Domowe tworzenie zapachu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-29, 22:37   #1
justynaneyman
Zakorzenienie

Domowe tworzenie zapachu

Tak!
Z powodu wybrednej natury swojej i mojego męża, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić sobie perfumy.
Kupiłam Iso E Super, spirytus 95% i olejki, takie, jak do lampek oliwnych.
Jednak najbardziej zależało mi na tym, żeby stworzyć zapach sztuczny, chemiczny.
Dlatego składnikiem, jaki wybrałam, był wzięty spod zlewu rozpuszczalnik uniwersalny, dla złagodzenia - olejek paczuli.
Do fiolki dodałam 0,5cm paczuli, dwie krople rozpuszczalnika i 4 cm Iso.
Wiem, że to ma się przegryźć, ale oczywiście sprawdziłam - i moje spostrzeżenie jest następujące: Iso jest bardzo zazdrosny, utrwala najbardziej siebie. Rozpuszczalnik, mający "elektryzować" widoczny jest tylko na początku, potem czuję jedynie Iso z ledwie paczulowym cieniem.
Taki efekt mi nie odpowiada.
Chciałabym, aby domieszki zapachowe były bardziej wyraźne.
Dlatego może ktoś będzie tak miły i podzieli się swoimi uwagami?
Czy Iso zawsze dominuje?
zmieszałam go ze spirytusem w proporcji 1:1.
Będę bardzo wdzięczna, bo mam zamiar użyć innych składników - terpentyny, lizolu, może benzyny?
Czy ktoś się bawi w takie rzeczy?

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 07:30   #2
pola49
Zadomowienie

Dot.: Domowe tworzenie zapachu

Jakimś wielkim eksperymentatorem nie jestem ale jak mieszałam swoje iso to w proporcji 1:1 było najmocniejsze. I fakt, że przykrywało wiele innych zapachów. W proporcji 1:3 jest o wiele bardziej przejrzyste. Czy jednak zapach rozpuszczalnika utrwalił by się . Warto by chyba pogrzebać głębiej w literaturze za podstawowymi zasadami w mieszaniu takich rzeczy. Widziałam, że na stronie Aperentice jest taki kącik domorosłego perfumiarza:
http://perfumersapprentice.com/perfumersworkshop/

W polskich wydaniach o ile mi wiadomo jest też może nie jakoś dużo ale kilka pozycji na pewno traktujących o temacie. Sama od nie wiem kiedy przymierzam się żeby poczytać

Ja chętnie bym się pobawiła w mieszanie ale bałabym się używać czegoś co ma rozpuszczalnik lub inny silny środek w składzie. Na skórę może mieć to fatalny wpływ a na ubraniach mogą się pojawić odbarwienia. Może lepiej poszukać co pachnie chemią a jest w miarę obojętne dla skóry?

Edytowane przez pola49
Czas edycji: 2012-10-30 o 07:33
pola49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 07:31   #3
Murszafka
To ja :)

Ju, jak już pisałąm w barze -twarda bądź i z amoniakiem zmieszaj -będzie sparkling

Tak sobie pomyślałam -z tworzeniem własnych perfum nie kombinowałam, ale zdarzało mi się z nalewkami. Może by coś najpierw "zamarynować" spirytusem, a dopiero po jakimś czasie, kiedy naciągnie, potraktować to Iso?
Ja to bym spróbowała z jakimś mocno żywicznym drewnem...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 07:38   #4
hey
Wtajemniczenie

Cały czas mysle o takiej zabawie, ale to jednak wymaga inwestycji w składniki, więc na razie w pełni zadowalam sie kupnymi.

Może spróbuj wg przepisu z mazideł, czyli pokombinuj z % alko, olejków i wody (tu), albo z % w samej kompozycji zapachowej (moze tu coś znajdziesz odnośnie proporcji)

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 07:43   #5
pola49
Zadomowienie

Albo napisz do Givaudan, że potrzebujesz molekuł pachnących jak lizol, terpentyna, rozpuszczalnik a nuż coś u siebie znajdą na składzie
Stary 2012-10-30, 07:55   #6
Parabelka
Panaroja

Rozpuszczalnik jest toksyczny , więc lepiej go omijaj - poeksperymentuj z olejkami mieszając , na pewno coś o strasznym zapachu wyjdzie . Ja kiedys robiłam wodę kolońską z samych olejków , spirytusu i wody destylowanej - wyszło całkiem dobrze .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 08:15   #7
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Tak!
Z powodu wybrednej natury swojej i mojego męża, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić sobie perfumy.
Kupiłam Iso E Super, spirytus 95% i olejki, takie, jak do lampek oliwnych.
Jednak najbardziej zależało mi na tym, żeby stworzyć zapach sztuczny, chemiczny.
Dlatego składnikiem, jaki wybrałam, był wzięty spod zlewu rozpuszczalnik uniwersalny, dla złagodzenia - olejek paczuli.
Do fiolki dodałam 0,5cm paczuli, dwie krople rozpuszczalnika i 4 cm Iso.
Wiem, że to ma się przegryźć, ale oczywiście sprawdziłam - i moje spostrzeżenie jest następujące: Iso jest bardzo zazdrosny, utrwala najbardziej siebie. Rozpuszczalnik, mający "elektryzować" widoczny jest tylko na początku, potem czuję jedynie Iso z ledwie paczulowym cieniem.
Taki efekt mi nie odpowiada.
Chciałabym, aby domieszki zapachowe były bardziej wyraźne.
Dlatego może ktoś będzie tak miły i podzieli się swoimi uwagami?
Czy Iso zawsze dominuje?
zmieszałam go ze spirytusem w proporcji 1:1.
Będę bardzo wdzięczna, bo mam zamiar użyć innych składników - terpentyny, lizolu, może benzyny?
Czy ktoś się bawi w takie rzeczy?
Ja bym Cię jednak zniechęcała do tych testów. Rozpuszczalnika nie można stosować na skórę, nie powinno się też go wdychać. A lizol jest żrący. Te substancje nie są dopuszczone do użycia w kosmetykach, można sobie zrobić krzywdę.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 09:01   #8
Murszafka
To ja :)

Ja jeszcze wrócę do żywic -przypomniało mi się, że mocno żywicznie z "posmakiem" owoców pachną gałęzie gruszy zalane spirytusem... Ale głównie czuć żywicę.

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 09:05   #9
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola49 Pokaż wiadomość
Jakimś wielkim eksperymentatorem nie jestem ale jak mieszałam swoje iso to w proporcji 1:1 było najmocniejsze. I fakt, że przykrywało wiele innych zapachów. W proporcji 1:3 jest o wiele bardziej przejrzyste. Czy jednak zapach rozpuszczalnika utrwalił by się . Warto by chyba pogrzebać głębiej w literaturze za podstawowymi zasadami w mieszaniu takich rzeczy. Widziałam, że na stronie Aperentice jest taki kącik domorosłego perfumiarza:
http://perfumersapprentice.com/perfumersworkshop/

W polskich wydaniach o ile mi wiadomo jest też może nie jakoś dużo ale kilka pozycji na pewno traktujących o temacie. Sama od nie wiem kiedy przymierzam się żeby poczytać
Wielkie dzięki!
teraz już muszę wychodzić, ale wrócę do tematu wieczorem

Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Ju, jak już pisałąm w barze -twarda bądź i z amoniakiem zmieszaj -będzie sparkling

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Cały czas mysle o takiej zabawie, ale to jednak wymaga inwestycji w składniki, więc na razie w pełni zadowalam sie kupnymi.

Może spróbuj wg przepisu z mazideł, czyli pokombinuj z % alko, olejków i wody (tu), albo z % w samej kompozycji zapachowej (moze tu coś znajdziesz odnośnie proporcji)
Strasznie dziękuję!
Inwestycja na razie nieduża - 45zł za Iso a olejki i tak mam, reszta typu chemia stoi pod zlewem

Cytat:
Albo napisz do Givaudan, że potrzebujesz molekuł pachnących jak lizol, terpentyna, rozpuszczalnik a nuż coś u siebie znajdą na składzie
Naprawdę tak można?
A co to jest ten Givaudan?

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Ja bym Cię jednak zniechęcała do tych testów. Rozpuszczalnika nie można stosować na skórę, nie powinno się też go wdychać. A lizol jest żrący. Te substancje nie są dopuszczone do użycia w kosmetykach, można sobie zrobić krzywdę.
No właśnie, masz rację, na szczęście użyłam tylko dwóch kropel na 3ml.
dziękuję Wam, bardzo mi to pomoże!
Najbardziej chcę wygenerować zapach terpentynowy

Stary 2012-10-30, 09:12   #10
Zanthia
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym pokombinowała z kalafonią
Zanthia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 11:27   #11
rousse
BAN stały

Cytat:
No właśnie, masz rację, na szczęście użyłam tylko dwóch kropel na 3ml.
dziękuję Wam, bardzo mi to pomoże!
Z tym nie powinno być problemów, jest wiele terpenowych nut w perfumach, a sama terpentyna pachnie dla mnie jak drzewo iglaste więc na pewno takie olejki są.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 11:47   #12
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Justyno

po pierwsze Iso E Super NIE JEST utrwalaczem, jest chemiczną molekułą, jedną z wielu stosowaną w perfumiarstwie podobnie jak inne np. cashmeran, ambroxan itd., utrwalaczem jest np. to: http://shop.perfumersapprentice.com/...-fixative.aspx
który ma powodować, że nuty cytrusowe maja trwać dłużej, mam go ale nie wyczuwam różnicy

po drugie: nuty, na których Ci zależy, a dają właśnie taki toksyczno-rozpuszczalnikowy zapach znajdziesz w składnikach bazowych, ja przetestowałam kilka i właśnie takie mam odczucia (czytaj:ekstremalne) ogólnie pachną klejami, woskami, farbami czyli to o co CI chodzi

Polecam do przetestowania stężone olejki bazowe: styrax essence (lakier z rozpuszczalnikiem), ionone beta (świece woskowe), guaiacol 1% i guaiacwood (spalone drzewo różnane lub wędzona śliwka), benzoin essence (rozpuszczalnik z wanilią, a może słodki klej), black agar (kocie siuchy, ale wiem, że dziewczynom tu na wizażu się podoba)

warto zainwestować w olejki sprawdzone w perfumach ze strony wyżej, a nie kombinować z czystą chemią, która absolutnie nie nadaje się do kontaktów ze skórą, powodzenia

Edytowane przez kriss_de_valnor
Czas edycji: 2012-10-30 o 12:04
kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 12:10   #13
pola49
Zadomowienie

http://www.givaudan.com/

Tak jak piszą na Apprentice wiodący producent składników do perfum. To duży producent i sprzedają tam składniki na kilogramy :

http://perfumersapprentice.com/suppliers.html

Btw nie wiem czy oglądałaś dokument BBC o perfumach kiedyś wszystkie części były linkowane na wizażu. Tam spora część akcji toczy się w szkole Givaudan (takiej dla perfumiarzy)

Myślę, że warto pochodzić puki co czysto teoretycznie wokół tematu, tak jak pisze Kriss obczaić utrwalacze, bazy, przejrzeć jakie substancje jak pachną. Są ich dziesiątki jak nie setki a nuż znajdą się jakieś syntetycznie pachnące. Ta chemia spod kuchennej szafki jeszcze się zatrujesz. Sama kilka razy podtrułam się domową chemią i nie było fajnie
Stary 2012-10-30, 19:16   #14
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zanthia Pokaż wiadomość
Ja bym pokombinowała z kalafonią
Mam taki plan

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Z tym nie powinno być problemów, jest wiele terpenowych nut w perfumach, a sama terpentyna pachnie dla mnie jak drzewo iglaste więc na pewno takie olejki są.
Miejmy nadzieję, bo ja nie spotkałam niestety zapachu terpentynowego, ktory by mi się spodobał i nie był dryndusem

Cytat:
Napisane przez kriss_de_valnor Pokaż wiadomość
Justyno

po pierwsze Iso E Super NIE JEST utrwalaczem, jest chemiczną molekułą, jedną z wielu stosowaną w perfumiarstwie podobnie jak inne np. cashmeran, ambroxan itd., utrwalaczem jest np. to: http://shop.perfumersapprentice.com/...-fixative.aspx
który ma powodować, że nuty cytrusowe maja trwać dłużej, mam go ale nie wyczuwam różnicy

po drugie: nuty, na których Ci zależy, a dają właśnie taki toksyczno-rozpuszczalnikowy zapach znajdziesz w składnikach bazowych, ja przetestowałam kilka i właśnie takie mam odczucia (czytaj:ekstremalne) ogólnie pachną klejami, woskami, farbami czyli to o co CI chodzi

Polecam do przetestowania stężone olejki bazowe: styrax essence (lakier z rozpuszczalnikiem), ionone beta (świece woskowe), guaiacol 1% i guaiacwood (spalone drzewo różnane lub wędzona śliwka), benzoin essence (rozpuszczalnik z wanilią, a może słodki klej), black agar (kocie siuchy, ale wiem, że dziewczynom tu na wizażu się podoba)

warto zainwestować w olejki sprawdzone w perfumach ze strony wyżej, a nie kombinować z czystą chemią, która absolutnie nie nadaje się do kontaktów ze skórą, powodzenia
Jestem bardzo wdzięczna, warsztacik Wojtka zostawię w spokoju
Byłam pewna, że Iso jest utrwalaczem
Cytat:
http://www.givaudan.com/

Tak jak piszą na Apprentice wiodący producent składników do perfum. To duży producent i sprzedają tam składniki na kilogramy :

http://perfumersapprentice.com/suppliers.html

Btw nie wiem czy oglądałaś dokument BBC o perfumach kiedyś wszystkie części były linkowane na wizażu. Tam spora część akcji toczy się w szkole Givaudan (takiej dla perfumiarzy)

Myślę, że warto pochodzić puki co czysto teoretycznie wokół tematu, tak jak pisze Kriss obczaić utrwalacze, bazy, przejrzeć jakie substancje jak pachną. Są ich dziesiątki jak nie setki a nuż znajdą się jakieś syntetycznie pachnące
To znaczy, że teraz zamiast perfum w ciemno będę kupować substancje w ciemno?
no bo jak inaczej?

Stary 2012-10-30, 20:25   #15
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
Mam taki plan

Miejmy nadzieję, bo ja nie spotkałam niestety zapachu terpentynowego, ktory by mi się spodobał i nie był dryndusem

Jestem bardzo wdzięczna, warsztacik Wojtka zostawię w spokoju
Byłam pewna, że Iso jest utrwalaczem

To znaczy, że teraz zamiast perfum w ciemno będę kupować substancje w ciemno?
no bo jak inaczej?
one nie są tak drogie jak pełnowymiarowe perfumy i naprawdę efektywne - parę kropel zmieszanych ze spirytem i wuala

Edytowane przez kriss_de_valnor
Czas edycji: 2012-10-30 o 20:26
Stary 2012-10-30, 21:54   #16
silkmoon
Raczkowanie

Cytat:
A olejek z drzewa herbacianego? Wg mojego taty pachnie jak tempertyna (albo kamfora, nie pamiętam dokładnie, bo dałam mu do powąchania też olejek rozmarynowy - oba 'śmierdziały' mu chemicznie).
Stary 2012-10-30, 22:37   #17
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kriss_de_valnor Pokaż wiadomość
one nie są tak drogie jak pełnowymiarowe perfumy i naprawdę efektywne - parę kropel zmieszanych ze spirytem i wuala
Ale..z SAMYM spirytem?

Cytat:
Napisane przez silkmoon Pokaż wiadomość
A olejek z drzewa herbacianego? Wg mojego taty pachnie jak tempertyna (albo kamfora, nie pamiętam dokładnie, bo dałam mu do powąchania też olejek rozmarynowy - oba 'śmierdziały' mu chemicznie).
To brzmi bardzo obiecująco

Stary 2012-10-30, 23:55   #18
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
Ale..z SAMYM spirytem?

ja cały czas mówię o nutach bazowych, a one są z zasady najtrwalsze i powinny być wyczuwalne najdłużej, kup parę olejków i będziesz wiedzieć o co kaman

Stary 2012-10-31, 19:08   #19
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

Witaj Justyno !
Ostrzegam cię przed używaniem lizolu nie dość że jest żrący to ma silne działanie rakotwórcze!
Jeśli lubisz zapach lizolu polecam iść w narkotyzujące kwiaty takie jak lilia, narcyz, ylang-ylang.
Kwiaty te zawierają w śladowych ilościach P-cresol substancje o zapachu starego skisłego moczu, borowanego zęba, stadniny koni tudzież lizolu właśnie, jest bardzo trwały potrafi pachnieć około 2 tygodnie , nieco delikatniejszy ale też o kosmicznej mocy rażenia jest jego fenylooctan (P-cresyl phenylacetate) Obcowanie ze stężoną substancją skończyło się nieprzespaną nocą i wymiotami (mam wrażliwy żołądek na duszące i nieprzyjemne zapachy, jestem migrenowcem)
Na pewno znasz zapach tej substancji z wieńców pogrzebowych, czasami występuje nawet w oddechu ludzkim (przypuszczam że jest to coś związane z sulfotransferazą fenolową w jelitach)
Substancje takie jak rozpuszczalnik nitro, czy jakiś detergent będą bardzo nietrwałe, są to związki które nie trzymają na skórze nawet pięciu minut wyjątek stanowi tu domestos który może i jest trwalszy nawet od wielu perfum ale niszczy skórę.
Polecam P-cresyl phenylacetate , olejek ylang ylang, szałwię,
Fantastyczny skórzany efekt taki drapieżny daje safraleine ( użyty w moim hicie w połączeniu z gigantyczną dawką jaśminu pachnie oszałamiająco, trochę paloną gumą a nawet zupą brokułową)
zielona herbaciarnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 20:02   #20
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zielona herbaciarnia Pokaż wiadomość
P-cresol (..)
Fantastyczny skórzany efekt taki drapieżny daje safraleine ( użyty w moim hicie w połączeniu z gigantyczną dawką jaśminu pachnie oszałamiająco, trochę paloną gumą a nawet zupą brokułową)
A gdzie w PL można te cuda kupić? Albo czy w ogóle można?

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 20:07   #21
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

Na perfumersapprentice na przykład.
Stary 2012-10-31, 20:46   #22
pola49
Zadomowienie

Olejek herbaciany potwierdzam wali nieźle...
Stary 2012-10-31, 20:52   #23
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj Justyno !
Ostrzegam cię przed używaniem lizolu nie dość że jest żrący to ma silne działanie rakotwórcze!
Jeśli lubisz zapach lizolu polecam iść w narkotyzujące kwiaty takie jak lilia, narcyz, ylang-ylang.
Kwiaty te zawierają w śladowych ilościach P-cresol substancje o zapachu starego skisłego moczu, borowanego zęba, stadniny koni tudzież lizolu właśnie, jest bardzo trwały potrafi pachnieć około 2 tygodnie , nieco delikatniejszy ale też o kosmicznej mocy rażenia jest jego fenylooctan (P-cresyl phenylacetate) Obcowanie ze stężoną substancją skończyło się nieprzespaną nocą i wymiotami (mam wrażliwy żołądek na duszące i nieprzyjemne zapachy, jestem migrenowcem)
Na pewno znasz zapach tej substancji z wieńców pogrzebowych, czasami występuje nawet w oddechu ludzkim (przypuszczam że jest to coś związane z sulfotransferazą fenolową w jelitach)
Substancje takie jak rozpuszczalnik nitro, czy jakiś detergent będą bardzo nietrwałe, są to związki które nie trzymają na skórze nawet pięciu minut wyjątek stanowi tu domestos który może i jest trwalszy nawet od wielu perfum ale niszczy skórę.
Po pierwsze, to chcę zapisać się do Ciebie na zajęcia!!!
Bo prowadzisz?
Jesli nie, to jestem pierwszą chętną

Cytat:
Olejek herbaciany potwierdzam wali nieźle...
Su per
Tego mi własnie trzeba!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-01, 14:45   #24
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

Niestety nie prowadzę takich zajęć ale kto to wie.
Justyno zaprosiłem cię na Facebooku.
Robię perfumy od jakiegoś czasu i powiem ci słabo mi się sprzedają, co chwila brakuje materiałów albo raz hedione stracił mi termin i pachniał jak zjełczała słonina to wycisnąłem wiele łez.
Jak chcesz to może kiedyś powąchasz moje zapachy.
Ostrzegam tylko przed moją miłością do jaśminu.

A co do olejku z drzewa herbacianego to pachnie jak kamfora wymieszana z czymś stęchłym wilgotniastym jak moja zawilgocona szkoła. Fuuuuuuuj.
Chyba że zależy ci żeby ludzie myśleli że masz wilgoć w domu.

Edytowane przez zielona herbaciarnia
Czas edycji: 2012-11-01 o 14:47
Stary 2012-11-01, 17:56   #25
rousse
BAN stały

Cytat:
Robię perfumy od jakiegoś czasu i powiem ci słabo mi się sprzedają, co chwila brakuje materiałów albo raz hedione stracił mi termin i pachniał jak zjełczała słonina to wycisnąłem wiele łez.

A co do olejku z drzewa herbacianego to pachnie jak kamfora wymieszana z czymś stęchłym wilgotniastym jak moja zawilgocona szkoła. Fuuuuuuuj.
Co trzeba zrobić , żeby móc sprzedawać własne perfumy? Jakieś atesty/badania muszą mieć?
Stary 2012-11-01, 18:48   #26
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

To znaczy możesz znaleść na internecie na stronie ifra listę substancji alergennych czyli powodujących uczulenia i po prostu wypisujesz je na tylnej stronie opakowania.
Osoby które mogą być uczulone nie mogą nanosić perfum na skórę np. ja jestem uczulony na olejek z cynamonowca, robią mi się piekące czerwone plamy.
Takie alergenne substancje znajdziesz na etykiecie począwszy od mydeł i płynów do płukania na perfumach kończąc.
Dla przykładu taką substancją alergizującą jest występujący w prawie wszystkich ziołach i kwiatach (bazylia, tymianek, konwalia, frezja, bergamotka itp.) linalool.
Stary 2012-11-01, 19:07   #27
rousse
BAN stały

Cytat:
To znaczy możesz znaleść na internecie na stronie ifra listę substancji alergennych czyli powodujących uczulenia i po prostu wypisujesz je na tylnej stronie opakowania.
Osoby które mogą być uczulone nie mogą nanosić perfum na skórę np. ja jestem uczulony na olejek z cynamonowca, robią mi się piekące czerwone plamy.
Takie alergenne substancje znajdziesz na etykiecie począwszy od mydeł i płynów do płukania na perfumach kończąc.
Dla przykładu taką substancją alergizującą jest występujący w prawie wszystkich ziołach i kwiatach (bazylia, tymianek, konwalia, frezja, bergamotka itp.) linalool.
Ok dzięki.
Co do cynamonowca, to nie musi być uczulenie, ten olejek wyzwala histaminę z komórek tucznych , więc powoduje objawy takie jak uczulenie, ale (nawet) bez alergii. Sama to przechodziłam, jak położyłam stężony na skórę i co gorsza na wargi na szczęście rozcieńczony np. w perfumach tego u mnie nei powoduje.
Stary 2012-11-01, 19:29   #28
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

Dzięki za informacje.
To fakt objawów alergii nie było.
Ale do perfum z cynamonowcem podchodzę z dużym dystansem ale nie zależy mi tak na zapachu cynamonu który kojarzy mi się z maściami rozgrzewającymi którymi mnie smarowano jak wzięło mnie grypsko.
Stary 2012-11-01, 20:17   #29
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie, że chcę i lubię bardzo białe kwiaty - tzn. tuberozę, gardenię, jaśmin.
Tzn. jeśli zapach zawilgoconego domu by mi się spodobał (bo są różne odcienie zawilgocenia) to by mi nie przeszkadzało - pewnie
O zaproszenie poproszę jeszcze raz gdzieś znikło?

Stary 2015-01-28, 14:47   #30
AAAnka
Wtajemniczenie

Odświeżę temat:czy ktoś mieszał iso e-super z jakimś olejkiem waniliowym?Co by z tego wyszło?pasuje?
AAAnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości