Brzmienie nazw perfum - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-07, 18:12   #1
Mitsouko
Zadomowienie

Brzmienie nazw perfum

Duże, a nawet bardzo duże, znaczenie ma dla mnie brzmienie nazw perfum. Uważam, że niektóre brzmienia ( nie znaczenia), idealnie oddają charakter woni, inne są pod tym względem mniej fortunne. Na przykład Mitsouko - brzmi mi sucho, po japońsku powściągliwie, podczas, gdy jest to zapach wilgotny, dziki i bujny. Ale brzmienie np. Ambre Sultan oddaje pełną, "nabrzmiałą", oleistą naturę zapachu. W dźwiękach słów Eau du Soir szyprowatość aż się szyprzy, a słowo Samsara miękko, słodko, pulsuje jak sam zapach.
Cabochard brzmi mocno, nieustępliwie - tu występuje potrójna zgodność - nazwy, znaczenia i zapachu, ale taki Inside do miękkiego, łagodnego, czarownego charakteru zapachu brzmi mi zupełnie nieadekwatnie.
Oczywiście przy wyborze perfum, kieruję się zapachem, semantyką nazwy, ale myślę, że podświadomie także brzmieniem tej nazwy.
Czy macie podobne odczucia?
Które z brzmień według Was idealnie pasuje do zapachu, a które jest nieudane?

Mitsouko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 18:21   #2
skarbiatko
Zakorzenienie

Dot.: Brzmienie nazw perfum

Właśnie.Czy któraś z dziewczyn mogłaby mi podpowiedzieć jak wymawia się Penhaligons?

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 18:31   #3
gryx82
BAN stały

Nazwą, która doskonale oddaje naturę zapachu, jest Opium. Jest to swojego rodzaju "synonim i punkt odniesienia" zapachów ciężkich, korzennych, orientalnych. Nazwa przełomowa, kontrowersyjna, w niektórych krajach zakazana.

Zupełnie zaś nieadekwatna do zapachu nazwa to Tumulte (wersja ph). Ten zapach kojarzy mi się z ascezą, minimalizmem, wyciszeniem, ale na pewno nie z "rush & hurry".
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 19:02   #4
piroksena
Zadomowienie

Ciekawy wątek i fajna zabawa!
Przeanalizuję pod tym kątem nazwy kilku perfum z mojej osobistej półki:

Loulou - obła, mleczna, niebieska, jak wzór koronki na tapecie dziecinnego pokoju do którego nieczęsto zaglądają promienie słońca - te skojarzenia niezupełnie oddają charakter samego zapachu (a może?), a mimo to nazwa pasuje mi idealnie, czy Loulou byłaby taka sama nazywając się "Sceret Wish", "Far Away" badź "Contadiction"?
Narcisse - zdecydowane wejście niczym błysk ostrza, pierwiastek męski, niewielkie zniuansowanie odcieni i tonów
Shalimar - zakurzona szkatułka z atłasowym obiciem w kolorze ambry, bajkowa obfitość, falująca powierzchnia granatowego oceanu, wisząca w stężonym powietrzu nie obudzona jeszcze namiętność
Classique - szyk, powściągliwość, czerwone aksamitne rękawiczki na wąskiej białej dłoni, skłonność do ekstrawagancji w ramach ogólnie przyjętego kodeksu odszczepieńców z monde*u, dystans, lśniący szpic parasolki, zielone oczy, Paryż

Jak na razie, widać wobec powyższego, że twórcy zarówno perfum, jak i nazw doskonale wiedzieli co robią :"

Edytowane przez piroksena
Czas edycji: 2009-04-07 o 19:08
piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 19:18   #5
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Dzing! - zadziorny i przekorny, dźwięczny, przykuwający uwagę
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 19:23   #6
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez skarbiatko Pokaż wiadomość
Właśnie.Czy któraś z dziewczyn mogłaby mi podpowiedzieć jak wymawia się Penhaligons?
Tutaj wiedzą

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 19:26   #7
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Tutaj wiedzą
dziękuje

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 20:09   #8
feliz1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skarbiatko Pokaż wiadomość
/pen'(h)ælɪʤəns/

Przepraszam, zboczenie zawodowe

Edytowane przez feliz1984
Czas edycji: 2009-04-07 o 20:10
feliz1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 21:45   #9
Mitsouko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość

Jak na razie, widać wobec powyższego, że twórcy zarówno perfum, jak i nazw doskonale wiedzieli co robią :"
Pirokseno, i znowuż muszę, no muszę Cię skomplementować za bardzo celne spostrzeżenie, a przy okazji i siebie pochwalę ; bo tak jak Ty sądzę, że rola twórców nazw perfum jest tak samo ważna jak rola twórców zapachów . Dobra, odpowiadająca charakterowi perfum nazwa, i to jak ją słyszymy ma ogromny wpływ na ocenę i stosunek do zapachu. No, bo wyobraźmy sobie, ze Shalimar zamiast Shalimar nazywałby się ni z gruszki ni z pietruszki , np. - Kijek?

Stary 2009-04-07, 22:01   #10
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Mitsouko Pokaż wiadomość
Dobra, odpowiadająca charakterowi perfum nazwa, i to jak ją słyszymy ma ogromny wpływ na ocenę i stosunek do zapachu. No, bo wyobraźmy sobie, ze Shalimar zamiast Shalimar nazywałby się ni z gruszki ni z pietruszki , np. - Kijek?
nie, no "Kijek" to juz ekstremalny przyklad - mysle, ze zadne perfumy by taka nazwa nie przyciagnely
jesli chodzi o "dopasowanie nazwowe", to stwierdzam, ze moje ukochane Poisony nieslusznie sie tak zwa, poniewaz kojarzy mi sie ich nazwa zdecydowanie negatywnie - trucizna - czy to polnocna, czy hipnotyczna, pozostaje trucizna
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 22:16   #11
Mitsouko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
nie, no "Kijek" to juz ekstremalny przyklad - mysle, ze zadne perfumy by taka nazwa nie przyciagnely
jesli chodzi o "dopasowanie nazwowe", to stwierdzam, ze moje ukochane Poisony nieslusznie sie tak zwa, poniewaz kojarzy mi sie ich nazwa zdecydowanie negatywnie - trucizna - czy to polnocna, czy hipnotyczna, pozostaje trucizna
Siarko, zgadzam się co do Poisonów : są mocne, ale przyjacielskie, podnoszące na duchu, a moja mama ( starsza pani, jeszcze starsza niż ja ) - wielbicielka Poison klasycznego , twierdzi, że i energii fizycznej jej dodaje.
A o jakiej Ty wersji północnej myślisz ?

Stary 2009-04-07, 22:26   #12
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Siarko, zgadzam się co do Poisonów : są mocne, ale przyjacielskie, podnoszące na duchu, a moja mama ( starsza pani, jeszcze starsza niż ja ) - wielbicielka Poison klasycznego , twierdzi, że i energii fizycznej jej dodaje.
A o jakiej Ty wersji północnej myślisz ?
ano, Poisony mocne sa, ogoniaste (a klasyk to ponoc prawdziwy killer, ale w pozytywnym znaczeniu tego slowa) - ale zeby truly? no, chyba, ze chodzi o jakies przenosnie, paralele i insze takie wysublimowane wykladnie nazwy wzmiankowanych perfum, ktorych (wykladni) jednak moj prosty umysl raczej nie pojmuje
myslalam o Midnight Poison - pierwszej Truciznie, ktora poznalam, pierwszej mojej milosci Poisonowej - i aktualnie najwiekszej (chyba, ze sie rozkocham do szalenstwa w nadlatujacych juz do mnie - jak tusze - PP).
Stary 2009-04-07, 22:27   #13
Kota
Zakorzenienie

Ale np Le Dix Balenciagi- toż to zwykła "dziesiątka"- choć po francusku brzmi jakby lepiej...

Ha, a w pracy mam takiego jednego kolegę, który nazwę "Kijek" przyjąłby z aplauzem. Bo Jasiowi się wszystko - no prawie- kojarzy z kijkiem,

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2009-04-07 o 22:29
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 22:34   #14
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Ale np Le Dix Balenciagi- toż to zwykła "dziesiątka"- choć po francusku brzmi jakby lepiej...
i tu sie zgadzam, nie tylko w przypadku "Dziesiatki". ogolnie, czasem stwierdzam, ze znajomosc jezykow obcych niekiedy nie poplaca

Cytat:
Ha, a w pracy mam takiego jednego kolegę, który nazwę "Kijek" przyjąłby z aplauzem. Bo Jasiowi się wszystko - no prawie- kojarzy z kijkiem,
wyjatek potwierdza regule, Koto
Stary 2009-04-07, 22:35   #15
trihomonas
Zadomowienie

Dune Podoba mi sie nazwa i zapach jak najbardziej mi do tej nazwy pasuje...
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 22:36   #16
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Pirokseno, i znowuż muszę, no muszę Cię skomplementować za bardzo celne spostrzeżenie, a przy okazji i siebie pochwalę ; bo tak jak Ty sądzę, że rola twórców nazw perfum jest tak samo ważna jak rola twórców zapachów . Dobra, odpowiadająca charakterowi perfum nazwa, i to jak ją słyszymy ma ogromny wpływ na ocenę i stosunek do zapachu. No, bo wyobraźmy sobie, ze Shalimar zamiast Shalimar nazywałby się ni z gruszki ni z pietruszki , np. - Kijek?
Otóż właśnie, te nazwy! Jestem niemal w stu procentach przekonana, że wówczas Shalimar nie byłby już tym samym Shalimarem... Chylę czoła przed twórcami nazw, bo w większości są to bardzo celne podpowiadacze tego, czego możemy się po zapachu spodziewać (mała dygresja - nie mogę z kolei zrozumieć dlaczego tak niedbale i rzucane zupełnie od niechcenia są nazwy perfum z Avonu - "Far Away", "Full Speed", "Wink"... Brr.). Zauważyłam, że perfumy o obfitym bądź lekko orientalizującym rodowodzie często mają w swoich nazwach obłe literki (np. "o" - Opium, Dolce Vita, Boudoir, wspominane Poison), jakby dodatkowo podkreślające ich pełnię i bogactwo.
Mitsouko, dziękuję za pochwałę (zresztą już drugą ).

Edytowane przez piroksena
Czas edycji: 2009-04-07 o 22:38
piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 22:41   #17
Mitsouko
Zadomowienie

Cytat:

Nie znam Le Dix i mogę tylko dywagować, czy gdyby dano mu inną nazwę, cieszyłby się większym wzięciem.
Jasne, że nazwy oryginalne są wielce pociągające : Ogród nad Nilem nie jest zły, ale Inżardęsirdenil ...toż to słychać ten ogród pełen ziół i leniwe, spokojne fale Nilu
Co do Jasia...to jego kojarzenie z kijkiem jakoś pod Freuda podpada, mój przykład tyż

Stary 2009-04-07, 23:53   #18
justynaneyman
Zakorzenienie

L'Heure Bleue- słychać miękkość, obłość, delikatność, ale i jakowąś nudę, troszkę mniej jednostajną dzięki "r".
Nazwa dosłowna trafiona w sam sedes!
Tak będzie się nazywał mój następny obraz- niebo od, na górze, nasyconego szafiru po żółtoseledynowy, żółcią starych kartek nad horyzontem. I na tym tle postać kobiety, nie wiadomo, czy żywej, czy pomnika. Sylweta fioletowa prawie czarna, odłamki światła urozmaicają jednostajną plamę punkcikami przygaszonego pomarańczu.
Ukośne smugi chmur sugerują, że mimo pozornego spokoju wszystko może się zaraz zmienić, kiedy nasili się wiatr.
Ale na razie spokój, ciszę zakłóca jedynie słaby poświst oddechu późnego lata,wspomnieniem przepełnionego światłem leniwego popołudnia, rytmicznie, jak konik polny, furkoczącego w fałdach sukni z ciężkiego materiału.
justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 20:56   #19
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Tak przeglądając moje flaszki:

Skin bardzo dobrze pasuje do zapachu, dla mnie ten zapach kojarzy się z czystą, nieco slodką skórą (chodzi mi o skorę ludzką)

Cedre ma w sobie moc i pewną zaczepność. Zapach jest nieco bardziej łagodny i mniej zaczepny niż nazwa.

Santal Blanc
kojarzy mi się z czymś świetlistym i łagodnym, tymczasem zapach ma w sobie sporo pikanterii. Tu nazwa niezupełnie odzwierciedla mi zapach.

Miel de Bois to połączenie miodu i chropowatej kory drzewnej. Zapach kojarzy mi sie z chropowatym, nieco przesłodzonym miodem. Nazwa świetnie oddaje nature zapachu

Gossip sugeruje pikanterię, odrobinę złośliwości, pewien "pazur". Zapach jest zas świeży, łągodny, jak wiatr we wlosach. Pudło

Voile d'Ambre to faktycznie welon, ambra lekko przytłumiona, ciągnąca się niczym welon, nie duszaća ani rzucająca się do gardła. Łagodność i miękkość w nazwie i zapachu

Oprócz tych przyszło mi jeszcze do głowy:

Zagorsk - nuta smutku i w nazwie i w butelce

Ouarzazate - zapach sugeruje pikanterię i pewną kanciastość plus ostre kontury. Sam zapach jest zaś jak lekko spocone od upału ciało (ale to taki przyjemny słodki, nieco duszny zapach potu). Bardzo miękki i ciepły. Pudło.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 21:33   #20
KomEwa
Rozeznanie

Ciekawy wątek.

Addict - o tak: narkotyczny, uzależniający, bezkompromisowy.

Kyoto - ascetyczny, dźwięczny, czysty (w znaczeniu święty).

Avignon - szlachetny, celebrujący.

Rush - pośpieszny jak rozbłysk sztucznych ogni lub zrozumienia przed śmiercią.

Na zjawisko nazywane perfumami składa się kilka elementów: zapach, wygląd butelki, nazwa. Tworzą one całość i jeśli są dobrze wymyślone i dobrane, podnoszą atrakcyjność i wyjątkowość perfum.
KomEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 21:40   #21
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
a wiecie, że Dior zastrzegł sobie prawnie nie tylko to określenie ale wszystkie pokrewne np. jad

ja nie kojarzę nazw z zawartością chociaż niektóre są bardzo trafne np. l'eau trois chociaż określenie "incense" powoduje, ze serce zaczyna bić szybciej

Edytowane przez kriss_de_valnor
Czas edycji: 2009-04-08 o 21:42
kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 13:32   #22
Maja102
Zakorzenienie

świetny wątek
Sama muszę przyznac, ze daję się uwieśc czasami nazwom i mam do nich wielki sentyment
Np. Hypnose - hipnotyczne, wciągające, nie sposób się od nich uwolnić, chodzą po głowie... (i tak dla mnie jest)
O słodyczy Angela, chyba nie musze nikogo przekonywac... Zaskoczeniem dla mnie była pieprzna nutka, która dodała dla mnie atrakcyjności
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 13:36   #23
danaida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Ouarzazate - zapach sugeruje pikanterię i pewną kanciastość plus ostre kontury. Sam zapach jest zaś jak lekko spocone od upału ciało (ale to taki przyjemny słodki, nieco duszny zapach potu). Bardzo miękki i ciepły. Pudło.
Na mojej skórze to ziołowość (przede wszystkim szałwia) i zadziorność.

Edytowane przez danaida
Czas edycji: 2009-06-25 o 13:37
danaida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 14:02   #24
Reijel
Wtajemniczenie

Gdy spojrzałam na tytuł wątku, od razu pomyślałam o Agent Provocateur. Nie znam drugiego zapachu, którego nazwa tak dobrze oddawałaby jego charakter.

Ce soir ou jamais - nie znam zapachu, ale nazwa jest przepiękna! Słychać romantyzm, tęsknotę, może nawet desperację (?). Nie mogę się doczekać, gdy skonfrontuję wyobrażenie z zapachem.

Opium - pierwsze skojarzenie: odurzenie... Dokładnie taki jest ten zapach.

Aż szkoda, że tak intymne, niejednoznaczne perfumy Narciso Rodrigueza zyskały tak banalne imię - For Her
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości