale nie zmuszę się
Babydream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości