|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Święta na diecie
Tak, tak, wiem - można odpisać "wszystko z umiarem jest dla ludzi" i w ogóle, ale nie o to mi w tym temacie chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Święta na diecie
Osobiście mam zamiar
![]() Po prostu będę się trzymał tego co jem do tej pory, dodając do menu potrawy, czy może raczej produkty które nie kłócą się z zasadami diety. Dobrze byłoby gdybym wystrzegał się wszelkich słodkości, ciast, sklepowych słodyczy, sałatki w majonezie, pieczywa, ale na pewno nie muszę odmawiać sobie ryb, mięsa czy domowych wędlin, jak również odrobiny świeżych owoców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
mOLDerator
|
Jak dla mnie te Święta są super, bo są rybne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że świąteczne potrawy są całkiem dietetyczne - byle nie smażyć ryb (wg mnie z piekarnika lepsze, nie śmierdzi, mniej się brudzi, mniej roboty...), unikać sałatek gdzie wszystko pływa w majonezie, zupy można zabielić jogurtem albo wcale, pierogi sobie darować, i to chyba tyle... ciasta też nie są najgorsze, sernik nie jest mocno kaloryczny
![]() Planuję jeść ryby, warzywa po grecku, barszcz i grzybową (bez makaronu, do barszczu pasztecik z grzybami), kapustę z grzybami, groch z kapustą, kurczaka z warzywami w galarecie, może zrobię warzywa na parze... z grzeszków pierwszy raz w życiu zjem kutię, już się nie mogę doczekać ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A mi się wydaje, że święta są raz w roku i nie ma co przesadzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
mOLDerator
|
Przesadzać nie, ale objadać się do bólu też nie ma co, a to niestety częsty błąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tak, a potem 3 miesiące zrzucać bo "nie ma co przesadzać" - dziękuję, postoję
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Przede wszystkim największy błąd osób, które decydują się na odstępstwa od diety w czasie świąt, polega na tym, że przedłużają ten okres aż do Nowego Roku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mOLDerator
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4943739 9]Przede wszystkim największy błąd osób, które decydują się na odstępstwa od diety w czasie świąt, polega na tym, że przedłużają ten okres aż do Nowego Roku...[/QUOTE]
Ja tylko gratuluję im żołądków i jelit- bo moje by tego nie wytrzymały, dlatego też nie rozumiem jak ktoś mówi- w Święta sobie pozwolę. W moim wypadku oznaczałoby to niestrawności- fajne mi Święta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem pytania.
Te święta są z założenia postne i potrawy są niskokaloryczne. Problemem jest natomiast nadmiar słodyczy i brak ruchu a nie potrawy wigilijne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wiem, wtedy się chodzi na rodzinne obiady gdzie najczęściej jest pieczona kaczka, schab czy inne mięso. Na prawdę normalne jedzenie o ile się nie objadamy ( a właściwie nie obżeramy słodkim)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tak ale po obiedzie na stół wjeżdżają ciasta, a potem sałatki, a często gęsto jeszcze jakiś bigos proponują, a to krokiety, a to barszcz z pasztecikiem...Wiem że jeść nie trzeba ale o to właśnie chodzi autorce tego wątku, czego się wystrzegać a na co możemy sobie pozwolić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie tluste mieso jest ok. Podobnie jak bigos. Dla kogos dietetyczna bedzie salatka i ziemniaki a dla innego zakazany wszelaki alkohol. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Wg.mnie jeść po prostu z umiarem,nie do bólu,ja nie potrafiłbym odmówić sobie w święta chociaż 2 kawałków ciasta czy krokiecika :P
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ale w podtekście tego wątku jest chyba dieta redukcyjna, a jaka ona by nie była to potrawy mączne, słodycze, ciasta czy sałatki w majonezie raczej nie znajdą się na liście produktów dozwolonych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Po za tym nie lubię podejścia do świąt takiego, że jedzenie= nażreć słodkiego. Poza cukrem na stole jest jeszcze wiele innych potraw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Wigilijne potrawy owszem są postne co wcale nie oznacza że postne=idealne na redukcję, bo np kompot z suszu taki nie jest, czy pierogi, albo kapuśniaczek do barszczu, makiełki. Natomiast w pozostałe dwa dni postu już przecież nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma postu nie równa się obżerajmy się ciastami aż pod korek. No sorry ale od miseczki makiełek, szklanki kompotu, pieroga czy jednego nawet wielkiego kawałka ciasta nie przybędzie nam 5 kg. Na prawdę 2 cheat meale podczas świąt będą ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
No z tym nie obiadaniem się wypiekami jest problem jak się ma w domu cukiernika
![]() Jakoś udaje mi się w miarę obronną ręka wyjść ze świąt, ale co roku asekuracyjnie organizujemy ze znajomymi dość aktywny wyjazd sylwestrowy - narty zjazdowe, biegówki, góry...jest okazja do spalenia kalorii.
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja osobiście w święta nigdy nie myślę o kaloriach, o tym, czy mogę jeden kawałek czegoś, czy dwa, czy osiem. Z tym, że święta = 24-26 grudnia. To, co po nich zostaje, dozuję już sobie w akceptowalnych ilościach. Inna sprawa jest taka, że ja przez święta zwykle...chudnę.Wynika to z faktu, iż zjadam niepoprawne ilości ryb i mięsa. To jakby taki dwóipółdniowy niezamierzony Dukan. Na codzień nie wyobrażam sobie katowania nerek dietą białkową, ale w święta jest taka masa pyszności, że moje nerki muszą to jakoś przeżyć i kropka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
my zrobilismy ciasto dietetyczne
jogurt 0 % banan słodzik żelatyna i galaretke z soku z pomaranczy slodzik zelatyna taki serniczek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
w święta chudniesz? to ile straciłaś kilogramów w tym roku?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
jedyne, co zawsze mnie dziwi - co roku te same dania, nic się nie zmienia, a wystarczy usiąść przy stole i człowiek je za dużo...
i tu nie ma złotego środka, albo zachowasz umiar, albo czeka Cię poświąteczne spalanie kalorii ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.