zdrowe włosy a stylizacja - do pogodzenia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 20:21   #1
Pusek Okrusek
Raczkowanie

zdrowe włosy a stylizacja - do pogodzenia?

Mam zamiar zacząć modelować moje kudełki, które dotąd prawie zawsze związywałam. Naczytałam się już sporo o tym, jak to robić, ale... no właśnie z tego co czytam zabiegi stylizujące strasznie niszczą włosy
Negatywny wpływ suszarki zmniejszę stosując suszarkę z jonizacją i susząc chłodnym nawiewem, ale najpierw przydałoby się te włosy rozczesać (bo jak inaczej je modelować szczotką). No i tu pojawia się problem, bo tyle się trąbi, ze MOKRYCH WŁOSÓW NIE NALEŻY ROZCZESYWAĆ. Jak wy robicie? Rozczesujecie mimo tego? Jeśli tak to co będzie najlepsze do rozczesania mokrych włosów?
Pusek Okrusek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 20:37   #2
kokuryu
Rozeznanie

Dot.: zdrowe włosy a stylizacja - do pogodzenia?

Cytat:
Napisane przez Pusek Okrusek Pokaż wiadomość
Mam zamiar zacząć modelować moje kudełki, które dotąd prawie zawsze związywałam. Naczytałam się już sporo o tym, jak to robić, ale... no właśnie z tego co czytam zabiegi stylizujące strasznie niszczą włosy
Negatywny wpływ suszarki zmniejszę stosując suszarkę z jonizacją i susząc chłodnym nawiewem, ale najpierw przydałoby się te włosy rozczesać (bo jak inaczej je modelować szczotką). No i tu pojawia się problem, bo tyle się trąbi, ze MOKRYCH WŁOSÓW NIE NALEŻY ROZCZESYWAĆ. Jak wy robicie? Rozczesujecie mimo tego? Jeśli tak to co będzie najlepsze do rozczesania mokrych włosów?
Włosy suszone chłodnym, najwolniejszym nawiewem nie ulegają zniszczeniu.
Przed rozczesaniem warto odsączyć nadmiar wody, wyciskając włosy w ręcznik bawełniany bądź papierowy. Potem delikatnie można przeczesać je palcami albo drewnianym grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami, tak aby rozplątać splątane kosmyki. W trakcie modelowania nie należy szarpać, ani zbyt gwałtownie przeciągać szczotki po włosach. I to wszystko. Ja stosuję się do tych zasad od zawsze. Pół roku temu byłam u fryzjera i do tej pory ani jedna końcówka nie jest rozdwojona.
kokuryu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-22, 20:03   #3
paranoire
Przyczajenie

Ja rozczesuję włosy na mokro bo inaczej każdy stoi w inną stronę .

Mam włosy do łopatek i czeszę je grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami . Nie trzeba się szarpać, "porcjami" je czesać i nic nie bedzie się plątało ani nie będzie wyrywania włosów .
paranoire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 18:49   #4
Pusek Okrusek
Raczkowanie

podnoszę
Pusek Okrusek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 20:27   #5
Uleńka_20
Przyczajenie

Stylizacja i zdrowe włosy? Wg mnie można to pogodzić. Ja niemal codziennie albo suszę włosy suszarką albo prostuję, a włoski mam zdrowe i lśniące (taka jest opinia mojej fryzjerki), a nie używam żadnego jedwabiu ani innych nabłyszczaczy . Nie oszczędzam na włosach, stosuję profesjonalne kosmetyki (np. matrixa - szczerze polecam) i jest dobrze Warto o radę poprosić fryzjera, on oceni włosy i doradzi jakie kosmetki są najlepsze, ja tak zrobiłam i nie boję się eksperymentować z włoskami, które naprawdę dobrze to znoszą
Uleńka_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-04, 21:41   #6
kosmita77
Zakorzenienie

oczywiscie ze sie da, tylko potrzeba umiaru - jak we wszystkim. nie trzeba od razy wylaczyc suszarki, w ogole wyrzucic grzebienia czy pianki. ale we wszystkim trzeba znalezc zloty srodek nie nalezy po prostu przeciazac wlosow. jesli np. ja mam swiadomosc ze moje wlosy sa cienkie i bardzo lamliwe, to uwazam przy rozczesywaniu. jesli wiem ze pianka je wysusza, ale pomaga modelowac - to jej uzywam, stosujac jednoczesnie odzywki i podcinajac regularnie akurat za prostownica nigdy nie przepadalam, nigdy jej nie uzywalam, ale lokowka owszem. kiedy zobaczylam kilka razy jaki ladny "dymek" leci z niej kiedy scisne napiankowane wlosy, to mi sie odechcialo i lokow i pianki trzeba znac swoje wlosy i wiedziec co im szkodzi a co nie i na tym opiera sie cala filozofia pieknych wlosow przynajmniej tak mi sie wyadje
kosmita77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości