pytanie do ginekologa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-13, 10:36   #1
ivazbieg
Przyczajenie

pytanie do ginekologa

mam problem od roku z mezem staramy sie o dziecko ale jakos nam to nie wychodzi nie wiem czy to z mojej czy meza winy Musze isc do ginekologa ale sa dwie rzeczy ktore mnie powstrzymuja boje sie ze powie o najgorszym a po drugie bedzie to moja pierwsza wizyta i jest to dla mnie krepujace jednym słowem sie wstydze co powinnam zrobic prosze o pomoc
ivazbieg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 11:35   #2
Ellie00
Raczkowanie

Dot.: pytanie do ginekologa

usunieta wiadomosc

Edytowane przez Ellie00
Czas edycji: 2007-06-23 o 12:21
Ellie00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 16:26   #3
bisskit
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ivazbieg Pokaż wiadomość
mam problem od roku (...) a po drugie bedzie to moja pierwsza wizyta
o mój boże! mieć męża od roku (czy więcej) i nigdy nie być u ginekologa- nie mieści mi się to w głowie rozumiem, że się wstydzisz itp., ale abstrahując od problemów z zajściem w ciążę, to na Twoim miejscu jednak bym poszła. Chodzenie do ginekologa co najmniej raz na 2 lata pozwala zdiagnozować we wczesnym stadium wiele chorób, z których powodu się umiera. Ja bym się nie tyle przejmowała swoją ciążą, co życiem. Wiem, że to brzmi trochę z patosem, ale trochę prawdy w tym jest
Stary 2007-06-13, 17:18   #4
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

byc mężatką i nie byc jeszce u ginekologa Zanim zaczeliście z męzem starac się o potomka powinnas wtedy się do niego udac, nawet profilaktycznie, zrobić potrzebne badania czy wszystko jest ok z Twoim zdrowiem. No a teraz kiedy starania nie wychodza to nie masz wyjścia tylko udac sie do lekarza.

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-13, 18:20   #5
jolineczka
Wtajemniczenie

Tez jestem troszkę zdziwiona, że osoba strająca się tak długo o dziecko nie była jeszcze u ginekologa, ale teraz to nie ma co gdybać.
Iva - musisz razem z mężem udac się do specjalisty. Jeżeli para po roku regularnego współżycia nie może spłodzić potomstwa wtedy mozna już mówić o bezpłodności. Żeby się dowiedzieć po czyjej stronie jest wina MUSICIE iść do ginekologa!! To jest normalny lekarz. Nie będzie Cię oglądał jak kobietę tylko jak pacjentkę - jedną z wielu!!
Ile masz lat, że się wstydzisz ginekologa?? Chcesz mieć dziecko, więc bądź dorosła i odpowiedzialna. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
jolineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-14, 06:36   #6
ivazbieg
Przyczajenie

Wiem ze zle zrobilam ze nie poszlam wczesniej do lekarza moj błąd ,ale pewnie to z tego wzgledu ze u nas w domu sprawy intymne byly tematem tabu>Idlatego sie tak ociagalam.To co mi napisaliscie dalo mi duzo do myslenia i w piatek ide do ginekologa zobaczymy co z tego wyniknie.Wczesniej mieszkalismy u moich rodzicow bylam bardzo zestresowana sytuacja w domu byc moze to jest glownym powodem mojego braku potomka.Ale macie racje niema co gdybac tylko isc i juz WIELKIE DZIEKI
ivazbieg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-14, 08:34   #7
sylwia-zuza
Zakorzenienie

nie martw sie bedzie dobrze-to nie zawsze jest bezplodnosc-czasami tylko hormony szaleja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-14, 08:53   #8
jaga_2001
Zakorzenienie

przesuwam na mame z klasa

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-18, 06:25   #9
ivazbieg
Przyczajenie

Witam tak jak obiecałam sobie poszłam do ginekologa i okazało sie ze nie moge miec narazie dzieci z powodu torbiela na jajniku.Jestem kompletnie zalamana poniewaz zostalam z tym sama moz stal sie obojetny od kiedy powiedzialam mu ze ma skierowanie na zbadanie spermy.Powiedzial ze nie ma czasu na jezdzenie po lekarzach.Jak mam go na to badanie przekonac?!
Stary 2007-06-22, 12:19   #10
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez jolineczka Pokaż wiadomość
Tez jestem troszkę zdziwiona, że osoba strająca się tak długo o dziecko nie była jeszcze u ginekologa, ale teraz to nie ma co gdybać.
Iva - musisz razem z mężem udac się do specjalisty. Jeżeli para po roku regularnego współżycia nie może spłodzić potomstwa wtedy mozna już mówić o bezpłodności. Żeby się dowiedzieć po czyjej stronie jest wina MUSICIE iść do ginekologa!! To jest normalny lekarz. Nie będzie Cię oglądał jak kobietę tylko jak pacjentkę - jedną z wielu!!
Ile masz lat, że się wstydzisz ginekologa?? Chcesz mieć dziecko, więc bądź dorosła i odpowiedzialna. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Dziewczyny nie straszcie, że jak po roku współżycia nie ma potomka to można mówić o bezpłodności. Lekarze podają 2 lata. Rok to przy współżyciu co drugi dzień. U mnie w rodzinie mama, ciotki, bratowa, jej siostra, itd... zachodziły naturalnie w ciążę 1,5 lub 2 lata po ślubie i są zdrowe, po 2 latach kolejne dziecko... U koleżanek to samo. Znam tylko 2, które zaszły w ciągu roku. Każda ma inny organizm i może jej to naturalnie zająć więcej niż rok.
Oczywiście warto się zbadać przed staraniami, ale jak jest wszystko w porządku nie stresować się, że mija rok.
Stary 2007-06-22, 12:25   #11
jolineczka
Wtajemniczenie

Ale ja nie chce nikogo straszyć. Podaję tylko fakty. Owszem kiedyś lekarze kazali 2 lata czekać na rezulataty. Ale teraz stwierdzają, że lepiej po roku zacząć ewentualne leczenie. Jeżeli okaże się ze któreś z partnerów ma problemy z płodnością, to kolejny rok można poświecić na leczenie a nie na skazywanie tego roku na straty.
Żeby nie być gołosłowną zaraz poszukam jakichś linków na ten temat.
EDIT: http://www.nasz-bocian.pl/modules.ph...na=Niepłodność
jolineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-22, 15:24   #12
sheryl
szeryfcio

Lekarze różnie mówią. Nasz Bocian podaje 1-2 lata i to wydaje mi się rozsądne, bo znam wiele dziewczyn, które naturalnie poczęły po dwóch latach. Ale też uważam,że lepiej wcześnie się zbadać, bo jak okaże się coś jest nie tak to już można się leczyć i nie tracić czasu na czekanie.
Ja zaszłam w ciążę 1,5 roku po ślubie, sama, naturalnie. Więc to, że rok po ślubie nie ma ciąży nie jest oznaką bezpłodności.

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2007-09-03 o 19:25 Powód: aktualizacja
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-02, 18:43   #13
TLUPEK
Przyczajenie

Hej. Może powiem jak to było u mnie ... Więc ja w pierwszą ciąże zaszłam dopiero po roku starań ... Najśmieszniejsze jest to, że kiedy Bardzo tego pragnęliśmy i ciągle o tym mówiliśmy - NICI :/ Dopiero kiedy przestaliśmy o tym myśleć - skupiać się na tym - nagle ni stąd niz zowąd okazało się że jestem w ciąży Niestety, poroniłam tą ciąże ... Ale nie poddawałam się i już po 4 miesiącach bez problemów zaszłam w kolejną Teraz jestem już w 25 Tygodniu - a mój mały Kubuś ( bo tak synek będzie miał na imię ) nawet w tej chwili wesoło śmiga w brzuszku Także głowa do góry - przede wszystkim nie możesz od razu mysleć o najgorszym. Trzymam kciuki. Pozdrawiam

http://www.suwaczek.pl/cache/0baa11a291.png
http://www.suwaczek.pl/cache/e568454550.png
TLUPEK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości