|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Cło...
orientuje sie ktos ile sie placi na granicy za autko sprowadzane z Niemiec? - wiem ze to zalezy od rocznika ale wie ktoras cos wiecej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Cło...
mój luby twierdzi, że 13,3% wartości auta na samochody do 3 lat
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a na takie 10 letnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Cła nie płaci się wcale
![]() Nie zależy ona od rocznika samochodu ale od pojemności silnika: -samochody o pojemności poniżej 2l - 3,1% -samochody o pojemności powyżej 2l - 13,6% oczywiście od wartości faktury/watości na umowie zakupu Acha i nie płacimy tego na granicy ale we właściwym Urzędzie Celnym w ciągu 5 dni od dnia przekoroczenia granicy. Edytowane przez Angel@ Czas edycji: 2008-06-06 o 18:56 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzieki za info
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Angel@ podała Ci bardzo dobre info
![]() od razu ostrzegam, że jeśli kupiłaś auto od handlarza w PL a umowę masz napisaną jakbyś Ty je kupiła z Niemcem to w UC przyczepią się czy auto przyjechało na własnych kołach (będziesz musiała zdać tablice wywozowe) czy na lawecie (będziesz musiała podać nr rejestracyjne lawety i imię, nazwisko oraz adres tego, który prowadził lawetę) Pisze o tym, bo wielu z Polaków o tym nie wie, a później w UC są problemy, bo kupno "przez pośrednika" jest nielegalne, skoro nie byłaś osobiście w Niemczech, bo to kupujący- tudzież handlarz powinien zapłacić akcyzę.... UC jest bardzo czepliwy jeśli o to chodzi, bo chce rozpracować jak największą liczbę "handlarzy" i do nich dojść. Więc od razu zapytaj handlarza (jeśli tak kupiłaś ) co wpisać. Celnik może się pytać o przejście graniczne gdzie auto przejeżdzało, kiedy wyjeżdzałaś do Niemiec, kiedy wracałaś, jakim autem jechałaś, przez jakie przejście itp. Jeśli przy wniosku, który będziesz składać wraz z deklaracją w UC nie podasz tych informacji to maglować Cię będą napewno ![]() -przed UC czeka Cię zrobienie badań technicznych -170 zł -tłumaczenie papierów ok. 130 zł (umowy, dużego brifu i dow.rejestracyjnego) -zapłacenie na poczet właściwego Urzędu Miasta 17 zł -wpłata opłaty recyklingowej na jakiś fundusz środowiska- 500 zł -zapłata w Urzędzie Skarbowym VAT 24 jak nie jesteś płatnikiem Vat (a jeśli tak, to VAT25) 160 zł -Wydział komunikacji 250 zł -Ubezpieczenie- w zależności od pojemności i zniżek To całe koszty. Daję rady z własnego doświadczenia. Ok. 3 tyg. temu sama się w "to" bawiłam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
wow- dziekuje za tak szczegolowe informacje
![]() jestem w Niemczech teraz u rodziny i nie wiem jeszcze u kogo kupie ale chcialabym z pierwszej reki autko i wracam nim z sama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
nie ma sprawy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
a ja mam takie pytanie:
![]() czy możliwe jest, żeby kupic samochód na niemeickich tablicach w Polsce? Mieszkam z TŻ w Niemczech, nasze samochody maja niemieckie tablice, mój kolega uparł się, ze kupi jeden z naszych samochodów. Czy będąc w Polsce mozemy normalnie sprzedać mu samochód na niemieckich tablicach i bedzie mógł go zarejestrowac po odpowiednich procedurach ?
![]() |
#10 |
BAN stały
|
no pewnie. nie wazne gdzie. moj urzad celny czepial sie o srodek transportu z niemiec oraz osobe ktora albo prowadzila sprowadzany samochod albo lawete ( tu trzeba bylo podac imie nazwisko i adres tej osoby i nr rej. lawety).
Celnicy moga sie czepiac, ze Twoj kolega kupil samochod od handlarza (na ktorym spoczywa obowiazek zaplacenia akcyzy-jako pierwsza reke ktora kupila samochod). Ja musialam pisac oswiadczenia jak co kiedy o ktorej godzinie , z kim po co dlaczego gdzie wynajelam lawete od kogo kto prowadzil, kiedy pojechalam do niemiec, kiedy wrocilam, na jakim przejsciu itp. ceregiele ktore swietnie zeżerają nerwy! oczywiscie pod kazdym oswiadczeniem- swiadoma konsekwencji wyplywajacych z art. dwiescie pare KK o skladaniu falszych zeznan oswiadczam ze wszystko co wyzej napisalam jest prawdą... Szczerze mowiac guzik ich to obchodzi (z prawnego punktu widzenia ) jak przyprowadzilam samochod do PL (moglam nawet na rekach go przyniesc...) Uprzedam na co ja sie natknelam w UC :/ Dodam, zeby absolutnie nie dac sie zastraszyc parszywym urzedasom, bo te ich klauzulki kto jak i jakim sposobem przywiozl auto sa BEZPRAWNE. O tym dowiedzialam sie dopiero po konsultacji ze znajomym prawnikiem... Dranie, a tyle nerwow sie najadlam- łącznie z pogawedką z kierownikiem UC!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.