|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
kino czeskie, czeskie kino
Jako, że przeszukałam wizaż wzdłuż i wszerz i nie znalazłam podobnego tematu, zdecydowałam się założyć ten wątek z mała nadzieję, że może znajdą się wśród Was miłośniczki kina czeskiego, albo chociaż takie, którym czeskie kino nie pozostaje obojętne
![]() Ja jestem już od dłuższego czasu zafascynowana absurdem filmów takich reżyserów jak Zelenka czy Sverak. Chociaż Ondricek, Forman, Menzel też są bliscy memu sercu. Po stokroć mogę oglądać ‘Guzikowców’, ‘Samotnych’ czy ‘Szkołę Podstawową’. I mimo, że filmy te przesycone są absurdem, to nawet ja skłaniam się czasem do refleksji po obejrzeniu, niektórych z nich ![]() A, że widzę, po tym dziale, że wizażanki lubią ukulturalniać się, dlatego po cichu liczę, że wątek się rozwinie ![]() Zapraszam do wymiany opinii! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: kino czeskie, czeskie kino
oi trudny dostęp do takiego kina ale ja też uwielbiam ten absurd
![]() aaa i nie zapominajmy o fantastycznych czeskich bajkach ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No proszę proszę... kino czeskie...
![]() Guzikowcy bardzo mi się podobali, Samotni też. Specyficzny klimat czeskiego kina ma tez nie wątpliwie "Powrót idioty". Ale uwielbiam wręcz "nudę w Brnie" i "Pelíšky". Niewątpliwie duża w tym zasługa Miroslava Donutila, którego kocham najbardziej na świecie ![]() CO do dostępu do kina tej narodowości... trzeba uważnie przeglądać program dwójki i jedynki, czasem dają coś fajnego w jakimś kocham kino itp. Warto się też wybrać na festiwal filmowy do Cieszyna i Czeskiego Cieszyna, bo tam tez przeważnie coś czeskiego grają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ooo!
bo już straciłam wszelką nadzieję ![]() Fraoch, zgadzam się z tym dostępem nie jest najlepiej. Szczególnie jeżeli chcesz obejrzeć filmy lat 60tych. jeszcze pamiętam, że w zeszłym roku puszczali czasem (baardzo późną porą) filmy na TVP Kultura, ale w tym roku jakby cisza. Isia83, on grał też w Postrzyżynach, co prawda może nie pierwszoplanową postać, ale zawsze coś! A co do tego fesiwalu ‘Na granicy’ w Cieszynie, ja przyznam, że miałam chęć w tym roku się wybrać, ale niestety pora kwietniowo-majowa wykluczyła moją obecność. Do tej pory żałuję. Ja teraz szukam ‘Dzikich Pszczół’ Bohdana Slama, chociaż i tak pałam miłością do wzystkich filmów Zelenki..... Widziałyście ‘Opowieści o zwyczajnym szaleństwie’? niby nic, a jednak tak wiele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() PS. odświeżam ciut temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A widziałyście Kawasaki's Rose? Świetny!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Odświeżam.
Uwielbiam Czechy, język, kulturę i przede wszystkim kino czeskie ![]() Warto zobaczyć: Młode wino - przyjemna, lekka czeska komedia (są dwie części) Butelki zwrotne - piękny film, z gatunku tragikomedii, o emerytowanym nauczycielu, który wcale nie chce być emerytem ![]() Rok diabła - ulubiony gatunek Czechów ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Mogę polecić dwa świetne czeskie filmy:
Żelary - melodramat. Film był nominowany do Oscara. Jedna uwaga: oglądajcie ten film z napisami, albo z lektorem, który nie sili się na gwarę. Kiedyś trafiłam w tv na wersję w której lektor starał się mówić gwarą i wyszło to komicznie, zepsuło mi całą przyjemność z oglądania. http://www.filmweb.pl/Zelary Musimy sobie pomagać - czarna komedia? dramat? Film opowiada o małżeństwie, które podczas drugiej wojny światowej decyduje się na ukrywanie Żyda w swoim mieszkaniu . Pewnie po przeczytaniu opisu wielu powie, że to nic oryginalnego, jednak w tym filmie historia została poprowadzona w bardzo ciekawy sposób. Film o ludzkim charakterze, o sumieniu. Polecam http://www.filmweb.pl/film/Musimy+so...4%87-2000-1377 Pewnie w wolnym czasie skuszę się na którąś z waszych propozycji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
bardzo lubię czeskie komedie...
a propos teraz są wakacje, więc polecam obejrzeć komedię " Wycieczkowicze" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Wstyd się przyznać, ale widziałam raptem jeden czeski film (a właściwie tylko w połowie czeski). Mianowicie komedię Dwanaście krzeseł, w której grał m.in. Vlastimil Burian.
Zachęcona Waszymi opiniami postaram się obejrzeć w najbliższym czasie Butelki zwrotne - tak na dobry początek. Edytowane przez wanitatywna Czas edycji: 2012-07-17 o 22:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Lekka, w sam raz na lato i wakacyjny czas ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ja również uwielbiam czeskie kino, niestety okropnie się opuściłam i już chyba ponad miesiąc nie widziałam żadnego filmu.
Zaczynałam od Formana ("Pali się moja panno", "Lot..."), a potem obejrzałam "Samotnych" i wtedy już w ogóle wkręciłam się. Z nowszych filmów kilka mnie rozczarowało np. "Sekrety", "W koło Macieju" i "Niedźwiadek", ale mimo to w gruncie rzeczy całkiem sympatyczne filmy, tylko słabsze. Na szczęście większość filmów podoba mi się i na długo zapada w pamięć. Nie mogłabym wspomnieć o "Jedna ręka nie klaszcze", świetna komedia, chociaż moi znajomi byli zszokowani końcówką, ja w sumie też ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Na sam początek przygody z czeskim kinem nie polecam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziś postaram się obejrzeć "Guzikowców".
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Koniecznie obejrzyjcie "Mamas & Papas"
Opis filmu ( z filmweb): Tytuł tej czeskiej produkcji nie kłamie – "Mamas & Papas" to opowieść o radościach i trudach rodzicielstwa, opowiedziana przez pryzmat czterech wzajemnie przeplatających się historii. Adopcja, aborcja, sztuczne zapłodnienie – egzystencję bohaterów naznaczają myśli o dzieciach i chęć lub niechęć wobec doświadczenia rodzicielstwa. Dla jednych los jest okrutny, bo choć się starają, czeka ich jedynie frustracja, inni natomiast nie potrafią skorzystać z boskiego daru. Są też imigranci, którzy z przyczyn finansowych zostają zmuszeni, by oddać malucha do adopcji. A klamrą dla całości jest historia kobiety, której dziecko zmarło. Alice Nellis przygląda się zachowaniom różnych osób w diametralnie odmiennych sytuacjach i tworzy słodko-gorzką opowieść o ludzkich pragnieniach i słabostkach. wg mnie bdb film ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Do tych wszystkich tytułów dodałabym "Na złamanie karku", jedna z ostatnich pozycji jakie widziałam i mogę polecić
![]() Sporo filmów czeskich jest na iplexie, można za darmo obejrzeć kilka dobrych tytułów ![]() http://www.iplex.pl/kolekcje/kino-czeskie,24 Edytowane przez Charmain Czas edycji: 2012-07-18 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Też bardzo lubię ten film, w ostatnich kilku latach obejrzałam go ze trzy razy
![]() Zupełnie inne podejście naszych sąsiadów na czas wojny ![]() Z tego co pamiętam to Musimy sobie pomagać był nominowany do Oskara. Reżyser filmu Jan Hrebejk ma na swoim koncie kilka udanych filmów (też oczywiście przydarzyły się mu mniej szczęśliwe ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.