|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Pomoc, rady i uwagi dla początkującyh 'psiar'
Witam.
Niestety nie udało mi się namierzyć odpowiedniego wątku więc rozpoczynam coś new. Bardzo proszę o pomoc i radę. Nie będę ukrywać, że jeśli chodzi o psy jestem totalnym laikiem dlatego też proszę o pomoc i uświadomienie. Mam prawie 11-miesięcznego niemieckiego szpica miniaturowego. Wczoraj strasznie spuchł na pysku (szczególnie z jednej strony) więc od razu wzięłam go do weterynarza, który stwierdził, że ma przetrwałe zęby mleczne i prawdopodobnie to jest przyczyną dla której mój pies wygląda bardziej jak chomik. Przy okazji piesek został odrobaczony (tzn dostał pierwszą dawkę tabletki odrobaczającej). Dziś przyglądając się czy opuchlizna zeszła zauważyłam coś dziwnego na pysku, bezpośrednio w okolicach nozdrzy (nie wiem czy to ma znaczenie, ale to właśnie z tej strony, z której był bardziej spuchnięty). Wyglądało to jak jakieś zgrubienie pod skórą, jakby coś mu nabrzmiało, ale pierwsze skojarzenie jakie miałam to tak jakby mu jakiś robal utknął pod skóra. 5 min później gdy chciałam go złapać i bliżej się przyjrzeć temu czemuś zobaczyłam, że istotnie coś się stamtąd zaczęło wydostawać jakby jakaś glista. Pies potrzepał głową, to coś odpadło, polizał kilka razy to miejsce i drapał łapą. Czy to jest coś z czym powinnam się ponownie udać do weterynarza? Czy może to jakiś skutek wczorajszego odrobaczania? Może moje pytania są głupie i naiwne, ale jak wspomniałam na początku kompletnie się na tym nie znam ![]()
![]() |
#2 | |
Raróg
|
Dot.: Pomoc, rady i uwagi dla początkującyh 'psiar'
Brzmi paskudnie :/
Kiepską mam wiedzę o psach, ale raczej typowe odrobaczenie tak nie wygląda, chociaż może przez tabletkę dziadostwo wylazło. Poszłabym z psem jeszcze raz do weta i przy okazji zabrała też robala do pokazania (chociaż pewnie wyrzuciłaś, ale ciekawe, co to było).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Robal wyglądał jak mini glista jakaś. A pies tak się szamotał, że ja tylko widziałam wyrywkami jak to wygląda. W każdym razie teraz nie jest to takie nabrzmiałe, jakby sklęsło ale widzę, że ją to swędzi po cały czas przy tym coś majstruje.
Hodowca tych psów do którego w przerażeniu zadzwoniłam powiedział, że raczej by się tym nie przejmował, ale na wszelki wypadek kazał zadzwonić zapytać weterynarza. Tak też zrobię bo aż mnie skręca jak sobie pomyślę, że coś tak okropnego może buszować w mojej suni.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ojej...
a moze to nie glista (glisty podskórne to jakiś horror) tylko np. gęsta ropa, która wycieka i wyglada podobnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
kurcze rzeczywiscie paskudne...
piesek ma 11 miesiecy,i nie wiem czy dobrze zrozumialam,dostal pierwsza dawke tabletki na odrobaczenie? czy juz wczesniej byl odrobaczany? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Był odrobaczany zgodnie z przykazaniami weterynarza do tej pory. Tym razem jednak odrobaczanie jest dwuetapowe i 1 dawka lekarstwa była wczoraj, a po 10 dniach należy dać drugą. Dzwoniłam do weterynarza ale ten stwierdził, że to nic takiego i nie kazał się pokazywać przed wtorkiem kiedy to moje maleństwo będzie miało operację usuwania zębów mlecznych. Oby miał rację i nie bagatelizował sprawy. Jednak jeśli coś takiego się powtórzy to nie ma uproś będę go dręczyć wizytami.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.