|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dieta dla osób z wrzodami dwunastnicy.
Witam!
Na początku mówię wszem i wobec, że użyłam wyszukiwarki, ale nic nie znalazłam. Szukam bowiem diet dla osób cierpiących na dwunastnicę. Mój dziadek jutro wychodzi ze szpitala (huraaa!) i nie wiem zupelnie co mu gotowac. Lekarz przepisal mu diete na wrzody dwunastnicy, ale janiestety nie oreintuje sie co i jak przyrzadzone trzeba mu dawac. ![]() Moze mialyscie stycznosc z takowa dieta i podpowiecie mi co dziadek moze jesc a czego niepowinien. Lekkie przepisy albo menu, byloby mile widziane ![]() Za pomoc serdecznie dziękuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta dla osób z wrzodami dwunastnicy.
hmm
przez około dwa lata miałam podejrzenie wrzodów dwunastnicy i żołądka, z tego co mi zalecał lekarz to: zadnego zimnego ciepłego - wszystko letnie w stałej temperaturze (jesli np je jogurt i pije kompot to oba w tej samej temp) nic ostrego, absolutny zakaz uzywania przypraw, jedzenia składającego sie z praktycznie samej chemii, bez smażonego, tylko gotowane a co do diety to jadłam głównie musy z owoców, kaszki dla dzieci, kleiki ryżowe, rzeczy na mleku raczej takie same papki dla niemowlaków ogólnie słaba herbata czarna woda niegazowana soki rozcienczone z wodą, jogurty (raczej bez kawałków owocow) itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Z tego co słyszałam, to przede wszystkim zero pieczonego, smażonego, ostrego i żadnego tzw. śmieciowego jedzenia.
![]() Tak przynajmniej mówiła mi pani doktor, kiedy miałam helicobacter pylori. ![]() Coś mi się jeszcze kojarzy, że cytrusów też nie mogłam, ale to chyba przy zapaleniu błon śluzowych żołądka, także to nic pewnego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a co z zupami i slodyczami?
na jednym portalu czytalam ze zupy mozna spozywac, na drugim zas ze nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.