|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Podpatrzyłam..
Słuchajcie na forum mody na innym portalu ktoś zadał takie oto coś:
vintage - to dość powszechnie używany ostatnimi czasy termin.. Mam wrażenie, ze opisujemy nim co się da - wytarte jeansy, sukienkę z lat 90, perły handmade współczesne, peep toe inspirowane latami 60 itp... czym dla was jest vintage, jak wy definiujecie ten trend? co Waszym zdaniem jest a co nie jest vintage z rzeczy które ostatnio tak często tym terminem nazywamy? no więc dziewczęta? może zaczne ja.. nie sa vintage wytarte jeansy z dziurą na kolanie, ciuchy z lat 90, nie jest vintage ubieranie się od stóp do głow w ciuchy po babci jest vintage inspirowanie się latami 20-60 XXw., kupowanie - czasem nawet wspólcześnie szytych ciuchów czy dodatków robionych "na modłę" lat ubiegłych lub polowanie na rzeczy z epoki w secondhandach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Podpatrzyłam..
wybacz ale to co w końcu jest twoim zdaniem vintage?
ja tez się spotykam z nadużywaniem tego terminu np. jakaś poszarpana spódniczka czy spodnie, ale są rzeczy które używam że są w takim stylu. Np. ciuszki wyszukane w second handach (nie wszystkie).
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja zauważyłam, że 90% rzeczy z lumpeksów (i nie mówie w tym momencie, że one są złe) jest nazywanych na allegro VINTAGE
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
no właśnie boszenka - zgadzam się w 100% - wszystko jest vintage ostatnio.. na allegro znalazłam nawet ostatnio misia vintage - całe jego vintage polegało na tym, ze był stary i nie miał oka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Mrs Mrau
|
Cytat:
Kiedy ktos użyje na allegro nazwy Vintage...chcąc nie chcąc ciuch zyskuje jakby na swojej wyjątkowości (tak mysli sprzedawca ![]() To nic innego jak chwyt marketingowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mrs Mrau
|
tutaj mozna obejrzec typowe rzeczy vintage : http://www.unique-vintage.com/index.php
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
A ja uważam, że na allegro jest bardzo mało ciuchów vintage. I coś co jak sprzedawca pisze jest w stylu vintage to nie jest to samo co ubranie vintage. Każda nowa rzecz z obecnego wieku lub z lat 90 raczej nie zasługuje na to miano, nawet jeśli jest odpowiednio stylizowana. Ja bym tak nazwała ciuchy począwszy od lat 80 w tył.
A ktoś kto się ubiera w stylu vintage musi umiejętnie łączyć współczesne ciuchy z tymi starymi. To moje spojrzenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.