|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Szycie - parę wątpliwości
Chciałabym zabrać się za szycie, ale mam pewne problemy, które nie dają mi spać
![]() 1. przerabianie spodni na spódniczkę: jeśli rozpruję nogawki i zalożę je na siebie, a potem je zszyję, to czy spódniczka nie będzie zwężana ku dołowi? 2. szycie torebki: jak zrobić, żeby ta torebka nie była płaska? tzn. żeby torebka była taka jakby przestrzenna. czy mogę z kwadratu wyciąć coś takiego jak na załączonym rysunku, a potem to zszyć bokami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
|
Dot.: Szycie - parę wątpliwości
up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Co do spódniczki to nie mam pojęcia bo jeszcze nigdy nie szyłam, ale co do torebki to wydaje mi się ze tak. Ja jak szyję sobie jakąś torebeczkę to wycinam sobie dno( jesli chce taka pojemniejszą - tj. przestrzenną ) potem scianki proporconalnie zalezy jaką chcę torebkę, zszywam wszytsko ładnie i potm podszewke robie rak samo i rączki takie jak mi sie wymysli.
Rysunek twój przedstawia to mniej więcej, ale jeśli zrobiśz torebkę całkowicie kwadratowa to nie wyjdzie ci taki bardziek kuferek i jak go nie usztywnisz to wyjdzie nijako. Tak mi sie wydaje, ale możesz jeszcze poczekac na opinie innych wizażystek. Jak dla mnie to boki muszą być trochę węższe niż ścianki. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witam! Trochę się znam na szyciu, to odpowiem
![]() przerabianie spodni na spódniczkę: jeśli rozpruję nogawki i zalożę je na siebie, a potem je zszyję, to czy spódniczka nie będzie zwężana ku dołowi? to wszystko zależy od spodni - jeżeli sa mocno zwężane już od poziomu ud - to faktycznie spódniczka będzie się zwężąć, jeżeli są klasycznie proste - raczej nie. Fajnie za to wyglada klin wszysty pomiędzy rozprute nogawki i spódniczka wtedy nabiera trapezowatego kształtu. Klin może być z nogawki odciętej - może być z zupełnie innego materiału. Dostajesz wtedy taki lekko hippi model ![]() A torebki szyję na ogół z gotowych wykrojów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
AK100 a masz może jakieś wykroje torebek??? była bym Ci bardzo wdzięczna gdybyś się nimi podzieliła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
Tak, bardzo prosze wykroje, jeśli ktoś ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja mam tylko jeden wykrój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
acha... szblonu, oczywiście, jest połowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
renasz, dziękuję, ta torebka mi strasznie do gustu przypadła
![]() 1. z jakiego materiału jest uszyta? czy taka byłaby ładna z dżinsu? 2. czy mogę trochę zmodyfikować wykrój, tzn. zupełnie zmienić te rączki? bo chodzi mi o sam kształt torebki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
uszyta jest ze sztruksu. myślę, że jeansowa też będzie super
![]() a co do modyfikacji to kombinuj jak najwięcej! może stworzysz coś zupełnie innego i fajnego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
mam pytanko jak zmniejszyć rozmiar zdjęcia żeby tu wkleić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.