I will be perfect! Odchudzanie i nie tylko. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-03, 15:33   #1
cusieeek
Raczkowanie

I will be perfect! Odchudzanie i nie tylko.

Witam, drogie panie!

Zakładam ten wątek dla osób, które walczą z wieloma słabościami i chcą robić to w grupie, która będzie się wspierać i motywować. Zastanawiałam się na jakim forum go otworzyć, ale zdecydowałam się na dieta, ponieważ całe nasze zdrowie opiera się na zdrowym żywieniu.

Ja osobiście walczę przede wszystkim z nadwagą. Chcę zrzucić jakieś 10 kg. Ponadto zmagam się z trądzikiem i tłustą cerą. Chcę też poprawić stan fizyczny mojego organizmu, zwiększyć wydolność płuc, poprawić kondycję, rozbudować mięśnie. Walczę również o piękne paznokcie (tymczasem łamliwe i wiotkie) i włosy (przetłuszczające się, szukam idealnej fryzury dla mnie). Chcę mieć też zdrową opaleniznę, nad którą będę pracować całe lato.

Co mnie do tego zmotywowało? Oczywiście ładne koleżanki, przystojni chłopcy, nie zwracający na mnie uwagi, opłakany stan zdrowia i kondycja. To wszystko chcę zmienić, aby idąc do nowej szkoły tzn liceum zacząć tam naukę jako zadbana, zgrabna, pewna siebie, nowa ja.

Może teraz moje wymiary i nie tylko:
wzrost: 162
waga: 64
cera: trądzikowa, przetłuszczająca się, "blada jak ściana"
włosy: ciemne, średnio długie, przetłuszczające się z grzywką na bok
Kondycja : tragiczna (w skali od jeden do dziesięć to jakieś 2)

Zapraszam was dziewczyny do walki z własnymi słabościami razem ze mną. Chętne niech napiszą parę słów o sobie.

Życzę powodzenia, wytrwałości i liczę jednocześnie, że i mi jej nie zabraknie. Pozdrawiam

Odchudzanie 64 63 62 61 59 57 55 53!
Walka ze słabościami, poprawa kondycji, cery, stanu włosów i paznokci, opalanie naturalne :P Sporo tego...
cusieeek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 15:55   #2
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum
Dot.: I will be perfect! Odchudzanie i nie tylko.

Witam.

Jeżeli chodzi o diete i trądzik przeczytaj to:

http://www.dobradieta.pl/forum/viewt...er=asc&start=0
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 14:23   #3
Sylwia_195
Przyczajenie

Normalnie jakbym czytała o sobie
Ale do rzeczy. Chętnie się do ciebie przyłącze, od dawna myślę o zmianach, ale zawsze jest tylko "od jutra" czy "od poniedziałku" i na tym się kończy... Moja kondycja jest zerowa , paznokcie i włosy w nie najlepszym stanie, cera... jej stan jest już lepszy niż kiedyś, jednak wciąż nie idealny. Mam 15 lat, wzrost ok. 161 cm i ważę 59 kg. Jednym słowem porażka Tak więc czas najwyższy brać się za siebie.
Nie wiem czy napisałam wystarczająco, jak coś to pytaj

Masz już może jakiś konkretny plan?
Sylwia_195 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 18:03   #4
givemesummer
Raczkowanie

Chętnie się przyłączę Moje dwa główne problemy to waga i trądzik! Już sama nie wiem co gorsze, ale chyba to drugie, bo ciężej się pozbyć. Co do diety to zaczęłam jakiś czas temu, ale praktycznie nic nie dała, bo nie mam zbyt silnej woli. Schudłam jakieś 2 kg, kiedy zachorowałam na grypę żołądkową ale za chwilę znowu powróciłam do starej wagi. Chciałabym bardzo schudnąć, ale tak brakuje mi silnej woli. Wakacje tuż tuż, a ja wyglądam nienajlepiej. Mam 17 lat.
Pozdrawiam
givemesummer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 20:21   #5
cusieeek
Raczkowanie

Oczywiście. Plan podstawą sukcesu

1. Nie jem słodyczy, żadnych przekąsek niezdrowych. Cztery posiłki bez podjadania pomiędzy. Nie ograniczam jakoś strasznie jedzenia, po prostu uważam troszkę na to co jem.
2. Na poprawę kondycji wykonuję różne ćwiczenia aerobowe. Przed chwilą trafiłam na coś takiego http://✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/aerobiczna_6_weidera.html. Podobno łatwe, przyjemne, i daje niezłe efekty. Jeśli do tego dodam jeszcze jakieś moje ćwiczenia np skakanka, jakieś długie spacery, brzuszki, takie niezbyt wyrafinowane ćwiczenia myślę, że efekt będzie zadowalający.
3. Co do paznokci przestałam malować, ścięłam na krótko i robię im "kąpiele" w oleju słonecznikowym.
4. Odstawiłam podkład, używam lekkich kosmetyków. Mam nadzieję, że systematyczna pielęgnacja pomoże.
5. Dużo czytam teraz o różnych dietach, przeglądam strony ze zdrową żywnością, szukam fajnych ćwiczeń to mnie mobilizuje i pogłębia moją wiedzę na ten temat. Jeśli znajdę coś interesującego to i z wami się podzielę.
6. No i oczywiście ciągle sobie powtarzam: I will be perfect, i do tego dążę.

A wy dziewczyny, jakie macie sposoby do zdobycia upragnionego stanu?

Walka ze słabościami, poprawa kondycji, cery, stanu włosów i paznokci, opalanie naturalne :P Sporo tego...
Stary 2011-05-06, 09:51   #6
chocolattemonster
Raczkowanie

co do paznokci to mi najlepiej rosną jak są pomalowane, bo lakier stanowi "warstwę ochronną". jeśli chodzi o trądzik to nigdy nie miałam jakiegoś mega nasilonego, ale jednak twarz była tłusta i pryszcze też były. jakieś pół roku temu zabrałam się za to i systematycznie 2 razy dziennie o cerę dbam: tonik, jakiś żel a wieczorem demakijaż i co drugi dzień peeling. mam problem jedynie z bliznami ;/

co do ćwiczeń aerobowych to trochę mylisz pojęcia, aerobowe to takie, które poprawiają pracę serca, czyli bieganie, pływanie, rower, aerobic, taniec itp.
aerobiczna 6 weidera to ćwiczenia na rzeźbę, czyli ćwiczenia siłowe. poza tym raczej nie twierdziłabym, że jest ona łatwa i przyjemna. poza tym jeśli chcesz mieć płaski brzuch to też nie bardzo, bo 6 to ćwiczenia na "kaloryfer". lepiej rozejrzyj się za jakimś dobrym abs-em na internecie. poza tym z czego pamiętam to aerobiczna 6 nie zawiera ćwiczeń na skośne mięśnie brzucha, a głównie na proste i dolne

a co do mnie, to schodzę z 53 kg przy 160 cm. nigdy nie byłam jakaś mega gruba, ale mam ochotę zrzucić brzuszek i pozbyć się tłuszczyku, żeby na plaży się nie wstydzić ;d poza tym dopracowuję moją cerę, której stan się poprawił. mam problem z łamliwymi paznokciami. co do włosów są suche ;/ i nad tym też kombinuję.
jeśli chodzi o kondycję to przez ostatnie 1,5 miesiąca znacznie się polepszyła
Stary 2011-05-06, 13:48   #7
cusieeek
Raczkowanie

Aha, dzięki za rozjaśnienie mi tego wszystkiego i za to, że uświadomiłaś mi gdzie popełniam błędy. Widocznie trafiłam na jakieś niesprawdzone informacje w necie co do tej 6. Na przyszłość będę pamiętać żeby korzystać tylko z pewnych źródeł

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-06, 14:20   #8
karolina09
Rozeznanie

Chętnie dołączę do Was, dziewczyny . W grupie zawsze raźniej, tym bardziej, że mamy niecałe 2 miesiące do lata, a u mnie bardzo kiepsko z samozaparciem, jak i z samopoczuciem (w końcu 'w zdrowym ciele, zdrowy duch').

Przy 163cm ważę 50kg, więc na wagę nie powinnam raczej narzekać, choć nie ukrywam, że zależałoby mi na zrzuceniu tych 3-4 kg, ot dla własnej satysfakcji.
Priorytetem jest natomiast zdrowe odżywanie, wyrobienie sobie nawyku regularnego wykonywania ćwiczeń, co za tym idzie - poprawa kondycji; zdrowe, piękne włosy (które przez rozjaśnianie niestety trochę się zniszczyły), paznokcie.

'6 Weidera' jest jak dla mnie nie do wykonania . Próbowałam już kilka razy ale zawsze dochodzę do 2 tygodni i rezygnuję. Może mając jakąś konkurencję łatwiej byłoby się przemóc i w końcu to skończyć. Poza tym, prowadzę totalnie siedzący tryb życia - średnio 6 godzin dziennie przed komputerem, a aktywność fizyczna ograniczona jedynie do podejścia na przystanek tramwajowy.

