|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Domowe tworzenie zapachu
Tak!
Z powodu wybrednej natury swojej i mojego męża, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić sobie perfumy. Kupiłam Iso E Super, spirytus 95% i olejki, takie, jak do lampek oliwnych. Jednak najbardziej zależało mi na tym, żeby stworzyć zapach sztuczny, chemiczny. Dlatego składnikiem, jaki wybrałam, był wzięty spod zlewu rozpuszczalnik uniwersalny, dla złagodzenia - olejek paczuli. Do fiolki dodałam 0,5cm paczuli, dwie krople rozpuszczalnika i 4 cm Iso. Wiem, że to ma się przegryźć, ale oczywiście sprawdziłam - i moje spostrzeżenie jest następujące: Iso jest bardzo zazdrosny, utrwala najbardziej siebie. Rozpuszczalnik, mający "elektryzować" widoczny jest tylko na początku, potem czuję jedynie Iso z ledwie paczulowym cieniem. Taki efekt mi nie odpowiada. Chciałabym, aby domieszki zapachowe były bardziej wyraźne. Dlatego może ktoś będzie tak miły i podzieli się swoimi uwagami? Czy Iso zawsze dominuje? zmieszałam go ze spirytusem w proporcji 1:1. Będę bardzo wdzięczna, bo mam zamiar użyć innych składników - terpentyny, lizolu, może benzyny? Czy ktoś się bawi w takie rzeczy?
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Domowe tworzenie zapachu
Jakimś wielkim eksperymentatorem nie jestem ale jak mieszałam swoje iso to w proporcji 1:1 było najmocniejsze. I fakt, że przykrywało wiele innych zapachów. W proporcji 1:3 jest o wiele bardziej przejrzyste. Czy jednak zapach rozpuszczalnika utrwalił by się
![]() http://perfumersapprentice.com/perfumersworkshop/ W polskich wydaniach o ile mi wiadomo jest też może nie jakoś dużo ale kilka pozycji na pewno traktujących o temacie. Sama od nie wiem kiedy przymierzam się żeby poczytać ![]() Ja chętnie bym się pobawiła w mieszanie ale bałabym się używać czegoś co ma rozpuszczalnik lub inny silny środek w składzie. Na skórę może mieć to fatalny wpływ a na ubraniach mogą się pojawić odbarwienia. Może lepiej poszukać co pachnie chemią a jest w miarę obojętne dla skóry?
[SIZE=2]Szukam flaszek z ubytkiem: ANGEL EDP Edytowane przez pola49 Czas edycji: 2012-10-30 o 07:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
To ja :)
|
Ju, jak już pisałąm w barze -twarda bądź i z amoniakiem zmieszaj -będzie sparkling
![]() Tak sobie pomyślałam -z tworzeniem własnych perfum nie kombinowałam, ale zdarzało mi się z nalewkami. Może by coś najpierw "zamarynować" spirytusem, a dopiero po jakimś czasie, kiedy naciągnie, potraktować to Iso? Ja to bym spróbowała z jakimś mocno żywicznym drewnem...
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Cały czas mysle o takiej zabawie, ale to jednak wymaga inwestycji w składniki, więc na razie w pełni zadowalam sie kupnymi.
Może spróbuj wg przepisu z mazideł, czyli pokombinuj z % alko, olejków i wody (tu), albo z % w samej kompozycji zapachowej (moze tu coś znajdziesz odnośnie proporcji)
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Albo napisz do Givaudan, że potrzebujesz molekuł pachnących jak lizol, terpentyna, rozpuszczalnik a nuż coś u siebie znajdą na składzie
![]() |
#6 |
Panaroja
|
Rozpuszczalnik jest toksyczny , więc lepiej go omijaj - poeksperymentuj z olejkami mieszając , na pewno coś o strasznym zapachu wyjdzie
![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
To ja :)
|
Ja jeszcze wrócę do żywic -przypomniało mi się, że mocno żywicznie z "posmakiem" owoców pachną gałęzie gruszy zalane spirytusem... Ale głównie czuć żywicę.
![]() |
#9 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz już muszę wychodzić, ale wrócę do tematu wieczorem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Inwestycja na razie nieduża - 45zł za Iso a olejki i tak mam, reszta typu chemia stoi pod zlewem ![]() Cytat:
A co to jest ten Givaudan? Cytat:
dziękuję Wam, bardzo mi to pomoże! Najbardziej chcę wygenerować zapach terpentynowy ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Justyno
![]() po pierwsze Iso E Super NIE JEST utrwalaczem, jest chemiczną molekułą, jedną z wielu stosowaną w perfumiarstwie podobnie jak inne np. cashmeran, ambroxan itd., utrwalaczem jest np. to: http://shop.perfumersapprentice.com/...-fixative.aspx który ma powodować, że nuty cytrusowe maja trwać dłużej, mam go ale nie wyczuwam różnicy ![]() po drugie: nuty, na których Ci zależy, a dają właśnie taki toksyczno-rozpuszczalnikowy zapach znajdziesz w składnikach bazowych, ja przetestowałam kilka i właśnie takie mam odczucia (czytaj:ekstremalne ![]() Polecam do przetestowania stężone olejki bazowe: styrax essence (lakier z rozpuszczalnikiem), ionone beta (świece woskowe), guaiacol 1% i guaiacwood (spalone drzewo różnane lub wędzona śliwka), benzoin essence (rozpuszczalnik z wanilią, a może słodki klej ![]() ![]() warto zainwestować w olejki sprawdzone w perfumach ze strony wyżej, a nie kombinować z czystą chemią, która absolutnie nie nadaje się do kontaktów ze skórą, powodzenia ![]() Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2012-10-30 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
http://www.givaudan.com/
Tak jak piszą na Apprentice wiodący producent składników do perfum. To duży producent i sprzedają tam składniki na kilogramy : http://perfumersapprentice.com/suppliers.html Btw nie wiem czy oglądałaś dokument BBC o perfumach kiedyś wszystkie części były linkowane na wizażu. Tam spora część akcji toczy się w szkole Givaudan (takiej dla perfumiarzy) Myślę, że warto pochodzić puki co czysto teoretycznie wokół tematu, tak jak pisze Kriss obczaić utrwalacze, bazy, przejrzeć jakie substancje jak pachną. Są ich dziesiątki jak nie setki a nuż znajdą się jakieś syntetycznie pachnące. Ta chemia spod kuchennej szafki jeszcze się zatrujesz. Sama kilka razy podtrułam się domową chemią i nie było fajnie ![]()
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Mam taki plan
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Byłam pewna, że Iso jest utrwalaczem ![]() Cytat:
![]() no bo jak inaczej?
