![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
29 lat ... póżno?
Cześć dziewczyny,
w tej części wizazu jeszcze się nie ujawniałam chociaż przyznam,że regularnie was podczytuję ![]() A może przesadzam? Mam nadzieję,ze są na wizażu jakieś mamusie, które szczęśliwie urodziły swoją pierwszą kruszynkę w wieku 30 lat i wszystko było ok. Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe mamuśki ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 29 lat ... póżno?
Ja co prawda jeszcze nie urodziłam (i nie zamierzam na razie), ale 30 urodziny to miałam w zeszłym roku
![]() Ale jestem pozytywnie nastawiona i wierzę, że wszystko będzie OK, a jeżeli nie będzie, to i tak damy sobie radę ![]() Myślę, że pozytywne myślenie jest najważniejsze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() ![]() p.s. mam 31 lat, prawie 3 lata po ślubie i dzieci brak choć staramy się od jakiegoś roku, niestety raz poroniłam a teraz wyszły na dodatek problemy ze zbyt wysoką prolaktyną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
dziękuję dziewczyny za podtrzymanie na duchu
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
cellaris, ja miałam dokładnie takie same "jazdy" jak to określiłaś i właśnie chyba najbardziej będąc w twoim wieku - było to spowodowane i tym , że do najzdrowszych pod względem ginekologicznym przez pewien czas nie należałam i tym, że wiele par wokół miało problemy z poczęciem dzieciaczka. Jesienią kończę 30 lat
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 28 lat. Trzymaj sie cieplutko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja znajoma urodziła swoje pierwsze dziecko w wieku 32- córeczka przyszła bardzo ładna a przede wszystkim zdrowa ![]() Pozdrawiam i powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
większość moich koleżanek urodziła swoje pierwsze dzieci po trzydziestce, niektóre nawet ok. 35 rż. oczywiscie lepiej jest wcześniej, bo z wiekiem jest coraz ciężej, ale bez przesady to nie wyścigi.
poza tym tak jak mówi agabil1 co zmieni jeden rok? będzie OK. ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
No już jestem spokojniejsza, dzięki dziewczyny
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Pierwsze dziecko urodzilam jak mialam 20 lat.Teraz jestem tak zabiegana,ze nie ma czasu na ciaze.Planujemy z mezem za 3 lata,bede miala 33.Boje sie zajsc pozniej,bo lekarze roznie mowia;jedni ze do 33 roku zycia trzeba rodzic,bo pozniej juz ryzyko inni mowia inaczej.Sama nie wiem,ale zawsze jest jakis taki strach,zeby dzidzius byl zdrowiutki.
![]()
![]() |
#11 |
BAN stały
|
ja tam wczesniej niz po 28 roku zycia w ciaze zachodzic nie zamierzam. dziecko chce miec tylko jedno (nie ma co sobie urzadzac hodowli malych pasozytow) i nie uwazam, zeby to bylo w dzisiejszych czasach cos szokujacego czy dziwnego-kazdy powinien miec dzieci wtedy, kiedy uzna to za stosowne. wiec sie nie przejmuj. i nie dygaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Im jestes starsza tym większe ryzyko komplikacji, zwłąszcza,że to byłaby Twoja pierwsza ciąża. Mimo to uważam,że nie potrzebnie się stresujesz.
Spokojnie, a wszystko się ułozy, zwłąszcza jeśli dzieje się w odpowiednim czasie ![]() coccinele nie rozumiem tego jak dziecko może byc małym pasożytem?? ![]()
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
żeby off topu nie było to ja krótko
![]() pasożyt nic nie daje od siebie , a dziecko tak i taka jest róznica.
![]() |
#15 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Witam
Nie uważam, że za pozno. Kazda pora dobra ![]() ![]() Oczywiście możesz uslyszec teksty, ze to wstyd na porodowce. Dla mnie wstydem jest być nieprzygotowanym na dziecko, lub xle je wychowywac. Trzymam kciuki za dzieciaczka ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
conccinele
endorfinki pompuje że aż miło ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziecko daje sporo ale jeszcze wiecej trzeba w nie wlozyc i to ile dostaniemy bo przeciez dziecko nie ma obowiazku dawac cos rodzicowm ,nie musi je kochac zalezy tylko od nas. dziekco to taka skarbonka i materialna i emocjonalna bez dna . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W paźdz. skonczyłam 30, rok wczesniej wzielismy slub. Tak w głębi czuję ze to troche późno, ale tak wyszło - nie z przyczyn zdrowotnych- z jednej strony to może i dobrze, bo staralismy się zapewnic sobie i dziecku przyszłość. Nie przebimbalismy tego czasu. Ale z drugiej... zegar biologiczny tyka, a ja chciałabym miec dwójke dzieci. O drugie pewnie postaramy sie za jakies 3 lata. Jednak uważam, ze jesli ktoś jeszcze nie czuje się na siłach stawić czoła macierzyństwu, to powinien wstrzymać sie nawet i dłuzej. chyba większą krzywdę wyrządzi sie dziecku będąc nieszczęśliwą matką, niz starszą o kilka lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;4373760]Ja jestem
![]() W paźdz. skonczyłam 30, rok wczesniej wzielismy slub. Tak w głębi czuję ze to troche późno, ale tak wyszło - nie z przyczyn zdrowotnych- z jednej strony to może i dobrze, bo staralismy się zapewnic sobie i dziecku przyszłość. Nie przebimbalismy tego czasu. Ale z drugiej... zegar biologiczny tyka, a ja chciałabym miec dwójke dzieci. O drugie pewnie postaramy sie za jakies 3 lata. Jednak uważam, ze jesli ktoś jeszcze nie czuje się na siłach stawić czoła macierzyństwu, to powinien wstrzymać sie nawet i dłuzej. chyba większą krzywdę wyrządzi sie dziecku będąc nieszczęśliwą matką, niz starszą o kilka lat.[/quote] U nas wiekowo u nas będzie tak samo ![]() ![]() Poza tym usłyszałam z ust wielu matek - teraz już babć - że jak patrzą na swoje córki, które nie rodziły tak wcześnie jak one to widzą tylko same plusy. Podobno jesteśmy spokojniejsze, cierpliwsze i rozważniejsze ![]() ![]() P.S. A z biologicznego punktu widzenia dziecko to faktycznie pasożyt. Ale mnie osobiście zawsze się wydawało że w życiu chodzi o to żeby dawać. A jeszcze jak chce się zostać prawdziwą "kurą domową" to "niestety" takich pasożycików trzeba sobie wyhodować więcej niż jeden ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ps. a tak na marginesie pasożyt to nie taki co z organizmu żywiciela bierze a sam nic nie daje - to jest komensalizm. pasożyt oprócz tego że nic nie daje to jeszcze szkodzi, a poza tym wchodzi do organizmu żywiciela bez jego udziału i zgody - podstępnie. a dziecko nawet z czysto fizjologicznego punktu widzenia nie jest pasożytem, bo organizm matki czerpie korzyści ze stanu ciąży, mimo że odczuwamy pewne dolegliwości, notabene przejściowe. przemiany hormonalne i wszystkie inne, które zachodzą w organizmie matki wpływają poztywnie na jej stan zdrowia. w ciąży lepsze są paznokcie, włosy, cera, większy apetyt na seks itd. poza tym w dalszej perspektywie kobiety, które rodziły, rzedziej zapadają na choroby serca i niektóre nowotwory. pasożyt? kiedyś pewien mądry facet powiedział "z dzieckiem jak z walizką - co włożysz to wyjmiesz". jeśli ktoś zainwestuje w dziecko, nie pieniądze a miłość, nigdy nie nazwie go pasożytem.
Kto nie ryzykuje ten nic nie ma ![]() Edytowane przez pkawecka Czas edycji: 2007-05-18 o 07:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie pprzesadzaj ,ja tez tak to widze a mam dziekco i kocham je ,osobiscie pisalam to w formie czarnego humoru. Cytat:
a nie jest tak ze płód szkodzi ? od najlzejszych form ![]() czesto pojawia sie bez zgody -nieksuteczna antykoncepcja bez udzialu -swiadomego-rozwiniez np gwalt. zaleca sie wiecej dystansu do macierzynstwa ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
cukrzyca nie jest stanem przejsciowym. Cytat:
statystki to tylko liczby a jednak nie daja gwarancji nie zapadniecia na choroby serca . |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Witam
Fanastyczna opcja macierzyństwa- zylaki, wymiorty, cukrzyca, choroby. JAkBY TAK LUDzIE MYSLELI CZŁOWIEK BY WYGINĄŁ!
![]() |
#25 | |
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() Są plusy i minusy macirzyństwa, wszystko zależy od naszego nastawienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
okrutnica jakaś... |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a w kwestii gwałtu to nie dziecko, jako hipotetyczny pasożyt, gwałci. poza tymi sądzę, że gdyby miało wybór to też wolałoby trafić do łona matki w innych okolicznościach. Cytat:
sama czasem mówię o moim małym podnawka (to taka rybka, która przysysa się do brzucha rekina i korzysta z resztek jego pokarmu nie wyrządzajac mu krzywdy), ropucha, paskuda itp. ale mówię to z taką czułością, że młodemu się dobrz kojarzą te słowa i mówi o sobie z dumą "aluś jeśt lopucha" ![]() ale jak ktoś mówi "pasożyt" o dziecku to nie mogę tego słuchać, moze dlatego, że z racji praktyki zawodowej widziałam zbyt wiele niechcianych dzieci. cukrzyca ciążowa jest przejściowa chyba, ze jest nieleczona lub źle leczona.
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi o to,że dziecko nie dąży do tego by się pojawic w zyciu swojej matki. Pasozyt zdaje się tak... Dystans mam, smiac się z macierzyństwa potrafie, z nieprzespanych nocy, a w ciązy z przykrych mimo wszystko dolegliwości. Stwierdzenie,że dzieckoto pasozyt osobiście mi się nie podoba. Tak są plusy i minusy macierzyństwa. Dla mnie te plusy zacmiewaja minusy.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.