Co kiedy i jak? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-21, 23:43   #1
czarnaa68
Przyczajenie

Co kiedy i jak?

Dziewczyny proszę pomóżcie mi! Czytam dzisiaj forum przez cały dzień i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania w jednym poście dlatego postanowiłam napisać. Chodzi mi o to, że pogubiłam sie już w tym wszystkim :P Co najlepiej jeść na śniadanie 2 śniadanie obiad i kolacje o których porach ale też przede wszystkim czego unikać ( w sensie węglowodany tłuszcze białka) ? Z tego co zdążyłam zauważyć to śniadanie powinno zawierać dużo węglowodanów zeby nabrać energii a znowu kolacja nie powinna ich mieć. do której godziny powinno się jeść ? Przyznam sie, że jem mało, ale coś nie mogę schudnąć zastanawiam sie czym jest to spowodowane. Na śniadanie zazwyczaj jem jogurt z otrębami albo owsiankę białego chleba w ogóle a czarny i wasa rzadko jak już to z białym serkiem light lub wieśniakiem, drugie to owoc obiad mięso z surówką albo ciemnym ryżem lub makaronem nigdy ziemniaki a na kolacje to już rożnie bywa jogurt owoc .prawie w ogole nie jem tez szynki i żółtego sera nie wspominajac o fast foodach i słodyczach pomóżcie
czarnaa68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-22, 08:31   #2
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka
Dot.: Co kiedy i jak?

http://www.sfd.pl/10_wskaz%C3%B3wek_...h-t315293.html

Prosto i czytelnie... akurat to są zasady 10PŻ, każda dieta ma swoje założenia.

Ułóż jadłospis wg. tych zasad, Twój niestety jest zły, nie schudniesz na nim trwale.

Cytat:
Napisane przez czarnaa68 Pokaż wiadomość
1. Na śniadanie zazwyczaj jem jogurt z otrębami albo owsiankę białego chleba w ogóle a czarny i wasa rzadko jak już to z białym serkiem light lub wieśniakiem,

Jogurt to ww, a nie białko - owsianka i otręby (oby nie granulowane) są ok, ale w tym posiłku trzeba dodać białka, możesz dorzycić także owoc.

2. drugie to owoc

Owoc nie jest posiłkiem.

3. obiad mięso z surówką albo ciemnym ryżem lub makaronem nigdy ziemniaki

Mięso, jeśli z kurczaka, indyka, wołowina, albo inne chude to ok, surówki dużo, dużo, ziemniami i ciemny ryż też ok, dlatego jest to poprawny posiłek.

3.a na kolacje to już rożnie bywa jogurt owoc .prawie w ogole nie jem tez szynki i żółtego sera nie wspominajac o fast foodach i słodyczach pomóżcie

Jogurt i owoc to nie posiłke i nie jemy ww na noc. Ostatni posiłek najlepiej by był na ok. godz przed snem, tzw. białkowy (czyli max. białka, przy minimum innych, np. serek wiejski i twaróg chudy - dodatkowo zawierają one kazeinę) A jeśli nie tak, to ostatni wg. starej szkoły na ok. 2-3h przed snem, lekki posiłek.

Z tego co napisałaś wynika, że jesz 4 posiłki dziennie, a powinno być 5-6 w odstępach 2-3h. Posiłki są też źle skomponowane - mało u Ciebie białka, brak zdrowych tłuszczy i warzyw. I... jesz chyba za mało, prawda? Pamiętaj, że aby schudnąć skutecznie trzeba jeść - nie można drastycznie ograniczać kalorii, wystarczy na początek 10-20% odjąć od dziennego zapotrzebowania.

Posiłek poprawny wygląda tak:
- białko+warzywa+zdrowe tłuszcze
- białko+ww(+warzywa)

Pozdrawiam.
Stary 2007-06-22, 10:49   #3
Djapira
Zadomowienie

Italianko a czemu otreby granulowane na nie?

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-22, 10:56   #4
oreganka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djapira Pokaż wiadomość
Italianko a czemu otreby granulowane na nie?
otręby tak ale nie granulowane, bo te zawierają cukier i inne badziewia

oreganka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-22, 11:04   #5
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez oreganka Pokaż wiadomość
otręby tak ale nie granulowane, bo te zawierają cukier i inne badziewia
Dokładnie. Wybierać najlepiej pszenne, albo owsiane.
Stary 2007-06-22, 12:57   #6
Djapira
Zadomowienie

Aha. Dziekuje. No to mam na zbyciu cale otreby granulowane sliwkowe

Djapira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-22, 18:05   #7
czarnaa68
Przyczajenie

e to ja jadłam te granulowane sante a z czego te białko najlepiej moze ktos podał by linka do swietnie skomponowanego zdrowego pozwalajacego schudnac jadłospisu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-22, 18:39   #8
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
e to ja jadłam te granulowane sante a z czego te białko najlepiej moze ktos podał by linka do swietnie skomponowanego zdrowego pozwalajacego schudnac jadłospisu
jw. poczytaj o 10PŻ, link podałam wyżej.

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2007-06-22 o 19:16 Powód: Błąd - literówki
italiaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 13:51   #9
czarnaa68
Przyczajenie

tylko ze napisałaś mi ze jedząc tak nie schudnę trwale a ja w ogole nie chudnę a jem tak od miesiąca czyli co uważasz że dieta redukcyjna jest najlepsza?
Stary 2007-06-24, 13:59   #10
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
tylko ze napisałaś mi ze jedząc tak nie schudnę trwale a ja w ogole nie chudnę a jem tak od miesiąca czyli co uważasz że dieta redukcyjna jest najlepsza?
Specjalistą nie jestem, ale... być może jest tak, że organizm w obawie przed zmniejszeniem porcji nastawił się na magazynowanie i nic nie oddaje? Albo... dostarczasz mu za mało pożywienia, dlatego energię czerpie z jedzenia, a tłuszcz zostawia sobie na czarną godzinę? Organizm czerpie zawsze energię najpierw ze źródła najłatwiej dostępnego.

edit: ta pierwsza opcja po przemyśleniu spowodowałaby wzrost wagi, tak się dzieje np. po dietach głodówkowych i znacznym ograniczaniu kcal.

Źle, że jesz w ten sposób tak długo - jeśli waga się nie zmienia trzeba wprowadzać zmiany, okres ten trwa 2 tyg. Jeśli chudniemy prawidłowo oznacza, że dieta/trening są ok. W przeciwnym wypadku trzeba przeanalizować i wytropić, co może być nie tak I jszcze jedno... te pierwsze tygodnie są ważne, by ocenić dietę, dlatego staramy się, by była ona niemal idealna...

Dieta redukcyjna to nie jest konkretna nazwa żadnej diety, to każda z ujemnym bilansem = odchudzanie

Polecam 10PŻ, naprawdę
Jeśli chcesz wklej tutaj, albo do wątku "ile dzisiaj zjadłam" jadłospis zgodny z jej założeniami, zostanie poprawiony.

I... obsewuj wymiary przede wszystkim, nie wagę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2007-06-24 o 14:33 Powód: Dopisek
italiaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości