|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
dieta w ciąży a bolący żołądek
cześć! założyłam taki wątek na ginekologii, ale chciałabym także tu się poradzić, bo problem jest chyb złożony, a więc-jestem w 25 tygodniu ciąży i od ok 1,5 miesiąca odczuwam ból pod lewą piersią-ból jest taki jakby położyć pięść pod pierś lewą i to jest cały taki obszar bolesny i boli w sumie cały czas, taki tepy ból jakby ktos tam włożył kamień pod żebra i ten kamień tam siedzi. czasem bardziej boli czasem mniej, czasami tak zakłuje bardziej na sekundkę. w sumie nic na to nie pomaga, jak boli bardziej to boli, jak nie to nie. Chyba jak jestem wyprostowana to jest lepiej a jak się zgarbię to ból jest większy, więc może to faktycznie ucisk, ale jak chodze to tez boli a jestem wtedy przeciez wyprostowana. Zgłaszałam to połoznej w szkole rodzenia, mojemu lekarzowi i lekarzowi od usg, wszyscy mówią, no nie wiadomo co to, pewnie coś uciska i boli. no i tyle. Mój synek podobno jest ułożony głowa do góry, ale nie sądzę żeby to on główką uciskał, bo musiałby być ułożony skośnie , a poza tym jest chyba z deka za mały póki co, żeby uciskać tak wysoko? Jak był u mnie masażysta, to mówił ze może to być od tego, że jak macica się powiększa to przesuwa inne narządy w górę a one są doczepione takimi przyczepami do żeber i przepony i to może dawać takie uczucie ciągnięcia tych przyczepów właśnie, ale w tej sytuacji wszystkie ciężarne by to czuły a w zasadzie nie znalazłam na necie takiego problemu zeby ktos to też miał. Mój lekarz prowadzący z nfz (ale nie bardzo wierzę w jego wielką wiedzę) powiedział, że może to ucisk na żołądek, no ale to także miałaby większość ciężarówek. zastanawiam sie teraz nad tym ze może to faktycznie żołądek i ze np. nie powinnam jeśc rzeczy ciężkostrawnych bo one dodatkowo drażnią żołądek i jak on puchnie od nieodpowiedniego jedzenia to to tym bardziej boli. no i tu właśnie moje pytanie-bo moge nie jeść tego wszystkiego, tylko to się trochę kłóci z dietą ciążową, bo owoce, ziarna , pieczywo ciemne, musli, nabiał, część warzyw, to wszystko wzdyma a powinnam to jeść przecież. teraz np. siedzę nad miską musli i tż mi mówi-ale takie musli to przeceiż wzdyma -będzie cię bolało, no to co ja mam kurde jeść? białe bułki? to przecież przytyje nie 20 tylko 40 kg! i żadnych wartości odżywczych dla dziecka? jak w takiej sytuacji powinna wyglądać dieta ciężarnej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: dieta w ciąży a bolący żołądek
Hej jestem w I trymestrze ciąży nie mam wymiotów tylko mdłości ale koszmarny ból żołądka oraz non stop wzdęcia i zaparcia... To jest nie do zniesienia chudnę w oczach bo przed i po zjedzeniu czegokolwiek jest to samo... czytałam nieco o diecie rozdzielnej ale taka dieta w ciąży? W ogóle oczywiście full czytałam o diecie dla kobiet w ciąży ale to nijak ma się do mnie!!!
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: dieta w ciąży a bolący żołądek
no ja ani razu nie wymiotowałam, a w I trymestrze miałam mega napady głodu, co nie zjadłam to nadal byłam głodna, nawet bo wielkim objedzie! byłam załamana ale teraz juz jest ok, no tylko ten ból nie daje mi spokoju...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.