Formalności po zakupie samochodu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-25, 11:15   #1
Messyy
Przyczajenie

Formalności po zakupie samochodu

Kilka dni temu zakupiłam samochód osobowy od osoby prywatnej w kraju, samochód zarejestrowany w innym mieście i województwie niż ja mieszkam.
Opłaciłam już Urząd Skarbowy czyli pit PCC-3.
Teraz mam pytanie co powinnam w dalszej kolejności zrobić i ile mam czasu?
Czy jako pierwsze co powinnam udać się do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania samochodu? czy może najpierw udać się do ubezpieczalni i zgłosić, że nabyłam samochód z OC właściciela?
Ogólnie autko ma przegląd i ubezpieczenie ważne aż do maja 2016 roku, więc będę chciała raczej przejąć ubezpieczenie poprzedniego właściciela.
Czy jak pójdę teraz do wydziału komunikacji przerejestrować auto to czy mam zdać obecne tablice rejestracyjne i dostanę na miejscu nowe, już te docelowe?
Liczę na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Messyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-27, 08:19   #2
Storada
Przyczajenie

Dot.: Formalności po zakupie samochodu

Messyy teraz to już prosta droga.
Zabierasz dokumentację samochodu- umowa kupna-sprzedaży, dotychczasowe oc, kartę pojazdu (jeśli jest), kwitek za opłacony podatek (niektórzy wymagają).
Idziesz do wydziału komunikacji ze zdjętymi tablicami.
Wypełniasz druczki, później opłacasz rejestrację. Odbierasz tymczasowy dowód rejestracyjny, nowe tablice i naklejkę na szybę.
Po ok. miesiącu odbierasz twardy dowód
Storada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-27, 08:25   #3
Aniulka_K
Raczkowanie

I pamiętaj umyć tablice zanim zniesiesz do urzędu

Jeżeli się nie chce to numeru tablic czasem nie trzeba zmieniać i wychodzi ciut taniej bo nie płacisz za wyrobienie nowych
Aniulka_K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-27, 09:09   #4
calore
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Messyy Pokaż wiadomość
Teraz mam pytanie co powinnam w dalszej kolejności zrobić i ile mam czasu?
Czy jako pierwsze co powinnam udać się do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania samochodu? czy może najpierw udać się do ubezpieczalni i zgłosić, że nabyłam samochód z OC właściciela?
Ogólnie autko ma przegląd i ubezpieczenie ważne aż do maja 2016 roku, więc będę chciała raczej przejąć ubezpieczenie poprzedniego właściciela.
Czy jak pójdę teraz do wydziału komunikacji przerejestrować auto to czy mam zdać obecne tablice rejestracyjne i dostanę na miejscu nowe, już te docelowe?
Liczę na odpowiedzi.
Pozdrawiam
na przerejestrowanie auta masz 30 dni. ja bym najpierw zadzwoniła do ubezpieczyciela, żeby się dowiedzieć, czy aby na pewno cała składka jest zapłacona i czy będą oni przeliczać składkę ze względu na inne zniżki twoje niż poprzedniego właściciela.
skoro auto jest zarejestrowane i tak w PL to możesz spokojnie potem iść do WK z dokumentami i wnioskiem. najpierw idziesz do kasy, potem do okienka/pokoju gdzie rejestrują auta. na stronie int powinnaś mieć nawet napisane, który to pokój dadzą ci stałe tablice, a stare zabiorą. weź ze sobą umowę, dowód, polisę, kwit z przeglądu, kartę pojazdu, wniosek, kwitek ze skarbówki i na koniec kwit z kasy. po max 30 nowy dowód do odbioru (chociaż mnie wydali po 4 dniach, a auto było z zagranicy )

Aniulka_K żeby tablice zostały, to auto musi być zarejestrowane w tym samym powiecie, a w tym przypadku tak nie będzie

edit. a w ogóle to porobiłabym sobie ksera wszystkiego, zanim bym z tym poszła

Edytowane przez calore
Czas edycji: 2015-07-27 o 09:16
calore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-28, 18:07   #5
axn22
Zakorzenienie

Ja w Katowicach ostatnio dostałam stały dowód po 35 dniach

Pójście do urzędowej kasy pominęłam - zrobiłam przelew online i wydrukowałam potwierdzenie, zawsze to troche szybciej.

W urzędzie spędziłam ponad 5h, więc w przypadku większego miasta trzeba się nastawić na cudowne spędzenie dnia
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 23:18   #6
idealne_my
Raczkowanie

Wiem, że ja byłam u ubezpieczyciela poprzedniego wlasciela, bo trzeba było umowę przepisać na mnie.
idealne_my jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-13, 07:55   #7
zbychuboniek
Przyczajenie

Co do ubezpieczenia, to sprzedający ma obowiązek poinformować ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu. Jeśli nie jest zapłacona całość składki, tylko np. jedna rata to sami przysyłają przypomnienie. Jest też opcja rezygnacji z polisy, trzeba wtedy wypełnić dodatkowy druk. Jednak musimy wtedy wykupić niezwłocznie polisę na siebie i nie możemy skorzystać ze zniżek, które miał poprzedni właściciel.
zbychuboniek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości