Ślub możliwy czy nie?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-17, 18:35   #1
Aska87
Raczkowanie

Question

Ślub możliwy czy nie??

Witam wszystkie dziewczyny!
Długo zastanawialam sie gdzie i czy wogole umiescic ten wpis. w koncu sie jednak odwazylam i stwierdzilam ze forum slubne bedzie odpowiedzie.

Sama o slubie mysle raczej rzadko, ale poniewaz 80% znajomych jest juz zareczona temat ten miedzy mna a moim facetem co jakis czas odżywa. I tu pojawia się problem. On jest wierzacy i wymarzyl sobie tradycyjny chuczny slub. Ja z kosciolem nie mam nic wspolnego i wolalabym raczej skromne przyjecie dla najplizszej rodziny i paru perzyjaciół i za nic nie wystapie w bialej sukni.
ale nie to jest problemem.
po długich i bolesnych pertaktacjach doszlismy do porozumienia.
Ja wloze nie biala ale bardziej tradycyjna z kroju sukienke i zrobimy wesele po mojemu, a on bedzie mial swoj koscielny.
No i wlasnie dochodze do sedna problemu.
czy mozliwe jest zebysmy dostali koscielny skoro ja jestem niewierzaca??
Kiedy slub koscielny biora osoby majace rozne wyznania ( z tego co sie orientuje ) jedno z nich musi costam podpisac ze pozwoli na wychowywanie dzieci w katolicyzmie.
Czy w naszej sytuacji tez by to tak wygladalo??
slub planujemy dopiero za 2 - 3 lata wiec narazie nie chodzilismy po księżach.
Ale moze ktoras z was jak by to wygladalo w naszej sytuacji??

Edytowane przez Aska87
Czas edycji: 2008-10-17 o 18:36 Powód: literowka
Aska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 18:58   #2
Nika1980
Zakorzenienie

Dot.: Ślub możliwy czy nie??

Cytat:
Napisane przez Aska87 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie dziewczyny!
Długo zastanawialam sie gdzie i czy wogole umiescic ten wpis. w koncu sie jednak odwazylam i stwierdzilam ze forum slubne bedzie odpowiedzie.

Sama o slubie mysle raczej rzadko, ale poniewaz 80% znajomych jest juz zareczona temat ten miedzy mna a moim facetem co jakis czas odżywa. I tu pojawia się problem. On jest wierzacy i wymarzyl sobie tradycyjny chuczny slub. Ja z kosciolem nie mam nic wspolnego i wolalabym raczej skromne przyjecie dla najplizszej rodziny i paru perzyjaciół i za nic nie wystapie w bialej sukni.
ale nie to jest problemem.
po długich i bolesnych pertaktacjach doszlismy do porozumienia.
Ja wloze nie biala ale bardziej tradycyjna z kroju sukienke i zrobimy wesele po mojemu, a on bedzie mial swoj koscielny.
No i wlasnie dochodze do sedna problemu.
czy mozliwe jest zebysmy dostali koscielny skoro ja jestem niewierzaca??
Kiedy slub koscielny biora osoby majace rozne wyznania ( z tego co sie orientuje ) jedno z nich musi costam podpisac ze pozwoli na wychowywanie dzieci w katolicyzmie.
Czy w naszej sytuacji tez by to tak wygladalo??
slub planujemy dopiero za 2 - 3 lata wiec narazie nie chodzilismy po księżach.
Ale moze ktoras z was jak by to wygladalo w naszej sytuacji??

Tak, z tego co mi wiadomo ślub między osobą wierzącą a niewierzącą jest mozliwy, tyle , że w przysiędze osoby nie wierzącej brakuje wzmianki o Bogu i z tego co wiem trzeba wyrazić zgodę na wychowanie dzieci w tejże religii.
Brat mojego męża jako osoba niewierząca brał taki slub ( ze względu na swoją obecną już żonę) i to było dla niego problemem.

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 10:12   #3
Samoa
Zakorzenienie

Da się, tylko jedna osoba jest bierna. Moi znajomi mieli brac taki slub, ale sie rozstali:/
Samoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 11:06   #4
j.kwiatek
Raczkowanie

Ślub katolik + niewierząca (bądź odwrotnie) jest jak najbardziej możliwy w kościele katolickim. Najlepiej wytłumaczy Ci to ksiądz, wystarczy gdy razem pójdziecie do kancelarii parafialnej i zapytacie, nie ma się czego bać. Wiem tylko, że podczas składania przysięgi osoba niewierząca nie wypowiada formułki"...tak mi dopomóż Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny...". To logiczne, bo jak prosić o pomoc kogoś, w kogo się nie wierzy.
Trzeba też podpisać/złożyć obietnicę, że nie będzie się przeszkadzało współmałżonkowi w wychowaniu dzieci w wierze katolickiej (a nie, że tylko w takiej wierze dzieci będą wychowywane).

Tyle wiem na ten temat. Znam też małżeństwo - ona katoliczka, on niewierzący, które przeżyło wspólnie prawie 30 lat, wychowało 3 dzieci i zgrzytów na tle wiary tam nie było. Wszystko zależy od dojrzałości dwojga ludzi, nieważne jakiego są wyznania.

Życzę spokojnych przygotowań do ślubu i szczęśliwego bycia razem

potomstwo
http://www.suwaczek.pl/cache/910a97e1f6.png[/url]

http://www.karolina_pietrzak.eco m.com.pl/p5_jak_pomoc.html 1% dla Karolinki

W dyskusji nie zniżaj się do poziomu idioty, bo pokona cię doświadczeniem
j.kwiatek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 14:29   #5
Minutka26
Raczkowanie

Zdecydowanie jest możliwe zawarcie takiego związku małżeńskiego. To jest tzw. małżeństwo jednostronne z tego co sie orientuje i jedyny wymóg to to o czym wyżej dziewczyny pisały czyli zgoda na wychowanie dzieci w wierze katolickiej. Znam jedną parę, która zawarła takie małżeństwo: on obcokrajowiec niewierzący, ona Polka wierząca. I wszystko jak do tej pory gra!

Tak więc bez obaw.

Nasz dzień:
Stary 2008-10-18, 15:37   #6
Aska87
Raczkowanie

Dziękuję ze wszystkie odpowiedzi. Bałam się, że to co ustaliliśmy między sobą będzie niemal niewykonalne w rzeczywistości. Na szczęście uspokoiłyście mnie, że taki ślub jest możliwy.
Stary 2008-10-22, 00:13   #7
anula1100
Przyczajenie

Brałam taki ślub trzy tygodnie temu - mój mąż jest niewierzący. U nas nie było problemu, ale braliśmy go w trzeciej parafii, właśnie z tego powodu. Obawiałam się ze w mojej rodzinnej parafii w małej miejscowości nawet o tym nie słyszeli Osoba niewierząca podpisuje przyrzeczenie, że nie będzie sprzeciwiać się wychowaniu dzieci w wierze katolickiej, a osoba wierząca że dołoży wszelkich starań, aby dzieci w tej wierze wychować. Przysięga i tekst przy nakładaniu obrączek jest wypowiadana bez fragmentów o Bogu, poza tym w trakcie mszy mój mąż nie żegnał się, nie modlił i nie klękał, tylko przysiadał na krześle (można też stać, ale nam ksiądz powiedział, że lepiej usiąść żeby nie robić sensacji). Generalnie nieuświadomione ciocie w starszym wieku pewnie nawet się nie zorientują że jest trochę inaczej
anula1100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 07:55   #8
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Jestem w dokladnie takiej samej sytuacji - ja niewierzaca TZ wierzacy wiec ze wzgledu,ze jemu zalezy slub bedzie koscielny ale zastanawiam sie,zeby nie robic konkordatowego tylko osobno kosciol a osobno urzad. No i nie zamierzamy robic wesela - tyl;ko przyjecie dla najblizszej rodziny - w tym to akurat oboje zgodni jestesmy...
Stary 2008-10-24, 12:03   #9
malenka13
Przyczajenie

Oczywiście, że taki ślub jest możliwy. Jutro wychodzę za mąż i mój przyszły mąż jest niewierzący a ja wierząca. Najpierw mamy ślub cywilny, potem kościelny, ale jest to nasza wola. Natomiast jedyna zmianka w Kościele to taka, że najpierw będzie Msza Św. a dopiero po niej ślub. Niestety inaczej nie wyraził zgody Biskup
malenka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-24, 16:56   #10
anula1100
Przyczajenie

My też robiliśmy tylko obiad dla najbliższych w restauracji - 18 osób. Nie wyobrażam sobie organizowania wesela dla całej rodziny, i tak w końcu musieliśmy się trochę zapożyczyć A tak zorganizowaliśmy wszystko w miesiąc.
W Warszawie chyba księża są bardziej otwarci na takie sytuacje - my bez problemu dostaliśmy dyspensę z kurii, ślub odbył się na mszy świętej (pełnej, chociaż generalnie zaleca się aby było to tylko nabożeństwo).
anula1100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości