Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-22, 08:25   #1
alaba71
Raczkowanie

Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji

Przemoc , dyskryminacja i szowinizm.Widać je choćby na wizażu.Nacjonalizm przebija zwłaszcza na wątku o Ukrainie .Dla niektórych są lepsi i gorsi.Skąd biorą się postawy faszystowskie wśród ludzi?Jak można uważać pewne grupy za gorsze od innych np. Ukraińców,Żydów czy Cyganów.Fakt rasizm pojawia się w każdym kraju.Czyja to jest wina ?Nauczycieli , rodziców czy to sprawa wolnych mediów ?Są osoby , którym nic się nie da wytłumaczyć .Są marginesem , ale powinniśmy coś z tym zrobić. Przemoc się nasila .Kobiety mordują swoje dzieci.Kibole są niebezpieczni po każdym meczu, Ruch Narodowy zakłóca święta państwowe , przemoc dotarła nawet do kościoła .Jak temu przeciwdziałać .
alaba71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 09:14   #2
201604191001
Konto usunięte

Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji

Cytat:
Napisane przez alaba71 Pokaż wiadomość
Przemoc , dyskryminacja i szowinizm.Widać je choćby na wizażu.Nacjonalizm przebija zwłaszcza na wątku o Ukrainie .Dla niektórych są lepsi i gorsi.Skąd biorą się postawy faszystowskie wśród ludzi?Jak można uważać pewne grupy za gorsze od innych np. Ukraińców,Żydów czy Cyganów.Fakt rasizm pojawia się w każdym kraju.Czyja to jest wina ?Nauczycieli , rodziców czy to sprawa wolnych mediów ?Są osoby , którym nic się nie da wytłumaczyć .Są marginesem , ale powinniśmy coś z tym zrobić. Przemoc się nasila .Kobiety mordują swoje dzieci.Kibole są niebezpieczni po każdym meczu, Ruch Narodowy zakłóca święta państwowe , przemoc dotarła nawet do kościoła .Jak temu przeciwdziałać .
Przemoc dotarla nawet do kosciola? Dotarla? Nawet? LOL. Przeciez kosciol to jak mini historia przemocy
Piszesz o szowinizmie a potem stosujesz seksizm "kobiety morduja swoje dzieci", *straszna, klimatyczna muzyka*, bo mezczyzni nie morduja, nie mordowali, jak juz to cudze
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 10:30   #3
alaba71
Raczkowanie

Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Przemoc dotarla nawet do kosciola? Dotarla? Nawet? LOL. Przeciez kosciol to jak mini historia przemocy
Piszesz o szowinizmie a potem stosujesz seksizm "kobiety morduja swoje dzieci", *straszna, klimatyczna muzyka*, bo mezczyzni nie morduja, nie mordowali, jak juz to cudze
Mam na myśli takie jak np.Waśniewska czy Pacyna, .Jutro rocznica zabicia Nadii Pacyny

http://nasygnale.pl/kat,1025343,titl...wiadomosc.html
Stary 2014-09-22, 11:02   #4
201604191001
Konto usunięte

I twoim zdaniem to jest nowe? Plaga naszych czasow?
Stary 2014-09-22, 12:40   #5
alaba71
Raczkowanie

Cytat:
I twoim zdaniem to jest nowe? Plaga naszych czasow?
Jeśli chodzi o szowinizm i dyskryminacje rasową, to była zawsze wydaje mi się jednak ,że w obecnej sytuacji jest ona większa.Teksty o tym jacy źli są Ukraińcy, Żydzi czy Rosjanie.
Stary 2014-09-22, 12:49   #6
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli chodzi o szowinizm i dyskryminacje rasową, to była zawsze wydaje mi się jednak ,że w obecnej sytuacji jest ona większa.Teksty o tym jacy źli są Ukraińcy, Żydzi czy Rosjanie.
Ale w jakim sensie źli? W dyskusji w takich wątkach w które podałaś stosuje się pewne uproszczenia i wydaje mi się, że każdy człowiek nie popadający w skrajności to w pewien sposób rozumie. Nie spotkałam się jeszcze z takimi rasistowskimi tekstami na wizażu, choć przyznam, że wszystkich wypowiedzi nie czytałam.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 13:35   #7
alaba71
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Ale w jakim sensie źli? W dyskusji w takich wątkach w które podałaś stosuje się pewne uproszczenia i wydaje mi się, że każdy człowiek nie popadający w skrajności to w pewien sposób rozumie. Nie spotkałam się jeszcze z takimi rasistowskimi tekstami na wizażu, choć przyznam, że wszystkich wypowiedzi nie czytałam.
Na wątku dotyczącym Ukrainy wypowiadają się osoby, które obarczają np. dzisiejszych Ukraińców winą za UPA nie potrafiąc dostrzec , że jest to wycinek historii.Gadanie banderowcy, żydzi obrażanie tych ludzi jest niesmaczne poczytaj wypowiedzi np imperialisty oraz wielu innych osób ,którym nic się nie da powiedzieć. Jestem po Historii razem z wieloma osobami starałam się pewne sprawy pokazać do tego typu ludzi to nie dociera.Nie tylko ja próbowałam wiele osób to mówiło , część zrezygnowała z wizażu.Rozmawiałem z nimi przez meila .Twierdziły , że wolność słowa owszem ale propagowanie faszyzmu jest złem

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-22, 13:39   #8
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:

Panie dzieju, co za bzdury.
Teraz jest tak samo źle, jak zwykle bywało.
Stary 2014-09-22, 13:58   #9
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
:Przyczyny są złożone.COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

[/COLOR]
Cytat:
Myślę, że to jedynie skrót prowadzący do dyskusji.

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
Panie dzieju, co za bzdury.
Teraz jest tak samo źle, jak zwykle bywało.
Oczywiście, było zawsze. Po prostu obecnie dobrze to widać na tym przykładzie. Ważne wydarzenia wyciągają to na światło dzienne.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
morelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 14:16   #10
Kalini
Zakorzenienie

Myślę, że w ostatnim czasie postawy się mocno zradykalizowały. Młodych ludzi ciągnie w stronę nacjonalizmu, szukania wspólnoty itd. Istotną częścią tego wszystkiego jest znalezienie wroga. W zależności od tego jak bardzo odjechali może być to UE, "genderowcy", lewacy, Żydzi, Ukraińcy, Rosjanie itd.

Co do wątku o Ukrainie, było tam wiele okropnych opinii. W skrajnych przypadkach cieszono się ze śmierci Ukraińców i życzono im tego co zrobiono na Wołyniu. A wypowiedzi o tym, aby Putin zrobił tam porządek były częste. I to jest niepokojące. Uważam, że istotną częścią człowieczeństwa jest empatia, a ona właściwie przestaje istnieć, skoro ktoś potrafi wręcz cieszyć się ze śmierci innych osób.

Podobne rzeczy dostrzegam gdy mówi się np. o Romach. Nie chce tu oceniać czy są dobrzy czy źli. Chce napisać o czymś innym. Nie pisze u o wizażu, bo w ten wątek nawet nie wchodziłam, napiszę o facebooku. Jak tylko pojawi się jakiś temat o Romach, wszystko jedno czy pozytywny czy negatywny komentarze są praktycznie takie same. Ludzie zazwyczaj pod własnymi nazwiskami nawołują do eksterminacji, masowych mordów, zagazowania itp., inni ludzie również pod swoimi nazwiskami lajkują to. I nawet, gdyby ten Rom kogoś okradł nikt nie ma prawa pisać takich rzeczy. Gdy istnieją takie opinie w społeczeństwie jesteśmy coraz bliżej do stwierdzenia, że jakiś naród nie ma prawa istnieć i zgładzenia go. Takie rzeczy już się zdarzały i zdarzają. W sprzyjających okolicznościach wiele osób z taką nienawiścią bez skrupułów zachowałaby się tak jak terroryści z ISIS, Serbowie w Srebrenicy, Niemcy na Żydach, Ukraińcy na Polakach, Japończycy na Chińczykach i tak można długo wymieniać. Bo tu narodowość nie ma znaczenia, liczy się wyhodowana nienawiść i sprzyjające okoliczności.
Dlatego właśnie powinno się takie rzeczy niszczyć w zarodku...

