|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Nie mogę znaleźć sobie miejsca...
Jak w tytule. Jest mi strasznie głupio, że piszę o takich rzeczach na forum. Nie przywykłam zbytnio do zwierzania się i wyzuwania publicznie z własnych kłopotów, ale naprawdę nie potrafię sobie teraz poradzić. Jakoś nie mam ochoty opowiadać znajomym, co się stało, nie wiem nawet jak miałabym im to przekazać. Nie potrafię płakać przy ludziach. Niezbyt dobrze potrafię rozmawiać o uczuciach. Zadzwoniłam do mojego TŻta ale rozmowę też zakończyłam : Nie przejmuj się poradzę sobie. Nie potrafię powiedzieć jak bardzo potrzebuję pomocy. Cholernie mi z tym ciężko. Moja przyjaciółka jest w tej chwili nieosiągalna. Siedzę sama i przerzucam myśli z kąta w kąt.
Do rzeczy. Miałam ostatnio ciężki okres. Niedosypiałam, niedojadałam, totalne przemęczenie wszystkim. I kiedy w tym tygodniu wszystko zaczęło wychodzić na prostą, kiedy wracałam autobusem na stancję i myślałam : Teraz już będzie OK. Wszystko jest do ogarnięcia., zadzwoniła mama. Moja babcia miała udar mózgu. Szpital, jednostronny paraliż, mocne potłuczenia, bo upadła kiedy była sama w domu i przez dwie godziny nikt jej nie znalazł, wszystko słyszy ale nie może mówić, ściska tylko moją mamę za rękę, kiedy się do niej mówi. A ja jestem 400 km od domu i nie mogę , w żaden sposób nie mogę wrócić w tej chwili. Wariuję od myśli, że babcia może umrzeć, a mnie tam nie będzie. Wariuję, gdy pomyślę, że mogę już nigdy z nią nie porozmawiać. Że jeszcze w sobotę ją widziałam, śmiała się, krzyczała na mnie. W tę sobotę mam 21 urodziny , powiedziała żebym do niej zadzwoniła, ze złoży mi takie specjalne życzenia i już tych życzeń prawdopodobnie nie usłyszę. Nie potrafię się uspokoić. Łzy, łzy, łzy. Wszystko nagle stało się takie mało ważne. Jakieś głupie problemy dnia wczorajszego, jakieś nieistotne dylematy. W jednej chwili wszystko się przewartościowało. Dlaczego wszystko spada na nas tak nieoczekiwanie, nie daje czasu na przygotowanie ? Dlaczego kiedy układa się jedno , sypie się drugie? Co za cholerny bilans zysków i strat musi wychodzić na zero? Pytania retoryczne.
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mogę znaleźć sobie miejsca...
Cytat:
![]() wiem co czujesz. a przynajmniej moge sie domyslac. slowa pocieszenia pewnie na niewiele sie zdadza, ale... wiedz, ze przynajmniej sa. zadzwon do babci, niech mama przylozy jej sluchawke do ucha i mow, po prostu do niej mow. o tym, jak abrdzo jest ci bliska, jak bardzo ja kochasz. moj dziadek mial w zeslzym roku zawal, dosc dlugo lezal nieprzytomny, stan krytyczny... a ja... ja siedzialam przy nim, trzymalam go za reke i mowilam, ze go kocham. babcia wydobrzeje - tak trzeba myslec. nie mozna myslec,z e stanie sie najgorze, po prostu nie mozna. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Trzymaj się Sylwuniu, tylko wirtualnie mogę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam za to wtrącenie,ale pasowało do tego stwierdzenia.Sylwóniu,to nie wstyd prosić o pomoc,to duszenie smutki i żalu w sobie niczego dobrego nie daje.Domyślam się co czujesz.Ściskam mocno ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Takie właśnie jest życie - nikt nie mówił, że bedzie łatwo - no i nie jest
![]() Trzymaj się dzielnie i staraj się myśleć pozytywnie - po czasie gorszym przyjdzie czas lepszy.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Rozumiem i wiem jak to jest... Ja jeszcze rok temu siedziałam za granicą, 2500 km od domu, zajęta swoimi sprawami i problemami, kiedy poważnie zachorowała moja mama. Nikt mi nic praktycznie nie mówił przez telefon, więc dręczyły mnie złe przeczucia; a kiedy poznałam część prawdy...to już wogóle.
![]() Rzuciłam wszystko i wróciłam do kraju. Dopiero w domu i szpitalu uświadomiłam sobie jak poważna jest sprawa i że było zagrożenie życia. Pamiętam jak mama żegnała mnie ze łzami w oczach kiedy wyjeżdżałam (co jej się nie zdarza!!) no i gdybym miała jej nie zobaczyć, nie wybaczyłabym sobie tego całego wyjazdu niewiadomo po co. Ale sytuacja się wyprostowała, operacja udała, i choć nigdy nie będzie tak jak kiedyś, to najważniejsze że JEST, żyje... Nad tym samym się zastanawiałam co Ty wtedy.. Odpowiedzi nie ma, wiem teraz tylko że trzeba doceniać bliskich i być przy nich kiedy tego potrzebują. Dobry pomysł z telefonem do Babci, żeby Ciebie posłuchała. Niech wie, że jesteś serduchem z Nią ![]() Co do Twoich uczuć to ściskam mocno, samotne rozmyślanie nie jest dobre, nie bądź sama!! I w końcu wypocznij, bo Twoje zdrowie nie jest też z żelaza. Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Znam ten ból. Jesteś daleko, nie możesz być przy babci, boisz się. To zrozumiałe. Będzie dobrze.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
![]() trzymaj sie dzielnie, mysl pozytywnie, bo wlasnie takiego myslenia babcia potrzebuje i nie martw sie-bedzie dobrze, na pewno. sciskam mocno i trzymam kciuki za Twoje samopoczucie i zdrowie babci ![]() a jak bedziesz dzwonic do babci, to pozdrow ja od nas, wizazanek ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
To temat, ktory czasami spedza mi sen z powiek,
Mieszkam strasznie daleko - 20 h samolotem - od moich rodzicow i brata i jak sobie pomysle, ze moze sie przydarzyc cos takiego tfu, tfu, tfu, jak np. to co stalo sie z babcia Sylwoni, a mnie tam z nimi nie bedzie, to ogarnia mnie czarna rozpacz. Sorki za to wtracenie, ale moge sobie po prostu wyobrazic co teraz czuje Sylwonia. I wiem tez jedno, ze ja w tej sytuacji zostawilabym wszystko i w przeciagu tych 20 h znalazla sie przy moich bliskich. Niewazne bylyby zadne przeszkody. Po prostu musialabym tam byc. Sylwonia, sciskam Cie mocno, glowa do gory, z babcia bedzie lepiej, ale zastanow sie nad tym co napisalam. Moze warto, zebys pojechala do babci, nawet na chwile, moment, to ukoi Twoje serce i napewno takze ja wesprze w zmaganiu sie z choroba.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Tak mi przykro ....
![]() Wiem jak to jest, najgorsza jest ta niemoc, kiedy chcesz chociaż być przy tej osobie a nie możesz... Ale możesz myśleć o babci, możesz się modlić, a to wiele, babcia na pewno bardzo tego potrzbuje. Każdy czasem miewa w życiu ciężkie chwile ale postaraj się znaleść w sobie nadzieję i pomysleć że jeszcze wszystko może dobrze sie skończyć, że znowu uśmiech zagości w Twoim sercu. Przytulam mocno i życzę żeby z babcią było coraz lepiej.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
wiem co czujesz i mocno przytulam
![]() rok temu moja babcia dostala zawalu. Gdy sie o tym dowiedzialam nie moglam byc przy niej, a co przezylam to moje ![]() ![]() Przytoczylam ta wypowiedz nie po to aby zdolowac-moja babcia akurat dluuugo chorowala na serducho i lekarz twierdzil, ze to kwestia czasu. Chcialam jedynie powiedziec, ze jestem z Toba i wiem jak sie czujesz. Sciskam Cie bardzo mocno, zycze wiele sily, a Twojej Babci powortu do zdrowka,bo napewno bedzie dobrze! Musi byc ![]()
Edytowane przez gosiap82 Czas edycji: 2007-05-25 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wyobrażam sobie co czujesz... Bo niby będąc tam, przy babci nic byś nie pomogła, to chociaż byś tam była...
![]() Ale jeśli będziesz o niej myśleć to ona będzie to wiedziała ![]() Trzymaj się mocno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo wszystkim
![]() Udało mi się pojechać do babci na weekend. Jest źle, ale mam nadzieję, że bezpośrednie zagrożenie życia już minęło. Chociaż wciąż żyję jak na tykającej bombie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a tym, co ludzie mówią, jak usłyszą ile babcia ma lat w ogóle się nie przejmuj, puszczaj mimo uszu. mój ukochany dziadek umarł, jak miał niecałe 73 lata. też słyszałam teksty, że swoje już przeżył... chyba jedyne co można zrobić, to udawać, zę się tego nie słyszy. bo tłumaczenie czy złoszczenie się wiele nerwów kosztuje, a myślenia innych nie zmieni. niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Że też wcześniej nie zauważyłam tego wątku...
Sylwuś - ![]() Trzymaj się, kochana... Domyślam się co czujesz (nie napiszę, że wiem, bo w identycznej sytuacji to nie byłam...) i rozumiem, że Ci ciężko. Dobrze, że udało Ci się pojechać do domu na weekend - bądź dobrej myśli ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Lexie, dzięki
![]() I innym dziewczynom również Eh, takie to wszystko niespodziewane i przerażające ![]() ![]() ![]() I jeszcze tragicznie polska rzeczywistość: łóżko przeciw odleżynom babcia dostała dopiero kiedy mama zapisała się na prywatną wizytę u ordynatora i zapłaciła za nią jej podwójną równowartość. A przecież to łóżko mieli na stanie szpitala już wcześniej. Są równi i równiejsi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no niestety taka jest nasza polska rzeczywistosc ![]() ![]() a co do babci to musisz wierzyc ze bedzie lepiej ![]() jakis rok temu moj wujek (brat mojego taty) tez dostal udaru mozgu tez jednostronny paraliz nie mogl mowic na poczatku w ogole sie poruszac szok... lekaze stwierdzili ze on juz nie bedzie chodzil ze bedzie musial byc na wozku no i nie wiadomo czy w ogole z tego wyjdzie.... a w dodatku kiedy juz po jakims czasie zaczal mowic to bylo tez nie najlepiej bo sie calkowicie zalamal po tym co uslyszal od lekarzy.... ale na szczescie to zalamanie nie trwalo dlugo zaczely sie cwiczenia rehabilitacje troche to trwalo ale teraz moze sam chodzic i nawet kul ani zadnych balkonikow nie potrzebuje! dlatego musisz wierzyc ze bedzie dobrze pozdrawiam 3maj sie mocno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Kochanie rozumiem cię bardzo dobrze i wiem co przeżywasz jak ci ciężko...Moja babcia 2 lata temu dostała wylewu krwi do mózgu...Nie dość że była sparaliżowana to także nie umiała mówić jak twoja babcia...Opiekowali się wszyscy nią jak dzieckiem...Zero kontaktu było z babcią...Miała swój własny świat...Wyszła z tego, nauczyła się z powrotem wydobywać słowa, może nie włada tak językiem jak kiedyś ale mówi da się z nią dogadać, może nie tak jak kiedyś ale grunt że mówi...Czasem wypowiada słowa jak dziecko i ciężko coś zrozumieć ale jest o wiele lepiej niż kiedyś....Wszyscy się baliśmy tych chwil każdy z rodziny myślał że babcia lada dzień umrze ale żyje do dziś i miejmy nadzieję że jeszcze długo będzie z nami na tym świecie...Mam nadzieję że z twoją babcią będzie tak samo i że wyjdzie z tego...Trzymam kciuki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Gwiazdko to bardzo pocieszające , co napisałaś , dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
![]()
Wirtualnie jesteśmy z Tobą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
sylwuniu, historia Twojej babci przypomina mi historię mojej, mam tylko nadzieję,ze zakończenie historii Twojej babci przyjdzie później niż mojej.
Otóż moja babcia miała miała udar i też leżała w domu na wpół sparaliżowana przez dobrych kilka godzin. Pamiętam,jak byłam przerażona,gdy po powrocie za szkoły znalazłam ją leżącą na podłodze w kuchni, mówiącą do mnie coś, czego nie byłam w stanie rozumieć. Moja babcia zmarła po 11 miesiącach leżenia w łóżku z lewą stroną ciała sparaliżowaną, pamiętam jak dzis to,jak opiekowaliśmy się nią, masowali bezwładną nogę, " dobrze ją obtulali" przed snem, czesali włosy... Znam jednak przypadki,ze osoby odzyskiwały sprawność przynajmniej taką,by móc samodzielnie udać sie do toalety. Moje stosunki z babcią nie były zbyt dobre- ja troche zbuntowana,gwałtowna, nie lubiąca kompromisów i babcia,która ja wszystko wie najlepiej. Ten wypadek,jej choroba sprawiły, że zbliżyłyśmy się do siebie, babcia wyjawiała mi rózne swoje sekrety. I gdy składałam jej ostatnie kwiaty z okazji dnia kobiet do trumny,która miała zostać zamknięta, dziękowałam w duchu Bogu,ze dał mi (nam) szansę na wyjawienie swych prawdziwych uczuć, pożegnanie się i dał mi możliwośc choc minimalnego odwdzięczenia się babci za wszystko,co mi dała, poprzez właśnie opiekę nad nią w czasie choroby. Sylwóniu, mam nadzieję,ze wszystko będzie dobrze z Twoją babcią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Wiem co czujesz... mialam jakis czas temu podobnie. Dostalam telefon z Polski ze moj dziadek lezy w szpitalu, ze jest ciezko chory. Przezywalam, plakalam. Chcialam go zobaczyc, usciskac. Niestety mieszkam w Usa i nie bylo to mozliwe. 21 stycznia zadzwonilam do babci zlozyc jej zyczenia z okazji dnia babci. Powiedziala mi ze z dziadkiem juz coraz lepiej ale nie moge z nim rozmawiac bo spi. Powiedzialam ze zadzwonie jutro, w dzien dziadka. Niestety zyczen nie zdarzylam mu juz powiedziec. Bylo za pozno. A ja bylam za daleko, nie moglam polecicec na pogrzeb.... Wiec kochana jesli masz okazje pojedz do niej, powiedz jej jak bardzo ja kochasz. ja nie zdarzylam.
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.