|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Molestowanie jedzeniem przez teściową
Witam dziewczyny muszę się Wam troszku wyżalić
Mam poważny problem z teściową, walczę od 5 lat i nic ![]() Zawsze kiedy ją odwiedzamy już na nasz widok zaczyna przygotowywać jedzenie, nawet nas nie pyta czasem czy coś zjemy, a czasem nawet jak już jesteśmy po obiedzie to ciągle nam wciska cos do jedzenia ![]() Już nie mam siły jej odwiedzać, doszło do tego,że nawet jak jestem głodna to nie mogę u niej jeść mam taką psychiczną blokadę. Na nic tłumaczenie, że jestesmy najedzeni, że nic nie chcemy ciągle to samo, a potem się obraża, że nic nie zjedliśmy. Moj mąż był tak molestowany od małego i widzę jaka mu mama przez to krzywdę wyrządziła. Jakie czasem ma podejscie do jedzenia, przez co jest bardzo szczupły, na szczęście mieszkając ze mną trochę się poprawił, chętniej coś zje,troszku przytył, ogólnie to wygląda coraz lepiej. U mnie tak nie ma w domu, jak ktoś chce to je a jak nie chce to nie je. A u Teściowej wszyscy obowiazkowo muszą razem jeść przy stole o tej samej porze, z jednej strony to dobrze, bo rodzina razem przy stole, ale to już przesada żeby kogoś tak psychicznie jedzeniem molestować. Proszę weźcie to pod uwagę przy wychowywaniu swoich dzieci. Mnie nikt nigdy nie zmuszał do jedzenia, a nawet powiem, że jedliśmy bardzo skromnie-rodzice nie mileli pieniędzy.A ja wyrosłam na zdrową dziewczynę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
![]()
Współczuje Ci serdecznie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Molestowanie jedzeniem przez teściową
Moja babcia jest taka sama
![]() 12.05 - 4 kawałki ciasta 13.00 - najbardziej tłusty rosól na świecie 13.40 - pół talerza ziemniaków, drugie pół to megatłusty i megaopanierowany kotlet, surówka ledwo się mieści, o ile to jest surówka, a nie bigos, czy kapusta na gęsto [?] :/ 14.30 - dwa kawały ciacha, ze 3 owoce ![]() 15.30 - MINIMUM potrójna porcja lodów 16.30 - znowu ciasto, kawałków ze 3 ![]() od 17.00 do 23.00 - chleb, wędlina, mięso, śledzie, ciasto, owoce, cukierki, czasem kurczak i co tam jeszcze się da - czyli kilkugodzinna wyżerka przy, delikatnie mówiąc, suto zastawionym stole ![]() Fajnie, nie? ... :/
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
Chyba większość babć jest takich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez naughty-girl Czas edycji: 2013-02-16 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Trzeba babci powiedziec stanowczo że nie jesteś głodna a jedzonko chętnie zabierzesz do domu
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
U niektorych osob jest juz nie do zmiany, mysle ze chca przez to pokazac ze sie troszcza , ze chca jak najlepiej ugoscic itp. Dla mnie to tez norma ,ze jedzenie jest we mnie wciskane i musze mowic z 15 razy ze nie jestem glodna i nie zjem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Też mnie wkurzają wizyty u takich "wciskaczy", moja babcia taka jest i mama czasami ale na szczęście nie jest z nimi aż tak źle jak kilka postów wyżej
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
u mojej babci, jak czegoś nie chcę zjeść, albo zostawiam (bo ile można) to zaraz jest:
"anorektyczka! co ty się odchudzasz??? z czego??? ja się o ciebie martwię!" buehehehehheee |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
aaa i potem do lamentowania włącza się i dziadek i goście, jeśli jeszcze jacyś są <masakra>
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
oho , widze , że nie tylko ja mam taki problem z babcia
![]() a najgorsze jest to , że z babci przeszło to na mamuśke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Molestowanie
Wiecie co chyba faktycznie większość starszych kobiet tak ma, dobrze, że moja mama nie wciska nam ciągle jedzenia.
