|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Michael Pollan - ktoś zna?
Cześć Dziewczyny!
Miałam ostatnio okazję posłuchać kilku wykładów Michaela Pollan. Chciałabym wiedzieć czy ktoś zna? czy ktoś się do nich z Nas stosuje? co sądzicie? Z jego wykładów wynika, że zdrowsza dla organizmu jest dieta wegańska. Nie wiem czy wątek już był. Jeśli tak to przepraszam. Z zawodu jest dziennikarzem. Swoje poszukiwania i lata pracy poświęcił przemysłu spożywczemu. Z czasem stał się dla mnie jednym z autorytetów. Napisał wiele książek. Niektóre przetłumaczona na jęz. polski. Poświęciłam na jego temat jeden z postów: http://www.goodbyaccident.com/zdrowe...ichael-pollan/ Stałam się jego zwolenniczką, chociaż słyszałam wiele negatywnych komentarzy. np: Widzę ładne pranie mózgu robi ten gościu ![]() Co sądzicie?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Michael Pollan - ktoś zna?
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a powiedz mi jesteś wegetarianką? ja już od jakiegoś czasu mięso ograniczam, ale gorzej z jogurtami i mlekiem... Naprawdę jest mi z tym ciężko. Masz może jakiś sposób? żeby zastąpić? W moim mieście nawet nie ma żadnego sklepu ze zdrową żywnością... ciężko to widzę.
Masz sporą wiedzę na ten temat. Jestem pod wrażeniem, nigdy nie słyszałam o tym fakcie o długości jelit.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem weganką ale kocham wegańską i wegetariańską kuchnię (jem czasem mięso i ryby ale staram się to wyeliminować całkowicie czasami po prostu z pazerności zjem bo lubię coś i na coś akurat mam ochotę a nie dlatego, że jest mi to potrzebne) Co do wiedzy uwielbiam czytać i uwielbiam zwierzęta więc tematy ekologii, zdrowego żywienia i dobrostanu zwierząt staram się uzupełniać na bieżąco jakieś nowe wiadomości, artykuły i publikacje ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jak chcesz ograniczyć mięso, to musisz znaleźć sobie inne źródło aminokwasów egzogennych, czyli tych których organizm sam nie syntetyzuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jeden z najstarszych mitów dotyczących diety wegetariańskiej. W świetle współczesnych badań nie sposób wciąż utrzymywać tezy o „niedoborze białkowym” wegetarian. Białka składają się z szeregu aminokwasów. Część z nich nasz organizm jest w stanie zsyntezować sam. Część musimy dostarczyć wraz z pożywieniem (osiem tzw. aminokwasów egzogennych). W różnych produktach aminokwasy te występują w różnej kombinacji i ilości. Stąd mowa o „pełnowartościowym” białku, czyli takim, które zawiera jednocześnie jak największą ilość wszystkich ośmiu aminokwasów. Proporcje te nie mają jednak znaczenia, bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne występują w produktach roślinnych. Różnorodna dieta wegetariańska zapewnia aminokwasy z różnych produktów uzupełniających się nawzajem. W ten sposób także wegetarianie dostarczają swojemu organizmowi „pełnowartościowe” białko. Jest ono przy tym pozbawione niebezpiecznych tłuszczy i związków chemicznych. Warto zauważyć, że wbrew obiegowej opinii wegetarianie spożywający nabiał spożywają również białko zwierzęce zawarte w mleku i jajach. Weganie natomiast polegają wyłącznie na białku pochodzenia roślinnego, które w stu procentach zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu, również w przypadku sportowców. Więcej o micie białka przeczytasz w naszym raporcie http://www.zostanwege.pl/zostanwege/...it_bialka4.pdf
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mam tak dokładnej wiedzy. Nie wiem których produktów powinnam unikać oprócz nabiału i mięsa. krok po kroku. Za to pytałam o Michaela Pollana, ponieważ wydał kilka książek, dwie są przetłumaczone na język polski. I twierdzi, że dieta roślinna odwraca postęp chorób serca, znacząco spowalnia raka. Powszechnie wiadomo, że ryzyko zachorowań na raka jest dużo mniejsze wśród wegetarian. a powiedz mi jesteś po studiach specjalistycznych czy zwyczajnie się tym pasjonujesz ? czasem nawet prosiłabym cię o komentarz na moim blogu, który dodawałabym do treści postu jako twoje słowa. Masz ogromną wiedzę. ogromnie mi pomogłaś z tym mlekiem. dziękuję
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przechodzenia na dietę wegetariańską nie rzucaj się z motyką na słońce bo to zazwyczaj się źle kończy, nie rzucaj się też na produkty typu kaczka wegańska, kotlety wegańskie to zazwyczaj soja albo gluten jak tego za dużo zjesz to takiej samej biedy sobie narobisz jakbyś jadła ciągle mięso. Musisz urozmaicić sobie jadłospis maksymalnie na obiad możesz robić sobie wiele bajerów z warzyw moje topy to placuszki z cukinii, zapiekany bakłażan, kotleciki szwedzkie, placki z kaszy jaglanej i warzywne wariacje (zapiekane, pieczone, smażone) naprawdę wegańskie żarcie jest pycha tylko wymaga maksymalnego zaangażowania, jak czytam o ludziach, którzy bity tydzień jedzą same ziemniaki no to aż mnie głowa boli. Powiem tak w czym będę umiała w tym pomogę.
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
chyba sobie kupię książkę dokładniejszą. Uprawiam sporty, nie chciałabym się wykończyć. Super, że mi doradziłaś. Bardzo Ci dziękuję. Naprawdę jesteś w tej tematyce niesamowita.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedyne w diecie wegańskiej na co musisz uważać to wapno tutaj podaję Ci listę: ROŚLINNE ŹRÓDŁA WAPNIA (w 100g produktu) SUROWE ZIARNA MAKU 1266 mg SUROWE ZIARNA SEZAMU NIEŁUSKANEGO 1160 mg TAHINI 426 mg MIGDAŁY 273 mg AMARANTUS 248 mg SOJA (suche nasiona) 239 mg FIGI SUSZONE 203 mg QUINOA 200 mg NATKA PIETRUSZKI 193 mg ORZECHY LASKOWE 186 mg FASOLA BIAŁA (suche nasiona) 163 mg JARMUŻ 157 mg MORELE SUSZONE 139 mg PISTACJE 135 mg NASIONA SŁONECZNIKA 131 mg OTRĘBY PSZENNE 119 mg SZCZYPIOREK 97 mg ORZECHY WŁOSKIE 87 mg
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Powiedz mi co ja mogę dla Ciebie zrobić? Wegańskim knajp tutaj nie ma, ale naprawdę ogromnie pomagasz... bardzo Ci dziękuję. Jestem zdania, że więcej osób powinno o Tobie wiedzieć. Dziękuję za listę produktów. Bałam się, że to będzie jakieś bardzo skomplikowane... a widzę, że nawet w morelach jest wapno, oh pistacje...
pistacje kochane, ten weganizm z Tobą nawet nie jest taki straszny ! ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Możesz sobie na tym taki etapie przejściowym pokupować różne rzeczy wegańskie - sery, seitan, sojowe produkty, kasze jaglane i popróbować, jak Ci jakiś smak podpasuje to wtedy pod tym kątem układać jadłospis, bo jak np. rzucisz się na produkty, które smakowały Ci nie będą to będzie to dla Ciebie droga przez mękę (ja tak kiedyś w liceum miałam z Tofu, aż depresji dostałam, że jem kurz :P dopiero potem zaczęłam czytać, próbować, głównie przy chorobie dziadka - miał raka - więc nadrabiałam wszystkie diety antyrakowe i właśnie tam najwięcej było o weganizmie). Dzisiaj pewnie nie będę miała czasu, żeby przysiąść w poniedziałek składamy też nowy numer tygodnika ale będę i zawsze jak coś będę wiedziała pomogę
![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ryżowe jest ok. Zostało jeszcze do spróbowania sojowe. Oj to by się zgadzało z tym rakiem. Michael Pollan właśnie również wspomina o spowolnieniu raka w wyniku diety wegańskiej. Dziękuję za oferowaną pomoc. Powolutku sobie krok po kroku przejdę na weganizm. jedyne co mnie obawia to fakt, że nie mogę całkowicie nabiału wyeliminować, bo nie w każdej kawiarni dają mi mleko sojowe do kawy ... nie wiem, trzeba mieć jakiś sposób. jest to trochę kłopotliwe, ale warte ceny. super, ze się odezwałaś i napisałaś, masz ogromną wiedzę. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
wegetarianizm to głupotaa
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
bo? Jak na razie to Twój wpis mądrością nie grzeszy
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badanie mięsa przez lekarza weterynarii jest po to żeby sprawdzić czy nie zawiera pasożytów. Nie bada się każdej porcji mięsa pod względem zwartości antybiotyków, witamin czy kalorii. Rak to słowo utworzone przez Hipokratesa z Kos już 400 lat p.n. e. nie jest to nowa choroba. Wegetarianizm za to w naszej strefie klimatycznej jest nowością. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wegetarianizm nowością? Ludzie nie zawsze dysponowali narzędziami to raz, dwa w trakcie wędrówki ludów dopiero ludzie zaczęli jeść mięso. Wcześniej jedli tylko to co urodziła ziemia, potem (z racji klimatu) padlinę, która zostawała po drapieżnikach a dopiero potem sami zaczęli polować - polecam książki dotyczące historii żywienia i antropologii.