Cerę mam raczej normalną, bez szczególnych problemów, raz na kilka miesięcy pojawi się jakaś krosteczka. Popracować chciałabym jednak nad jej kolorytem, jako że po zimie większość z nas wygląda dość blado.
Poza tym - pokrzywa i zielona herbata raz dziennie, wyeliminowanie białego pieczywa, słodyczy, fast foodów (z czym jest bardzo ciężko).
Liczę więc na regularną wymianę porad i wzajemną mobilizację .

last.fm
karolina09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 14:34   #9
Sylwia_195
Przyczajenie

Hej dziewczyny, mam do was pytanie. No więc pod koniec maja mam wycieczkę klasową, która będzie trwała 2 dni. W ciągu tych 2 dni będziemy dwa razy w McDonaldsie, ale dla mnie to nie problem, bo nigdy niczego tam nie kupuje. Z obiadu raczej nie zrezygnuje, jednak w zależności od tego co zostanie nam podane, postaram się nie jeść za dużo. Zastanawiam się tylko co powinnam ze sobą wziąść, bo wiadomo, że na wycieczkach to zawsze jakieś słodycze i inne gastronomiczne świństwa wszyscy jedzą a tego wolałabym uniknąć. Tak wiec jakie w miarę zdrowe produkty mogłabym sobie kupić?
Sylwia_195 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 11:05   #10
MiD29
Raczkowanie

Witajcie Ja również przyłączam się do wątku
Mam problemy z wagą, cellulitem i bardzo bladą twarzą
Od 3 dni jestem na diecie oczyszczającej i nie mogę doczekać się efektów Przed dietą brałam także tabletki wspomagające opalanie z beta-karotenem-solastyna forte. I powiem szczerze, że nawet pomogły, bo ręce już mam opalone szok! Niestety twarz opala mi się na końcu

Sylwia_195 Proponuje dużo owoców, chlebek pełnoziarnisty i ew. jakąś żywność dla diabetyków (gotowe słodycze niskim indeksie glikemicznym). Powodzenia
MiD29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 18:04   #11
cusieeek
Raczkowanie

Sylwia, proponuję jakieś kanapki z pełnoziarnistym chlebem, pełnowartościowe batony, np jakieś z płatków owsianych, musli itp. Dodatkowo dużo wody. Może gumy do żucia, jakbyś patrząc na cudze słodkości miała ochotę poruszać szczęką Możesz też wziąć jakieś owoce, które długo przetrzymają, np jabłka, pomarańcze.

Stary 2011-05-08, 12:43   #12
chocolattemonster
Raczkowanie

ja bym zabrała jakąś grahamkę z dobrymi dodatkami, wafle ryżowe, jakieś owoce, możesz zabrać jogurt, jeśli tylko zjesz go niedługo po wyciągnięciu z lodówki czyli tak do 5 godzin
Stary 2011-05-08, 18:54   #13
winklepicker
Wtajemniczenie

Ja też chętnie dołączę, chociaż nie jestem zbyt aktywnym użytkownikiem (zawsze wyjeżdżam na weekendy i nie mam dostępu do Internetu).
Ogólnie mam za sobą kilka przygód z odchudzaniem, w tamtym roku się zebrałam i pozbyłam się 6kg, z zamierzonych 11-12. Waga mi się trzymała, aż w końcu w styczniu przytyłam trzy trzy kilogramy i od zaczęłam się odchudzać w marcu/kwietniu. Przede mną jeszcze kilka kg, ale już wyglądam lepiej (brakuje mi tak z 2kg do wciśnięcia się w stare ubrania sprzed dwóch lat, to moja największa motywacja). No i uczę się odżywiać zdrowo i regularnie. Poza tym walczę z trądzikiem - i mogę polecić regularne stosowanie spiruliny, maseczek algowych i glinki. Naprawdę widać efekty i to za małą cenę, bo maseczki są dosyć tanie na Allegro.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 22:50   #14
Pia Gizela
Zadomowienie

Ja się również przyłączę

walczę z:
* boczkami
* cellulitem na udach i pupie
* cerą (nie jest źle, nie mam trądziku tylko nie jest gładka ale to najczęściej wynik wcinania słodyczy..)
* kilkoma zbędnymi cm na udach
* ze swoim słomianym zapałem do wszystkiego
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 22:42   #15
Katarynka92
Rozeznanie

Hej dziewczyny.
Zaintrygował mnie ten wątek. Jeśli pozwolicie, coś dodam od siebie. To wszystko jakby było o mnie, tylko trochę wcześniej. Trądzik... Masakra. Męczyłam się z nim długo. Wiecie, co mi pomogło? Żadna kosmetyczka, antybiotyki, śmierdzące kremy, blablabla... Tylko żel na noc z Essence. On kosztuje 10 zł. Sama się zdziwiłam, że takie cudo za marne grosze (w porównaniu z tymi wszystkimi innymi, to jak za darmo!) zdziała cuda. Tak więc to jest rzecz numer 1. A myć to czymś jak najlżejszym. Ostawiłam wszystkie "domestosy" i po tym strasznie cera również mi się poprawiła. Zaczęłam używać mleczka z czymś tam z Avonu (3 w 1) wyszła taka nowa seria jakiś czas temu, jak któraś zainteresowana, to napiszę nazwę. I obowiązkowo nawilżanie. Najlepszy chyba krem bambino na noc (jako przerwa z Essence), na dzień coś matującego, co najlepiej na Was działa (u mnie był to krem Garniera z glinką).

Jak chodzi o paznokcie/włosy/cerę: Skrzypovita. Rewelacja! I faktycznie, malowanie paznokci je utwardza, rzadziej się łamią, rozdwajają. Ale nie może być to na zasadzie, że każdego dnia zmywamy i malujemy innym lakierem. Odżywki jeszcze bardziej wskazane.

Jak chodzi o odchudzanie, to już kilka patentów obmyśliłam. Dieta do 1200/1500 kcal. Przy czym oczywiście mówimy o zdrowym jedzeniu, a nie "cały dzień na 3 tabliczkach czekolady". Połączenie ćwiczeń aerobowych (bieganie, rower...) z siłowymi. Ogółem dużo na temat tych ćwiczeń się mówi...
Katarynka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 23:33   #16
Pia Gizela
Zadomowienie

odnośnie Skrzypovity - ryzyk fizyk. jak ja przestałam ją łykać to mi włosy wychodziły garściami (dosłownie) i mnie strasznie wysypało na buzi. Jak ktoś nie ma trądziku to może lepiej się wspomagać ZinCasem? (chyba tak się pisze)
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 19:46   #17
winklepicker
Wtajemniczenie

Ja brałam kiedyś Belissę i mi bardzo pomogła na paznokcie. Z włosami gorzej, ale mi zaczęły wypadać przez narkozę i poprawiło się dopiero, gdy myłam włosy jakimś specjalnym szamponem od fryzjerki. Tylko już nigdy nie odzyskałam grubych włosów, które miałam przed wypadaniem.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 21:59   #18
MiD29
Raczkowanie

na wloski to ja moge z czytym sumieniem polecic maseczke - żółtko, olejek rycynowy i naftę kosmetyczną Ja miałam dopiero kilka takich na swej łepetynce i już widać, że włosy są zdrowsze i się nie rozdwajają a to znaczy, że włosy się nie łamią i nie ma efektu nadmiernego wypadania włosów Są wątki poświęcone temu tematowi
Stary 2011-05-12, 10:05   #19
olenkasz
Zakorzenienie

Definitywnie jestem z Wami, bo również szukam grupy wsparcia.
Cera i włosy są w porządku...ale jak ja wyglądam? dramat.
Mam 182cm wzrostu i ok 79 kg. Całość utrzymuje się na brzuchu i górnej partii ud. Jestem sobą załamana, i nie mogę patrzeć w lustro. Poczucie własnej wartości: -100.
Nawet zaczęłam odrzucać własnego Tż, który kocha mnie i akceptuje...ale ja nie mogę pozwolić mu się dotykać i całować po tym strasznym ciele....

Edytowane przez olenkasz
Czas edycji: 2011-05-12 o 10:29
olenkasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 21:34   #20
MiD29
Raczkowanie

Olenkasz, nic tylko pozazdrościć takiego TŻ Mój niestety jest niezadowolony z mojej wagi, ba był niezadowolony nawet kiedy miałam 57 kg, przy wzroście 167cm To smutne, wiem Nie rozumiem jak komuś mogą podobać się patyki...
Stary 2011-05-14, 20:56   #21
olenkasz
Zakorzenienie

Tak...muszę przyznać, że to skarb.
Nawet 10kg temu zachwycał się moim ciałem... Mimo, że ja na nie patrzeć nie mogłam. Teraz jest już z moim wyglądem lepiej, ale kiedyś.. szkoda mówić.

Szkoda, że Cię nie akceptuje... tylko wiesz, ja czasem chciałabym żeby mój mnie trochę "ponieakceptował", bo dla mnie byłaby to najlepsza motywacja do ogarnięcia się. A tak... jego zachwycony wzrok przyzwoleniem na paczkę chipsów, lub spaghetti...

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości