|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Ghi - ghee
Chciałam zapytać Was, a w szczególności proszę o wypowiedź panią Barbarę na temat ghi, czyli sklarowanego masła.
Więcej informacji o tym tłuszczu , który podobno doskonale nadaje się do smażenia znajduje się tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi Znalazłam tez przepis jak zrobić ghi w domu: Podgrzać 1/2 lub 1kg masła (zaleznie od potrzeby). Gdy roztopi się, zmniejszyć gaz na minimum i pozwolić , by masło delikatnie pykało jeszcze przez 20-30minut. Zebrac pianę. Ghi jest gotowe, gdy woda wyparuje, a składnik białkowy masła na dnie garnka zmieni kolor na złotobrązowy. Należy wtedy zgasić ogień, odczekać, aż tłuszcz lekko ostygnie i zlać przez muślin do kamiennego garnuszka, starając się, aby nie spłynął do niego osad ze spodu. Piana, która pojawiła się na topiącym się masle , posiada lecznicze właściwości. Można zebrać do filiżanki i dodawać do gotowanych potraw. Dziennik Zachodni nr 40 Co o tym sądzicie?
__________________
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=184294 - ciuchy Szukam książek i gier komputerowych dla 6 -latków |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ghi - ghee
![]()
__________________
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=184294 - ciuchy Szukam książek i gier komputerowych dla 6 -latków |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.