29 lat ... póżno? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-13, 20:58   #1
cellaris
Rozeznanie

29 lat ... póżno?

Cześć dziewczyny,
w tej części wizazu jeszcze się nie ujawniałam chociaż przyznam,że regularnie was podczytuję Wszystkie jesteście tutaj radosnymi, zadowolonymi mamusiami, bądź prawie-mamusiami i aż chce się do was dołączyć. No ale chcieć to nie zawsze móc.Ja niestety z różnych względów muszę poczekać ze staraniami o mojego dzieciaczka jeszcze do jesieni przyszłego roku. I tu powstaje problem. Od kilku miesięcy mam jakieś "jazdy",że za rok będzie już późno na pierwsze dziecko,że mogę nie zajść tak od razu w ciążę,albo że z dzieckiem coś będzie nie tak bo czas nie działa na korzyść,że w wieku 29 lat to dziewczyny cieszą się drugim dzieckiem itd. itp. Dziewczyny proszę pomóżcie mi się jakoś pozbierać i naładujcie pozytywnie, bo zwariuję.
A może przesadzam? Mam nadzieję,ze są na wizażu jakieś mamusie, które szczęśliwie urodziły swoją pierwszą kruszynkę w wieku 30 lat i wszystko było ok.
Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe mamuśki
Stary 2007-05-13, 21:16   #2
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Dot.: 29 lat ... póżno?

Ja co prawda jeszcze nie urodziłam (i nie zamierzam na razie), ale 30 urodziny to miałam w zeszłym roku
Ale jestem pozytywnie nastawiona i wierzę, że wszystko będzie OK, a jeżeli nie będzie, to i tak damy sobie radę
Myślę, że pozytywne myślenie jest najważniejsze Tego Ci życzę i trzymam kciuki
Stary 2007-05-13, 21:22   #3
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
w tej części wizazu jeszcze się nie ujawniałam chociaż przyznam,że regularnie was podczytuję Wszystkie jesteście tutaj radosnymi, zadowolonymi mamusiami, bądź prawie-mamusiami i aż chce się do was dołączyć. No ale chcieć to nie zawsze móc.Ja niestety z różnych względów muszę poczekać ze staraniami o mojego dzieciaczka jeszcze do jesieni przyszłego roku. I tu powstaje problem. Od kilku miesięcy mam jakieś "jazdy",że za rok będzie już późno na pierwsze dziecko,że mogę nie zajść tak od razu w ciążę,albo że z dzieckiem coś będzie nie tak bo czas nie działa na korzyść,że w wieku 29 lat to dziewczyny cieszą się drugim dzieckiem itd. itp. Dziewczyny proszę pomóżcie mi się jakoś pozbierać i naładujcie pozytywnie, bo zwariuję.
A może przesadzam? Mam nadzieję,ze są na wizażu jakieś mamusie, które szczęśliwie urodziły swoją pierwszą kruszynkę w wieku 30 lat i wszystko było ok.
a co rok w ta czy w tamtą może zmienić? Kilka/kilkanaście lat -owszem, ale rok? jesli planujesz ciążę w przyszłym roku to nie masz się czego obawiać, naprawdę. Możesz poczekać nawet kilka lat jesli jest to konieczne, pamiętaj-nic na siłę. Zajdziesz w ciążę gdy będziesz na to gotowa, zarówno psychicznie jak i finansowo a nie dlatego że tak wypada , że zegar biologiczny tyka

p.s. mam 31 lat, prawie 3 lata po ślubie i dzieci brak choć staramy się od jakiegoś roku, niestety raz poroniłam a teraz wyszły na dodatek problemy ze zbyt wysoką prolaktyną

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-13, 21:26   #4
cellaris
Rozeznanie

dziękuję dziewczyny za podtrzymanie na duchu Agabil1 czytałam twoje wypowiedzi n innych wątkach i wiem,ze nie jest ci łatwo,ale mam nadzieję, że w końcu życie wynagrodzi nam ten dłuuugi czas oczekiwania ślicznymi, zdrowymi dzieciaczkami
Stary 2007-05-14, 09:35   #5
sasanka
Raczkowanie

