Kilka zasad wyboru menu na imprezy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-05-19, 11:26   #1
Olga Smile
Przyczajenie
 
Avatar Olga Smile
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 21
Smile

Kilka zasad wyboru menu na imprezy!


Tematy z serii "...co ugotować..." widzę, że dość licznie pojawiały się na forum. Propozycji też było wiele, a ja do tematu podchodzę troszkę inaczej.

Wybór menu to nie tylko, co ugotować, ale dobranie jedzenia tak, aby pasowało nam, gościom i jednocześnie do otoczenia, pory roku i okazji. No i dla mnie najważniejsze. Jedzenie musi być tak dobrane, aby przygotować je wcześniej zamiast w trakcie spotkania. Wszystkie moje dania są już skończone w momencie, gdy przychodzą goście. Organizatorka spokojnie zdąży zrobić się na boginię, wziąć relaksującą kąpiel umalować, uczesać, ubrać i co jeszcze potrzebuje, aby czuć się świetnie w tym dniu. Według mnie, kobieta organizująca przyjęcie powinna tak samo dobrze bawić jak goście, a nawet lepiej. W końcu jest u siebie a to zobowiązuje i daje duże pole do manewru. Skończyły się już czasy, gdy “gospodyni” stała przy kuchence, gniotła kartofle, smażyła kotlety. No i oczywiście równocześnie starała się podać jedzenie ciepłe wszystkim gościom, gdy w między czasie piątą ręką myła talerze. To jakiś koszmar przyjęć w dawnym stylu. U tak nie ma - gotuję wcześniej, potem się bawię i jem. I tego zawsze trzymam w moich przepisach!


Przy wyborze menu przygotowywanego na imprezy zawsze kieruję się kilkoma zasadami:

1. Jeżeli impreza jest organizowana na dworze, jedzenie ma podobną temperaturę do otoczenia lub niższą. Można tak zrobić, gdyż imprezy plenerowe organizowane są zazwyczaj latem.


2. Jeżeli impreza jest latem, nie musi być podanego ciepłego jedzenia, gdy zimą, jesienią lub wiosną zazwyczaj serwują, chociaż jeden ciepły posiłek.


3. Gdy na przyjęciu będzie wielu gości zdecydowanie wybieram fingerfood'y, aby uniknąć talerzyków, wtedy serwetki wystarczą i nie trzeba siedzieć przy stole. A do jedzenia wystarczą palce.


4. Jeżeli organizuję imprezę "siedzącą" pamiętam o różnorodności, ale i wielkości porcji. Staram się rozkładać czas jedzenia maksymalnie długo, aby nie było efektu szybkiego najedzenia się i zaśnięcia gościa.


5. Co serwuję zależy również od pory roku. Staram się maksymalnie wykorzystać okresowe produkty i z ich udziałem przygotowywać posiłki.


6. Zawsze w menu mam zarówno posiłki jarskie, rybne i z mięsem. W ten sposób każdy znajdzie coś dla siebie.


7. Jeżeli przewiduję "dłuższą imprezę" w domyśle do rana, zawsze mam w piekarniku gotowy do podgrzania kaloryczny, ciepły i sycący posiłek.


8. Jeżeli impreza organizowana jest "po jakiś świętach", wiadomo, że goście są już od wielu dni przejedzeni. Wtedy menu nie nawiązuje do świąt (na przykład unikam ryb po Bożym Narodzeniu i jajek po Wielkanocy). Przepisy są proste w wykonaniu, składzie i niezbyt różnorodne. Na przykład, po Wielkanocy, gdy organizuję spokojną imprezę w domu serwuję pociętego w bardzo cienkie plasterki łososia kiszonego lub cały filet wędzony z przaśnym chlebem, sosami i koperkiem. To zawsze się sprawdza.


9. Staram się organizować imprezy tematyczne. Gdy serwuję ‘kuchnię włoską’ wtedy całe menu sięga do Włoch swoimi korzeniami.


10. Nie serwuję na imprezach ziemniaków, kaszy czy innych dodatków. Obiad podczas imprezy lub przyjęcia powinien różnić się od domowego. Unikam kotletów, pieczonego kurczaka, czy innych mięsiw smażonych. Proponuję w zamian qiusche, zapiekanki lub dania wieloskładnikowe.


11. Lubię organizować imprezy z jednym typem jedzenia, jak wspomniany już wcześniej łosoś lub sushi. Ogranicza to gospodyni pracę a zabawa świetnie się rozkręca podczas wspólnego długiego biesiadowania, jedzenia i picia.


12. Gdy przychodzą z rodzicami dzieci, zawsze mam dla nich niespodziankę w menu. Na przykład dekorowanie muffinek kremem, orzeszkami, cukiereczkami, żelkami itd. Dlatego maluchy chcą do nas przyjeżdżać i fantastycznie się bawią.


13. Jedzenie musi być rozmaite, ale nie „przegadane”. Uważajmy abyśmy się nie zakotłowały w gotowaniu tracąc całą przyjemność imprezy.


14. Rodzaj menu dostosowuję do wieku biesiadujących. Starsze osoby są zazwyczaj tradycjonalistami i nie chcą eksperymentować z nowościami. W związku z tym staram się jak najbardziej nawiązać do gustów i przyzwyczajeń gości.

15. Na pewno, jeżeli przychodzą osoby starsze nie serwuję na przykład mięsa wołowego w postaci steków, czy jakiejś baraniny itd. Jedzenie to, może być trudne do pogryzienia i mało wygodne podczas jedzenia dla gości.

16. Unikam serwowania na imprezach mięsa z kośćmi, ryb z ośćmi lub twardych mięs w formie niezmielonej. Bez względu na wiek biesiadników.

17. Przygotowywane jedzenie staram się wyważyć, co do pracochłonności, kosztu, wyglądu i smaku. Jeżeli jeden posiłek lub całe danie jest wyjątkowo pracochłonne, wtedy powinno stanowić główne danie. Pozostałe danka należy wybrać proste do przygotowania, aby nie stracić całego dnia lub dwóch przygotowując imprezę.

18. Unikam nowości lub dań, które mogą nie być przez większości gości lubiane. Ale tylko w przypadku dań głównych. Jeżeli nie znam upodobań kulinarnych wszystkich gości, nigdy nie podaję jako danie główne krewetek, surowych ryb, czym krwistego mięsa.

19. Dla gości mam czasami prezent, ale nie zawsze. Może być to słoiczek domowej konfitury lub pięknie zapakowane ciasteczka.

20. Zawsze mam coś słodkiego dla gości. Może być to ciasto, ciastka, trufle czekoladowe, musy, kremy lub budyń z konfiturą.

21. No i dla mnie najważniejsze. Jedzenie musi być tak dobrane, aby przygotować je wcześniej zamiast w trakcie spotkania.

Smacznego!
__________________
Kuchnia sercem domu!

Edytowane przez Olga Smile
Czas edycji: 2008-05-19 o 21:24
Olga Smile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 12:17   #2
mirabellee
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 3
Dot.: Kilka zasad wyboru menu na imprezy!

Zdecydowanie też myślę, że na imprezach powinno unikać się codziennych potraw.

I najlepiej by było pyszne i jeszcze ładnie wyglądało.

mmm
mirabellee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-20, 09:26   #3
Majana
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: maleńka kochana mieścina
Wiadomości: 16
Dot.: Kilka zasad wyboru menu na imprezy!

Witam znam twojego bloga kulinarnego Olgo super potrawy,super pomysły...często czerpie z niego inspirację.
__________________
Kto sam ze sobą się nudzi niech pomyśli czym dopiero jest dla innych.
Majana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-20, 09:28   #4
passionfruit
Zakorzenienie
 
Avatar passionfruit
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 4 471
Dot.: Kilka zasad wyboru menu na imprezy!

Cytat:
Napisane przez Olga Smile Pokaż wiadomość
Tematy z serii "...co ugotować..." widzę, że dość licznie pojawiały się na forum. Propozycji też było wiele, a ja do tematu podchodzę troszkę inaczej.


Wybór menu to nie tylko, co ugotować, ale dobranie jedzenia tak, aby pasowało nam, gościom i jednocześnie do otoczenia, pory roku i okazji. No i dla mnie najważniejsze. Jedzenie musi być tak dobrane, aby przygotować je wcześniej zamiast w trakcie spotkania. Wszystkie moje dania są już skończone w momencie, gdy przychodzą goście. Organizatorka spokojnie zdąży zrobić się na boginię, wziąć relaksującą kąpiel umalować, uczesać, ubrać i co jeszcze potrzebuje, aby czuć się świetnie w tym dniu. Według mnie, kobieta organizująca przyjęcie powinna tak samo dobrze bawić jak goście, a nawet lepiej. W końcu jest u siebie a to zobowiązuje i daje duże pole do manewru. Skończyły się już czasy, gdy “gospodyni” stała przy kuchence, gniotła kartofle, smażyła kotlety. No i oczywiście równocześnie starała się podać jedzenie ciepłe wszystkim gościom, gdy w między czasie piątą ręką myła talerze. To jakiś koszmar przyjęć w dawnym stylu. U tak nie ma - gotuję wcześniej, potem się bawię i jem. I tego zawsze trzymam w moich przepisach!





Przy wyborze menu przygotowywanego na imprezy zawsze kieruję się kilkoma zasadami:



1. Jeżeli impreza jest organizowana na dworze, jedzenie ma podobną temperaturę do otoczenia lub niższą. Można tak zrobić, gdyż imprezy plenerowe organizowane są zazwyczaj latem.

2. Jeżeli impreza jest latem, nie musi być podanego ciepłego jedzenia, gdy zimą, jesienią lub wiosną zazwyczaj serwują, chociaż jeden ciepły posiłek.

3. Gdy na przyjęciu będzie wielu gości zdecydowanie wybieram fingerfood'y, aby uniknąć talerzyków, wtedy serwetki wystarczą i nie trzeba siedzieć przy stole. A do jedzenia wystarczą palce.

4. Jeżeli organizuję imprezę "siedzącą" pamiętam o różnorodności, ale i wielkości porcji. Staram się rozkładać czas jedzenia maksymalnie długo, aby nie było efektu szybkiego najedzenia się i zaśnięcia gościa.

5. Co serwuję zależy również od pory roku. Staram się maksymalnie wykorzystać okresowe produkty i z ich udziałem przygotowywać posiłki.

6. Zawsze w menu mam zarówno posiłki jarskie, rybne i z mięsem. W ten sposób każdy znajdzie coś dla siebie.

7. Jeżeli przewiduję "dłuższą imprezę" w domyśle do rana, zawsze mam w piekarniku gotowy do podgrzania kaloryczny, ciepły i sycący posiłek.

8. Jeżeli impreza organizowana jest "po jakiś świętach", wiadomo, że goście są już od wielu dni przejedzeni. Wtedy menu nie nawiązuje do świąt (na przykład unikam ryb po Bożym Narodzeniu i jajek po Wielkanocy). Przepisy są proste w wykonaniu, składzie i niezbyt różnorodne. Na przykład, po Wielkanocy, gdy organizuję spokojną imprezę w domu serwuję pociętego w bardzo cienkie plasterki łososia kiszonego lub cały filet wędzony z przaśnym chlebem, sosami i koperkiem. To zawsze się sprawdza.

9. Staram się organizować imprezy tematyczne. Gdy serwuję ‘kuchnię włoską’ wtedy całe menu sięga do Włoch swoimi korzeniami.

10. Nie serwuję na imprezach ziemniaków, kaszy czy innych dodatków. Obiad podczas imprezy lub przyjęcia powinien różnić się od domowego. Unikam kotletów, pieczonego kurczaka, czy innych mięsiw smażonych. Proponuję w zamian qiusche, zapiekanki lub dania wieloskładnikowe.

11. Lubię organizować imprezy z jednym typem jedzenia, jak wspomniany już wcześniej łosoś lub sushi. Ogranicza to gospodyni pracę a zabawa świetnie się rozkręca podczas wspólnego długiego biesiadowania, jedzenia i picia.

12. Gdy przychodzą z rodzicami dzieci, zawsze mam dla nich niespodziankę w menu. Na przykład dekorowanie muffinek kremem, orzeszkami, cukiereczkami, żelkami itd. Dlatego maluchy chcą do nas przyjeżdżać i fantastycznie się bawią.

13. Jedzenie musi być rozmaite, ale nie „przegadane”. Uważajmy abyśmy się nie zakotłowały w gotowaniu tracąc całą przyjemność imprezy.

14. Rodzaj menu dostosowuję do wieku biesiadujących. Starsze osoby są zazwyczaj tradycjonalistami i nie chcą eksperymentować z nowościami. W związku z tym staram się jak najbardziej nawiązać do gustów i przyzwyczajeń gości.

15. Na pewno, jeżeli przychodzą osoby starsze nie serwuję na przykład mięsa wołowego w postaci steków, czy jakiejś baraniny itd. Jedzenie to, może być trudne do pogryzienia i mało wygodne podczas jedzenia dla gości.

16. Unikam serwowania na imprezach mięsa z kośćmi, ryb z ośćmi lub twardych mięs w formie niezmielonej. Bez względu na wiek biesiadników.

17. Przygotowywane jedzenie staram się wyważyć, co do pracochłonności, kosztu, wyglądu i smaku. Jeżeli jeden posiłek lub całe danie jest wyjątkowo pracochłonne, wtedy powinno stanowić główne danie. Pozostałe danka należy wybrać proste do przygotowania, aby nie stracić całego dnia lub dwóch przygotowując imprezę.

18. Unikam nowości lub dań, które mogą nie być przez większości gości lubiane. Ale tylko w przypadku dań głównych. Jeżeli nie znam upodobań kulinarnych wszystkich gości, nigdy nie podaję jako danie główne krewetek, surowych ryb, czym krwistego mięsa.

19. Dla gości mam czasami prezent, ale nie zawsze. Może być to słoiczek domowej konfitury lub pięknie zapakowane ciasteczka.

20. Zawsze mam coś słodkiego dla gości. Może być to ciasto, ciastka, trufle czekoladowe, musy, kremy lub budyń z konfiturą.

21. No i dla mnie najważniejsze. Jedzenie musi być tak dobrane, aby przygotować je wcześniej zamiast w trakcie spotkania.

Smacznego!
Eh...te zasady niestety są dość trudne do przestrzegania w praktyce
__________________
Jak spakować 3 osoby do jednego plecaka na 3 tyg w Tajlandii i Kambodży???
passionfruit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-20, 10:33   #5
Olga Smile
Przyczajenie
 
Avatar Olga Smile
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 21
Dot.: Kilka zasad wyboru menu na imprezy!

mirabellee - zgadzam się jak najbardziej

Majana - bardzo się cieszę, że podoba się Tobie mój blog i że przydaje się w życiu Oczywiście zapraszam i polecam na przyszłość

passionfruit - zasady są wzięte z życia, niezwykle proste, dostosowują w łatwy sposób menu do pory roku, gości, okoliczności i możliwości organizatora. Łatwiej jest wybrać to, co potrzebujemy, jak również ugotować z niezliczonej masy możliwości i propozycji. A co ważne, zasady te pomagają uniknąć w jakiś sposób niepowodzeń tak, żeby każda impreza była kulinarnie udana
__________________
Kuchnia sercem domu!
Olga Smile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.