|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() odświeżyć pokój
Chciałabym odświeżyć, zmienić trochę aranżację pokoju. Na pewno stawiam na odmalowanie ścian (inny kolor) i zupełną zmianę dodatków. Meble zostają.
Jeśli chodzi o ściany właśnie to preferuję kolory ziemi i taką też farbę chciałabym kupić. Pokój jest bardzo mały i dość ciemny więc raczej musi być to jasny odcień. Meble są z BRW system vis a vis w kolorze wiśnia/wanilia, a kanapa w kolorze biel+szary (mysi?). No właśnie i nie wiem jaki kolor będzie do tego wszystkiego pasował. Ciepły/zimny? Bardzo mi się podoba tzw. kolor taupe, greige ale czy nie będą się gryzły z tą czereśnią? Drugą rzeczą jaką planuję jest przemeblowanie. I to jest chyba największy problem z tego względu, że pokój jest mały i ciężko wymyślić ciekawe ustawienie mebli. Chciałabym go jakoś 'odgracić" ale tutaj też nie mam żadnego pomysłu. Trzecia rzecz to dopełnienie wnętrza i nadanie mu pazura czyli dodatki. Może nowe poszewki na poduchy? Ale w jakich kolorach? Inna firanka i nowy karnisz to na pewno. Może nowy dywan? Proszę o pomoc ![]() ![]() Załączam zdjęcia. Przepraszam za ich jakość, trochę ciemne wyszły, ale w tak małym pokoju ciężko zrobić dobre zdjęcia. a i proszę nie zwracać uwagę na nieprofesjonalne wymiarowanie szkicu :P był robiony na szybko Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2011-07-24 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: odświeżyć pokój
w miejscu biurka postaw kanapę, buirko ustaw w odleglosci ok pol metra od okna przy scianie prostopadlej do okna - tam na tej scianie gdzie obecnie sa meble, wysoki regal i ta komode jasna ustaw przy scianie gdzie jest teraz kamapa, posciagaj ze scian flage i obrazy (wszystko jest inne i w efekcie wyglada jak bajzel na scianach) - ogranicz troche "dodatki" bo w efekcie wszystko wyglada jakby byl bałagan.... z okna mozesz sciagnac "firanke" - jest wystarczajaco duzo doniczek z kwiatami co samo w sobie powinno byc jedyna ozdoba okna (rolety wystarcza), na kanape mozesz kupic wielka narzute najlepiej w jasnym kolorze pasujacym do koloru jasnego mebli, kolor scian tez widzi mi sie w jasnym kolorze mebli - takie ecri
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Witaj,
pokoik masz w sumie fajnie urządzony. Niewiele bym tam zmieniła. Oczywiscie zaczełabym od uporzadkowania wszystkiego, sciagnełabym te flagi/obrazy , prawdopodobnie zrezygnowałabym z tego stoliczka przy kaloryferze(?!) , wnękę na komputer i głośniki jakoś bym inaczej zagospodarowała, moze za jakąś kratką ?-nie wiem, ale teraz wyglada to strasznie nieestetycznie, firanke-makaroniki zostawiłabym-fajnie wyglada, białe poduszki na kanapie zastąpiłabym zielonymi, na komodzie postawiłabym np jeden kwiatek w doniczce i jedną, konkretną ramkę na zdjęcia+ ewentualnie jakas szkatułkę/koszyczek pleciony na drobiazgi. Kolor scian-hmm. Ten mi sie podoba. Wkleję parę inspieracji, ale zazwyczaj są zblizone do twojego pokoju. Zieleń, bardziej intensywna niż ta, ktora aktualnie masz..(załacznik 1) lub biel + zielone dodatki, np pas zieleni na którejś ze ścian(załącznik2) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
No to odświeżamy!
Greige kolor będzie ok, skoro Cię podoba, zastanawiam się czy pokój nie zrobi się dzięki niemu... nudny. Co powiesz na miętowy? Będzie kompatybilny z wiśnią, wanilią i kanapą. Meble masz bardzo w stylu japońskim, storczyki, drewienka dyndające i makaroniki też dodają tego charakteru, brakuje tylko lampionu ![]() ![]() Kompa postaw sobie przy oknie, przy kaloryferze (naturalne światło nie będzie oczu męczyło) i wykombinuj coś, żeby stacja i kabelki były niewidoczne. Mebelek z misiem wywal (jest dziecinny), komodę postaw tam gdzie jest komp. Zielony fotelik mnie wkurza - może flagę na nim połóż? Albo jakieś prześcieradło na nim udrapuj. Albo wywal :/ Nie wiem czy czegoś nie pominęłam i czy meble po przemeblowaniu się zmieszczą...
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Poważnie w stylu japońskim? nie wpadłabym na to
![]() Co do ścian to już zadecydowałam. Chcę spokojny kolor i to chyba będzie wspomnienie lata śnieżki. Niestety w oknie muszę coś mieć gdyż centralnie na przeciwko mam blok i kilkanaście okien wychodzi na moje okno. Może zdecyduję się na roletę rzymską. Takie mi się podobają. Dobry pomysł na ustawienie mebli muszę spróbować. A co z lampą ? Gdzie ją wetknąć? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Chodzi o lampę metalową, która stoi przy komputerku? Jeśli z niej nie korzystasz zbyt często to aut. A jeśli korzystasz to postaw ją w miejscu, gdzie najczęściej siedzisz, ale niech będzie widoczna, a nie wyglądała nieśmiało z jakiegoś kąta.
Roleta rzymska jak najbardziej pasuje. Byle była bez fikuśnych zdobień. Pokój będzie wyglądał na niezagracony i trochę większy jeśli nie będzie w nim dywanu (ten praktyczny chodniczek może zostać, żeby krzesło nie porysowało klepek). Drewniana podłoga jest super i nadaje wnętrzu ekologicznego charakteru - modnie i na czasie ![]() Zauważyłam teraz, że na biurku masz szkło - włóż pod nie wszystkie zdjęcia, pamiątki i inne płaskie rzeczy, które tkwią na komodzie albo ścianie - pokój nie będzie zagracony. Cium cium!
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2011-07-26 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
wybrałam już kolor ścian - będzie to orzech włoski dulux. Myślę, że będzie spokojnie i elegancko wyglądał na ścianach, coś takiego: http://i.deccoria.strefa.com.pl/file...94e35a7935.jpg.
Pozbyłam się obrazków ze ścian i pokój automatycznie się powiększył i stał się jaśniejszy. Nie wiem tylko w jakie dodatki iść. turkus czy soczysty fiolet? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajne meble, szkoda ze gdy ja byłam nastolatką to nie było takiego wyboru
![]() Kolor farby super, bardzo mi odpowiada. Jeśli chodzi o dodatki to chyba poszłabym jednak w turkus. Albo w zieleń. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
nastolatką to już chyba nie jestem
![]() Fotel oczywiście wywędruje z pokoju. Znalazłam piękne firany i chyba tym będę się kierowała. Mam wrażenie, że turkus rozjaśni pomieszczenie i nada lekkości, a z fioletem będzie ponuro i bardzo klasycznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Hehe pokój w tym stanie wskazuje że masz jakieś 17 lat
![]() Zasłony faktycznie śliczne, będą pasować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Też wydaje mi się , że turkus będzie ładnie wyglądał, farbą do ściany- bardzo dobry wybór; ogarnęłabym też pokój na różnych "durnostojek" , pochowała tę flagę, bo przez te drobiazgi pokój wygląda jak pokój nastolatki, góra 16-17 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.