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bardzo chce mi się wierzyć w te sensacje o nieprzebadanym mięsie, sprzedaż takowego jest przestępstwem niezawiadamianie o nim również! a lekarz weterynarii tak lajtowo sobie o tym wszem i wobec opowiada, jaaaasne. Tak wiem najpierw był weganizm, później zaczęliśmy jeść mięso padniętych zwierząt i jakoś dziwnym trafem wtedy najbardziej powiększyły się mózgi . Następnie był najbardziej pasujący dla naszego gatunku sposób odżywiania: zbieraczo myśliwski, wcale nie oparty na mięsie ale na roślinach, z tym że mięso było ważne! a wśród roślin nie dominowała pszenica! ani strączkowe ani soja ani żywność przetworzona. Nie byliśmy nigdy wyłącznie wegetarianami. A w naszej strefie klimatycznej szczególnie, u nas jest to nowość. Jak twierdzisz inaczej to wyprowadź mnie z błędu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lajtowo? Skoro grzmi na tym na sesji to raczej nie lajtowo a grzmi bo lekarz powiatowy weterynarii sam (bez współpracy policji i burmistrza) nie może interweniować. Mówi o tym własnie dlatego, że władni miast nie chcą mu pomóc. Lekarz weterynarii może interweniować dopiero wtedy kiedy przy "podejrzeniu" popełnienia przestępstwa sprawę zaczyna policja i sprzedawca odpowiada NIE, nie sprzedaję nielegalnego mięsa. Dopiero wtedy w grę wkracza Powiatowy. (Mińsk Mazowiecki - moje miasto - http://co-slychac.pl/artykuly-tresc.php?id=2677 niestety całość artykułu do przeczytania tylko a wersji papierowej w necie będzie za tydzień ale w strumieniu TV jest całe nagranie wypowiedzi powiatowego tylko trzeba się wstrzelić w godzinę). Wegetarianizm nie opiera się na pszenicy, warzywach strączkowych czy soi (zwłaszcza, że soja jest modyfikowana genetycznie) może niektórzy tylko tak się odżywiają ale rozsądny wegetarianin nie (ja np. nie mogę jeść ani pszenicy ani warzyw strączkowych znam też wielu moich znajomych, którzy nie mogą jeść tego typu roślin a są weganami). Co do bajki z posiadaniem największego mózgu było to powiązane nie z jedzeniem całej padliny tylko mózgów padniętych zwierząt (nie zostało to potwierdzone naukowo) za to potwierdzone naukowo jest, że spożywanie 150 gram mięsa dziennie sprzyja rozwojowi raka co więcej, że wzrost zachorowania na raka zanotowano kilkanaście lat po zanotowaniu wzrostu spożycia mięsa wśród Polaków. (mówię tylko o Polsce)
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co jesz, jakie są twoje źródła białka?, prawie wszyscy wege jakich znam jedzą soje ciecierzycę i strączkowe. Mózgów??? Po co jeść mózg zamknięty w czaszce, jak się do niego dobrać i co miałoby byc takiego super w mózgu? czy masz link do w/w danych? Jakiego raka? każdego czy tylko jelita grubego? i nie do końca się z wpływem mięsa zgodze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zjadania mózgu muszę odkopać te artykuły, nie mam tak wszystkiego pod ręką. Był na to szał jakieś pół roku temu, chyba w każdej gazecie był przedruk (pogoogluje znajdę wkleję ![]() Co do wpływu mięsa na nowotwory - to nie tylko rak jelita grubego ale także trzustki i żołądka. Dodatkowo spożywanie mięsa w sporych ilościach karmi nowotwory powstałe z innych czynników (np. raka płuc) zalecane jest (także w Polsce) w trakcie leczenia nowotworowego (np. raka płuc) totalne odstawienie mięsa (na ten temat jest wiele publikacji naukowych wpływ mięsa na zachorowanie na raka, diety antyrakowe, rak to nie choroba itp.) dwa nie nie przenoszę sytuacji z jednego miasta na cały kraj, żaden człowiek nie jest w stanie zbadać sytuacji z całego kraju (to chyba normalne) akurat zajmuję się teraz tematyką woj. mazowieckiego (głównie Mińska bo tutaj mieszkam) jednak korespondencja, którą prowadzę z innymi mieszkańcami miast potwierdza, że to nie jest odosobniony przypadek. ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- znalazłam: Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
goodbyaccident, jedz:
-warzywa -owoce -strączki (soczewica, ciecierzyca, różne fasole) -ziarna, w tym orzechy i nasiona -oleje (sporo ludzi o nich nie pamięta, potem są problemy ze skórą, włosami). Zaleca się łączenie strączków i ziaren (kasze, pieczywo) w jednym posiłku, bo wtedy aminokwasy się uzupełniają. Jeśli poważnie myślisz o weganizmie, suplementuj B12 (i broń Bogini nie wierz w spirulinę i inne glony, zawierają nieaktywny analog). Mocną inspiracją może być kuchnia indyjska, przepisy znajdziesz też na http://puszka.pl/ i http://www.jadlonomia.com/ A muesli lepiej sobie zrobić samemu, w gotowym czytać składy, masa gotowych składa się głównie z cukru w różnej postaci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.