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2012-10-30 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A olejek z drzewa herbacianego? Wg mojego taty pachnie jak tempertyna (albo kamfora, nie pamiętam dokładnie, bo dałam mu do powąchania też olejek rozmarynowy - oba 'śmierdziały' mu chemicznie).
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Witaj Justyno !
Ostrzegam cię przed używaniem lizolu nie dość że jest żrący to ma silne działanie rakotwórcze! Jeśli lubisz zapach lizolu polecam iść w narkotyzujące kwiaty takie jak lilia, narcyz, ylang-ylang. Kwiaty te zawierają w śladowych ilościach P-cresol substancje o zapachu starego skisłego moczu, borowanego zęba, stadniny koni tudzież lizolu właśnie, jest bardzo trwały potrafi pachnieć około 2 tygodnie , nieco delikatniejszy ale też o kosmicznej mocy rażenia jest jego fenylooctan (P-cresyl phenylacetate) Obcowanie ze stężoną substancją skończyło się nieprzespaną nocą i wymiotami (mam wrażliwy żołądek na duszące i nieprzyjemne zapachy, jestem migrenowcem) Na pewno znasz zapach tej substancji z wieńców pogrzebowych, czasami występuje nawet w oddechu ludzkim (przypuszczam że jest to coś związane z sulfotransferazą fenolową w jelitach) Substancje takie jak rozpuszczalnik nitro, czy jakiś detergent będą bardzo nietrwałe, są to związki które nie trzymają na skórze nawet pięciu minut wyjątek stanowi tu domestos który może i jest trwalszy nawet od wielu perfum ale niszczy skórę. Polecam P-cresyl phenylacetate , olejek ylang ylang, szałwię, Fantastyczny skórzany efekt taki drapieżny daje safraleine ( użyty w moim hicie w połączeniu z gigantyczną dawką jaśminu pachnie oszałamiająco, trochę paloną gumą a nawet zupą brokułową) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Na perfumersapprentice na przykład.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Olejek herbaciany potwierdzam wali nieźle...
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo prowadzisz? ![]() Jesli nie, to jestem pierwszą chętną Su per Tego mi własnie trzeba!
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Niestety nie prowadzę takich zajęć ale kto to wie.
Justyno zaprosiłem cię na Facebooku. Robię perfumy od jakiegoś czasu i powiem ci słabo mi się sprzedają, co chwila brakuje materiałów albo raz hedione stracił mi termin i pachniał jak zjełczała słonina to wycisnąłem wiele łez. Jak chcesz to może kiedyś powąchasz moje zapachy. Ostrzegam tylko przed moją miłością do jaśminu. A co do olejku z drzewa herbacianego to pachnie jak kamfora wymieszana z czymś stęchłym wilgotniastym jak moja zawilgocona szkoła. Fuuuuuuuj. Chyba że zależy ci żeby ludzie myśleli że masz wilgoć w domu. Edytowane przez zielona herbaciarnia Czas edycji: 2012-11-01 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
To znaczy możesz znaleść na internecie na stronie ifra listę substancji alergennych czyli powodujących uczulenia i po prostu wypisujesz je na tylnej stronie opakowania.
Osoby które mogą być uczulone nie mogą nanosić perfum na skórę np. ja jestem uczulony na olejek z cynamonowca, robią mi się piekące czerwone plamy. Takie alergenne substancje znajdziesz na etykiecie począwszy od mydeł i płynów do płukania na perfumach kończąc. Dla przykładu taką substancją alergizującą jest występujący w prawie wszystkich ziołach i kwiatach (bazylia, tymianek, konwalia, frezja, bergamotka itp.) linalool. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Co do cynamonowca, to nie musi być uczulenie, ten olejek wyzwala histaminę z komórek tucznych , więc powoduje objawy takie jak uczulenie, ale (nawet) bez alergii. Sama to przechodziłam, jak położyłam stężony na skórę i co gorsza na wargi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dzięki za informacje.
To fakt objawów alergii nie było. Ale do perfum z cynamonowcem podchodzę z dużym dystansem ale nie zależy mi tak na zapachu cynamonu który kojarzy mi się z maściami rozgrzewającymi którymi mnie smarowano jak wzięło mnie grypsko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn. jeśli zapach zawilgoconego domu by mi się spodobał (bo są różne odcienie zawilgocenia) to by mi nie przeszkadzało - pewnie O zaproszenie poproszę jeszcze raz ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Odświeżę temat:czy ktoś mieszał iso e-super z jakimś olejkiem waniliowym?Co by z tego wyszło?pasuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.