|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Ślub możliwy czy nie??
Witam wszystkie dziewczyny!
Długo zastanawialam sie gdzie i czy wogole umiescic ten wpis. w koncu sie jednak odwazylam i stwierdzilam ze forum slubne bedzie odpowiedzie. Sama o slubie mysle raczej rzadko, ale poniewaz 80% znajomych jest juz zareczona temat ten miedzy mna a moim facetem co jakis czas odżywa. I tu pojawia się problem. On jest wierzacy i wymarzyl sobie tradycyjny chuczny slub. Ja z kosciolem nie mam nic wspolnego i wolalabym raczej skromne przyjecie dla najplizszej rodziny i paru perzyjaciół i za nic nie wystapie w bialej sukni. ale nie to jest problemem. po długich i bolesnych pertaktacjach doszlismy do porozumienia. Ja wloze nie biala ale bardziej tradycyjna z kroju sukienke i zrobimy wesele po mojemu, a on bedzie mial swoj koscielny. No i wlasnie dochodze do sedna problemu. czy mozliwe jest zebysmy dostali koscielny skoro ja jestem niewierzaca?? Kiedy slub koscielny biora osoby majace rozne wyznania ( z tego co sie orientuje ) jedno z nich musi costam podpisac ze pozwoli na wychowywanie dzieci w katolicyzmie. Czy w naszej sytuacji tez by to tak wygladalo?? slub planujemy dopiero za 2 - 3 lata wiec narazie nie chodzilismy po księżach. Ale moze ktoras z was jak by to wygladalo w naszej sytuacji??
65/84 = 28(60)E ![]() w końcu mam dobrze dobrany stanik https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=294725 Edytowane przez Aska87 Czas edycji: 2008-10-17 o 18:36 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub możliwy czy nie??
Cytat:
Tak, z tego co mi wiadomo ślub między osobą wierzącą a niewierzącą jest mozliwy, tyle , że w przysiędze osoby nie wierzącej brakuje wzmianki o Bogu i z tego co wiem trzeba wyrazić zgodę na wychowanie dzieci w tejże religii. Brat mojego męża jako osoba niewierząca brał taki slub ( ze względu na swoją obecną już żonę) i to było dla niego problemem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Da się, tylko jedna osoba jest bierna. Moi znajomi mieli brac taki slub, ale sie rozstali:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ślub katolik + niewierząca (bądź odwrotnie) jest jak najbardziej możliwy w kościele katolickim. Najlepiej wytłumaczy Ci to ksiądz, wystarczy gdy razem pójdziecie do kancelarii parafialnej i zapytacie, nie ma się czego bać. Wiem tylko, że podczas składania przysięgi osoba niewierząca nie wypowiada formułki"...tak mi dopomóż Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny...". To logiczne, bo jak prosić o pomoc kogoś, w kogo się nie wierzy.
![]() Trzeba też podpisać/złożyć obietnicę, że nie będzie się przeszkadzało współmałżonkowi w wychowaniu dzieci w wierze katolickiej (a nie, że tylko w takiej wierze dzieci będą wychowywane). Tyle wiem na ten temat. Znam też małżeństwo - ona katoliczka, on niewierzący, które przeżyło wspólnie prawie 30 lat, wychowało 3 dzieci i zgrzytów na tle wiary tam nie było. Wszystko zależy od dojrzałości dwojga ludzi, nieważne jakiego są wyznania. Życzę spokojnych przygotowań do ślubu i szczęśliwego bycia razem ![]()
jako żona ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/782136106b.png potomstwo ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/910a97e1f6.png[/url] http://www.karolina_pietrzak.eco m.com.pl/p5_jak_pomoc.html 1% dla Karolinki W dyskusji nie zniżaj się do poziomu idioty, bo pokona cię doświadczeniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie jest możliwe zawarcie takiego związku małżeńskiego. To jest tzw. małżeństwo jednostronne z tego co sie orientuje i jedyny wymóg to to o czym wyżej dziewczyny pisały czyli zgoda na wychowanie dzieci w wierze katolickiej. Znam jedną parę, która zawarła takie małżeństwo: on obcokrajowiec niewierzący, ona Polka wierząca. I wszystko jak do tej pory gra!
Tak więc bez obaw. Nasz dzień: ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję ze wszystkie odpowiedzi.
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Brałam taki ślub trzy tygodnie temu - mój mąż jest niewierzący. U nas nie było problemu, ale braliśmy go w trzeciej parafii, właśnie z tego powodu. Obawiałam się ze w mojej rodzinnej parafii w małej miejscowości nawet o tym nie słyszeli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jestem w dokladnie takiej samej sytuacji - ja niewierzaca TZ wierzacy wiec ze wzgledu,ze jemu zalezy slub bedzie koscielny ale zastanawiam sie,zeby nie robic konkordatowego tylko osobno kosciol a osobno urzad. No i nie zamierzamy robic wesela - tyl;ko przyjecie dla najblizszej rodziny - w tym to akurat oboje zgodni jestesmy...
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że taki ślub jest możliwy. Jutro wychodzę za mąż i mój przyszły mąż jest niewierzący a ja wierząca. Najpierw mamy ślub cywilny, potem kościelny, ale jest to nasza wola. Natomiast jedyna zmianka w Kościele to taka, że najpierw będzie Msza Św. a dopiero po niej ślub. Niestety inaczej nie wyraził zgody Biskup
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
My też robiliśmy tylko obiad dla najbliższych w restauracji - 18 osób. Nie wyobrażam sobie organizowania wesela dla całej rodziny, i tak w końcu musieliśmy się trochę zapożyczyć
![]() W Warszawie chyba księża są bardziej otwarci na takie sytuacje - my bez problemu dostaliśmy dyspensę z kurii, ślub odbył się na mszy świętej (pełnej, chociaż generalnie zaleca się aby było to tylko nabożeństwo). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.