![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji
Przemoc , dyskryminacja i szowinizm.Widać je choćby na wizażu.Nacjonalizm przebija zwłaszcza na wątku o Ukrainie .Dla niektórych są lepsi i gorsi.Skąd biorą się postawy faszystowskie wśród ludzi?Jak można uważać pewne grupy za gorsze od innych np. Ukraińców,Żydów czy Cyganów.Fakt rasizm pojawia się w każdym kraju.Czyja to jest wina ?Nauczycieli , rodziców czy to sprawa wolnych mediów ?Są osoby , którym nic się nie da wytłumaczyć .Są marginesem , ale powinniśmy coś z tym zrobić. Przemoc się nasila .Kobiety mordują swoje dzieci.Kibole są niebezpieczni po każdym meczu, Ruch Narodowy zakłóca święta państwowe , przemoc dotarła nawet do kościoła .Jak temu przeciwdziałać .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji
Cytat:
![]() Piszesz o szowinizmie a potem stosujesz seksizm "kobiety morduja swoje dzieci", *straszna, klimatyczna muzyka*, bo mezczyzni nie morduja, nie mordowali, jak juz to cudze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji
Cytat:
http://nasygnale.pl/kat,1025343,titl...wiadomosc.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
I twoim zdaniem to jest nowe? Plaga naszych czasow?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ale w jakim sensie źli? W dyskusji w takich wątkach w które podałaś stosuje się pewne uproszczenia i wydaje mi się, że każdy człowiek nie popadający w skrajności to w pewien sposób rozumie. Nie spotkałam się jeszcze z takimi rasistowskimi tekstami na wizażu, choć przyznam, że wszystkich wypowiedzi nie czytałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Panie dzieju, co za bzdury. Teraz jest tak samo źle, jak zwykle bywało.
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- [/COLOR] Cytat:
---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Oczywiście, było zawsze. Po prostu obecnie dobrze to widać na tym przykładzie. Ważne wydarzenia wyciągają to na światło dzienne.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że w ostatnim czasie postawy się mocno zradykalizowały. Młodych ludzi ciągnie w stronę nacjonalizmu, szukania wspólnoty itd. Istotną częścią tego wszystkiego jest znalezienie wroga. W zależności od tego jak bardzo odjechali może być to UE, "genderowcy", lewacy, Żydzi, Ukraińcy, Rosjanie itd.
Co do wątku o Ukrainie, było tam wiele okropnych opinii. W skrajnych przypadkach cieszono się ze śmierci Ukraińców i życzono im tego co zrobiono na Wołyniu. A wypowiedzi o tym, aby Putin zrobił tam porządek były częste. I to jest niepokojące. Uważam, że istotną częścią człowieczeństwa jest empatia, a ona właściwie przestaje istnieć, skoro ktoś potrafi wręcz cieszyć się ze śmierci innych osób. Podobne rzeczy dostrzegam gdy mówi się np. o Romach. Nie chce tu oceniać czy są dobrzy czy źli. Chce napisać o czymś innym. Nie pisze u o wizażu, bo w ten wątek nawet nie wchodziłam, napiszę o facebooku. Jak tylko pojawi się jakiś temat o Romach, wszystko jedno czy pozytywny czy negatywny komentarze są praktycznie takie same. Ludzie zazwyczaj pod własnymi nazwiskami nawołują do eksterminacji, masowych mordów, zagazowania itp., inni ludzie również pod swoimi nazwiskami lajkują to. I nawet, gdyby ten Rom kogoś okradł nikt nie ma prawa pisać takich rzeczy. Gdy istnieją takie opinie w społeczeństwie jesteśmy coraz bliżej do stwierdzenia, że jakiś naród nie ma prawa istnieć i zgładzenia go. Takie rzeczy już się zdarzały i zdarzają. W sprzyjających okolicznościach wiele osób z taką nienawiścią bez skrupułów zachowałaby się tak jak terroryści z ISIS, Serbowie w Srebrenicy, Niemcy na Żydach, Ukraińcy na Polakach, Japończycy na Chińczykach i tak można długo wymieniać. Bo tu narodowość nie ma znaczenia, liczy się wyhodowana nienawiść i sprzyjające okoliczności. Dlatego właśnie powinno się takie rzeczy niszczyć w zarodku... Nie wiem co mają wspólnego tu matki zabijające własne dzieci. Zdarza się wszędzie, od zawsze i pewnie będzie się zdarzało. Po pierwsze istnieje dzieciobójstwo, które jest szeroko opisywane i jest jakby "mniej" świadome. I zawsze znajdą się też matki, które zabiją własne dzieci z rożnych powodów. Poza tym ojcowie też zabijają własne dzieci. Co do kiboli, dresów itp. Ich agresja bierze się z wykluczenia. Kiepskie warunki życia i bark perspektyw spychają ich własnie do takich grup. A takie grupy wykorzystują ładni panowie w garniturach np. z RN... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ktore?
Nie wazne wydarzenia tylko media. Teraz trzy klikniecia i wiesz o tym, ze matka gdzies w Iowa zostawila dziecko w samochodzie, znasz jej personalia i wiesz czy masz odrosty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Np. Cyganów ludzie nie lubią bo się często awanturują, robią syf, żebrzą, kradną i ten stereotyp akurat bardzo często się sprawdza, jest na Wizażu cały wątek o sytuacjach z Cyganami. Ja też mam same złe doświadczenia które też są w tamtym wątku opisane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem co ludzie sądzą o Romach, ale to nie powód, aby traktować ich jak podludzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do stereotypu - zgadza się, niestety często stereotyp Roma złodzieja sprawdza się - ale czy ktoś pomyślał DLACZEGO? Zatrudniłabyś Roma lub Romkę? Sama mam złe doświadczenia z nimi, moja rodzina także, nie jestem jednak wściekła na konkretnych ludzi, bo wiem, że kultura i bieg historii, a przede wszystkim system, doprowadziły do tego jak jest. ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Przecież nie mówię, żeby ich zagazować. Ale na przykład rozumiem inicjatywę która miała miejsce w Poznaniu by restauratorzy mogli zabraniać Romom wstępu, co z tego że np. jeden na 20 Romów będzie normalny jak większość nie. To jest naród gdzie te powszechne stereotypy w wielu przypadkach się zdarzają. Ja byłam już świadkiem rozwalania przez nich sklepu, restauracji, wyłudzania datków i robienia syfu w urzędzie oraz grożenia zabójstwem farmaceutce w aptece. Ani jednego pozytywnego doświadczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Munkaa;48240341]Warto się zastanowić dlaczego tak jest. Skoro mieszkańcy niektórych miast chcą ich zamykać w 'gettach', niech się nie dziwią, że tamci nie mają zamiaru się przystosować. Problem jest niesłychanie złożony i ważna jest tutaj historia. Można o tym doktorat napisać, więc myślę, że to nie miejsce na głębsze rozważania na temat sytuacji ROMÓW w Polsce.
Co do stereotypu - zgadza się, niestety często stereotyp Roma złodzieja sprawdza się - ale czy ktoś pomyślał DLACZEGO? Zatrudniłabyś Roma lub Romkę? Sama mam złe doświadczenia z nimi, moja rodzina także, nie jestem jednak wściekła na konkretnych ludzi, bo wiem, że kultura i bieg historii, a przede wszystkim system, doprowadziły do tego jak jest. ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Są to typowe stereotypy antycygańskie .Są Romowie źli ale są też dobrzy tak jak w każdej społeczności .Nie można marginalizować pewnej grupy do garstki osób.Większość problemów polskich Romów związana jest z istniejącymi w wielu społeczeństwach Europy.Kultura romska znana była w Polsce od lat przede wszystkim ze względu na swą bogatą tradycję muzyczną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłam badania naukowe na temat Romów. Dużo z nimi rozmawiałam, byłam w ich domach i mieszkaniach i nie mam ŻADNEGO złego doświadczenia. To mili gościnni ludzie. Choć mają też mnóstwo problemów. I wcale nie chodzi o te finansowe. Trzeba też mieć świadomość, że to bardzo zróżnicowana grupa. Są tu skrajnie biedni Romowie - najczęściej imigranci z Rumunii to oni najczęściej żebrzą. Są też tacy, którym powodzi się dobrze. Ogólnie to zbyt skomplikowana sprawa, aby stwierdzić, że 1 na 20 jest normalny, więc nie powinni ich wpuszczać do restauracji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Takie gadanie by do mnie trafiło gdybym nie znała wielu przypadków paskudnych zachowań Romów i zawsze jak się z kimkolwiek o nich rozmawia to ma takie same doświadczenia. Znam tylko jedną osobę z dobrymi bo bawiła się z dziećmi romskimi w dzieciństwie i tyle. Zresztą ja nie oceniam czy to złe czy nie, może i złe, rozumiem tylko restauratorów że chcieli wprowadzić taką inicjatywę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Wracając do stereotypu ukraińskiego-Kim był Bandera ?Jak zginął ?Październikowy Focus Historia przedstawia cały artykuł pd tytułem Dlaczego Sowieci Zabili Banderę.
Był złym człowiekiem , ale czy reprezentował całe społeczeństwo? Wszystkich Ukraińców?Jak teraz Ukraińcy podchodzą do tego człowieka?Czy przez pryzmat jednej osoby i jednego faktu historycznego możemy osądzać cały naród. To tak jakby mieli nas nienawidzić Bułgarzy za to ,ze kiedyś Polacy podpalili Sofię , wymordowali część mieszkańców.To było dawno.Oczywiście to tylko przykład .Lecz co dzisiejszy Niemiec ma wspólnego z morderstwami SS ? Czy zwykły Rosjanin powinien odpowiadać za frustrację Putina?To politycy rozpoczynają wojny .Nie narody.W imię niezrealizowanych ambicji ,frustracji z I wojny Hitler doprowadził do wybuchu kolejnego konfliktu.Putin jest bardzo podobny .Kto wie , gdyby nie było Ukrainy Putin mógłby wyładować frustrację na przykład na Polsce.Dlatego uważam ,że trzeba trzymać kciuki i pomagać Ukraińcom zwłaszcza , że tam nas bardzo lubią.Wielu Ukrainców zna język polski i nie mówię tu o regionach granicznych lecz o Haliczu .Tam często jestem gdyż mieszka tam moja rodzina.Stereotypy są powtarzane przez ludzi , którzy na portalach internetowych chcą zaistnieć bo tu mogą coś powiedzieć.W normalnej rozmowie nie mieliby szans ze względu na brak argumentów .Tutaj mogą wyładować swą złość i frustrację |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem mogą sobie wpuszczać kogo chcą, zwłaszcza jeśli istnieje prawdopodobieństwo kradzieży. Nie mówię, że wszyscy Romowie są źli ale duża część ludzi ma z nimi niemiłe wspomnienia, bo często kradną, nie osądzam ich bo różnie w życiu bywa ale nie mówimy tutaj o jakimś widzimisię tylko o faktach. Anglicy nie lubią Polaków z wielu względów czy należy im się dziwić? A do klubu np. często nie wpuszczają za nieodpowiedni ubiór, dyskryminacja? Jakby się uprzeć to pewnie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakkolwiek to zabrzmi, Polacy na ich miejscu pewnie zrobiliby to samo. Te mechanizmy są uniwersalne. Niezależne od rasy, narodowości itd. Wszyscy są zdolni do zbrodni, więc trzeba robić wiele, aby nie rozbudzać takich żądzy w ludziach... ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie możemy zapominać, że kultura europejska ma dużo do zawdzięczenia kulturze arabskiej.Z niej czerpała wzorce zachowań.Arabowie nie są źli .Są po prostu grupy ludzi , wykorzystujące niewiedzę innych w swoim interesie i dla własnych celów jak bin Laden |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.