GG do sasanka

cellaris, ja miałam dokładnie takie same "jazdy" jak to określiłaś i właśnie chyba najbardziej będąc w twoim wieku - było to spowodowane i tym , że do najzdrowszych pod względem ginekologicznym przez pewien czas nie należałam i tym, że wiele par wokół miało problemy z poczęciem dzieciaczka. Jesienią kończę 30 lat a za kilka dni mam termin porodu. Zaszłam w ciążę za 3. podejściem i teraz nie rozumiem jak mogłam się aż tak zamartwiać Ale niestety fakt jest taki że o ewentualnym problemie dowiadujemy się dopiero czyniąc starania - to po pierwsze, a po drugie - leczenie w tym przypadku jest raczej długotrwałe i lepiej zacząć je wcześniej, a nie dopiero po trzydziestce.... Nie warto jednak panikować, każdemu życie układa się inaczej i nierazwypada tak, że czas na powiększenie rodziny przychodzi później, nic na siłę będzie dobrze
sasanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 18:17   #6
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

Cytat:
Mam nadzieję,ze są na wizażu jakieś mamusie, które szczęśliwie urodziły swoją pierwszą kruszynkę w wieku 30 lat i wszystko było ok.
Cellaris, ja jestem szczesliwa mamusia po 30 3 listopada ubieglego roku skonczylam 30 lat, a 3 stycznia pojawila sie na swiecie moja coreczka Tamara. Ciaza byla co prawda zagrozona- skurcze i skracajaca sie szyjka, zalozony szew- i Tamarka urodzila sie wczesniej- termin mialam na 30 stycznia, ale wszystko jest ok. Poprzednia ciaze poronilam 2 lata wczesniej w 7 tc w wieku
28 lat. Trzymaj sie cieplutko.
Stary 2007-05-16, 21:16   #7
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
a co rok w ta czy w tamtą może zmienić? Kilka/kilkanaście lat -owszem, ale rok? jesli planujesz ciążę w przyszłym roku to nie masz się czego obawiać, naprawdę. Możesz poczekać nawet kilka lat jesli jest to konieczne, pamiętaj-nic na siłę. Zajdziesz w ciążę gdy będziesz na to gotowa, zarówno psychicznie jak i finansowo a nie dlatego że tak wypada , że zegar biologiczny tyka

p.s. mam 31 lat, prawie 3 lata po ślubie i dzieci brak choć staramy się od jakiegoś roku, niestety raz poroniłam a teraz wyszły na dodatek problemy ze zbyt wysoką prolaktyną
Dokladnie, ważne abyś to Ty poczuła sie gotowa na macierzyństwo..co to za róznica teraz w wieku 29 czy rok później.To mała rozbieżność w czasie.
Moja znajoma urodziła swoje pierwsze dziecko w wieku 32- córeczka przyszła bardzo ładna a przede wszystkim zdrowa

Pozdrawiam i powodzenia
Stary 2007-05-17, 08:07   #8
pkawecka
Zadomowienie

większość moich koleżanek urodziła swoje pierwsze dzieci po trzydziestce, niektóre nawet ok. 35 rż. oczywiscie lepiej jest wcześniej, bo z wiekiem jest coraz ciężej, ale bez przesady to nie wyścigi.
poza tym tak jak mówi agabil1 co zmieni jeden rok?
będzie OK.
Stary 2007-05-17, 09:08   #9
cellaris
Rozeznanie

No już jestem spokojniejsza, dzięki dziewczyny Wiecie, ja to niby wszystko wiem,ale czasem jakieś takie "strachy" człowieka nachodzą
Stary 2007-05-17, 09:23   #10
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

GG do Sandrunia Niepoń Send a message via Skype™ to Sandrunia Niepoń

Pierwsze dziecko urodzilam jak mialam 20 lat.Teraz jestem tak zabiegana,ze nie ma czasu na ciaze.Planujemy z mezem za 3 lata,bede miala 33.Boje sie zajsc pozniej,bo lekarze roznie mowia;jedni ze do 33 roku zycia trzeba rodzic,bo pozniej juz ryzyko inni mowia inaczej.Sama nie wiem,ale zawsze jest jakis taki strach,zeby dzidzius byl zdrowiutki.

Przyszedł na świat 2009.01.06

Sandrunia Niepoń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 14:47   #11
coccinelle
BAN stały

ja tam wczesniej niz po 28 roku zycia w ciaze zachodzic nie zamierzam. dziecko chce miec tylko jedno (nie ma co sobie urzadzac hodowli malych pasozytow) i nie uwazam, zeby to bylo w dzisiejszych czasach cos szokujacego czy dziwnego-kazdy powinien miec dzieci wtedy, kiedy uzna to za stosowne. wiec sie nie przejmuj. i nie dygaj dna kobiety przezywa rozkwit miedzy 26 a 32 rokiewm zycia powaznie.
coccinelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-17, 15:18   #12
***luna
Zakorzenienie

Im jestes starsza tym większe ryzyko komplikacji, zwłąszcza,że to byłaby Twoja pierwsza ciąża. Mimo to uważam,że nie potrzebnie się stresujesz.

Spokojnie, a wszystko się ułozy, zwłąszcza jeśli dzieje się w odpowiednim czasie

coccinele nie rozumiem tego jak dziecko może byc małym pasożytem??
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 15:42   #13
coccinelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
coccinele nie rozumiem tego jak dziecko może byc małym pasożytem??
normalnie: najpierw wewnetrznym, pozniej zewnetrznym przez blisko 20 lat jak nie dluzej

eh...chyba to edytuje, bo znow sie tu zrobi wielki off top.
Stary 2007-05-17, 15:55   #14
***luna
Zakorzenienie

żeby off topu nie było to ja krótko

pasożyt nic nie daje od siebie , a dziecko tak i taka jest róznica.
blogowo:
aktywnie
Stary 2007-05-17, 15:58   #15
coccinelle
BAN stały

Cytat:

szczegolnie cholernie duzo daje, jak siedzi w macicy i wyciaga z kobiety wszystko co najlepsze. np. spuchniete nogi daje. albo zylaki.
Stary 2007-05-17, 15:59   #16
Pauline007
Raczkowanie

Witam

Nie uważam, że za pozno. Kazda pora dobra No moze po 60 jak sobie pewna pani in vitro zrobiła

Oczywiście możesz uslyszec teksty, ze to wstyd na porodowce. Dla mnie wstydem jest być nieprzygotowanym na dziecko, lub xle je wychowywac.

Trzymam kciuki za dzieciaczka

Pauline007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 16:11   #17
***luna
Zakorzenienie

conccinele
endorfinki pompuje że aż miło
blogowo:
aktywnie
Stary 2007-05-17, 17:28   #18
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

plod od poczecia do porodu to wlasnie pasozyt ,zyje tylko dzieki matce.

dziecko daje sporo ale jeszcze wiecej trzeba w nie wlozyc i to ile dostaniemy bo przeciez dziecko nie ma obowiazku dawac cos rodzicowm ,nie musi je kochac zalezy tylko od nas.

dziekco to taka skarbonka i materialna i emocjonalna bez dna .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 21:01   #19
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Cytat:
Mam nadzieję,ze są na wizażu jakieś mamusie, które szczęśliwie urodziły swoją pierwszą kruszynkę w wieku 30 lat i wszystko było ok.
Ja jestem
W paźdz. skonczyłam 30, rok wczesniej wzielismy slub. Tak w głębi czuję ze to troche późno, ale tak wyszło - nie z przyczyn zdrowotnych- z jednej strony to może i dobrze, bo staralismy się zapewnic sobie i dziecku przyszłość. Nie przebimbalismy tego czasu. Ale z drugiej... zegar biologiczny tyka, a ja chciałabym miec dwójke dzieci. O drugie pewnie postaramy sie za jakies 3 lata.
Jednak uważam, ze jesli ktoś jeszcze nie czuje się na siłach stawić czoła macierzyństwu, to powinien wstrzymać sie nawet i dłuzej. chyba większą krzywdę wyrządzi sie dziecku będąc nieszczęśliwą matką, niz starszą o kilka lat.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 06:56   #20
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;4373760]Ja jestem
W paźdz. skonczyłam 30, rok wczesniej wzielismy slub. Tak w głębi czuję ze to troche późno, ale tak wyszło - nie z przyczyn zdrowotnych- z jednej strony to może i dobrze, bo staralismy się zapewnic sobie i dziecku przyszłość. Nie przebimbalismy tego czasu. Ale z drugiej... zegar biologiczny tyka, a ja chciałabym miec dwójke dzieci. O drugie pewnie postaramy sie za jakies 3 lata.
Jednak uważam, ze jesli ktoś jeszcze nie czuje się na siłach stawić czoła macierzyństwu, to powinien wstrzymać sie nawet i dłuzej. chyba większą krzywdę wyrządzi sie dziecku będąc nieszczęśliwą matką, niz starszą o kilka lat.[/quote]
U nas wiekowo u nas będzie tak samo Nikt jeszcze nie zapytał mnie "Dlaczego tak późno?" więc chyba jak na czasy obecne wcale nie jest tak póżno
Poza tym usłyszałam z ust wielu matek - teraz już babć - że jak patrzą na swoje córki, które nie rodziły tak wcześnie jak one to widzą tylko same plusy. Podobno jesteśmy spokojniejsze, cierpliwsze i rozważniejsze Chociaż nam pewnie wcale tak się nie wydaje to chyba jednak coś w tym jest

P.S. A z biologicznego punktu widzenia dziecko to faktycznie pasożyt. Ale mnie osobiście zawsze się wydawało że w życiu chodzi o to żeby dawać.
A jeszcze jak chce się zostać prawdziwą "kurą domową" to "niestety" takich pasożycików trzeba sobie wyhodować więcej niż jeden

Druga
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 07:00   #21
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez coccinelle Pokaż wiadomość
ja tam wczesniej niz po 28 roku zycia w ciaze zachodzic nie zamierzam. dziecko chce miec tylko jedno (nie ma co sobie urzadzac hodowli malych pasozytow) i nie uwazam, zeby to bylo w dzisiejszych czasach cos szokujacego czy dziwnego-kazdy powinien miec dzieci wtedy, kiedy uzna to za stosowne. wiec sie nie przejmuj. i nie dygaj dna kobiety przezywa rozkwit miedzy 26 a 32 rokiewm zycia powaznie.
hodowla małych pasożytów? a może jeden pasożyt to też za wiele? wyciąga wszystko z matki, żylaki? tylko tak widzisz macierzyństwo? czy aby na pewno jest sens tak sie poświęcać?
ps. a tak na marginesie pasożyt to nie taki co z organizmu żywiciela bierze a sam nic nie daje - to jest komensalizm. pasożyt oprócz tego że nic nie daje to jeszcze szkodzi, a poza tym wchodzi do organizmu żywiciela bez jego udziału i zgody - podstępnie.
a dziecko nawet z czysto fizjologicznego punktu widzenia nie jest pasożytem, bo organizm matki czerpie korzyści ze stanu ciąży, mimo że odczuwamy pewne dolegliwości, notabene przejściowe.
przemiany hormonalne i wszystkie inne, które zachodzą w organizmie matki wpływają poztywnie na jej stan zdrowia. w ciąży lepsze są paznokcie, włosy, cera, większy apetyt na seks itd. poza tym w dalszej perspektywie kobiety, które rodziły, rzedziej zapadają na choroby serca i niektóre nowotwory. pasożyt?
kiedyś pewien mądry facet powiedział "z dzieckiem jak z walizką - co włożysz to wyjmiesz". jeśli ktoś zainwestuje w dziecko, nie pieniądze a miłość, nigdy nie nazwie go pasożytem.

Edytowane przez pkawecka
Czas edycji: 2007-05-18 o 07:23
pkawecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 07:19   #22
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pkawecka Pokaż wiadomość
hodowla małych pasożytów? a może jeden pasożyt to też za wiele? wyciąga wszystko z matki, żylaki? tylko tak widzisz macierzyństwo? nie wiem jak można to rozpatrywać w takich kategoriach.
z takim podejściem do dzieci to ty lepiej wcale nie decyduj się na macierzyństwo, bo to żal dziecka.

nie pprzesadzaj ,ja tez tak to widze a mam dziekco i kocham je ,osobiscie pisalam to w formie czarnego humoru.

Cytat:
pasożyt oprócz tego że nic nie daje to jeszcze szkodzi, a poza tym wchodzi do organizmu żywiciela bez jego udziału i zgody - podstępnie.

a nie jest tak ze płód szkodzi ? od najlzejszych form mdlenia,wymioty,mdłosci do powazniejszych zylaki,hemoroidy ,cukrzyca itd.

czesto pojawia sie bez zgody -nieksuteczna antykoncepcja
bez udzialu -swiadomego-rozwiniez np gwalt.

zaleca sie wiecej dystansu do macierzynstwa

Stary 2007-05-18, 07:24   #23
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
a dziecko nawet z czysto fizjologicznego punktu widzenia nie jest pasożytem, bo organizm matki czerpie korzyści ze stanu ciąży, mimo że odczuwamy pewne dolegliwości, notabene przejściowe.

cukrzyca nie jest stanem przejsciowym.

Cytat:

przemiany hormonalne i wszystkie inne, które zachodzą w organizmie matki wpływają poztywnie na jej stan zdrowia. w ciąży lepsze są paznokcie, włosy, cera, większy apetyt na seks itd. poza tym w dalszej perspektywie kobiety, które rodziły, rzedziej zapadają na choroby serca i niektóre nowotwory. aspekty psychiczne pomijam, bo są oczywiste. pasożyt?
jednak wyglad i ochota na sex jest w porownaniu do zdrowia malo wazny

statystki to tylko liczby a jednak nie daja gwarancji nie zapadniecia na choroby serca .

Stary 2007-05-18, 07:35   #24
Pauline007
Raczkowanie

Witam

Fanastyczna opcja macierzyństwa- zylaki, wymiorty, cukrzyca, choroby.

