|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
dzidzia w aucie
Mam pytanie jak znoszą podróż wasze pociechy? moja młodsza córka (8 mcy) w zasadzie płacze i drze sie całą droge!!!!! nie wiem co z tym zrobić- zmieniliśmy fotelik na większy, bo myślałam ze jej za ciasno w nosidełku ... śpiewamy, uspokajamy, starsza córka zagaduje ja... te podróże nawet małe sa poprostu męczące.... wiem że dzieci zazwyczaj śpią a ta nie! tez macie Drogie Mamy takie problemy z maluszkami? mi się odechciewa jazd autem.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dzidzia w aucie
Chyba nie ma wyjscia i innej rady jak przetrwac i w zadnym wypadku nie pozwalac na niesiedzenie w foteliku bo nauczone dziecko ze czasami mozna bedzie sie tego domagalo zawsze .
Moze bajki na plycie kasecie?czytanie,jakies chrupki,przekąski? Szlag mnie trafia jak widze dzieciaki wozone na kolanach lub biegajace po aucie grrr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pogłówkuj, może znajdziesz sposób. Spokojnego podróżowania życze.
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my nie mielismy problemu z podrozowaniem z naszym synkiem. od poczatku byl to cud miod, az bylo przyjemnie jechac. i tak jest do teraz, a synek ma ponad 4 latka. agusia1 moze nie reaguj za bardzo i wtedy mala nie bedzie wymuszac na Tobie, zebys skupila swoja uwage na niej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Mój starszy syn, który ma 12 lat do tej pory wsiada do samochodu i po kwadransie śpi i nigdy z nim nie było problemów w podróży. Mały (prawie 7 miesięcy) od urodzenia w aucie nie śpi i każda podróż to koszmar
![]() ![]() Wybieramy się w tą trasę już niedługo i postanowiliśmy jechać na noc, kiedy Filip powinien spać. Mam nadzieję, że będzie spał mimo podróży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
moja córka jak tylko jest zapinana w pasy odrazu zasypia,takze nie ma z nią problemu
![]() jak miala 10 miesiecy przejechala z nami prawie cała Polske bo jechaliśmy z Mazur do Zakopanego,było róznie ale jak tylko zaczął sie atak histerii odrazu zatrzymywaliśmy sie,nigy nie jechaliśmy z nią wrzeszczacą z tyłu,bo to jeszcze tylko pobudzałoby negatywne emocje,i pogorszyłoby sytacje i nigdy nie wypinaliśmy jej z fotelika jadąc ![]() Czasem lepiej sie zatrzymać,niż spieszyć sie bez sensu,albo jak pisała wyzej Joassia robić wypady autem w określonych porach,np. wtedy kiedy dziecko ma spać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tak mi przyszło do głowy może małej jest niedobrze? tak mi się skojarzyło jak napisałaś, że na krótką chwilkę pomaga jedzenie. to tak jak mnie - sama mam koszmarną chorobę lokomocyjną i jak trochę pojadam w trakcie jazdy to mnie tak nie muli. poza tym nie wiem na czym to polega, ale na siedzeniu z tyłu mdli mnie okropnie a z przodu jakoś mniej. na chorobę lokomcyjną jest taki bardzo dobry homeopatyczny lek firmy boiron, cocculine. można go bezpiecznie podawac małym dzieciom. a może mała wścieka się, że nic nie widzi? może na czas jazdy w mieście mozna ją usadzić z fotelikiem z przodu, tak żeby widziała co sie dzieje? powodzenia!
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cyt."Dzieci w fotelikach powinny podróżować na tylnym siedzeniu. Jest to najbezpieczniejsze miejsce w aucie w razie zderzenia czołowego, najczęstszego rodzaju wypadków....." cyt."W samochodach wyposażonych w poduszki powietrzne, foteliki, w których dzieci podróżują zwrócone w tył, nigdy nie powinny być umieszczane na przednim siedzeniu". No właśnie a dziecko które przewozi sie z przodu auta,jeśli nie ma poduszki powietrznej i tak jest odwrócone tyłem do kierunku jazdy. Jeśli to rzeczywiście choroba lokomocyjna(sama ja małam,ale nie mam pojecia czy u tak małego dziecka moze tez występowac ![]() Zresztą nie każde dziecko musi lubić jeździć samochodem,to nie wymóg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
tez odradzalabym sadzanie z przodu z powodów pozniejszych ew. klopotów w odzwyczajeniu,miejsce dzieci jest z tylu.
tez pomyslalam o chorobie lokomocyjnej ale nie wiem jakie sa objawy w przypadku tak malego dziecka ,u mnie od malego wystepowaly wymioty ,oslabienie. u mojej corki sa mdlosci ,bol brzucha co czasami odbieramy jako marudzenie z nudów ale objawy raz sa raz nie a wystepuja po jakims odcinku drogi ,nie od razu. jesli dziecku fizycznie nic nie dolega to moze warto byloby sprobowac zignorowac wrzaski. chociaz czy wrzaski wystepuja z proba ucieczki z fotelika czy jest to tylko placz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
do jazdy na trasie na pewno bym nie posadziła dziecka z przodu, bo tu faktycznie ryzyko jest za duże. poza tym tyłem do kierunku jazdy można montować tylko te najmniejsze foteliki typu gondolka, te większe już przodem - czy to na przednim czy na tylnym siedzeniu. a poduszkę powietrzną można wyłączyć w większości samochodów. nie wiem czy w odczuciu agusi1 warto próbować, ja bym zaryzykowała. chociaż z drugiej strony może to i racja, że potem się może przyzwyczaić i nie bedzie siły żeby ją usadzić znów do tyłu.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
tylko jak wytlumaczyc rocznemu dziecku ze dzisiaj z przodu a 2 dni pozniej musi z tylu ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dzidzia siedzi z tyłu - zmieniliśmy gondolke na normalny fotelik, bo już sama siedzi. wystarczy tylko ja wsadzić do fotelika i sie zaczyna krzyk i płacz. chyba,że jest zmeczona to odrazu zaśnie jak nie to krzyczy.Jak jedziemy gdzieś dalej to staram się celować na czas spania córki, ale jak jest krótsza droga to nei zawsze sie uda wycelować na drzemkę. ech
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
nam pediatra polecił "aviomarin" na pół godziny przed wyjazdem z domu.bałam się calej nocy w pociagu z 2,5 latkiem do tego świezo po chorobie i na wszeliki wypadek miałam w strzykawce rozpuszczony aviomarin.ale całe szczęście mały zasnął o 22 i obudził się o 6 rano jak byliśmy prawie na miejscu bez żadnych leków...
z podrózowaniem nie mieliśmy nigdy problemów ale znam kilka mam które mają zawsze "sygnał " z tyłu w postaci wrzasku na całe auto....
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Oj ja tez jestem zdania,ze dziecko obowiazkowo w foteliku i zapiete pasami!zabily mnie teksty tesicowej,ez ze szpitala moze na kolanach tkaiego szkraba!!ło matko!myslalam,ze pogryze!ja mam swira na punkcie pasow dla duzych i malych!!w ciazy w pasach jezdzilam i niektorzy w szoku byli,dziwni jacys,przeciez to dla mojego i dziecka bezpieczenstwa!
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
cala pastylke rozpuscilas? bo mnie starego konia pastylka doslownie powala z nog na 24 godziny. przed podroza biore polowe pastylki a i tak mam jazde. chyba bym sie nie zdecydowala podac tak silnego leku dziecku ,zreszta nigdy nie podawalam ,mimo iz corka narzeka na mdlosci -kupilam jej lek homeopatyczny.nie wiem czy dziala bo byc moze mdlosci dziecko wymyslilo z nudów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale gdyby był marudny to podałabym.pytałam pediatre 2 razy i powiedziała że pół tabletki nie zaszkodzi ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.