|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kosmetyki Iwostin i inne polskie kosmetyki apteczne.
Witam, chciałam zapytać o Wasze opinie nt. kosmetyków firmy Iwostin. Jakie macie z nimi doświadczenia? Chciałabym trochę bardziej zadbać o swoją skórę i wydaje mi się, ze najlepiej zrobie jesli zakupie jakies kosmetyki apteczne, a ponieważ zagraniczne firmy (Avene, LRP, Vichy itp) wychodza jak dla mnie troche za drogo, to postanowiłam zainteresować się polskimi kosmetykami aptecznymi. Niestety znam tylko Iwostin... i to nawet nie z autopsji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki Iwostin i inne polskie kosmetyki apteczne.
Postawiłaś dość ogólne pytanie. Nie napisałaś o jaki typ kosmetyków Ci konkretnie chodzi - nawilżające, regulujące, odżywcze...
Najprostszym sposobem poszerzenia wiedzy będzie chyba wątek o składach, http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=239378 w opcji "przeszukaj ten wątek" wpisz Iwostin. Albo KWC. Ja osobiście miałam tłusty krem i lipidię i z obu byłam zadowolona. Dziewczyny chwalą sobie też Flos-Lek, Farmonę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
IlonoP, chodzi mi przede wszystkim o oczyszczanie twarzy i kremy odżywczo-nawilżające.
Dzięki za odpowiedź. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywalam w lecie kremu nawilzajacego o przedłużonym działaniu z filtrem,i naprawde po tych wszystkich cudach jakie byly napisane na opakowaniu to spodziewalam sie czegos o wiele lepszego. Teraz zaczelam krem na noc z wit c i e, ale to dopiero od kilku dni wiec jeszcze nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Teraz z Iwostinu mam kremowy żel do mycia Lipidia, używam go tylko do mycia twarzy i jest nawet OK. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
DOMator
|
Ja polubiłam się z filtrami iwostin. Jeszcze nie testowalam w warunkach letnich, ale narazie mi służą, do tego cena zachęcająca
![]() Pozatym podobno seria purritin jest dobra, krem na noc zawiera kwasy, ale jakie i w jakim stężeniu nie wiem, bo miałam tylko próbkę i to dawno temu, kiedy te kosmetyki wchodziły na rynek. Niestety nawet jakiś zel do mycia dla skóry wrażliwej zawiera sls, więc zrezygnowałam z dalszego szukania wśród tej marki kosmetyków myjacych. Całkiem dobre są kremy. Mam kilka próbek różnych nawilżaczy (krem lipidowy, o przedłuzonym działaniu i z witaminami a i c na noc). Narazie testuję, bo planuję coś wybrać, ale napiszę coś więcej jak już zużyję wszysktie próbki i porównam działanie kremów. Narazie ten z witaminami zauważyłam, że jest tłusty, gęsty, wit. c (ascorbic acid, więc stabilna, ale redermika i active c nie zastąpi) jest w małych ilościach, juz wyżej w składzie są parabeny i wit. e. Mimo, że jest do suchej skóry mojej mieszanej, ale podrażnionej nie zapchał i nie podrażnił bardziej, tylko, że ja go użyłam zaledwie kilka razy. Ogólnie ok, ale bez wielkiego wow ![]() Fajny jest moim zdaniem krem emolium, to też koncernu nepentes jak iwostin. Ma kilka procent oleju parafinowego i trochę się go obawialam, ale ładnie się spisuje na buzi, nie zapycha, nawilża. Lepszy od tego z witaminami. Narazie mój faworyt spośród wypróbowanych nawiżaczy ![]() ![]() Może warto skusić sie na dermedic, koleżanka była zadowolona, wiec muszę się bliżej poznać z tymi kosmetykami i sprawdzic czy mi służą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja mialam tylko krem na naczynka jeszcze ze starej serii i dla mnie to nie bylo cudo.
Z aptecznych ( Flos Lek nie jest firma apteczna chodz i tam ja mozna dostac) moze Oeparol? Tanie kosmetyki na bazie oleju z wiesiolka. Kazdy kosmetyk kosztuje w granicach 10zl. Jak ktos ma suchawa cere, zwalszcza atopowa to moze byc to dobra alternatywa. Zwrocilam uwage jednej dziewczynie z forum na te kosmetyki i uzywa ich ciagle i nareszcze nie cierpi z powodu swojej skory. Moja mama nie jest atopowcem , ale tez cera jej sie przesusza i tez kosmetyki jej pasuja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Pojawila sie nowa seria Iwostin Hydratia w sklad ktorej wchodza:
-Fizjologiczny krem z ceramidami -Fizjologiczny krem z ceramidami SPF 15 -Fizjologiczna pianka do oczyszczania skóry i demakijażu Jestem ciekawa czy ktos juz testowal,moze ma sklady?Ogolnie lubie kosmetyki Iwostinu i mam ochote na krem z ceramidami.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Moim zdaniem firma bardzo dobra, odrobinę tańsza od tych zagranicznych
![]()
Polecam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
a jak osoby, będące w trakcie kuracji np. aknenorminem? on mimo super leczniczego efektu, niestety trochę wysusza i uwrażliwia skórę na czynniki zewnętrzne. macie doświadczenia? bo one chyba są takie łagodne i nawilżające, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
AGA :)
|
Cytat:
![]() Co do Iwistinu to miałam krem nawilżający z filtrem 20, zapchał mnie przeokrutnie :/ zraziłam się i chyba się nie przekonam do tej firmy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam z Iwostinu żel Lipidia do mycia i krem na naczynka. Emulsja myjąca całkiem ok, ale krem był okropny. Zapchał, wysuszył i zmasakrował moją cerę
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Świetnie są kosmetyki Emolium do skóry bardzo suchej i alergicznej. Emulsja jest doskonałym zamiennikiem dla Xerial 10 lub Atodermu. Może zapach gorszy ale działanie takie samo. Często wracam również do kremu nawilżającego Iwostin Sensitia. Z Iwostinu miałam również balsam - niezły, żel pod oczy mi się nie podobał. Zresztą kosmetyki Iwostinu w przeciwieństwie do innych bezzapachowych mają ładny zapach. Z serii Pharmaceris miałam krem pod oczy ( z serii N) oraz balsam do ciała (D). I też byłam zadowolona. Generalnie polskie firmy nieźle konkurują z zagranicznymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Postaram sie namierzyc gdzies te serie w wolnej chwili bo tak czy siak krem chce kupic wiec wtedy mozna cos wiecej napisac. Cytat:
Mnie akurat seria Lipidia pasuje bardzo ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co kupiłaś może ten krem? Bardzo proszę o relację, bo Physiogel mnie uczulił i pilnie potrzebuję czegoś dobrze nawilżającego, ale nie zapychającego.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopiero kupie bo w miedzyczasie doszlo mi cos innego z kremow a zakupy apteczne robie hurtem i koniec koncem bede zamawiac na necie wiec za jakies 2 tyg.dopiero bede mogla cos wiecej napisac.
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Ja nie zachwalam sobie kosmetyków firmy Iwostin, próbowałam pianki oczyszczającej do mycia twarzy i odrazu na drugi dzien pojawiły się zaskórniki =/
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny, ja jestem osoba, ktora od jakichs 3 lat uzywa Iwostin i jestem bardzo z niego zadowolona, dlatego zdziwily mnie niektore niepochwalajace opinie. Jednak moze to zalezy od cery. Ja mam sucha i kosmetyki mi sluza najbardziej z wszystkich, jedynie na naczynka jest troche slaby. Ale ogolnie to:
krem z ceramidami - bardzo dobry, chyba moja skora potrzebowala ceromidow, bo wchlaniala go na poczatku jak pustynia wode ![]() krem z lipidami na zime - uzywalam cala zime , chyba 3 opakowania krem odzywczy na noc z wit. E+C - bardzo dobry, jednak troche tlusty i robilam kilkudniowe przerwy krem nawilzajacy - bardzo delikatny krem intensywnie nawilzajacy- dobry Maseczka ozdywczo regenerujaca - bardzo dobra Kremowy zel lipidowy do mycia - bardzo dobry Plyn de demakijazu - nie pamietam ale uzylam 3 opakowania roznych miceralnych w przeciagu tych 3 lat, wiec nie szkodzily Teraz zaczynam troche zmieniac kosmetyki, jednak mam 3 rozpoczete opakowania kremow, ktore czekaja jak je za jakis czas dokoncze. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ra-wersja.html ![]() Edytowane przez Pola1974 Czas edycji: 2013-01-02 o 17:01 Powód: Litterówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
zielony stworek
|
Przez ponad 6 lat (z malymi przerwami) uzywalam kosmetykow z serii Purritin.
Moge polecic: -zel do mycia twarzy -krem na noc z kwasami -korektor maskujacy. Nie podpasowala mi emulsja matujaca z tej serii- mialam wrazenie,ze mnie zapycha... Nie sprawdzily sie na mojej twarzy filtry tej firmy- strasznie biela i zapychaja! Taki sam problem mialam tylko z filtrem firmy Dermedic (Sunbrella). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Obecnie używam kremu ochronnego z lipidami i spf15 i jestem bardzo zadowolona. Nawilża, szybko się wchłania (w przeciwieństwie do większości innych polecanych na zimę), sprawdza się pod makijażem.
Używałam kiedyś tej emulsji matującej z serii Purritin i mimo, że się sprawdzałato zapach powodował wręcz łzawienie oczu... Śmierdziała niesamowicie, no ale to moje odczucia ![]()
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny też się zastanawiam nad ta marką. Kiedys miałam krem, którego nie skończyłam - Capillin duo. Ostatnio zaczełąm sie interesować bardziej składami kosmetyków i z tego co gdzies wyczytałam te z Iwostin i wiele aptecznych wcale nie jest takich zdrowych i dobrych jak producenci chcieliby, zebysmy wierzyli kupując je w aptece. Np zawieraja plastiki czy parabeny. Ja przez wiele lat "inwestowałam" w "lepsze" bo droższe kosmetyki apteczne i cały ten czas borykałam się z pozapychanymi porami, wypryskami, problemami skórnymi i myslalam, ze tak po prostu mam. Odkad interesuje się składami, wybieram kosmetyki naturalne, których jest juz naprawde dużo w Polsce i moja skóra wygląda o niebo lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Przecież naturalne też mogą "zapychać", pewnie po prostu wybierałaś produkty niedopasowane do Twoich potrzeb. Z pamięci nawet łatwiej mi wymienić naturalne "zapychacze" niż takie "nienaturalne"
![]() A od kiedy parabeny są złe? Proszę nie szerzyć (nieprawdziwych!) mitów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.