A tak pozatym to jest jeszcze jeden problem z Teściową o którym nie wspomniałam. Kuchnia jej raczej mi nie smakuje, rzadko coś mi smakuje u niej,po prostu przy gotowaniu i wogóle w kuchni nie utrzymuje czystosci, czasem zdarzyło się że znalazłam coś w zupie,często coś jest nieświeże, jakiś lekko zapleśniały ser stoi na stole pare dni potem wciska nam go do jedzenia,naczynia niedomyte. Masakra.Więc chyba rozumiecie mój stosunek do jedzenia u teścowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Molestowanie
Cytat:
Z tego powodu dawno juz zrezygnowałam z przydrożnych budek z zapiekankami i innymi fast ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Moja tesciowa utuczyła mnie strasznie w ciązy!!
Wazyłam sobie przed ciąza 64 kg a przed samym porodem wazyłam 98 kg ![]() ![]() ![]() I teraz za to płace bo waze 75 kg i nie moge z tej wagi zejsc ![]() A w ciazy byłam 8 lat temu ,do tej pory sie mecze z moimi kilogramami.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja poprostu jak widzę te wszystkie ociekające tłuszczem potrawy ostatnią rzeczą na którą mam ochotę jest jedzenie :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mam identyczną teściową, no poza tym, że zachowuje jednak czystość w kuchni... Najgorzej jest w niedziele, gdy ona od piątku (!) przygotowuje jedzenie a potem jest rosół i 5 rodzajów mięsa. Zjem 1 kotleta i jesteem syta, a ona mówi "no i znowu nic nie zjedli". Mi nie smakuje jedzenie przygotowywane dużo wcześniej. Moja mama zawsze wszystko robi świeże, niewiele zostaje. A u teściowej się dojada potem cały tydzień...
Poza tym ciężko mi znaleźć w lodówce teściowej coś dla siebie, bo ja lubie serki homo i wiejskie, drobiową wędlinkę, twaróg, rybki, a tam zawsze parówy, kiełbacha i inne tłuste mięsa... Bleee. Czasem kupuje sama coś dla siebie, a ona krzywo na to patrzy (że niby się obraża) ale już sie przestałam tym przejmować... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bardzo Ci współczuje bo wiem jak o jest. ale ja nauczyłam sie hmmm asertywnosci i odmawiam stanowczo nic mnie nie obchodzi czy sie ktos obrazi czy nie. po prostu nie chce to nie jem. nie bede w siebie wmuszac czegos co nie lubie .
moje ubranka na wymiane ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187039 wejdz i zobacz i ksiązki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Moja babcia tak ma...ale nie wicska bardzo na siłe,jak powiem nie to zrozumie. Natomiast jak odwiedzi mnie w domu Tż to moja mama: Ania czemu nie zrobisz kawy,wezcie coś do jedzenia,kolacje zrob... chociaz jedlismy pół godziny temu:/ wczoraj Tż mówił, że wrócił późno z pracy i dopiero zjadł obiad, ja powiedziałam, że zaraz wychodzimy...a tu słyszczę szelest w kuchni,patrze i kolacja:/ no to zjedliśmy w symbolicznej ilości żeby nie było. Najgorsze jest to, że w normalne dni każdy sam sobie szykuje i nic na stole nie ma,a jak jest to byle jak,ale jak przyjdzie Tż to półmiski, wszystko poukładane jak w restauracji... raz Tż powiedział, że lubi jakiśtam serek to mama poleciała go kupić
![]() A wprzypadku teściowej-maniaczki jedzenia radziłabym ćwiczenia z asertywności np. technikę zdartej płyty, może to się wydawać śmieszne ale na każde jej słowa zjedzcie coś, jesteście głodni.. odpowiadaj pewnie i stanowczo: nie dziekuje,nie jestem głodna..nawet jakbyś miała to zrobić ze 20razy.
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() hihi.. sama juz zastanwaiam sie czy tez taka bede jak bede miec synalka ![]() a rada bardzo dobra dzieki ![]()
moje ubranka na wymiane ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187039 wejdz i zobacz i ksiązki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.