Czy tyłozgięcie gwarantuje trudny poród? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-08, 20:50   #1
Apsik
Rozeznanie

GG do Apsik

Czy tyłozgięcie gwarantuje trudny poród?

Czy tyłozgięcie szyjki macicy to gwarancja trudniejszego porodu? Jaka jest najlepsza pozycja podczas akcji porodowej, aby urodzić w miarę szybko? Czy taka budowa szyjki to większe prawdopodobieństwo porozrywania od środka lub nacięcia krocza przez położną? I jeszcze jedno pytanie... Moja pani doktor nie bada mnie na każdej wizycie, pyta tylko czy czuję jakieś dolegliwości. W związku z tym, że czuję się dobrze każda wizyta to tylko odczytanie wyników, wypisanie skierowań na następne badania i odpowiedzi na moje pytania. Czy to tak powinno być? Czytałam np, że u niektórych kobiet nastepuje rozwarcie kilka tygodni przed porodem (rozwarcie nie prowadzace do porodu, tylko z innych przyczyn), czy to się czuje?
Apsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-08, 23:56   #2
iza73
Wtajemniczenie

Dot.: Czy tyłozgięcie gwarantuje trudny poród?

Nie ma to nic wspolnego z porodem o to sie nie martw.Tylozgiecie macicy ma co 4 kobieta,mlodziutkie nawet o tym nie wiedza jezeli nie byly u ginekologa.Jest to poprostu lekkie wygiecie macicy a raczej jej tylnego odcinka w tyl-jak sama nazwa wskazuje.Naciecie krocza takze nie ma z tym nic wspolnego i jest sprawa indywidualna u kazdej kobiety. Lepiej jest byc nacieta przez polozna niz ''peknac''samej-chirurgiczne ciecie jest lepsze do zeszycia.Badanie ginek....nie jest konieczne przy kazdej wizycie jezeli nie zglaszasz jakichs dolegliwosci,boli,dyskomf ortu itd.Jezeli wyniki badan sa dobre nie ma takiej potrzeby.Jezeli masz pytania - pytaj o wszystko lekarza prowadzacego ciaze.
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-09, 08:29   #3
paula78
Zakorzenienie

tylkozgięcie wystepuje bardzo czesto i niczego nie gwarantuje.

wybierz pozycje tobie wygodną np. lezące,siedząca czy kucająca -zalezy od szpitala, w niektórych trzeba tylko leżec.

porozrywac mozna sie zawsze a naciecie ja osobiscie polecam niz samoistne rozerwanie.

jesli czujesz sie dobrze to jaki sens jest wydłużanie wizyty?
badanie,wywiad i do domu.

co do rozwarcia to zdarza sie na kilka tygodni wczesniej (zaklada sie szwy)lub zaleca lezenie ,zwolnienie z pracy.
rozwarcie sprawdza lekarz ,ew gdy nastepuje jakies plamienie lub ból nalezy jechac do lekarza jak najszybciej w kazdym momencie ciązy.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 20:05   #4
201608040942
Konto usunięte

Dla mnie, to ten lekarz jest jakims znachorem. Ja tez czulam sie dobrze, a jednak moj lekarz badal mnie, bo i jak mial by nie badac? Za kazdym razem mialam robiony wymaz, przy ktorym sprawdzalo sie jakie jest pH pochwy i moge sie pochwalic, ze bylo zawsze wzorowo - pH 4. Infekcji wiec nie mialam, co czesto sie zdarza w ciazy. Poza tym od polowy 6 miesiaca skracala mi sie szyjka, bez badania lekarka by sie tego nie dowiedziala i zamiast lezec , biegalabym nadal. Ostatni miesiac chodzilam juz z rozwarciem. Ja jestem zadowolona, ze wybralam tego lekarza, a nie innego. Troche mnie to dziwi, jak mozna ciezarnej nie badac? Wywiad to jedno, a badanie to drogie. Oba powinny miec miejsce przy wizycie. No, ale ja moze przewraziwiona jestem, widac sa rozni lekarze.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 13:00   #5
lidia-84
Przyczajenie

Witajcie. Mam prawie 2 letnią córeczkę. W ciąży czułam się świetnie. Poród trwał prawie 6 godzin (to bardzo krótko jak na pierwsze dziecko) Teraz jestem w 7 tyg ciąży. Poza lekkimi bólami podbrzusza jest ok. A mam zdiagnozowane tyłozgięcie macicy tak więc to nic strasznego!
lidia-84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 13:09   #6
joasiunial
Zadomowienie

Podczas ciąży macica zaokrągla się ( przez rozwijające się w niej maleństwo) i przestaje byc zgięta w jakąkolwiek stronę. Często bywa też tak, że wcześniejsze tylozgięcie macicy po ciąży nie wraca do poprzedniego położenia a zostaje przodozgięte.

Marek

Zosia
joasiunial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 14:24   #7
szperrr
Zakorzenienie

Apsik, nie wiem nic na temat tylozgiecia, ale badanie na kazdej wizycie na pewno nie jest konieczne.

W Polsce wiekszosc ginekologow bada co miesiac. W Anglii ginekolog nie bada wcale, chyba, ze pojawia sie jakies komplikacje. Nie slyszalam, zeby u kogokolwiek doprowadzilo to do jakis nieprzewidzianych problemow.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-30, 23:15   #8
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Dla mnie, to ten lekarz jest jakims znachorem. Ja tez czulam sie dobrze, a jednak moj lekarz badal mnie, bo i jak mial by nie badac?
Niestety (albo i stety) tak jest w Anglii. Ciąże prowadzi położna, ilość badań jest zmniejszona do minimum (jesli nic sie nie dzieje) a po porodzie najczęściej po 6 godzinach kobieta idzie do domu (równiez oczywiście jeśli sie dobrze czuje!).

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 23:22   #9
kilianna
Zakorzenienie

sama mam tyłozgięcie, a w przyszłości chciałabym mieć dzieci, więc wątek mnie zaciekawił i jednocześnie uspokoił
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości