|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Do znających sie na wekslach
Mam do was pytanie, w szczególności do osób, które znają się na wekslach. Do tej pory wydawało mi się że je rozumiałam ale kobieta z ćwiczeń tak mi namieszała, że teraz niczego nei jestem pewna, jest taka sytuacja:
Alfa S.A. zakupiła w dniu 21 maja 2002 roku towar o wartości 1000 zł od firmy Beta S.A. Płatność ma być dokonana wekslem w dniu 21 maja 2003 roku, weksel płatny w Banku Pekao S.A. X oddział w Warszawie Polecenie: wystaw odpowiedni weksel. Jak wiele rozwiązań dostrzegasz?? No i tu moje pytanie, jak wystawiam weksel własny to na wekslu jest hasło "na zlecenie.......", którą firmę trzeba tam wpisać?? Bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro kolos, więc się przyda, a wydaje mi się, że kobieta wprowadziła nas w błąd
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Do znających sie na wekslach
ANKA napisał(a):
> Mam do was pytanie, w szczególności do osób, które znają się na wekslach. Do tej pory wydawało mi się że je rozumiałam ale kobieta z ćwiczeń tak mi namieszała, że teraz niczego nei jestem pewna, jest taka sytuacja: > > Alfa S.A. zakupiła w dniu 21 maja 2002 roku towar o wartości 1000 zł od firmy Beta S.A. Płatność ma być dokonana wekslem w dniu 21 maja 2003 roku, weksel płatny w Banku Pekao S.A. X oddział w Warszawie > Polecenie: wystaw odpowiedni weksel. Jak wiele rozwiązań dostrzegasz?? > > No i tu moje pytanie, jak wystawiam weksel własny to na wekslu jest hasło "na zlecenie.......", którą firmę trzeba tam wpisać?? > > Bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro kolos, więc się przyda, a wydaje mi się, że kobieta wprowadziła nas w błąd Firmę, której się płaci, czyli w tym przypadku Beta S.A., czyli bardziej fachowo wierzyciela. ![]() Jak jeszcze jakieś pytania, to służę. Możesz mi przysłać wypełnione weksle do sprawdzenia na priva. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
bardzo Ci dziękuje, jednak to ja miałam racje, to też mówiłam, że firma Beta ma być wpisana w tym miejscu, bo to ona jest wierzycielem i to jej trzeba zapłacić, czyli firma Beta będzie wpisana w tym miejsca zarówno w wekslu własnym czy trasowanym.
Czyli weksel własny wygląda tak: Warszawa, dnia 21 maja 2002 roku. Na 1000 zł 21 maja 2003r zapłacę za ten własny weksel na zlecenie Beta S.A. ----------tysiączłotych----------------------- Płatny Bank Pekao S.A. (Podpis wystawcy, czyi X oddział w Warszawie kogoś z firmy Alfa) tzn. ten podpis bardziej z prawej, tylko jakoś przesunąć się nie chciało ![]() a weksel trasowany?? jaka będzie różnica w wyglądzie, poza tym, że będzie napisane "za ten weksel trasowany"??
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ANKA napisał(a):
> bardzo Ci dziękuje, jednak to ja miałam racje, to też mówiłam, że firma Beta ma być wpisana w tym miejscu, bo to ona jest wierzycielem i to jej trzeba zapłacić, czyli firma Beta będzie wpisana w tym miejsca zarówno w wekslu własnym czy trasowanym. > > Czyli weksel własny wygląda tak: > Warszawa, dnia 21 maja 2002 roku. Na 1000 zł > 21 maja 2003r zapłacę za ten własny weksel na zlecenie Beta S.A. > ----------tysiączłotych----------------------- > > > Płatny Bank Pekao S.A. (Podpis wystawcy, czyi > X oddział w Warszawie kogoś z firmy Alfa) > > tzn. ten podpis bardziej z prawej, tylko jakoś przesunąć się nie chciało ![]() > a weksel trasowany?? jaka będzie różnica w wyglądzie, poza tym, że będzie napisane "za ten weksel trasowany"?? W wekslu trasowanym będzie jeszcze dodatkowy podmiot, czyli trasat. W samej treści zamiast "zapłacę" będzie "zapłacicie", a nazwa trasata będzie NAD bankiem. Tzn. Warszawa, dnia 21 maja 2002 roku. Na 1000 zł 21 maja 2003r zapłacicie za ten trasowany weksel na zlecenie Beta S.A. ----------tysiąc złotych----------------------- nazwa trasata, np.XYZ sp. z o.o. adres trasata Płatny w Bank Pekao S.A. (Podpis wystawcy, czyli X oddział w Warszawie kogoś z firmy Alfa) A ten "ktoś" z firmy Alfa S.A., to oczywiście zgodnie z jej reprezentacją, czyli jak spółka wg. rejestru jest reprezentowana przez 2 członków zarządu łącznie (co zwykle ma miejsce przy spółkach akcyjnych), to muszą być podpisy 2 członków zarządu. Mnie się też nie chciało przesunąć, ale wiesz, o co chodzi. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
wielkie dzięki, ja sie z całą grupą kłóciłam o ten weksel i miałam racje, ja nie wiem jak ćwiczeniowiec to sprawdzał, że niby ta Alfa była dobrze, no, ale teraz jestem już spokojna, jeszcze raz dziękuję :-
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ANKA napisał(a):
> wielkie dzięki, ja sie z całą grupą kłóciłam o ten weksel i miałam racje, ja nie wiem jak ćwiczeniowiec to sprawdzał, że niby ta Alfa była dobrze, no, ale teraz jestem już spokojna, jeszcze raz dziękuję :- Ze sprawdzającymi to różnie bywa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:30.