JAkBY TAK LUDzIE MYSLELI CZŁOWIEK BY WYGINĄŁ!

Stary 2007-05-18, 07:36   #25
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez Pauline007 Pokaż wiadomość
Witam

Fanastyczna opcja macierzyństwa- zylaki, wymiorty, cukrzyca, choroby.

JAkBY TAK LUDzIE MYSLELI CZŁOWIEK BY WYGINĄŁ!
chyba jestem masochistką bo robię wszystko by wreszcie zajść w ciążę i mieć dziecko.
Są plusy i minusy macirzyństwa, wszystko zależy od naszego nastawienia.

Stary 2007-05-18, 07:38   #26
Pauline007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
chyba jestem masochistką bo robię wszystko by wreszcie zajść w ciążę i mieć dziecko.
Są plusy i minusy macieżyństwa, wszystko zależy od naszego nastawienia.
JA pojde za Twoim przykładem

Stary 2007-05-18, 07:39   #27
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Witaj kochana Cellaris ja jestem szczesliwa mamusią od pół roku dokładnie miałam 29 lat jak zaszłam w ciąże a urodziłam 3 tygodnie przed swoimi 30 urodzinami. Wiec przestań się dołować tylko spokojnie działajcie. Wcześniej wybierz się do lekarza na standardowe badania i powiedz mu o swoich planach - powie ci jak sie do tego przygotować. Napewno warto brac folik conajmniej na pol roku przed poczęciem, warto aplikować go swojemu partnerowi i dodatkowo selen. Dobrze wpływa na samopoczucie małych wojowników życzę powodzenia w staraniach

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-18, 07:40   #28
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez Pauline007 Pokaż wiadomość
JA pojde za Twoim przykładem
przemyśl jeszcze raz swoja decyzję wiesz, te żylaki itp nie wiesz w co się ładujesz

Stary 2007-05-18, 07:53   #29
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
nie pprzesadzaj ,ja tez tak to widze a mam dziekco i kocham je ,osobiscie pisalam to w formie czarnego humoru.
ty tak, ale moim zdaniem coccinelle nie żartowała i do niej była ta wypowiedź.
Cytat:
a nie jest tak ze płód szkodzi? od najlzejszych form mdlenia,wymioty,mdłosci do powazniejszych zylaki,hemoroidy ,cukrzyca itd.
to są przejściowe dolegliwości związane z tolerowaniem organizmu obcego, a nie choroby. a działanie pasożyta polega właśnie na wywoływaniu chorób a docelowo wykończeniu żywiciela.
Cytat:
jeżeli ktoś współżyje to znaczy, że liczy się z tym, że może mieć dziecko, bo jak wszyscy wiemy nie ma 100% antykoncepcji.
a w kwestii gwałtu to nie dziecko, jako hipotetyczny pasożyt, gwałci. poza tymi sądzę, że gdyby miało wybór to też wolałoby trafić do łona matki w innych okolicznościach.
Cytat:
z moim dystansem jest OK, czarny humor także miewam i nie traktuję macierzyństwa śmiertelnie poważnie.
sama czasem mówię o moim małym podnawka (to taka rybka, która przysysa się do brzucha rekina i korzysta z resztek jego pokarmu nie wyrządzajac mu krzywdy), ropucha, paskuda itp. ale mówię to z taką czułością, że młodemu się dobrz kojarzą te słowa i mówi o sobie z dumą "aluś jeśt lopucha"
ale jak ktoś mówi "pasożyt" o dziecku to nie mogę tego słuchać, moze dlatego, że z racji praktyki zawodowej widziałam zbyt wiele niechcianych dzieci.
Cytat:
cukrzyca nie jest stanem przejsciowym.
cukrzyca ciążowa jest przejściowa chyba, ze jest nieleczona lub źle leczona.
Stary 2007-05-18, 07:56   #30
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Brak antykoncepcji to przyzwolenie na dziecko, a nieskuteczn antykoncepcja nie jest zależna od nienarodzonego dziecka.
Chodzi mi o to,że dziecko nie dąży do tego by się pojawic w zyciu swojej matki.
Pasozyt zdaje się tak...

Dystans mam, smiac się z macierzyństwa potrafie, z nieprzespanych nocy, a w ciązy z przykrych mimo wszystko dolegliwości.
Stwierdzenie,że dzieckoto pasozyt osobiście mi się nie podoba.

Tak są plusy i minusy macierzyństwa.
Dla mnie te plusy zacmiewaja minusy.
blogowo:
aktywnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości