|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jaką ja mam właściwie cerę?
Do tej pory byłam przekonana że mam mieszaną. Ale też nie tak do końca. Z tego co wiem cera mieszana powinna się świecić w tzw. strefie T czyli na brodzie, nosie, i czole. U mnie tego świecenia właściwie nie ma, ale na nosie mam trochę zaskórniaków (takich z ciemnymi łebkami). Są one jednak widoczne tylko w bardzo dużym zbliżeniu. Czasem wyskakują mi tzw. syfki i jeśli już wyskoczą to właśnie w strefie T. Na tym dotąd opierałam moje przekonanie o tym że mam cerę mieszaną. Nie wiem czy słusznie...
Ostatnio jednak zauważyłam że chyba moja skóra jest coraz bardziej sucha. Dobrze się w nią wchłaniają kosmetyki zapobiegające wysuszaniu (np krem garniera). Kupiłam ten krem z myślą o policzkach które wydawały mi się przesuszone. A teraz używam go na całą twarz i jest ok. Ostatnio sobie zrobiłam tzw. kuku na czole za pomocą Benzapuru (takie coś jak benzacne, tylko innej firmy). Trzymałam go za długo na czole (miałam tam wypryski) i tak mi się przesuszyła skóra że aż się zaczęła łusczyć ![]() Czy można za pomocą czegoś takiego jak benzapur zmienić cerę na suchą? ![]() ![]() Pomóżcie przygłupiej koleżance.... Plizzzz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Jaką ja mam właściwie cerę?
Myślę że rozwiązań jest kilka. Może masz skórę normalną, a te zaskórniki to efekt używania kosmeytków które mają w składzie coś co może zatykac pory. A może masz jednak skorę mieszaną odwodnioną - to się chyba często zdarza o tej porze roku, na dworzu zimno, w domu kaloryfery grzeją, wszystko wysusza buzię. A to coś co zawiera nadtlenek benzoilu mogło wysuszyć Ci skórę - dlatego ja nie używam ani benzacne ani benzopuru tylko delikatniejszą wariację - Brevoyl. Jesli zostawiałam beznacne na dłużej niż dwie godz robiły mi się na skórze wstrętne łuszczące się czerwone placki
![]() ![]() Myślę że nawilżanie teraz to podstawa, ja to o tej porze roku używam naprawdę bogatych preparatów, na noc zawsze o tłustszej konsystencji. Mozesz sięgną po kremy nawilżające z apteki Vichy, Avene czy La Roche, możesz sięgnąć po coś dostępnego w drogerii. Warto też przeanalizować to co uzywasz aktualnie, może to coś zatyka pory? A na zaskórniki najlepsze jest oczywiście oczyszczanie u kosmetyczki a także uzywanie kremów z AHA oraz BHA, ale o kwasach tyle tu było pisane ze nie będę się powtarzać. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:48.