Nie wiem co mają wspólnego tu matki zabijające własne dzieci. Zdarza się wszędzie, od zawsze i pewnie będzie się zdarzało. Po pierwsze istnieje dzieciobójstwo, które jest szeroko opisywane i jest jakby "mniej" świadome. I zawsze znajdą się też matki, które zabiją własne dzieci z rożnych powodów. Poza tym ojcowie też zabijają własne dzieci.

Co do kiboli, dresów itp. Ich agresja bierze się z wykluczenia. Kiepskie warunki życia i bark perspektyw spychają ich własnie do takich grup. A takie grupy wykorzystują ładni panowie w garniturach np. z RN...
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 14:17   #11
201604191001
Konto usunięte

Ktore?

Nie wazne wydarzenia tylko media. Teraz trzy klikniecia i wiesz o tym, ze matka gdzies w Iowa zostawila dziecko w samochodzie, znasz jej personalia i wiesz czy masz odrosty.
Stary 2014-09-22, 15:43   #12
201605161006
Konto usunięte

Np. Cyganów ludzie nie lubią bo się często awanturują, robią syf, żebrzą, kradną i ten stereotyp akurat bardzo często się sprawdza, jest na Wizażu cały wątek o sytuacjach z Cyganami. Ja też mam same złe doświadczenia które też są w tamtym wątku opisane.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 15:48   #13
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Np. Cyganów ludzie nie lubią bo się często awanturują, robią syf, żebrzą, kradną i ten stereotyp akurat bardzo często się sprawdza, jest na Wizażu cały wątek o sytuacjach z Cyganami. Ja też mam same złe doświadczenia które też są w tamtym wątku opisane.
Ale czy to powód, aby pisać, że należy ich wybić, zagazować itd.?
Ja wiem co ludzie sądzą o Romach, ale to nie powód, aby traktować ich jak podludzi.
Stary 2014-09-22, 15:51   #14
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
przepraszam, wiem, że jestem okropna... Judith, uwielbiam Twoje teksty.
Stary 2014-09-22, 15:55   #15
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Warto się zastanowić dlaczego tak jest. Skoro mieszkańcy niektórych miast chcą ich zamykać w 'gettach', niech się nie dziwią, że tamci nie mają zamiaru się przystosować. Problem jest niesłychanie złożony i ważna jest tutaj historia. Można o tym doktorat napisać, więc myślę, że to nie miejsce na głębsze rozważania na temat sytuacji ROMÓW w Polsce.
Co do stereotypu - zgadza się, niestety często stereotyp Roma złodzieja sprawdza się - ale czy ktoś pomyślał DLACZEGO?
Zatrudniłabyś Roma lub Romkę?
Sama mam złe doświadczenia z nimi, moja rodzina także, nie jestem jednak wściekła na konkretnych ludzi, bo wiem, że kultura i bieg historii, a przede wszystkim system, doprowadziły do tego jak jest.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
P
Prawda
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-22, 16:09   #16
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Ale czy to powód, aby pisać, że należy ich wybić, zagazować itd.?
Ja wiem co ludzie sądzą o Romach, ale to nie powód, aby traktować ich jak podludzi.
Przecież nie mówię, żeby ich zagazować. Ale na przykład rozumiem inicjatywę która miała miejsce w Poznaniu by restauratorzy mogli zabraniać Romom wstępu, co z tego że np. jeden na 20 Romów będzie normalny jak większość nie. To jest naród gdzie te powszechne stereotypy w wielu przypadkach się zdarzają. Ja byłam już świadkiem rozwalania przez nich sklepu, restauracji, wyłudzania datków i robienia syfu w urzędzie oraz grożenia zabójstwem farmaceutce w aptece. Ani jednego pozytywnego doświadczenia.
Stary 2014-09-22, 16:10   #17
deSawa
Przyczajenie

[QUOTE=Munkaa;48240341]Warto się zastanowić dlaczego tak jest. Skoro mieszkańcy niektórych miast chcą ich zamykać w 'gettach', niech się nie dziwią, że tamci nie mają zamiaru się przystosować. Problem jest niesłychanie złożony i ważna jest tutaj historia. Można o tym doktorat napisać, więc myślę, że to nie miejsce na głębsze rozważania na temat sytuacji ROMÓW w Polsce.
Co do stereotypu - zgadza się, niestety często stereotyp Roma złodzieja sprawdza się - ale czy ktoś pomyślał DLACZEGO?
Zatrudniłabyś Roma lub Romkę?
Sama mam złe doświadczenia z nimi, moja rodzina także, nie jestem jednak wściekła na konkretnych ludzi, bo wiem, że kultura i bieg historii, a przede wszystkim system, doprowadziły do tego jak jest.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Są to typowe stereotypy antycygańskie .Są Romowie źli ale są też dobrzy tak jak w każdej społeczności .Nie można marginalizować pewnej grupy do garstki osób.Większość problemów polskich Romów związana jest z istniejącymi w wielu społeczeństwach Europy.Kultura romska znana była w Polsce od lat przede wszystkim ze względu na swą bogatą tradycję muzyczną
deSawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 16:14   #18
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Przecież nie mówię, żeby ich zagazować. Ale na przykład rozumiem inicjatywę która miała miejsce w Poznaniu by restauratorzy mogli zabraniać Romom wstępu, co z tego że np. jeden na 20 Romów będzie normalny jak większość nie. To jest naród gdzie te powszechne stereotypy w wielu przypadkach się zdarzają. Ja byłam już świadkiem rozwalania przez nich sklepu, restauracji, wyłudzania datków i robienia syfu w urzędzie oraz grożenia zabójstwem farmaceutce w aptece. Ani jednego pozytywnego doświadczenia.
Dobrze, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to jest przykład dyskryminacji rasowej?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 16:20   #19
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
A skąd wiesz, że 1 na 20? Nikt nie ma prawa nie wpuszczać kogoś z powodu jego narodowości. Zawsze będzie to złe. Można wyprosić żebrzącą osobę, ale nikt nie ma prawa kogoś nie wpuszczać bo ma ciemniejszą karnację, niż Ty i ubiera się inaczej. I od niewpuszczania do sklepu, w sumie tylko krok ku temu, aby odebrać komuś wszystkie prawa, także prawo do życia.

Robiłam badania naukowe na temat Romów. Dużo z nimi rozmawiałam, byłam w ich domach i mieszkaniach i nie mam ŻADNEGO złego doświadczenia. To mili gościnni ludzie. Choć mają też mnóstwo problemów. I wcale nie chodzi o te finansowe.

Trzeba też mieć świadomość, że to bardzo zróżnicowana grupa. Są tu skrajnie biedni Romowie - najczęściej imigranci z Rumunii to oni najczęściej żebrzą. Są też tacy, którym powodzi się dobrze. Ogólnie to zbyt skomplikowana sprawa, aby stwierdzić, że 1 na 20 jest normalny, więc nie powinni ich wpuszczać do restauracji.
Stary 2014-09-22, 16:23   #20
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Na wątku dotyczącym Ukrainy wypowiadają się osoby, które obarczają np. dzisiejszych Ukraińców winą za UPA nie potrafiąc dostrzec , że jest to wycinek historii.Gadanie banderowcy, żydzi obrażanie tych ludzi jest niesmaczne poczytaj wypowiedzi np imperialisty oraz wielu innych osób ,którym nic się nie da powiedzieć. Jestem po Historii razem z wieloma osobami starałam się pewne sprawy pokazać do tego typu ludzi to nie dociera.Nie tylko ja próbowałam wiele osób to mówiło , część zrezygnowała z wizażu.Rozmawiałem z nimi przez meila .Twierdziły , że wolność słowa owszem ale propagowanie faszyzmu jest złem
Wydaje mi się, że trochę przesadzasz jednak. . Ja uważam, że historia kołem się toczy i trzeba umieć wyciągać z niej wnioski. Mój pradziadek stracił cały majątek podczas rzezi wołyńskiej. Moja babcia mówiła, że kiedy słyszał o Ukraińcach to padały niecenzuralne słowa, ale nigdy nic żadnemu nie zrobił Pamięć o niektórych wydarzeniach przechodzi z pokolenia na pokolenie, widuje Ukraińców na dworcu za każdym razem gdy tam jestem, nic do nich nie mam, jak o coś pytają to normalnie odpowiadam, traktuje ich tak samo jak polaków ale nie jestem za tym, żeby im pomagać w wojnie z Rosją właśnie przez pamięć o niektórych wydarzeniach. Nie chodzi o nienawiść tylko racjonalne podejście do sprawy. Jak będziemy tacy dobrzy dla wszystkich to nas po prostu 'zjedzą'.
Stary 2014-09-22, 16:28   #21
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
A skąd wiesz, że 1 na 20? Nikt nie ma prawa nie wpuszczać kogoś z powodu jego narodowości.
Takie gadanie by do mnie trafiło gdybym nie znała wielu przypadków paskudnych zachowań Romów i zawsze jak się z kimkolwiek o nich rozmawia to ma takie same doświadczenia. Znam tylko jedną osobę z dobrymi bo bawiła się z dziećmi romskimi w dzieciństwie i tyle. Zresztą ja nie oceniam czy to złe czy nie, może i złe, rozumiem tylko restauratorów że chcieli wprowadzić taką inicjatywę.
Stary 2014-09-22, 16:31   #22
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Takie gadanie by do mnie trafiło gdybym nie znała wielu przypadków paskudnych zachowań Romów i zawsze jak się z kimkolwiek o nich rozmawia to ma takie same doświadczenia. Znam tylko jedną osobę z dobrymi bo bawiła się z dziećmi romskimi w dzieciństwie i tyle. Zresztą ja nie oceniam czy to złe czy nie, może i złe, rozumiem tylko restauratorów że chcieli wprowadzić taką inicjatywę.
To nie jest INICJATYWA, tylko DYSKRYMINACJA. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 16:32   #23
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
A skąd wiesz, że 1 na 20? Nikt nie ma prawa nie wpuszczać kogoś z powodu jego narodowości. Zawsze będzie to złe. Można wyprosić żebrzącą osobę, ale nikt nie ma prawa kogoś nie wpuszczać bo ma ciemniejszą karnację, niż Ty i ubiera się inaczej. I od niewpuszczania do sklepu, w sumie tylko krok ku temu, aby odebrać komuś wszystkie prawa, także prawo do życia.

Robiłam badania naukowe na temat Romów. Dużo z nimi rozmawiałam, byłam w ich domach i mieszkaniach i nie mam ŻADNEGO złego doświadczenia. To mili gościnni ludzie. Choć mają też mnóstwo problemów. I wcale nie chodzi o te finansowe.

Trzeba też mieć świadomość, że to bardzo zróżnicowana grupa. Są tu skrajnie biedni Romowie - najczęściej imigranci z Rumunii to oni najczęściej żebrzą. Są też tacy, którym powodzi się dobrze. Ogólnie to zbyt skomplikowana sprawa, aby stwierdzić, że 1 na 20 jest normalny, więc nie powinni ich wpuszczać do restauracji.
Nie zawsze bo trzeba myśleć racjonalnie a nie być 'siostrą miłosierdzia'. Zachód w imię tolerancji wpuścił muzułmanów, a teraz ci muzułmanie nie przestrzegają tej tolerancji. Nie chodzi o to, żeby zabijać, gazować czy tym podobne, ale jeśli inna narodowość wkracza do danego kraju to musi respektować pewne prawa, które w nim panują. Jeśli nie to albo zostaną one jej odebrane albo niech spada do siebie.
Stary 2014-09-22, 16:35   #24
alaba71
Raczkowanie

Wracając do stereotypu ukraińskiego-Kim był Bandera ?Jak zginął ?Październikowy Focus Historia przedstawia cały artykuł pd tytułem Dlaczego Sowieci Zabili Banderę.
Był złym człowiekiem , ale czy reprezentował całe społeczeństwo? Wszystkich Ukraińców?Jak teraz Ukraińcy podchodzą do tego człowieka?Czy przez pryzmat jednej osoby i jednego faktu historycznego możemy osądzać cały naród. To tak jakby mieli nas nienawidzić Bułgarzy za to ,ze kiedyś Polacy podpalili Sofię , wymordowali część mieszkańców.To było dawno.Oczywiście to tylko przykład .Lecz co dzisiejszy Niemiec ma wspólnego z morderstwami SS ? Czy zwykły Rosjanin powinien odpowiadać za frustrację Putina?To politycy rozpoczynają wojny .Nie narody.W imię niezrealizowanych ambicji ,frustracji z I wojny Hitler doprowadził do wybuchu kolejnego konfliktu.Putin jest bardzo podobny .Kto wie , gdyby nie było Ukrainy Putin mógłby wyładować frustrację na przykład na Polsce.Dlatego uważam ,że trzeba trzymać kciuki i pomagać Ukraińcom zwłaszcza , że tam nas bardzo lubią.Wielu Ukrainców zna język polski i nie mówię tu o regionach granicznych lecz o Haliczu .Tam często jestem gdyż mieszka tam moja rodzina.Stereotypy są powtarzane przez ludzi , którzy na portalach internetowych chcą zaistnieć bo tu mogą coś powiedzieć.W normalnej rozmowie nie mieliby szans ze względu na brak argumentów .Tutaj mogą wyładować swą złość i frustrację
Stary 2014-09-22, 16:36   #25
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zawsze bo trzeba myśleć racjonalnie a nie być 'siostrą miłosierdzia'. Zachód w imię tolerancji wpuścił muzułmanów, a teraz ci muzułmanie nie przestrzegają tej tolerancji. Nie chodzi o to, żeby zabijać, gazować czy tym podobne, ale jeśli inna narodowość wkracza do danego kraju to musi respektować pewne prawa, które w nim panują. Jeśli nie to albo zostaną one jej odebrane albo niech spada do siebie.
Romowie tu są u siebie. I to Ci restauratorzy łamią prawa tych ludzi zabraniając im wstępu do restauracji.
Stary 2014-09-22, 16:42   #26
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Wracając do stereotypu ukraińskiego-Kim był Bandera ?Jak zginął ?Październikowy Focus Historia przedstawia cały artykuł pd tytułem Dlaczego Sowieci Zabili Banderę.
Był złym człowiekiem , ale czy reprezentował całe społeczeństwo? Wszystkich Ukraińców?Jak teraz Ukraińcy podchodzą do tego człowieka?Czy przez pryzmat jednej osoby i jednego faktu historycznego możemy osądzać cały naród. To tak jakby mieli nas nienawidzić Bułgarzy za to ,ze kiedyś Polacy podpalili Sofię , wymordowali część mieszkańców.To było dawno.Oczywiście to tylko przykład .Lecz co dzisiejszy Niemiec ma wspólnego z morderstwami SS ? Czy zwykły Rosjanin powinien odpowiadać za frustrację Putina?To politycy rozpoczynają wojny .Nie narody.W imię niezrealizowanych ambicji ,frustracji z I wojny Hitler doprowadził do wybuchu kolejnego konfliktu.Putin jest bardzo podobny .Kto wie , gdyby nie było Ukrainy Putin mógłby wyładować frustrację na przykład na Polsce.Dlatego uważam ,że trzeba trzymać kciuki i pomagać Ukraińcom zwłaszcza , że tam nas bardzo lubią.Wielu Ukrainców zna język polski i nie mówię tu o regionach granicznych lecz o Haliczu .Tam często jestem gdyż mieszka tam moja rodzina.Stereotypy są powtarzane przez ludzi , którzy na portalach internetowych chcą zaistnieć bo tu mogą coś powiedzieć.W normalnej rozmowie nie mieliby szans ze względu na brak argumentów .Tutaj mogą wyładować swą złość i frustrację
Zgadzam się z tobą, że nie należy winić dzisiejszych Ukraińców, Niemców za dawne zbrodnie, ale to nie znaczy, że nie należy ich brać pod uwagę jako swego rodzaju 'uczenie się na błędach'.
Stary 2014-09-22, 16:48   #27
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
To nie jest INICJATYWA, tylko DYSKRYMINACJA. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
Może i dyskryminacja ale co z tego jak zasłużona?
Stary 2014-09-22, 16:51   #28
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Romowie tu są u siebie. I to Ci restauratorzy łamią prawa tych ludzi zabraniając im wstępu do restauracji.
Moim zdaniem mogą sobie wpuszczać kogo chcą, zwłaszcza jeśli istnieje prawdopodobieństwo kradzieży. Nie mówię, że wszyscy Romowie są źli ale duża część ludzi ma z nimi niemiłe wspomnienia, bo często kradną, nie osądzam ich bo różnie w życiu bywa ale nie mówimy tutaj o jakimś widzimisię tylko o faktach. Anglicy nie lubią Polaków z wielu względów czy należy im się dziwić? A do klubu np. często nie wpuszczają za nieodpowiedni ubiór, dyskryminacja? Jakby się uprzeć to pewnie tak.
Stary 2014-09-22, 16:55   #29
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się z tobą, że nie należy winić dzisiejszych Ukraińców, Niemców za dawne zbrodnie, ale to nie znaczy, że nie należy ich brać pod uwagę jako swego rodzaju 'uczenie się na błędach'.
No właśnie, trzeba się uczyć na błędach i nie dopuszczać do tego, aby takie zbrodnie się powtórzyły. Bo to nie jest tak, że w Ukraińcy mają we krwi zabijanie są tacy jak każdy inny naród. Dokonali zbrodni ponieważ nienawidzili Polaków, chcieli niepodległości, mieli wiele żalu i pojawiła się okazja ku temu, aby się "zemścić" i zrealizować chore fantazje.
Jakkolwiek to zabrzmi, Polacy na ich miejscu pewnie zrobiliby to samo. Te mechanizmy są uniwersalne. Niezależne od rasy, narodowości itd. Wszyscy są zdolni do zbrodni, więc trzeba robić wiele, aby nie rozbudzać takich żądzy w ludziach...

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Moim zdaniem mogą sobie wpuszczać kogo chcą, zwłaszcza jeśli istnieje prawdopodobieństwo kradzieży. Nie mówię, że wszyscy Romowie są źli ale duża część ludzi ma z nimi niemiłe wspomnienia, bo często kradną, nie osądzam ich bo różnie w życiu bywa ale nie mówimy tutaj o jakimś widzimisię tylko o faktach. Anglicy nie lubią Polaków z wielu względów czy należy im się dziwić? A do klubu np. często nie wpuszczają za nieodpowiedni ubiór, dyskryminacja? Jakby się uprzeć to pewnie tak.
Takie myślenie jest okrutne, a takie działania prowadzą do radykalizacji nastrojów. I niewpuszczanie jakiejś narodowości do restauracji jest obrzydliwym działaniem...
Stary 2014-09-22, 16:56   #30
alaba71
Raczkowanie

Cytat:
Myślisz ,że wszyscy muzułmanie są źli? Wiesz co oznacza słowo dżihad ?Doskonalenie się .Świętą wojnę wymyślili chrześcijanie -rozpoczynając krucjaty-to wtedy papież chyba to był Urban II powiedział tak ,,mordujcie wszystkich Bóg pozna kto jest dobry.''
Nie możemy zapominać, że kultura europejska ma dużo do zawdzięczenia kulturze arabskiej.Z niej czerpała wzorce zachowań.Arabowie nie są źli .Są po prostu grupy ludzi , wykorzystujące niewiedzę innych w swoim interesie i dla własnych celów jak bin Laden
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości