|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Do retinolowych ekspertow! :)
Witajcie!
Udalo mi sie zdobyc preparat o nastepujacym skladzie: 1g zelu zawiera isotretinoin 0,5 mg erythromycin 20 mg. Czy takie cos bedzie nadawalo sie na przeciwzmarszczkowa kuracje retinoidami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Do retinolowych ekspertow! :)
kraksa erytromycyna to antybiotyk, to pewnie lek na trądzik, więc raczej się nim nie smaruj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
to pewnie isotrexin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Smok, dziekuje! Masz racje, erythromycin to antybiotyk, ale pani w aptece powiedziala, ze bedzie lagodzil ewentualne podraznienia i dodatkowo dzialal antybakteryjnie. Ten drugi skladnik zapisalam poprawnie, isotretinoin.
Obydwie nazwy sa niemieckie, bo i tam jest apteka, ktora mi bez recepty sprzedala ten krem. To znaczy, co? Wydaje mi sie ze wszystkie preparaty z retinolami sa sprzedawane jako specyfiki do leczenia tradzika. Ten antybiotyk dyskwalifikuje wiec krem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jedna z postaci Zoracu ma taki skład.
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
justa: wielkie dzieki!
czyli moge zaryzykowac? moze ktos jeszcze? przegladalam informacje w necie, ta isotretinoina straszy okropnymi skutkami ubocznymi (z tekstu nie wynikalo dokladnie, czy przy uzyciu doustnym, czy przy smarowaniu) no i ten antybiotyk przy leczeniu tradziku nie mialabym watpliwosci, ale moze jeszcze ktos sie wypowie? czy taki sklad kremu bedzie tez na kuracje przeciwzmarszczkowa odpowiedni? i co z pora roku? gdzies pojawily sie rady, zeby teraz retinoli nie zaczynac, ale skoro mam dazyc do stosowania ich przez caly rok to chyba obojetnie, kiedy ten pierwszy raz? na dzien i tak uzywam blokerow kto mi pomoze, co z tym kremem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jeśli masz cerę problemową (pryszcze)- spokojnie mozesz używać. jeśli skóra jest raczej normalna/sucha- nie bardzo-> po co zaburzać równowagę bakteryjną skóry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
o, nie wiedzialam ze isotrexin jest taki znany! poczytalam o nim na wizazu i jednak dziewczyny stosuja go tylko na tradzik
jest ktos kto nie tylko w tym celu? paula, wiem ze wysuszy i zedrze ze mnie skore ![]() justy, mam mieszana cere, daleka od idealu, ale pryszcze wyskakuja sporadycznie. Co to znaczy, ze antybiotyk zaburzy rownowage bakteryjna skory? Juz nie rozumiem, ma on raczej lagodzic podraznienia a nie jeszcze bardziej szkodzic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
łagodzić?...
![]() nakładanie na zdrową skórę antybiotyku przez dłuższy czas jest niezbyt rozsądne- chociażby ze względu na ryzyko drożdżycy (to te zaburzenia równowagi skóry). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Erytromycyna jest bardzo skutecznym antybiotykiem antytrądzikowym i jednym z niewielu, ktrych można, a nawet należy używać (zewnętrznie) przewlekle. Nie wiem, jak w połączeniu a retinoidem, ale samej erytromycyny tak bym się nie obawiała. Ale faktem est, że jeśli ktoś nie ma problemów typowo trądzikowych, to antybiotyk mu na nic i lepiej go na skórę bez potrzeby nie nakładać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
dziekuje wszystkim
![]() jasny gwint, mialam do wyboru preparat z czysta tretinoina i wlasnie ta mieszanke farmaceutka doradzila chyba niewlasciwa, a mnie spodobala sie forma zelu, bo gdzies byla mowa o tym, ze krem moze dzialac komedogennie drugi raz tej mieszanki z antybiotykiem na pewno nie kupie, mam teraz tylko problem czy wyrzucic te 18 euro w bloto, czy zuzyc tubke 25 gram fatalny start z retinoidami ![]() Edytowane przez kraksa Czas edycji: 2006-03-22 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Pozdr ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Paula ale to nie isotrex, tylko isotrexin!
A Ty ciągle piszesz o isotrexie. Ja bym sie nie odważyła kłaść antybiotyku na trądzik na twarz, któa jest bez trądziku, zupełnie zdrowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
BUOOooo
Czy jest na sali dermatolog? ![]() posmarowalam sie wczoraj, raz kozie smierc, wysusza rzeczywiscie OKROPNIE i blyskawicznie, natychmiast po aplikacji sie wchlania, sciaga skore czy to normalna reakcja na retinoidy? raz na tydzien na poczatek? nie czesciej? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Odgrzebuje stary wątek...
![]() ![]() ![]() ![]() Pomóżcie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.